Koja PCI zvučna kartica za linux

Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la midruzin » 29 sij 2014, 02:20

Nedavno sam napravio dual boot instalaciju na svom kompu i to W7 i Ubuntu studio 13.10. Probao sam i instalirati Audiophile Linux (Linux mint), ali nikako nije išlo. Imam problem, što linux ne prepoznaje Realtekovu zvučnu karticu ALC887-VD2 8-chanel HD integriranu u Asusovu "all in one" matičnu ploču E35M1-M. Asus nema uopće podršku linux drivera za tu matičnu ploču, pa sam morao ubaciti i dodatnu PCI mrežnu karticu, kako bi se uopće mogao spojiti na internet. To ću izgleda morati napraviti i sa zvučnom, jer nikako ne mogu dobiti zvuk i upogoniti postojeću integriranu karticu bez drivera. Pitanje : Koju PCI zvučnu karticu (s linux driverima) srednje klase si nabaviti, da dobro i stabilno radi pod linuxom, a da nije preskupa. Penzić sam s malom mirovinom, pa u obzir dolazi jedino kupnja preko "Njuškala".
midruzin
 
Postovi: 93
Pridružen/a: 23 srp 2011, 07:04
Lokacija: Krapina

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la micro » 29 sij 2014, 08:52

Da li i ubuntu ne vidi tvoju zvucnu ili samo taj "audio" linux distro. nekoliko godina sa linuxom radim 99% stvari i ako nije kompatibilan sa hardverom veoma je mala vjerojatnoca da ces ga kao pocetnik sa linuxom natjerati da radi sa tim hardverom.

Postoje jos neka audio izdanja linuxa , pokusaj ona koja nisu radjena na debijanu kao ubuntu, mint i ostali ali mislim da je sansa jako mala da rade sa tom zvucnom.
micro
 
Postovi: 178
Pridružen/a: 17 srp 2011, 14:42

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la zika » 29 sij 2014, 10:50

Koliko mogu videti iz površnog pregleda spiska podržane opreme za Ubuntu Vaš audio chip bi trebao biti sasvim podržan u Ubuntu (pogotovo u svežijim inačicama)...
Ako ne uspete da ga „oživite“ javite pa se možemo pozabaviti... No, pošto nemam taj HW pri ruci moja pomoć je značajno ograničena... „Nepostojanje“ driver-a nije (kao kod Windows-a) uvek nepremostiv problem, čak (najčešće) i nije problem već je potrebno naći koji kernel module jeste zaista zadužen za određeni deo HW-a...
Na „prvu loptu“ pogledajte ovaj thread, pogotovu kraj, možda Vam se ponudi odgovor, kako se meni čini... http://www.debianuserforums.org/viewtop ... =55&t=2433
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
Avatar
zika
 
Postovi: 269
Pridružen/a: 06 svi 2011, 19:54

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la Mate » 29 sij 2014, 15:06

Ova ploča izgleda ima problema sama sobom. Barem prema nekim reportima sa neta. Prema nekima, probleme ima sam Asus i to sa biosima kojima ne postiže dobro prepoznavanje komponenti. Konkretno na network kartici (integriranoj) izgleda da "šeri" još neki uređaj s istim ID pa kernel ne uspjeva razaznati ispravnu karticu.
Pogledati na Asus site za tu ploču ima li bios upgradea i malo proučiti koje su promjene s pojedinim verzijama biosa postignute.
Ukoliko se tu nešto postigne, šanse su da se prepozna i postojeća integrirana zvučna kartica sve do S/PDIF porta.
Drugo je rješenje da se vidi što kernel namontira na mjestu networka pa se taj driver "blacklista".

Inače, dual boot je bio zanimljiv način instalacije do prije nekoliko godina. Danas je virtualizacija tako napredovala da se pokazuje kao puno elegantnije rješenje i manje je problema sa prepoznavanjem hardwarea.

Može se postaviti W7 kao podloga a razni distroi povrh kao virtualne makine.
Od windowsa se može koristiti njihov hyper-v a može se instalirati VirtualBox (Oracle) , VMplayer (VMware) i drugi.

Ja do sada nisam imao slučaj ne-prepoznavanja zvučnih kartica pod linuxom. Mrežnih jesam, ali to je više bilo ako ista nevalja.

Dobra je proba npr, skinuti Puppy linux i napraviti live CD ili stick, pa pokušati live dizanje. Ako live distribucija prepozna sav hardware ispravno, velike su šanse da će to i puna instalacija.
U svakom slučaju, malo preciznog guglanja će dovesti do rješenja, prije nego što će netko iz ove ekipe ovdje baš imati identičan slučaj sa istom pločom.

Što se tiče eventualno nove kartice, pogledati što se nudi i što se može financijski podnijeti, pa prije kupovine proguglati za taj model i linux kombinaciju, vidjeti da li ima problema i kojih. Inače ako se već ide na novu karticu, USB vanjska bi bila puno bolja u smislu zvuka i smetnji.

L.P.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la midruzin » 30 sij 2014, 09:15

Hvala svima na savjetima, pomoglo je. Totalni sam početnik u linuxu, slabo ga shvaćam, pa sam zato ubacivao sve moguće komande za audio karticu koje sam našao na net-u u terminal. I gle čuda, neznam na koji način, kartica je proradila. Radi mi na Audaciusu radio program Adobe jazz radio i to perfektno. Zvuk je vrlo čist, bez šuma, bez smetnji sa vrlo dobro izbalansiranim dubokim, srednjim i visokim tonovima, za razliku od W7 gdje su malo prenaglašeni i preoštri visoki tonovi. Neznam je li to zasluga kartice, Audaciusa ili nečeg trećeg. E sad, imam novi problem, zvuk mi ne radi na You tubu i ostalim video aplikacijama. Neznam kako ubaciti - aktivirati potrebne codece - plugg in-ove, da mi zvuk proradi na svemu ostalome. Molim pomoć!
midruzin
 
Postovi: 93
Pridružen/a: 23 srp 2011, 07:04
Lokacija: Krapina

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la Roko » 31 sij 2014, 22:18

A sa kojom aplikacijom otvaraš YouTube?
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2084
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Koja PCI zvučna kartica za linux

PostPostao/la midruzin » 01 vel 2014, 10:05

Evo, pronašao sam rješenje uz malu pomoć linux-aša s "linux za sve" foruma. U Ubuntu centru software-a ima jedna nadogradnja - aplikacija, koja u stvari predstavlja paket codec-a za audio i video , a zove se ubuntu-restricted-extras. Instalirao sam ga i sad mi bez problema radi audio i video na You tubu i sličnim aplikacijama. Hvala na trudu i želji za pomoći!
midruzin
 
Postovi: 93
Pridružen/a: 23 srp 2011, 07:04
Lokacija: Krapina


Natrag na Digitalni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

cron