Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 21 vel 2014, 01:23

Dakako, ali ja sam krenuo s onim na što sam naišao. Praktički, tražio sam najjednostavnije rješenje - to su parametri zvučnika, daj reci šta da sastavim.
Dobro šta san ja zadovoljan s jedne strane, al nemam s čim usporediti s druge strane.
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 21 vel 2014, 10:03

Ova vrsta škatule spada u TL princip. Ako je odmotaš dobio bi konusnu cijev odnosno Voight pipe (guglaj) .
Problem s TL-ima je što je prve, a praktično do danas jedine upotrebljive obrasce za izračun izumio Martin J. King http://www.quarter-wave.com/. Ti obrasci su u formi MathCad sheets i danas su zaključani tj eventualno ih možeš kupit. I treba ti MathCad za radit s njima. Martin je s vremenom te svoje MathCad modele proširio na druge ustroje zvučnika, BR, OB, ... S tom matematikom je dizajniran i needl.
Mnogo ljudi je izradilo Needl projekt u svijetu pri čemu su ga mnogi modificirali prema driveru koji su imali ali bez računice pa nijedan nije za vjerovat.
Osim Needla, imaš slične projekte kao što su Tabaq i Zigmahorn (guglaj).

Poanta je da bi trebalo napraviti simulaciju original needl konstrucije u MathCad sheetima i onda prilagođavati za konkretan driver sa njegovim podacima. Proces je složen i mukotrpan jer to nije "uvrsti i enter" za rezultat, nego je iterativno ponavljanje uz mijenjanje parametara dok ne dobiješ rezultat kojeg moraš znati tumačiti da bi znao da si došao do optimalnih mjera. A to opet znači pročitati brdo teorije koje Martin ispisao. Doduše s vremenom je i sam sebe ispravljao kako je dolazio do novih saznanja.

Ono što bi tebi preporučio je da odrežeš onaj višak s donje strane i dovedeš otvor bliže podu. Ovo je radi većeg učinka "floor-gaina".
Probaj napraviti umetke različite debljine s kojima ćeš mijenjati visinu otvora. U principu smanjiti površinu otvora jer se meni čini da je preveliki. Ali da bi znao gdje si, morao bi mjeriti.
Kod ove vrste kutija kad nisu pogođeni parametri odziv u bas području oscilira. Tako imaš jako izražena područja basa (što te fascinira) i područja koja se uopće ne čuju, što često nisi ni svjestan. Zato su potrebna mjerenja. U najgorem slučaju možeš puštati mjerne signale i slušati na uho glasnoću. Znači puštaš 40Hz pa 45, pa 50 itd do 200Hz.

Evo ti link za software http://www.esseraudio.com/ Downloadaj sa server2 jer server1 prijavljuje opasnu stranicu.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 21 vel 2014, 23:07

Ok, znaci moze ovako:
stavim na generator sweep tone 20hz-20khz i snimam mikrofonom. Onda to, prvo mi pada na pamet audition (bivsi cool edit) na frequency analyser? Igra to?
i kako bi triba snimat, koliko daleko od drivera, u ravnini drivera ili na sredini zvucnika, mono svaki posebno ili stereo?
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 22 vel 2014, 11:36

Nisam ovaj software do sada koristio. Na brzinu sam ga montirao i shvatio da je trial 30 dana. Ali se čini da je software ne loš , s ostalim dodacima sposoban i za složenija mjerenja.
Mjeri se zvučnik pojedinačno. Kasnije možeš i oba, na poziciji slušanja. Možeš sweepat a možeš i ručno step by step i bilježiti nivoe. U ovom softweru imaš i osciloskop i analizator.
Ako mikrofon turiš tik ispred drivera (na par milimetara) dobiješ odziv samog drivera.
Isto možeš izmjeriti na otvoru pa dobiješ sliku kako radi otvor.
Na jedan metar od zvučnika, mic u razini drivera, snimaš ukupni odziv jednog i drugog zbrojen. Još dalje još bolje samo trebalo bi isključiti utjecaj okoline (zidova) zato u nedostatku gluhe komore, ovo se može izvesti vani na otvorenom.
Ovo sve govorim načelno, jer trebalo bi kalibrirati microfon, pa zvučnu karticu i pojačalo, trebalo bi raditi s kalibar naponom od 2,83V na ulazu u zvučnik. Ali da dobiješ osjećaj kako to izgleda, može i bez svega toga, ali imaj na umu da nije točno.
Ovakva konstrukcija rezultira bas odzivom na način da se zbraja zvuk koji dopire od membrane sprijeda i otvora. Međutim da bi se dobio dobar odziv, faze tih zv. valofa moraju biti poklopljene inače se neće zbrajati nego oduzimati.
Ovo sve govorim za mjerenje frekventnog oduiva, jer je to početniku najlakše i najrazumljivije. Treba dakako obaviti još niz drugih mjerenja da se dobije potpuna slika o ponašanju zvučnika. To prelazi okvire ovakve pomoći. Kopaj po netu i uči teoriju.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 22 vel 2014, 21:36

Kolko igra kalibracija? 200 Hz mi čita na 103 db, 250 Hz na 112(!)dB, a meni glasniji je ton na 200Hz... Sad blesav možda jesan, gluh nisam.
Puno tlake... Pribacit cu se na provjerene kutije.
Gledan sad se uvatit cyburgs visaton needle, napravit 4 kom za kucno kino.
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Prethodna

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.