Tube Line stage

Re: Tube Line stage

PostPostao/la Khadgar2007 » 15 lip 2011, 21:50

Gospon Vladimir Harkonen, upravo masakriram Vašu cijenjenu 6n6p. Rezultati mučenja slijede uskoro.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 15 lip 2011, 22:30

Evo i masakrirane 6n6p. Radna točka 163V, 18mA, radni otpor 7,2k/5W, otpor u katodi je 330/0,5W i izlazni otpor je 1944 oma. Ako sam zaboravio još nešto samo me podsjeti.
Privitak/ci
6n6p shema.JPG
6n6p shema.JPG (5.87 KiB) Pogledano 8654 put/a.
6n6p 2 web.jpg
6n6p 1 web.jpg
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 15 lip 2011, 22:34

Oki, mogao sam malo podebljati te linije ali činile su se ok dok sam ih crtao. :/

Bježim ja sa foruma dok me Harkonen nije zadavio nakon ovih par grafova. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la fixxxer » 15 lip 2011, 22:38

Jel ima neki poseban razlog zasto si isao na Ug=-6V? Probaj na -4 ili na -2 ;)
fixxxer

PostPostao/la Khadgar2007 » 15 lip 2011, 22:42

Probao sam ići na jedno -4V, e sada koju radnu točku ne znam,ostala je u bespućima nula i jedinica na HHDu jer sam pobrisao tu sliku. Nije mi swing ispao isti na tom pravcu pa sam onda našao da mi je isti na -6V i radnoj točki za koju sam napravio grafove.

Znači da odem na -4 ili -2 i da podignem još više Ia, Harkonen je rekao da je slobodno nafrljim do jedno 80% disipacije.

Radim sve na kompu pa mi je malo nezgodno mjeriti razmak između točaka, kada se dokopam papira onda će biti ravlana,šestar u ruke i gledanje di ča paše.
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 15 lip 2011, 22:52

Dobro. Nisi je jako izmasakrirao.Pojačanje?
Napon na anodi ti je 163V+ 6V napona na katodnom otporu. Radni otpor je bliži 8,2K. Provjeriš.

Kada se radi sa lampama koje imaju veći bias u radnom području u kojem je možemo koristiti,
takve mogu poslužiti u drugom stupnju kada, na konkretno ovu za primjer možemo slobodno
dovesti do 5- 5,5V i očekujemo da pojača u skladu s tim.
Ok, ona je u tvojoj radnoj točki i liniji linearna do +- 2V oko radne točke. No, da li je i šire od toga,
kako rekoh, 6V pa - 5V na jednu stranu i 6 pa + 5 na drugu. Probaj povući te okomice pa pogledaj
da li su ti odsječci jednaki. Paa, i nisu, jel da?

Ako želiš koristiti ovu lampu u prvom stupnju tada si radni otpor i točku ok odabrao za prvi put jer su
i mali ulazni swingovi pa unutar njih ostajemo prilično linearni, no ako je želiš koristiti na pomenutom
drugom stupnju pokušaj malo nakositi liniju na radni otpor 12K. Bolje?

Također, slobodno se povučeš na niži bias, -2,-3V, opališ struju preko 20mA staviš niži radni otpor(4,7K)
te probaj line sa ovom lampom. Tonski opako.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 15 lip 2011, 23:34

Pojačanje je znači 54V/2=27. U kojem smislu kažeš da je radni otpor 8,2k? I kako provjerim? Prema grafu je izračunato 7,2k, jedino ako idem na sljedeću veću vrijednost onda bi uzeo kao ča si rekao 8,2k ali to je već podosta više od izračunatog radnog otpora.

Kada kažeš da mi je linearna do +-2V to misliš na Ug krivulje?

kako rekoh, 6V pa - 5V na jednu stranu i 6 pa + 5 na drugu. Probaj povući te okomice pa pogledaj
da li su ti odsječci jednaki. Paa, i nisu, jel da?

Ovo misliš isto da odem +-5V na radnom pravcu od radne točne i isto povučem crte kao ča sam napravio na -4V i -6V i vidim da li su odsječci jednaki?

edit:
Sada sam to i napravio. i gornji dio/poluperioda ili kako bi to nazvao je širi od donjeg,ne puno ali dovoljno.
Privitak/ci
6n6p 1a web.jpg
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 15 lip 2011, 23:54

Khadgar2007 je napisao/la:Ovo misliš isto da odem +-5V na radnom pravcu od radne točne i isto povučem crte kao ča sam napravio na -4V i -6V i vidim da li su odsječci jednaki?

Khadgar, Na radnu tocku gledaj kao na nulu signala, kad prelazi iz pozitivnog u negativnu vrijednost i obrnuto (recimo da je sinusaoida). Na cijev moze doci signal od 2 Vpp, kao u prvom slucaju sto smo obradjivali, ali moze i visi, od 5 ili 6 Vpp u npr. drugom stupnju, ili do 150Vpp u npr. izlaznom stupnju. Stoga uvijek gledas da li ce signal "stati", da ne rezes sinusoidu, ali i da sinusoida bude sto vise simetricna, jer asimetrija je u biti distorzija...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la fixxxer » 15 lip 2011, 23:56

pojacanje ti je oko 13x, 54 delis sa 4 a ne sa 2.... Radni otpor ti je oko 8k2, isto sa grafa, vidi gde ti radna prava sece X i Y osu pa izracunaj, 310V/38mA... btw, zarotiraj u nekom programu fotke za koji stepen clockwise, nemoj da crtas na krivim grafovima :D
fixxxer

PostPostao/la Khadgar2007 » 16 lip 2011, 00:11

Aha sada sam skužio ovo sa pojačanjem. Dijelim 54 sa 4 zato jer je to zapravo razlika od -8V i -4V. Ups, izgleda ča se tiče radnog otpora malo sam krivo očitao vrijednosti jer po Harkonenovoj formuli na prvoj stranici dobijem baš 7,2k, a sada kada sam gledao "krajnje" vrijednosti znači struju i napon di pravac siječe osi ispadne 8,2k.

I dobro mi kažeš da ne radim na "krivim" grafovima. Mislio sam da neće toliko da zeza ali ipak ću ga okrenuti. A da je ironija još i veća to crtam u corelu. lol
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.