Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la zmajz » 09 lip 2011, 13:27

Neke stvari čovjeka jednostavno iznenade svojom jednostavnošću a opet vrlo visokim rezultatom. To je slučaj i sa ovim malim zvučnicima koje sam zgotovio za prijatelja prije par dana. Neću se zadržavati na prikazu izrade (vrlo je jednostavno), već samo na principu i finalnom uradku.
Ali, prvo malo povijesti:
Prvi prototip je nastao negdje sredinom prošle godine iz razloga što sam potreban materijal imao pri ruci pa me par sitnica i šper nije financijski previše opterećivao (kriza je već bila krenula, ma što Šuker tada govorio), a i šteta je da par zvučnika stoji bezveze. Uglavnom, iskustvo i prikupljeno znanje je dalo rezultat u obliku malih BR kutija (zapravo su bili duct port a ne BR u klasičnom smislu, isti rezultat) sa Visaton FR10/4Ohm drajverima. Nisam se previše trudio oko šminke, pa su nakon prezentacije u Sheratonu otišli za prilično male novce. Sve u svemu kutije netto volumena cca 4L koje su išle prilično duboko.
Sad ću probati okačiti sliku...
Fr10_4.jpg
Fr10_4.jpg (46.62 KiB) Pogledano 12833 put/a.

OK, izgleda da je uspjelo.
To je bila ta kutija, u nju sam složio notch filter (LRC paralelni filter) za poravnavanje frek. karakteristike, dodao dosta vune (umjetne) za dampiranje i nisam bio zadovoljan, pa sam izbacio dio vune i to je bilo bolje, pa sam onda izbacio i filter što se u prvi mah činilo bolje, ali nakon nekog vremena sam ga vratio nazad, jednostavno mi se činilo da je nekako mirniji u svirci. Nisam stavljao zobel za glancanje impedance jer jednostavno nisam razmišljao u tom smjeru.
Nakon cca 2 mjeseca doznam da su ekipa iz Klang&Ton napravili još početkom godine isti/sličan projekt pod imenom CT247, pa sam to išao proučavati. Moj njemački je nula pa je to malo potrajalo, ali sam na kraju bio poprilično zadovoljan sobom, čak i ponosan, jer smo došli do gotovo identičnog riješenja i rezultata. Nije to mala stvar biti priučen i dostići isto što i ekipa koja ima veliko znanje (nemjerljivo u poređenju s mojim napabirčenim), labos na raspolaganju i sve što požele. I mjerenja koja si ja jednostavno nemam kako realizirati. Švabi se jako oslanjaju na mjerenja, što je dobro iako nije sve što treba u ovom poslu. No, kako bilo, ja sam malkice porastao u svojim očima, tako da sad opet imam 174cm od poda do gore. I da ne duljim, prije cca mjesec dana mi se javi spomenuti frend da bi on takve zvučnike, i ja mu predložim da napravimo upravo projekt iz K&T, jer je elaboriraniji i provjeren u više parametara itd. A i ljepše izgleda, i ima neka interesantna riješenja pri izradi i to je na kraju rezultiralo ovime:
KT247_zmajz1.jpg

Eto slike, a sutra ćemo o razlikama prema K&T originalnom projektu.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la bepone » 09 lip 2011, 14:07

zakon! cuo sam ih u seratonu, diretor prezidente ih je forsirao sa svojim lampasem :P imaju mali svit spot ali dobro je da ga imaju (s obzirom na dimenzije) ;)
bepone
 
Postovi: 704
Pridružen/a: 06 svi 2011, 08:51

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la Edison » 09 lip 2011, 14:42

Lijep mali zvucnik! :thumbup:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar
Edison
 
Postovi: 1180
Pridružen/a: 04 svi 2011, 21:32
Lokacija: Rijeka

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la Eko Eko » 13 lip 2011, 10:13

Lijep uradak !
Zanimljivo je kako ti 4-inchni momci mogu u manjim prostorijama ugodno zazvučati. Čini mi se da je najbitnije da je restrikcija na oba frekventna kraja podjednaka. Ako mu ne ide oktava od 40-80 Hz, neka se okani i one od npr 8-16 kHz, tj nek ostane uravnotežen.
Eko Eko
 
Postovi: 85
Pridružen/a: 07 svi 2011, 13:04

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la zmajz » 13 lip 2011, 23:55

Dakle da nastavimo gdje smo stali, o razlikama prema originalnom projektu:
Prva razlika je izbor materijala za kutiju, original kaže 10 mm medijapan (MDF), ja sam rađe uzeo šper od 12mm, ljepši i manje otrovan, a MDF izbjegavam gdje je god moguće. To je rezultiralo sa po 4 mm širim i višim kutijama. Kako je šper akustički aktivniji od MDF, malo sam ga dampirao iznutra sa 3 mm debelim tapisonom na 3 stranice.
Druga je razlika u načinu dampiranja samog prostora, original preporuča kupiti gotov materijal za dampiranje, a kako ja imam na zalihama nešto istovrsmog materijala koji nije uprešan (jastuk s umjetnim punjenjem kupljen na akciji za 30 kn) morao sam ga obuzdati rabic mrežom tako da dobijem približnu konzistenciju uprešanog tvorničkog materijala za prigušivanje. Evo slikice:
KT247_zmajz3.jpg

Na slici se vidi i zobel filter za glancanje impedance (RC), koji se spaja čim bliže drajveru na koji se odnosi, praktički na same stopise zvučnika. Taj filter germani nazivaju i 'tube friendly' vjerojatno stoga što cjevna pojačala ne vole baš prevelika odstupanja u impedanci tereta. Naravno, taj filter pomaže samo kod gornjeg djela frek. spektra, u donjem dijelu, pogotovo kod rezonantne frekvencije nemaju utjecaja.
To bi bile osnovne razlike, u ostatku projekta sam se držao originalnih preporuka.
Interesantna je stvar i način montaže samog drajvera. O tome u slijedećem nastavku.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la zmajz » 14 lip 2011, 00:23

Dakle, pri montaži drajvera se ne koriste vijci niti ljepilo, već upornica kojom se drajver pritišće na unutarnju stranu prednje ploče. Upornice drajvera se koriste u mnogim drugim projektima, većim i "ozbiljnijim", ali ne kao isključivi način montaže, već isključivo kao sredstvo za umrtvljivanje samog drajvera koji je standardno pričvršćen vijcima. Ovdje sam iskoristio zgodan okrugli štap odrezan na potrebnu dužinu koji se pritišće uz pomoć jednog imbus vijka sa zadnje strane na drajver, i tu treba imati laganu ruku, ne forsirati pretjerano jer prevelika sila može izazvati kalanje drvene upornice (manja šteta) ili savijanje košare zvučnika (velika šteta, nepopravljiva).
Ovo je izvedivo s ovim drajverom jer isti na prednjoj strani ima plastični prsten koji osigurava dobro brtvljenje, ali je potrebno i vrlo precizno obraditi rupu za zvučnik jer se nema prostora za manipulaciju. Rupa mora biti točno 94 mm promjera koja se još ručno obradi na pravu veličinu prema tom prstenu.
Evo slikica gdje se vidi način montaže:
KT247_zmajz2.jpg

A ovdje se vidi i imbus za pritezanje:
KT247_zmajz4.jpg

Ovime se postiže još nešto, a to je da se frezanjem rupe za zvučnik dobija mala trubica (horna) čiji efekt pri ovim dimenzijama nije zanemariv, a i samim povlačenjem drajvera iza prednje ploče, utjecaj ogibne karakteristike je smanjen. Na mjerenjima prezentiranim od strane K&T nije primjetna.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la zmajz » 14 lip 2011, 01:28

Sad malo o filtraciji.
Tu nisam improvizirao, držao sam se naputka ekipe iz K&T, jer sam se uvjerio na prototipu da filter za ravnanje frekventne karakteristike pomaže. Ta ekipa je vodila računa o mnogim detaljima da bi samograditelju olakšali trud. Jedna od tih 'sitnica' je briga oko nabave standardnih vrijednosti elemenata da se nebi previše kompliciralo. RLC filter su podesili da radi na frekvencijama između 800Hz i 4KHz i time izravnali prirodnu grbu drajvera tako da drajver nije naporan pri slušanju, a vrijednosti elemenata su podesili tako da budu standardni (0,68mH, 8,2Ohm, 15uF). Isto su birali i kod zobela za impedancu (3,9 Ohm i 15uF) iako mislim da su tu trebali malo više poraditi jer im je ostala mala grba u impedanci na oko 2KHz. No ništa strašno.
Osobno sam zagovornik krimpanja nad lemljenjem (pogotovo kod zvučnika gdje su struje nešto jače) pa sam elemente spajao pomoću luster klema (može i redna stezaljka) jer će nakon desetak godina pogona doći do hladnog varenja, a obzirom na moju vještinu lemljenja trenutno bi došlo do hladnog lema. Osim toga, lakše je servisirati i eksperimentirati s drugim vrijednostima komponenti. Evo prikaz:
KT247_zmajz5.jpg

