nova tema , novi zvučnjaci

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Rade » 23 lis 2016, 13:18

Zvu je napisao/la:
Rade je napisao/la: Taj mid bas ide u TL bez visokotonca i trenutno su sve mušterije muzičari .....šta god da to značilo . Moja ideja je da se on koristi kao srednjetonac ili uz neke modifike parametara da ide u dcaav ili bas reflex . Minimalna frekfencija može da se spusti na nekih 47 hz što i nije loše ......problem je 98 db i visokotonac koji bi išao uz sve to . .


Visoki http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... -tw29rn-b/


problem je u tome što ti sada gledaš samo decibele a onaj tip hoće da ih sluša , pa ako crvkuću pogrešno onda ništa od posla .

eve ovaj visokotonac je lik projektovao za račun Macrom-a :mrgreen:

https://www.rgsound.it/ext-t28_macrom-id-692.html
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Rade » 23 lis 2016, 13:28

Zvu je napisao/la:Slažem se za srednjetonac. Nema šta. S tim što je dovoljno komplikovano napraviti i dvosistemsku skretnicu da bude frekventno i fazno uređena. Sa trosistemskom kutijom je to puta 2. Pa onda kad se već ima trosistemac, basu treba pustiti da radi samo bas, a srednjem samo srednje. Cena skretnice se jako penje, a pri tom nije da postoji hrpa kalemova kod svakog u fioci kako bi se isprobalo - jer jedno je simulacija, a potvrda stiže od ušiju. Pri tom se kalemovi sa jezgrom katastrofalno čuju kada su na putu signala (redno) pa se ni na taj način cena izrade ne može spustiti dole. Ja imam sreće što sam za nekih 40€ kupio par Jantzen C-coil kalemova od 18mH. Sad kada isprobavam, samo namotavam i odmotavam onoliko žice dok ne dobijem potrebnu vrednost. C-coil je jedini kalem sa jezgrom koji ne umutavi zvuk tj jezgro ne ulazi u zasićenje tako lako kao kod ferita ili EI limova.

Hoću reći - jasno mi je zašto se razvlače opsezi drajvera. Max1 ima frekvenciju ukrštanja na 2KHz. 12" bas je tu na -10dB na 40 stepeni, a 18sound horna (koju imam već nekoliko godina) je otprilike na -6dB na 40 stepeni. Lepo bi bilo da odrade merenja van ose do bar 60 stepeni pa da vidimo kako zapravo to izgleda.

Kad se sve to ubaci u jednačinu, dsp postaje jako logična opcija. Može da se uzme najjednostavniji sa 4 izlaza i pomak je ogroman. Onda može da se ugađa recimo pasivna skretnica za dvosistemac, a sa donje strane ka basu da se šeta nagib i frekvencija ukrštanja dok se ne dođe do najboljeg zvuka. Da ne govorim o elastičnosti takvog sistema - sad mi se ne sviđa ovaj srednjetonac/visokotonac kombinacija, uzme se nešto drugo i postavi na bas kutiju. Tako je bar kod mene. Bas sam našao po volji. Sad preslušavam srednjetonce i visokotonce - i opet se nekako prirodno vraćam na srednjetonce visoke efikasnosti. Jednostavno zvuče bolje, toliko da više ne pokušavam da proniknem do čega je to.

Samo, prosečnom audiofilu je teško da prelomi da će morati da ima 2 pojačala, 2 DAK-a pa je napredak spor ali bez obzira na sve, to je budućnost - a budućnost je danas.

I tako...


ma ja imam da završim ovde neke stvari i sofort , što bi rekli nemci prelazim na aktivne filtere , neću više da se zaebavam sa bobinama i kondezatorima .....pa bre lakše mi je da promenim dva mala otpornika i da zavrnem neki potenciometra nego se zaebavati sa pasivnim .Moram samo elektroniku za ARTA da promenim i prilagodim snimanju aktivnih filtera :mrgreen:

Pazi , Max 1 se prodaje onoliko koliko ih naprave , očigledno je da dobro prangijaju a nisu velike :admin: .

što se tiče bobina , ja imam kalem sa 20 kg žice i motam prema potrebi :mrgreen: .....to što pišeš za jezgra može biti tašno ali i ne mora jer su ovde vršili merenja i prosečna bobina sa feritom popušta na nekih par stotina vati :mrgreen: .......mislim nismo više u 1967. godini :mrgreen:

da , DSP je budućnost :admin:
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Zvu » 24 lis 2016, 07:55

Rade je napisao/la:
Zvu je napisao/la:Nešto ovakvo recimo:

http://www.monoandstereo.com/2016/10/bv ... s.html?m=1


da nešto tako ......a jel znaš gde je tu problem . Jeste da ti zvučnici imaju veliku osetljivost i da sa jednim watićem imaju mnogo decibela ....pa neće da rade dobro sa jednim vatom , nego hoće malo više a malo više je baš previše :mrgreen: ....otac ih ebo , imaju onaj cms baš mali


Beyma 15K200 ima Cms - 320um/N. Radi zmajski i na 1W i na 5W. Beyma 12BR70 (hifi bas) ima Cms - 345um/N. Trenutno slušam SB17NRXC35-8 koji ima dosta veći Cms od oba pomenuta basa. Veći Cms je moguć jer je lakši kretni sistem, manja inercija pa se lakše zaustavlja. Kopa po 30 i nešto Hz u maloj zapremini bez problema. Bas koji izađe iz tog zvučnika je odličan u domenu home zvučnika ali ne može ni da priđe basu koji odsvira Beyma 15K200 - na 1W, 2W ili koliko god vati treba.

