Electrostatic loudspeaker (ESL)

Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 31 srp 2013, 12:44

Još davne 1991 kada sam imao jedva malo više od dvadeset godina pojavila se ideja o tomu da napravim elektrostatske zvučnike. Informacije o tomu što je sve potrebno za napraviti ESL i na koji način to izvesti bile su gotovo potpuno nedostupne (bar za mene). Vrtjelo se to po glavi neko vrijeme no došla su turbulentna vremena na ovim prostorima, ideja je zaspala, ali nije umrla. Popularizacijom interneta stvari su krenule na bolje, mislim da sam u poznim devedesetim naletio prvo na online materijal od g. Marka Rehorst koji je dosta dobro opisao sve detalje izrade elektrostatskih zvučnika, pa se usnula ideja ponovno probudila.

http://mark.rehorst.com/ESLs/index.html

Za nekakve tada nejasne detalje ili nabavu dijelova mislim da sam kontaktirao i samog Roger Sandersa, poznatog po svojoj knjizi Electrostatic Loudspeaker Design Cookbook, no mislim da mi nije puno pomoglo.
Danas se spomenuta knjiga može preuzeti na ovom linku:

http://www.introni.it/pdf/Sanders%20-%20Electrostatic%20Loudspeaker%20Design%20Cookbook%201995.pdf

Na internetu je u svakom slučaju dosta DIY-era, pa se malo po malo može skupiti dosta korisnih savjeta koje će puno pomoći u samom postupku izrade elektrostatskih zvučnika.
Da ne duljim sa uvodom, krajem 90-tih pala je odluka da krenem sa izradom testnih elektrostatskih modula. Danas kada pogledam unazad taj mi se projekt čini smješnim, no tada sam u to ušao sa punom ozbiljnošću i materijalima koje sam imao. Ideja je bila napraviti nešto ala Audiostatic. Više je bilo razloga za to, a jedan je ležao u činjenici da nisam mogao nabaviti perforirani lim, pa sam statore radio od izolirane bakrene žice, prilično mukotrpan posao, ali u konačnici vizualno ispadne super. U tom projektu sam se susreo sa nekoliko problema, kao npr. loše dvostrane ljeplive trake, pa sam membranu lijepio na statore dvokomponentnim epoksidnim ljepilom, o mylaru sam mogao sanjati pa sam za membranu koristio Saran Wrap koji je stigao direktno iz Amerike… uglavnom ništa drugo nego folija za umotavanje hrane… previše rastezljivo i osjetljivo. (mala digresija: te module ESL-a imam i danas u skladištu, i ta membrana još uvijek uredno stoji na statorima, ne primjećujem da je išta olabavila). Kako ovu temu nisam započeo radi starih uradaka već radi novog, ovdje prestajem pričati o povijesti. Kao dokument toga u nastavku je par fotografija. Vrlo bitan dio projekta bio je svakako i rastezač membrane, kojeg treba napraviti vrlo ozbiljno. Kako su svirali ti moji prvi ESL… pa vrlo loše, loša osjetljivost, membrana je rezonirala, vjerojatno u sprezi sa loše odrađenim spacerima na statorima.. sve u svemu jedno veliko razočarenje za mene. Malo tužan, malo ljut, prepuštam ideju o ESL-ima dugom snu koji je trajao gotovo 14 godina. U međuvremenu se dogodio ebay, sve je postalo globalno selo, baš sve se može nabaviti, naravno treba to i platiti… no stvorili su se uvjeti za jedan novi ozbiljan pokušaj tj. za mene prvi popravni. Mislim da je g. Sanders (ako je to bio on) rekao „bez nerviranja, tek je četvrti ili peti par onaj koji će raditi perfektno“. Sudeći po rečenom, mislim da će biti još popravnih, no sada nema odustajanja.
U sljedećem postu ću staviti par slika prvog propalog projekta, a nakon toga krećem sa detaljima priprema za izradu novih elektrostatskih zvučnika. Ovaj put inspiracija je Martin Logan, znači izrada modula za frekvencije iznad 250Hz. Gabaritima i površinom nastojati ću biti što bliži M.L.-u, ali blago zakrivljenje membrane neću raditi. Sve sugestije, moguća iskustva i sve što mislite da bi bilo korisno, zakačite na ovu temu. Ja ću malo po malo, kako projekt bude napredovao stavljati slike i komentare iz procesa izrade. Nadam se da će svim DIY-erima ovo biti zanimljiva tema. Ako projekt ne uspije, molim lijepo da me ne zafrkavate :) .
Zadnja izmjena: elvis; 31 srp 2013, 14:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Roko » 31 srp 2013, 13:25

Bravo Elvis! Bome imaš volje po ovoj vrućini, svaka čast :hail: :thumbup: ...meni je samo do točanja u moru, smočim frontin da me štiti od sunca (a bome opako razmišljam i o nabavci pravog meksikanskog sombrera :D ) privežen se za nogu i glumim bovu, mogu biti u moru cili dan i noć ako triba :lol:
Sa velikim zanimanjem ću popratiti ovaj tvoj novi projekt jer mi je to dugogodišnja želja za napravit ;) ...ako što zatreba pripomoć, tu sam ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Rade » 31 srp 2013, 17:09

ako te interesuje , u dva tri broja je ovde izašao postupak kako se radi , tj jedan lik je to radio i prestavio kao svoj projekat ......jedini problem je italijanski , pošto toga ima dosta a ja baš ne bih da prevodim .....ali mogu skenirati sve stranice .....stim da se malo sačeka jer skaner ne radi i čeka se haus majstor da to popravi .
Inače kao bas jedinica se koristi kompresija sa strujnim pojačalom i korektorom sličnim onim iz moje teme .....DESI diffusore elettro statico ibrido

cfranzini ----------manki ----------costruirehifi.net umesto crtica i mankia staviti samo znak za mail .....praktično mail od autora
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la sstrsat » 31 srp 2013, 18:15

Elvise, kad vec gres u izradu elektrostatika, jesi li mozda razmisljal da to izvedes ka "dual panel" (bas / srednji + visoki)?
Takva konfiguracija bi omogucila da se u kasnijem stadiju razmislja i o visokonaponskom OTL-u za pogon panela cime bi se izbigla najslabija karika u lancu (trafo). Skretnica medu takvim panelima (zapravo najobicniji otpornik) bi vrlo elegantno izolirala relativno veliki kapacitet bas / middle panela od OTL-a i time omogucila da se i sa relativno slabijim cijevima, bez prevelike disipacije, ali naravno takvima koje mogu poc na par kV :lol: moze ostvarit impresivna frekventna karakteristika takvog OTL-a jer bi njegov cili kapacitivni teret bil zapravo samo vrlo mali kapacitet visokotonskog panela.
Krepat ma ne molat
Avatar
sstrsat
 
Postovi: 1745
Pridružen/a: 04 svi 2011, 17:21
Lokacija: Rijeka

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 31 srp 2013, 21:03

Kako sam u prvom postu najavio, evo par slika prvog i neslavno propalog projekat elektrostatskog zvučnika. Zvučnici su radili, vrlo tiho i sa čujnim rezoniranjem membrane. Da li je bio problem u pratećoj elektronici, tj. prilagodnom trafu ili loše nanesenom sloju grafita na membranu, loše izvedeni spaceri, predaleka membrana od žica statora... a ko će ga znati, vjerojatno sve po malo. bez obzira na to što sam se trudio da sve bude uredno i sterilno, puno drugih faktora utiče na konačan rezultat. Sada u novom projektu paziti ću na svaki detalj. To će sigurno malo usporiti dinamiku razvoja projekta, no sve je to škola koju treba proći.

