Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 20 vel 2014, 01:10

Pozdrav svima!

Novi sam član na forumu. Ne znam ni sam kako me pred kojih godinu dana zaintrigirala samogradnja zvucnika al kontam, ajd da probam. Nakon bezvezne kutije autozvucnika, skonta sam da tu treba i nesto mjerit, da nije to samo ugurat driver u kutiju i to je to. Onda sam naletio na tqwt i napravio prvi, isto sa autozvucnicima hertz dcx 130.
Svidilo mi se. Al ne da vrag mira pa jos istrazujem, pa naletim na proracune kinga (sta mi je bilo naporno sve kontat i citat), pa sam isto tako naletia i na excel tablice na nekom njemackom forumu. paralelno sam naletia i na needle pa - ajd da i ja napravim nesto tako. Al nesto svoje, da vidim ja jesan dobro skuzia problematiku.
Pa se nakon nesto racunanja rodila ideja za ovim:

Narucim drivere, sracunam drvo i dignem u bauhausa.
E sad, triba ovo sastavit! Prvo sam utopia zvucnike
slika

Pa se bacia na sastavljanje..
slika

Sve stranice su drvofix+vide. Vide su utopljenje pa posli priko njih ide kit
slika

Sican se da sam negdi jos prije naletia kako od utp kabla napravit zvucnicki. Pa sam to ovde koristia
slika

Za damp sam koristi tzv rinko-trap. Podesava sam po uhu, stavim vise, poklopim i slusan, pa manje itd dok mi nije nekako najvise odgovaralo
slika

Evo sastavljeni! Pa ide brusenje, kitavanje, i onda pitura.. Naknadno sam i rubove zaoblio
slika

Odlucia san se na kombinaciju crvene i bijele
slika

Da sam oko toga svaki dan bia, bilo bi i ranije gotovo... Ovako se oduljilo na vise od misec dana...
slika


Kako zvuče? Mislim da nisam nešto kompetentan ocjenjivat zvuk. Da je meni super i da san ponosan, to stoji! :D
Ocekiva san slabiji bas, ali cak i slabiji nego sto je. A cistoca zvuka me obradovala ajme. Prvo sta san poslusa kad san ih sastavia - u dvoristu za mirne suncane prosinacke nedjelje - LA Woman. Tek nakon 2 minute san se sitia srknit pivo - ej, covice, pa ovo san ja sklepa, i ovo cak svira!
Sad pomalo... Valjda me ceka i boljih projekata...
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 20 vel 2014, 09:11

Vasco, dobar školski rad.
Ali ovo nije original needle. Dimenzije su izmjenjene, a i onaj dodatak na dnu mi je novi.
Ajde daj link na te tablice.

Onu pletenicu bolje zamijeni kupovnim gajtanom za zvučnike (onaj prozirni) ili jednostavno uzmi žile iz fleksibilnog strujnog kabela 3x1,5mm2. Ova pletenica će ubiti dio visokih.

Objasni mi ili daj link , što ti je to "rinko-trap"?

Za dobar izgled bilo bi dobro drvo kitati pa brusiti, posebno rubove od iverice. Za bojanje bez šprica koristi mali valjak od spužve i onda nekoliko ruka s laganim brušenjem na dobro osušeni prethodni sloj prije novog sloja. Onda će izgledat super.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 20 vel 2014, 11:36

Jesu, dinenzije su izmijenjne. Dodatak na dnu je kao postolje, unutra je prazno. Vizualno mi je privlacnije ovako.
Rinko-trap se koristi u maslinarstvu, obujmi se deblo masline, jer postoji nametnik koji se penje po maslini i cini stetu. To je kao neka industrijska vata, tako nesto poblize...
cijeli zvucnik je pokitan, brusen 120,240,400. Crvena dvije ruke, bijela u spreju. Crvena mi se jako svida kistom, male linije koje ostaju..
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Pao Pepeo » 20 vel 2014, 11:43

Bravo vasco jako dobar rad :thumbup: i dobrodošo :D
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 20 vel 2014, 14:30

ebale te masline. Iman 130 stabala, prvi put čujem za tako nešto. :lol:
Načelno ono tvoje punjenje nije baš dobro. Ne kažem da nisi dobio dobar rezultat, samo načelno .
Dakle zatvoreni kraj bi trebao biti potpuno dumpiran bez one šupljine iza onog Rinko-trapa :D
te nešto manje dumpa prema otvorenom kraju. Obično se prema otvorenom kraju slijepe na do dvije stranice tvrđi materijali kao neki tapecirung a onda se dopunjava ovim rahlijim materijalom.
Generalno što više dampinga staviš , popraviti ćeš nelinearnosti u području basa i mid basa, ali ćeš izgubiti na ukupnoj glasnoći. Tako je konačan rezultat neki kompromis uz uvjet da geometrija i dimenzije odgovaraju primjenjenom driveru. Međutim za ugađanje bi trebalo ipak to mjeriti mikrofonom a ne uhom jer će te uho prevariti.

Onaj otvor na kraju mi izgleda malo preveliki. On je u funkciji Sd membrane zvučnika, a obično se površina otvora određuje cca od 0,5-0,8 Sd-a drivera.
Vrlo je vjerojatno da tu treba ubaciti bafle-step kompenzaciju radi uskog profila kutije.
Kod bušenja rupe za driver, također je uobičajeno da se ista buši kad je prednja ploča već zalijepljena s bočnicama odnosno cijela kutija. Ovako kod uske bafle, riskiraš da uništiš istu , pogotovo kad je iverica u pitanju. Opasnost je kod samog rezanja ali i kasnije kod stezanja molsetama prilikom ljepljenja.