Dakle zavisi od izbora basa koji se koristi.

15P1000Fe ima Cms od 82.4um/N ali s druge strane, ja ne koristim taj bas pa me nešto i ne zanima :) Link sa onim zvučnikom sam dao kao koncept kako bi mogao (i trebalo) da izgleda savremeni vrhunski zvučnički sistem.

Rade je napisao/la:problem je u tome što ti sada gledaš samo decibele a onaj tip hoće da ih sluša , pa ako crvkuću pogrešno onda ništa od posla .

eve ovaj visokotonac je lik projektovao za račun Macrom-a :mrgreen:

https://www.rgsound.it/ext-t28_macrom-id-692.html


Moram da gledam po decibelima i merenim parametrima. Tako gledam i taj njegov visokotonac jer ga nisam slušao pa iako on kaže da mu lepo svira, ne znači da će meni da se svidi. Taj visoki ima 89dB pa će teško da parira tom midbasu od 95dB. Bacam se na SBacoustics zbog specifikacija koje odgovaraju prohtevima tog midbasa. To je jedan od predloga pa kome se svidi svidi, kome ne - najlakše je da ga ne kupi. Ako SB29RDC svira ovako bezobrazno kako svira, teško da će Satori SB29 serija da poklekne zvukom. Ja bih radije slušao SB jer meni oni baš lepo pevaju. Hoću reći, zalazi se u nivo ličnih preferencija gde je samo jedan glas bitan - moj :) a nešto i ne volim dome visokotonce, mnogo više mi prija zvuk ring radijatora.

Rade je napisao/la:...što se tiče bobina , ja imam kalem sa 20 kg žice i motam prema potrebi :mrgreen: .....to što pišeš za jezgra može biti tašno ali i ne mora jer su ovde vršili merenja i prosečna bobina sa feritom popušta na nekih par stotina vati :mrgreen: .......mislim nismo više u 1967. godini....


Ne znam šta koriste za materijal jezgra ali ja do sada nisam čuo čist ton iz kalema sa jezgrom. Istini za volju, nisam ni pitao niti proveravao kad su kalemovi koje sam koristio pravljeni niti ko je proizvođač. U tom smislu pričam samo ono što sam čuo da valja, a da ima određenu vrstu jezgra (C-coil), a to je Jantzen. Za dalje nisam upućen ali ako me razuveri neko/nešto, rado ću napisati to.
Avatar
Zvu
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 22 stu 2013, 14:19
Lokacija: 11000 Beograd

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Rade » 27 lis 2016, 06:56

priča oko cms-a je priča o veoma tvrdim vešanjima koji se često sreću kod profesionalnih zvučnika jer rade sa ogromnim snagama . Cms , oko 0.3 i 0.4 su skoro idealni , bar što se tiče bas jedinica . Opet tu imamo scan speac koji ume da bude i 2 mm pa opet radi dobro .
Što se tiče bejme i kako kažeš da radi dobro ......pa to je kao kada Avetandor ide 5 km na sat , mislim može ali nije to to . Sasvim druga situacija bi bila da su neki parametri promenjeni , tj prilagođeni kućnim uslovima .

Visokotnac je spomenut u smislu da tip projektuje zvučnike , tj da zna nešto , pa je onda naveden taj zvučnik koji je inače u konfiguraciji car audia bio najbolji u Italji ...a zna se šta sve trpaju na to mesto . Preko 600 evra je koštao i više se ne proizvodi ......košta previše :mrgreen:

Moderna jezgra trpe više stotina vati pre saturacije , tako da je nemoguće da utiču baš toliko na zvuk ....meni pre saturacije ferita saturira bas i prostorija :mrgreen:


PS pre neki dan mi je pokazivao filter iz sistema koji košta preko 2000. evrića , mid bas , visokotonac i skretnica , na kojoj je u sekciji bas-a bio bipolarni kondezator i dve folijske bobine koje su imale nepravilan položaj , ali priča je bila koncetrisana na prednosti folijskih bobina ......džabe i folija i ovo i ono kada se pogreši na elementarnim stvarima :mrgreen:
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Rade » 07 stu 2016, 07:08

nakon nekih natezanja oko koncepcije i šta valja ili ne valja i teorije o kratkim pokrivačima / pokriješ noge , ozebe glava , pokriješ glavu ozebu noge / tj o zvučnicima koji nemaju ni bas ni visoke , rešeneo je da se razvije jedan bas zvučnik koji bi išao uz ovaj mid bas .....elipsa 6x9 , rezonanatna 30 hz :mrgreen:
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: nova tema , novi zvučnjaci

PostPostao/la Rade » 12 tra 2017, 16:27

sve do sada probane korpe ne odgovaraju , previše su niske . Traži se neka korpa za elipsasti koja je visoka makar 8 cm . Udara pokretna masa u dno .......sada se traži po alibabi neka korpa koja odgovara
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Prethodna

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron