GU50 amp - Potrebna pomoc

Re: GU50 amp - Potrebna pomoc

PostPostao/la sstrsat » 23 lip 2012, 16:34

Klokane, ajde zapamti jednom za uvik da to ca je resetka GU50 biasirana (ovdi) na -50V nima nikakve veze sa "polozajem na x-osi grafa driverice" odnosno naponom izmedju njezine anode i katode.

Tih -50V biasa na resetki izlazne cijevi sa aspekta drivera znaci samo to da driverica mora bit u stanju osigurat najmanje dvostruku "peak to peak" vridnost signala kojega ce isporucit izlaznoj cijevi. Ovdi znaci 100 Vp-p

Sad kad to prenesemo na graf driverice, sa live strane ti je ograncenje krivulja pri nultom prednaponu driverice i ona ce odredit koliki minimalni trenutni napon na anodi smi bit. Taj napon ce nastupit istovremeno sa maksimalnom trenutnom strujom kroz cijev pa da sad u prvim koracima pojednostavnis neke stvari uzmi da ta maksimalna trenutna struja kroz drivericu ne bude veca od u datasheetu maksimalno specificirane katodne struje driverice. Moze ona zapravo bit i znatno veca ali zasad u prvim koracima drz se ovoga ca san ti navel.
Povuci na grafu liniju pri toj struji i tamo di ona sice krivulju nultog biasa driverice spusti okomicu na x-os pa si time odredil i najmanji moguci trenutni napon na driverici (Uak). To ti automatski govori da DC napon Uak u radnoj tocki driverice mora bit najmanje za 50V (u ovom slucaju) visi od tog najmanjeg trenutnog.

To je osnovni polaz a dalje put ide ili u smjeru postizavanja maksimalne linearnosti drivera ili u smjeru primjene distortion canceling tehnike di se driver namjerno tera u nelinearnost. Ovo drugo zasad zaboravi, to je za prve korake prekomplicirano i provaj postic da ti driver ima cim vecu linearnost. Tu ce u ampu naravno ostat nelinearnosti izlazne cijevi ali ovi amp ionako sluzi u svrhu skolovanja da naucis kako se prilazi svemu tome. Ako uspisno savladas ovi prvi dio (osnove osnova), kasnije se moze pric i na distortion canceling.

I sad pocni crtat radne pravce po grafu driverice. Ogranicenje sa live strane (i sa tim u vezi minimalni Uak) san ti navel a sa desne strane neka ti bude ogranicenje maksimalni Uak iz datasheet specifikacija. U cilom tom rasponu napona mozes postavljat radnu tocku vodeci racuna da driverica triba osigurat najmanje 100 Vp-p.

Provaj tako i postavi ovdi slike grafova pa cemo vidit ca si napravil. Mislin, mogu ti ja o ovome napisat hrpu stranica teksta ali dok god sam ne ucrtas veci broj pravaca i ne pocnes logicki razmisljat kako ce se svaki od tih pravaca odrazit na rad driverskog stupnja, ka da ti nisan nista napisal.
Neke stvari jednostavno moras sam provat i dok god svojom rukom ne pocnes crtat te pravce, isti je efekt ka da ti ni ja ni bilo ki drugi nije nista o tome rekal. Kako je to ilimzn lipo nekome napisal u jednom starom postu negdi (nemoj se uvridit, ne odnosi se na tebe) "Konja mozes dovesti do vode ali pit mora sam"
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Klokan » 27 lip 2012, 18:21

Evo nekoliko tocaka.

Prvo sam vukao pravac 27k, onda 22k pa onda 20k isao sam ka linearnijem. Koristio sam krivulju biasa -2 i -2.5V i odlucio koristiti -2 V (za sada) jer sto je bias vise u minusu cijev je nelinearnija a sstrsat mi je dao zadatak dobiti sto vise linearnosti. Blize krivulji dispacije nisam isao jer mislim da nema potrebe posto je linearnost vise manje ista pa zasto zrtvovati zivot cijevi radi prakticki necujnih razlika (to je barem moje misljenje).

Najpovoljnija radna tocka mi se cini Q5 ili cak Q4 jer je kod nje linearnost skoro ista a i dispacija je nesto manja.

c'n'c !!!
http://i.imgur.com/kTkqK.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la Klokan » 30 lip 2012, 16:02

Onda? valja li to? Da crtam shemu?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la ilimzn » 30 lip 2012, 23:11

Klokan je napisao/la:Evo nekoliko tocaka.

Prvo sam vukao pravac 27k, onda 22k pa onda 20k isao sam ka linearnijem. Koristio sam krivulju biasa -2 i -2.5V i odlucio koristiti -2 V (za sada) jer sto je bias vise u minusu cijev je nelinearnija a sstrsat mi je dao zadatak dobiti sto vise linearnosti. Blize krivulji dispacije nisam isao jer mislim da nema potrebe posto je linearnost vise manje ista pa zasto zrtvovati zivot cijevi radi prakticki necujnih razlika (to je barem moje misljenje).

Najpovoljnija radna tocka mi se cini Q5 ili cak Q4 jer je kod nje linearnost skoro ista a i dispacija je nesto manja.

c'n'c !!!
http://i.imgur.com/kTkqK.jpg

Razmisljanje ti je OK, samo se postavlja pitanje je li pojacanje dovoljno, provjeri. Ako promotris krivulje, vidjet ces da je oko 2V najbolja linearnost, no moras voditi racuna da je ECC81 (12AT7) cijev koja je namjerno napravljena da bude nelinearna i postoje razlike medju razlicitim primjercima u optimumu biasa za minimum izoblicenja. Srecom, niti GU50 nije savrseno linearna a nelinearnosti drivera i izlaza se djelomicno krate tako da ti je za ovaj slucaj odabrano radno podrucje sasvim OK. Nacrtaj shemu, pa budemo dalje komentirali!
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Klokan » 02 srp 2012, 23:23

Evo crtao sam shemu i ne znam koliko sam bio uspjesan jer mi je koncentracija smanjena jer sam pospan :)

Krenut cu s ljeva. Potenciometar sam uzeo 50k cisto iz razloga jer sam cesto vidjao bas tu vrijednost za regulaciju glasnoce pa nisam siguran jel to dobro odabrano. Paralelno 1M na gnd je da se otklone smetnje uzrokovane eventualno losim potom. O grid stoperima smo rekli da cemo jos pricati. Ostalo mi je vise manje jasno.
Privitak/ci
ECC81 preamp.png
ECC81 preamp.png (10.95 KiB) Pogledano 4881 put/a.
Klokan

PostPostao/la harkonen » 03 srp 2012, 14:49

Par blitz sugestija:
1. Pospan nemoj ništa raditi, niti to može biti izlika. Nije ti neki izgovor, znaš. :-)
Pogotovo kad se upuštaš u rad sa ovakvim naponima, nema tu pospanosti.....

2. Koja je "standardna" dogovorena vrijednost ulaznog otpora uređaja, a koja se često (i prečesto) deklarira kao opća i jedina? Pa se onda i prenosi dalje kao bogomdana ? 47K. Kad smo kod toga, i taj 1M sa klizača prema masi smanji na 470K.
Dakle, da li je isto kada je potenciometar primjerice na pola od 10K ili od 50K, odnosno da li je isto kada signal prolazi kroz 5K ili 25K? Zbog čega je ili nije? Ili još bolje, što kada je (kako je najčešće kad slušamo doma osim u uvjetima tuluma ili živciranja susjeda) potenciometar maltene na samom početku? Tada signal prolazi skoro kroz cijeli otpor potenciometra.
Grid stopper, čini li taj otpor sa ulaznim kapacitetom lampe kakav RC član?
Ako bi zanemario induktivne komponente komponenata jer su očekivano zanemarive za frekventni opseg koji nas zanima,
i ako u cijelu priču ne bi stavio i vezni kondenzator (kao kod tebe na shemi, da povučemo analogiju) , dobio bi otprilike ovo - prvi blok je kabel, pa potenciometar, pa grid otpor pa kapacitet lampe:
ulaz-aprox.JPG
ulaz-aprox.JPG (10.87 KiB) Pogledano 4830 put/a.

I koliko tu filtera na djelu imamo? Probaj ubaciti vrijednosti Ckabel oko 50-100pf i Cgk oko 10-15pF,
pa variraj sa otporima i računaj frekvencije reza da dobiješ osjećaj što i kako.
Ne zaboravi, ispred Ckabela je otpor izvora signala - Rizvor, a kad ubaciš određenu frekvenciju , tada ti C postaje R i onda dobivamo kao na slici dolje - koliko? Tri atenuacije signala od koje su dvije ovisne o frekvenciji. I to bez umješanog veznog konda koji bi bio u seriji sa Rpotom, također frekventno ovisan.
Naravno, najbolje bi bilo kad bi on (vrijednost pota) bio što manji, ali kao takav opterećuje izlaz izvora signala pa tu u praksi zbog univerzalnosti (nikad ne znaš na što ćeš sve spojiti neki uređaj) i ne treba ići niže od npr. 10K.

3. Rk ti je pogrešan (odnosno bio bi skoro dobar kad bi obje sekcije ECC81 bile u paraleli, ali sudeći po vrijednosti anodnog otpora - nisu), a i Ck ti je pogrešan za ovaj upisani Rk, ali bude ok kad upišeš točnu vrijednost Rk. A ti sad reci zašto!
To će pokazati da si proučio forum čak i ovlaš jer je puno puto to spominjalo....

I tako to...pospan, veliš?
Ajde sjedni i popravi ovo, izračunaj izlazni otpor ovog driverskog stupnja, kao i pojačanje.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Klokan » 04 srp 2012, 00:29

Hvala na kritikama.
Pospanost stvarno nije bila opravdanje ili izgvor jer sam na praksi ujutro pa sa drustvom cjeli dan i onda me bas pukla zelja nastaviti rad na ampu pa sam pokusao jer sam racunao na pomoc iskusnijih bilo da valja ili ne.

Cim uhvatim cajta popravim sve sto ste rekli odnosno SVE pa cemo vidjeti sta cemo dobiti.

Kruno

BTW. kad cu ja dobit svoj smajlic? Kao najmladji clan zajednice valda imam pravo na takvu privilegiju :) hehe
Klokan

PostPostao/la harkonen » 04 srp 2012, 07:21

Ajde, dobit ćeš ga uskoro , čim se admin vrati s mora.
Za najmlađeg forumaša, možda nešto ovako.
baby-smiley1.JPG
baby-smiley1.JPG (7.05 KiB) Pogledano 4794 put/a.

A onda će smiley s godinama mijenjati izgled...
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Klokan » 04 srp 2012, 14:31

Oko izgleda cemo se dogovoriti
Klokan

PostPostao/la sstrsat » 09 srp 2012, 15:11

harkonen je napisao/la:I koliko tu filtera na djelu imamo? Probaj ubaciti vrijednosti Ckabel oko 50-100pf i Cgk oko 10-15pF,

Drazene, moran te ovdi malo ispravit. Previdil si da ovdi ulazni kapacitet lampe nije samo Cg-k i da tu triba dodat i uticaj barbe Millera. Kako ce ECC81 sa 22K u anodi imat pojacanje od oko 35 puta onda ce njezin ulazni kapacitet bit nekih 70 do 75pF (skupa sa uracunatim i parazitnim kapacitetom podnozja i spojnih zica) pa sa tom vridnosti triba racunat
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.