Evo i slike...
Privitak/ci
D_resize.jpg
Jedan kompletan ESL i pola drugoga :)
D_resize.jpg (34.4 KiB) Pogledano 6547 put/a.
A_resize.jpg
Oba statora jednog ESl-a
A_resize.jpg (21.9 KiB) Pogledano 6547 put/a.
B_resize.jpg
Stator "A", nosač membrane
B_resize.jpg (30.21 KiB) Pogledano 6547 put/a.
C_resize.jpg
Stator "B" sa alu folijom koja se naslanja na grafitom oslojeni dio membrane
C_resize.jpg (36.12 KiB) Pogledano 6547 put/a.
Lab_05_resize.jpg
na radnom stolu, čisto da se stekne osjećaj dimenzija... u svakom slučaju skromnih dimenzija.
Lab_05_resize.jpg (39.53 KiB) Pogledano 6547 put/a.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 31 srp 2013, 21:06

Roko je napisao/la:Bravo Elvis! Bome imaš volje po ovoj vrućini, svaka čast :hail: :thumbup: ...meni je samo do točanja u moru, smočim frontin da me štiti od sunca (a bome opako razmišljam i o nabavci pravog meksikanskog sombrera :D ) privežen se za nogu i glumim bovu, mogu biti u moru cili dan i noć ako triba :lol:
Sa velikim zanimanjem ću popratiti ovaj tvoj novi projekt jer mi je to dugogodišnja želja za napravit ;) ...ako što zatreba pripomoć, tu sam ;)


Hvala Roko na ponuđenoj pomoći. Za sad sve držim pod kontrolom, no malo konstruktivne diskusije uz hladno pivo na relativno ugodnoj temperaturi moje špilje (radionice) svakako će dobro doći :).
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 31 srp 2013, 21:14

Rade je napisao/la:ako te interesuje , u dva tri broja je ovde izašao postupak kako se radi , tj jedan lik je to radio i prestavio kao svoj projekat ......jedini problem je italijanski , pošto toga ima dosta a ja baš ne bih da prevodim .....ali mogu skenirati sve stranice .....stim da se malo sačeka jer skaner ne radi i čeka se haus majstor da to popravi .
Inače kao bas jedinica se koristi kompresija sa strujnim pojačalom i korektorom sličnim onim iz moje teme .....DESI diffusore elettro statico ibrido

cfranzini ----------manki ----------costruirehifi.net umesto crtica i mankia staviti samo znak za mail .....praktično mail od autoraRade, što se mene tiče, a vezano za izradu samih ESL panela, tu praktično imam sve i znam kojim ću putem. No kako ova tema nije samo moja tema (nema veze što sam je "načeo" ja), za sve potencijalne samograditelje u bliskoj i malo daljoj budućnosti "šeranje" bilo koje informacije je svakako dobrodošlo. Ja ću u nastavku ove teme pisati samo o esencijalnim tj. bitnim stvarima sa svaki pojedini dio ESL-a sa opisom kako sam to i napravio, kojim materijalima, mogućnosti nabavke istog, cijenama..... razvući će se tema dosta, puno je odvojenih segmenata. U ovom DIY projektu zvučnika ne glumiš stolara i pitura, ovdje se izrađuje sam driver.... huh nahebao sam :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 31 srp 2013, 21:25

