Literatura - korisni DIY papiri

Hrvatski DIY Audio forum

Re: Literatura - korisni DIY papiri

PostPostao/la Bančina » 06 svi 2011, 22:51

sstrsat je napisao/la:OK. Krajem ovog miseca se vracan doma pa cemo to uslikat.

Bravo, to se traži! ;)
Bančina

PostPostao/la tubeman » 07 svi 2011, 18:39

Ne treba ništa stiskati ;)

Mislim da imam dosta toga što bi moglo biti korisno. Istina je i to da se puno toga samo ponavlja u malo drugačijem obliku, tako da kada se sve pročisti, ostaje više manje ono što je već navedeno u odgovorima ispred.

Literaturu vezanu uz elektroniku inače sakupljam, pa ne bih htio da sve ispadne kao samopromocija ili hvalisanje.
Netko sakuplja Sansuie, Krellove i sl. a ja literaturu ;(

Ovdje se nalazi obrađeni dio moje literature više ili manje vezane uz tematiku.
To je otprilike polovica.
Napraviti ću novi bilten u kojem će biti samo onaj materijal koji će isključivi biti vezan uz temu. Mislim da će i toga biti poprilično.
Na žalost, faktor vrijeme se ne može zaobići, a građa stalno dolazi (samo danas 4-5 komada)

Druga stvar, koju je netko malo prije spominjao su časopisi.
Intenzivno ih kompletiram i digitaliziram, tako da bi do jeseni to trebalo biti gotovo. Do tada se može vidjeti ono što je u međuvremenu napravljeno.
Za sada se radi o sljedećima :

RADIO (1945-46 - svi brojevi) Dosta materijala o cijevnoj tehnici - posve primjenjivo.
Časopis je izlazio od 1945-do 1946 nakon čega je po "političkom ključu" nastavak dobio u saveznom RADIOAMATERU
Tu su svi brojevi koji su izašli

RADIOAMATER (1947-1990) Jako dugo bio referentno štivo radioamatera i onih koji su se bavili elektronikom. Ako isključimo političku podlogu (nema je previše) po meni je posve ispunio ulogu jer u vrijeme teške dobavljivosti neke druge literature ipak omogućio solidan opći uvid u elektroniku, s puno projekata. Uglavnom su bili prepisivani i precrtavani iz njemačkih i američkih časopisa, ali u tome ne vidim ništa loše.
Ovdje mi još podosta toga nedostaje, ali se polako prikuplja. Puno toga sam sakupio sam (tokom radioamaterskih dana), a dosta je stiglo preko interneta. Jedan mali dio je došao i donacijama dobrih ljudi.

ELEKTROTEHNIČAR (1947-198?) Prilično ozbiljan časopis koji je bio namijenjen ispočetka "stručno načitanijoj" klijenteli, ali je bio i dobar izvor znanja i za hobiste. Ima dosta teorije (ne prekomplicirane) i stvarnih projekata.
Tu sam najviše šupalj i puno toga još nedostaje...

Imam i dosta elektrotehničkih njemačkih časopisa od prije WWII, Siemensovih i Telefunkenovih biltena vezanih uz cijevi, zvučnike, uređaje i sl. Za to treba puno vremena.
Tu ima još dosta toga tipa FUNKSCHAU, ELEKTOR, AMATERSKE RADIO, SVIJET ELEKTRONIKE ..... na što sam i sam imao pretplatu, ali zbog autorskih prava ih ne mislim objavljivati na Internetu.

Evo, ako netko ima štogod od toga a da mi nedostaje, toplo se preporučam za posudbu ili donaciju.

Za one koji će imati volje to pogledati par napomena:
Građa nije sva obrađena i vidljiva.
Negdje se vidi sve (pretraživo standardno i u full tekstu), negdje samo slike, negdje samo naslovnica a negdje ništa.
Krajnji cilj je da sve bude full-text i bibliografski obrađeno i pretraživo.
Slike se u principu ne mogu (copy-paste) skidati. To je napravljeno iz sasvim praktičnih razloga. Dnevno mi na servere dođe 30-50.000 ljudi, i kada bi samo dio njih nešto masovo skidao, ne bi bilo dobro. A znamo kako nam oči zablistaju i prsti zasvrbe kada je nešto for free i još nam "beskrajno treba" ;)
Tekstovi koji su gore mogu se skidati (za sada), kao niti PDF-ovi.
Pripremam i jedan dio knjiga za pretraživanje i pregledavanje.
tubeman

PostPostao/la sveti » 07 svi 2011, 19:42

zmajz je napisao/la:Čuj, Sveti, dobar ti je link, ko nema pojma o taalijanskom, može se slikati. Drugi put stavi precizniji link baš na određeni članak, kad se bude pričalo o nekoj temi. Ovako se čovjek očas izgubi....