Ovdje se ujedno vidi i način pričvršćivanja filtera za doljnji poklopac pomoću dvostrano ljeplive trake. Drži odlično, višestruko isprobavano i bez problema. Bas refleksna cijev je isto standardne dužine i promjera te ju nije bilo potrebno skraćivati. Rupu za cijev sam izrezao na knap, tako da nije trebalo ništa ljepiti, samo cijev zatući gumenim čekićem tamo gdje joj je mjesto. I tu dolazimo do ktaja, samo je potrebno zašarafiti doljnji poklopac sa hrpom šarafa uz potrebno dihtanje. Ako se doljnji poklopac izreže vrlo precizno, i za slijepi okvir se koristi mekše drvo (jela, smreka) gotovo da nije potrebno posebno dihtati, a ko baš treba onda je potrebno voditi i računa o debljini materijala za dihtanje. Meni nije trebalo. I evo posljednje slikice:
KT247_zmajz6.jpg

Na kraju kratko o zvuku:
Na početku sam rekao kako su iznenađujuće dobri (neočekivano prema dimenzijama i materijalu), vole rok i gitarističku muziku, iako smo malo preslušavali nešto bluza i đeza, preslušali cijeli Bruchov violinski koncert itd. U prvom satu slušanja se primjeti efekt usviravanja, već nakon sat vremena su postali pitomi. žao mi je što nisam imao više prototipove doma, pa da direktno usporedim razlike obzirom na način montaže drajvera i drugačijeg filtera za glancanje frekve. U svakom slučaju pokazuju punu karakteristiku allrangera bez skretnica, nema sibilarizacije i sličnih pojava, no mora s napomenuti da traže snagu (ipak su 87db), pa stoga moraju ispred sebe imati barem 20W sinusa. Bolje zvuče pri nešto glasnijem slušanju, ali to još nije bilo usvirano kako treba. Kutije su tjunirane prilično nisko (cca 65Hz) pa se to i čuje bez problema, ne fali gotovo ništa. No u usporedbi sa mojim Dallas hornama se kuži da neidu jako duboko, ali niko normalan to dvoje neće uspoređivati. Prema mjerenju u doljnjem djelu padaju -3db na 60Hz, -8db na 50Hz. Impozantno za tako male kutije. Mislim da se nemaju čega sramiti i da mogu dijeliti megdan sa mnogim skupljim kutijama u klasi malih zvučnika i tzv nearfield monitorima.
I, koliko je to koštalo?
Evo ovoliko:
Naziv Jedinična cijena Komada Iznos
Šper i drveni profil 110,00 1 110,00
Buksne Crvene/Crne 11,00 4 44,00
Zavojnica 0,68 mH 1 mm žica 53,28 2 106,56
Bas refleks cijev 14,31 2 28,62
Kondić bipolar 15 mikroF 9,00 4 36,00
Otpornik keramički 3,9 OHM 10 W 6,00 2 12,00
Otpornik keramički 8,2 OHM 10 W 6,00 2 12,00
Visaton zvučnici FR10 4 OHM 79,00 2 158,00
Ostalo Sonofil, kleme, šarafi i sl 20,00
U K U P N O 527,18

U kunam, naravno. Moje ruke: neprocjenjljivo.
To bi bilo to, ako ima koje pitanje, tu je forum pa znadete kako to već ide.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la Dean » 14 lip 2011, 07:33

Meni to izgleda vrlo praktično.
Koje su dimenzije kutije i naravno spoj i vrijednosti onih zelenih valjčića i kolotura žica?
I naravno, da li Čipoteka ili Elektrokem?
P.S. Ajde da si se i ti raspisao... :D
Dean
 
Postovi: 1774
Pridružen/a: 05 svi 2011, 17:13

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la Edison » 14 lip 2011, 08:20

Lijep zvucnik, dobro opisano, bravo Zmajzu! :clap:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar
Edison
 
Postovi: 1180
Pridružen/a: 04 svi 2011, 21:32
Lokacija: Rijeka

Re: Visaton full-ranger sa FR10/4Ohm

PostPostao/la zmajz » 14 lip 2011, 11:51

@Dean
Dimenzije kutije su (Š X V X D): 15,4 cm X 26,4 cm X 22,0 cm. Dijelovi su nabavljeni u Elektrokemu jer je to bilo najkonformnije i točno su prema specifikaciji. Dalo bi se ušparati koju kunu ali vozikanje na relaciji Elektrokem, Elmatis, Electronic center, Chipoteka bi pojelo tu razliku. Osim toga u Chip. nisu imali zavojnice itd...
Notch filter je klasični spoj u paraleli 15uF/100V sa 8,2Ohm(10W) i 0,68mH(zračna, 1mmžica) i onda to sve spojiš u seriju sa drajverom (na + pol). Zobel je otpor 3,9 Ohm/10w u seriji sa 15uF/100v i onda to spojeno u paralelu sa drajverom, poprek na terminale drajvera.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

cron