Klokane, ajde zapamti jednom za uvik da to ca je resetka GU50 biasirana (ovdi) na -50V nima nikakve veze sa "polozajem na x-osi grafa driverice" odnosno naponom izmedju njezine anode i katode.
Tih -50V biasa na resetki izlazne cijevi sa aspekta drivera znaci samo to da driverica mora bit u stanju osigurat najmanje dvostruku "peak to peak" vridnost signala kojega ce isporucit izlaznoj cijevi. Ovdi znaci 100 Vp-p
Sad kad to prenesemo na graf driverice, sa live strane ti je ograncenje krivulja pri nultom prednaponu driverice i ona ce odredit koliki minimalni trenutni napon na anodi smi bit. Taj napon ce nastupit istovremeno sa maksimalnom trenutnom strujom kroz cijev pa da sad u prvim koracima pojednostavnis neke stvari uzmi da ta maksimalna trenutna struja kroz drivericu ne bude veca od u datasheetu maksimalno specificirane katodne struje driverice. Moze ona zapravo bit i znatno veca ali zasad u prvim koracima drz se ovoga ca san ti navel.
Povuci na grafu liniju pri toj struji i tamo di ona sice krivulju nultog biasa driverice spusti okomicu na x-os pa si time odredil i najmanji moguci trenutni napon na driverici (Uak). To ti automatski govori da DC napon Uak u radnoj tocki driverice mora bit najmanje za 50V (u ovom slucaju) visi od tog najmanjeg trenutnog.
To je osnovni polaz a dalje put ide ili u smjeru postizavanja maksimalne linearnosti drivera ili u smjeru primjene distortion canceling tehnike di se driver namjerno tera u nelinearnost. Ovo drugo zasad zaboravi, to je za prve korake prekomplicirano i provaj postic da ti driver ima cim vecu linearnost. Tu ce u ampu naravno ostat nelinearnosti izlazne cijevi ali ovi amp ionako sluzi u svrhu skolovanja da naucis kako se prilazi svemu tome. Ako uspisno savladas ovi prvi dio (osnove osnova), kasnije se moze pric i na distortion canceling.
I sad pocni crtat radne pravce po grafu driverice. Ogranicenje sa live strane (i sa tim u vezi minimalni Uak) san ti navel a sa desne strane neka ti bude ogranicenje maksimalni Uak iz datasheet specifikacija. U cilom tom rasponu napona mozes postavljat radnu tocku vodeci racuna da driverica triba osigurat najmanje 100 Vp-p.
Provaj tako i postavi ovdi slike grafova pa cemo vidit ca si napravil. Mislin, mogu ti ja o ovome napisat hrpu stranica teksta ali dok god sam ne ucrtas veci broj pravaca i ne pocnes logicki razmisljat kako ce se svaki od tih pravaca odrazit na rad driverskog stupnja, ka da ti nisan nista napisal.
Neke stvari jednostavno moras sam provat i dok god svojom rukom ne pocnes crtat te pravce, isti je efekt ka da ti ni ja ni bilo ki drugi nije nista o tome rekal. Kako je to ilimzn lipo nekome napisal u jednom starom postu negdi (nemoj se uvridit, ne odnosi se na tebe) "Konja mozes dovesti do vode ali pit mora sam"