sstrsat je napisao/la:Elvise, kad vec gres u izradu elektrostatika, jesi li mozda razmisljal da to izvedes ka "dual panel" (bas / srednji + visoki)?
Takva konfiguracija bi omogucila da se u kasnijem stadiju razmislja i o visokonaponskom OTL-u za pogon panela cime bi se izbigla najslabija karika u lancu (trafo). Skretnica medu takvim panelima (zapravo najobicniji otpornik) bi vrlo elegantno izolirala relativno veliki kapacitet bas / middle panela od OTL-a i time omogucila da se i sa relativno slabijim cijevima, bez prevelike disipacije, ali naravno takvima koje mogu poc na par kV :lol: moze ostvarit impresivna frekventna karakteristika takvog OTL-a jer bi njegov cili kapacitivni teret bil zapravo samo vrlo mali kapacitet visokotonskog panela.Da da, ovakav prijedlog sam očekivao od našeg sstrsata, no moram priznati ne već u ovoj inicijalnoj fazi :) . Istina je da sam u najavnom postu htio najaviti dvije faze i to prvu koja treba dati kvalitetan ESL panel, a onda prema zasluzi kao logičan nastavka i jedan OTL koji će biti kruna ovog projekta. No krenimo redom, prvo treba odraditi fazu 1. Ukoliko sve uspije, ide se sigurno na fazu 2.

Sada se zapravo nalazim u nultoj fazi, a to je nabavka dijelova i konstrukcija rastezača mylar folije, koji može beskonačno puta ponoviti radnju sa istom tenzijom membrane. Na prvi pogled jednostavno, no hrpa je konstruktivnih detalja koje treba predvidjeti, a o svemu tome biti će pisano na ovom forumu. Rastezač će moći raditi membrane od cca 45 cm širine i cca 105 cm visine. Znači predviđam i moguće upotrebe u budućnosti. Paneli koje radim sada biti će široki 24 cm, avisoki 100 cm. Sve će biti podijeljeno na cca 10-tak modula, no o tim detaljima u nastvku teme kada to dođe na red. Znači ovaj put idem bez bass sekcije. Za test ću koristiti vlastitu malu Bose velesilu od subova :).
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la sstrsat » 01 kol 2013, 07:42

elvis je napisao/la:Da da, ovakav prijedlog sam očekivao od našeg sstrsata, no moram priznati ne već u ovoj inicijalnoj fazi :) . Istina je da sam u najavnom postu htio najaviti dvije faze i to prvu koja treba dati kvalitetan ESL panel, a onda prema zasluzi kao logičan nastavka i jedan OTL koji će biti kruna ovog projekta. No krenimo redom, prvo treba odraditi fazu 1. Ukoliko sve uspije, ide se sigurno na fazu 2.


Naravno Elvise. Prva faza (izrada samih panela) je zapravo osvova svega u ovom projektu i tek kad oni postignu ocekivanu kvalitetu moze se ic na detaljnije razmatranje takvog OTL-a. Iako su sheme neceg takvog zapravo vrlo jednostavne, bit ce tu jako puno konstruktivnih zamki (ipak triba osigurat amplitudu signala od barem 3 kV :lol: ). A kako projekt tek pocinje i siguro nece bit gotov do sutra, ja cu u medjuvrimenu provest malo istrazivanje koje cijevi bi tu dosle u obzir. Zasad cu ciljat postizavanje frekventne karakteristike do barem 50 kHz-a uz pretpostavljene kapacitete od 1 nF za bass / midle panel i od 40 pF za high panel.
Krepat ma ne molat
Avatar
sstrsat
 
Postovi: 1745
Pridružen/a: 04 svi 2011, 17:21
Lokacija: Rijeka

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 01 kol 2013, 09:55

Vjerujem da je dobrom djelu forumaša princip rada ESL poznata stvar, bar u onom bazičnom djelu. Radi boljeg razumijevanja onoga o čemu će biti pisano u nastavku ove teme, evo par slika na koje ću se često pozivati... a teme će biti zasebno kako slijedi:

- stator A
- stator B
- spacer A
- spacer B
- membrana
- charge ring (kontakt sa membranom)
Privitak/ci
scan0007b.jpg
scan0007b.jpg (81.98 KiB) Pogledano 6495 put/a.
Es_spk.gif
Es_spk.gif (4.2 KiB) Pogledano 6495 put/a.
esl_animation.gif
esl_animation.gif (43.73 KiB) Pogledano 6495 put/a.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.