Prije nekoliko godina sam i sam radio needle modificiran na 4". I to je bilo posve OK. Nedavno sam napravio još jednu probnu modifikaciju na samo jednom zvučniku koja po meni ovaj zvučnik diže za dva koplja. Sad je to "muški" zvuk koji može svirati i glasno i čvrsto i jako točno.
Ubacio sam dva drivera jedan ispod drugog na prednju stranu i još jedan mali visokotonac između ta dva - dakle d'apolito raspored.
Time sam dobio nekoliko prednosti.
Kod ove vrste kutije poznato je da zvučnik mora bit negdje na jednoj trećini od zatvorenog kraja. Međutim to je samo orijentacija. Pravi položaj zvučnika treba ili izračunati MartinKing mathlab obrascima ili experimentom i mjerenjem. Međutim i taj "točni" položaj je kompromis gdje je odziv u bas-midbas području najmanje loš ali ne i savršen.
Stavljanjem dva drivera postigao sam puno bolje poravnanje odziva, veću glasnoću, te bolje kontroliran bas.
Za sada ne radim na tome dalje. Moram nabaviti još dva drivera za drugu kutiju i dovesti to do kraja. Driveri su Visaton W100.

A za male fine linije neću više komentirati. To je područje WAF-a , a ta se znanost uči dugo godina :lol: :lol: i nema garancije da ćeš je ikad savladati.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 20 vel 2014, 15:23

Mate fala na konstruktivnoj kritici.

prvo o maslini, to je baja koja se nocu penje na maslinu i grize list ako se ne varam. Al to je druga tema vec.
sta se tice busenja rupe u baffleu, radim sa glodalicom na improviziranom stalku, pa mogu napravit kruzne rupe i manjeg promjera, zato je to napravljeno prije sastavljanja. Sa straznje strane se rupa siri pod 45. Lakse mi je baratat s daskom. Leziste za vide drivera su rucno uglodane 3 mm.
sta se tice polozaja drivera, to je odoka (:D) postavljen prema dozvoljenom Xi u tablici. Dimenzije porta su postavljene na 110 Hz (fs je 125)

Dotakao si se i teme koja me interesira, a to je mjerenje pomocu mikrofona. Sta mi sve trba za to, jel moguce uz pomoc pc-a?
vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 20 vel 2014, 17:34

Ne sumnjam da si vješt s alatom. I jasno mi je da je lakše baratat s daskom s obje strane . Kritika se odnosi na to da bez obzira kojim alatom radio ostane "malo mesa" sa strana rupe jer je uska prednjica. Samo radi toga.

Mjerenje danas možeš na brzaka napraviti i s Androidom ili iPhone-om. Program se zove nešto kao "Sound meter" a ima ih na lopate.
Međutim ograda odmah. Mikrofoni na pametnim telefonima nisu napravljeni za mjerenja ove vrste što znači da će unijeti pogrešku. Dobro je zato testirati telefon na nekom sistemu za koji znamo da je linearan, pa treba upisati odstupanja koja pokazuje i uzesti ih u obzir kod mjerenja.
Ne tvrdim da je ovo dobro ali kao ideja i može se pokušati uz usporedbu pa ćemo znatio valja li.
Da bi se nešto mjerilo treba pustiti mjerni signal. Za mjerenja koja ćemo mi laici napraviti (amplitudni frekvetni odziv), treba izvor sinusoide kojeg treba pustiti kroz pijačalo pa na zvučnike. Može se taj tzv ton generator naći besplatan na netu ili se koristi npr TrueRTA besplatan program, koji može i generirati mjerni signal i mjeriti ga uz pomoć mikrofona spojenog na zvučnu od računala. Također se mogu koristiti wav fileovi s nasnimljenim frekvama, pa se to pušta kroz player na pojačalo.
Toliko za sada.
Nemoguće je sada ovje sve to opisati kako bi ti odmah to počeo primjenjivati. Zguglaj ima tih tutoriala po netu koliko hoćeš. A kad zapneš onda pitaj.

Onaj otvor nije "bassreflex" i ne računa se po tim formulama koje si vjerujem negdje iskopao. Zato te opet pitam, daj link na tablice koje spominješ u prvom postu.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la vasco » 20 vel 2014, 17:54

vasco
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 20 vel 2014, 00:00

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Pao Pepeo » 20 vel 2014, 20:38

Imaš pod zvučnicima temu koju je otvorio eko eko,di se priča o mjerenjima programima i sl. pa si pogledaj,mjerenje odaziva zvučnika je nešto što i mene već odavna interesira ali još si nisam ništa uspio nabavit...trenutno ko i ti samo čitam o tome
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Re: Visaton FR 10 HM ala needle [TQWT]

PostPostao/la Mate » 20 vel 2014, 23:31

Pogledao sam ovaj spreadsheet.
Ovo je prilično bezvezno odnosno nedorečeno, odnosno nedokumentirano.
S ovim što se vidi, ne možeš ništa. Ama baš ništa.
Nema podataka drivera osim Sd-a. Čak i ako pretpostavimo da je osnovni proračun napravljen u MK Mathcad obrascima (kako autor sugerira u članku), ne vidim sve ulazne parametre it tih prethodnih izračuna.
Možda je pjesnik imao dobru ideju ali nije dovršena.
Drugo, ovaj članak je objavljen siječanj 2011. Ne vidim puno komentara po njemu. Ovdje nema potvrde da je netko radio po tome i potvrdio rezultat.
Nije mi jasno zašto je za port koristio izračun za Helmutz resonator. Nisam siguran da je to ispravan pristup.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Sljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

cron