E,sada zamisli kako je meni bilo,taljanski znam ono malo iz Trsta od prije tridesetak godina,a sva sreća da sam imao poklonjenu dvojku iz latiskoga,pa sam se nekako snašao.A,preciznije nisam naveo jer sam se i sam mučio cijelu noć da dođem do slatkiša(isplati se pogledat sve fileove)(znaš onu staru latinsku:per aspera... ili po zagorski "čez čičke do....").
sveti

PostPostao/la tubeman » 07 svi 2011, 21:00

a da probaš s Google translatorom? :lol: :lol: :lol:
tubeman

PostPostao/la alfa » 11 ruj 2011, 20:06

ovdje možete skinut metzgerov priručnik i još zanimljivih knjiga

http://daninoc.com.ba/site/index.php?option=com_jdownloads&view=viewcategory&catid=8&Itemid=9
alfa

PostPostao/la harkonen » 25 ruj 2011, 08:51

Evo zanimljive knjige, za sada free, na početku se dotiče baš onoga o čemu se neki dan spominjalo,
ovisnost lampi, trajnosti i karakteristika o naponu grijanja, temperaturi okoline itd..itd..

http://www.nutshellhifi.com/library/MostVacuumTubes.pdf
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sonny » 26 ruj 2011, 14:22

Ovo malo što sam pregledao nakon downloada govori da se radi o odličnoj knjizi... Hvala :ugeek:
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Gašo » 21 lis 2011, 23:05

Wlliam M. Flaganan - Handbook of transformer design & applications
Morgan Jones - Building Valve amplifiers
Douglas Self - Self on audio (2nd edition)
Trevor J. Cox & Peter D´Antonio - Acoustic absorbers and diffusors
Maurice Bellanger - Adaptive digital filters
Douglas Self - Audio power amplifier design handbook (third edition)
Ben Duncan - High performance audio pwer amplifiers
Alton Everst - Master handbook of acoustics (fourth and fifth edition)
Kraig Mitzner - Complete PCB design
Cyril Harris- Shock and vibration handbook
Allen Wright - The Tube PreAmp CookBook
Morgan Jones - Valve Amplifier - Third Edition
The Art and Science of Analog Circuit Design
Sound Reproduction - Loudspeakers And Rooms (Floyd Toole)
Josheph D´Appolito - Testing Loudspeakers
SINCLAIR, I. R. (1998). Audio and Hi-Fi Handbook (3rd ed.)
Room Acoustics - Fifth Edition (Heinrich Kuttruff)
Recording Studio Design - Second Edition (Philip Newell)
Rohde & Schwarz - Loudspeaker Measurements With Audio Analyzers (M. Schlechter)
Baker Dozen - Real Analog Solutions for Digital Designers
Bruce Bartlett and Jenny Bartlett - Recording Music on Location: Capturing the Live Performance
Bruce Bartlett and Jenny Bartlett - Practical Recording Techniques, Fifth Edition
Power Amplifiers With Valves - An Approach And A Practical Circuit (Claus Byrith)
Op Amps Design Application and Troubleshooting - David Terrell
Loudspeaker and Headphone Handbook - Third Edition (John Borwick)
Architectural Acoustics - Marshall Long
Tholmsen - Digitalna audio tehnika
...
Gašo

PostPostao/la harkonen » 18 stu 2012, 17:44

Gosn Milivoj (sa foruma) je ponudio da se za potrebe DIY-era ovog foruma, knjiga njegovog oca - "Transformatori i
prigušnice" može skenirati, skriptirati i dijeliti članovima foruma, pa ako neko ima istu, eto naputka. Detalje će oko
svega ipak reći gdin Milivoj, ali eto, dok on ne kaže svoju, možete pripremiti taj scan.....
Tko je imao tu "malu" narandžastu knjižicu u ruci, a zanimala ga je ta tematika, mislim da je nije pustio. I pravo mu budi.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la SuperSaša » 08 sij 2013, 10:33

Pozdrav svima!

Ne sudjelujem puno na forumu, više čitam jer nisam još na nivou nekih ovdje. Ali ste me zarazili, čak se i neke žarulje već svjetlucaju doma na polici. Još ne znam kaj s njima, ali o tom potom...

:D

Pitanje u vezi literature. Ima li tko ovaj prijespomenuti "The tube preamp cookbook" od Allena Wrighta? Na stranici Vacuum State cijena je 50 € pa me zanima jel tko čitao prije nego kupim...

TNX

:moo:
SuperSaša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Hrvatski DIY Audio

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.