Bez obzira na to što MartinLogan svoje nove uratke naziva Masterpiece Renaissance ESL 15A, ja imam nekakve generalne primjedbe. Daleko od toga da ne bi volio biti sretan vlasnik tih 15A zvučnika, jes da ih nemam gdje staviti, al nek susedi pate

... no što me zapravo nervira... ili ne razumijem...
- šteta je što je 15A zapravo hibrid... tj. preciznije, šteta je što ML ne ulaže više u razvoj FR elektrostata. Očito je to nerješiv problem, no tehnologija napreduje i vjerujem da je to u perspektivi riješivo. Ako Audiostatsic može, i to sa relativno malom membranom i starom tehnologijom, onda to ne bi trebao biti problem za jedan veliki ML, da ne kažem da magnetostati bass sviraju bez problema. Rez na 300Hz i dalje je za moj ukus jako visoko, puno se tu čuje dinamički driver koji u sustav donosi sve suprotno od onoga što se naglašava kao dobro na ESL panelima.
- Zakrivljivanje membrane i dalje smatram nepotrebnim, em što slušatelj u sredini (sweet spot) čuje samo dio ogromne membrane, em što je odbijanaca od stražnjeg zida u tom slučaju hrpetina, znači ponovno uvodiš problem sobe u priču, dok to na ravnim membranama nije slučaj. Još mi je gore što to ML marketinški ističe kao prednost, a u biti je noprostiva pogreška, a sve to ne bi li svi na jednom kauču gotovo jednako uživali u filmu (drugi razlog ne vidim).. i kakve to ima veze sa ozbiljnim slušanjem glazbe? Ma budimo realni uvijek uživa samo jedan slušatelj u sredini, bez obzira o topologiji zvučnika, zato ne shvaćam tu zabrinutost sa uskom disperzijom na ravnim ESL.
- ne mogu se oteti dojmu da je elektronika 15A zvučnika koja je odvojena u 7 zasebnih modula prava mala mina na duge staze. To je plodno tlo problema. Jadan onaj kojemu to krepa a nije na području SAD-a. Svjestan sam da je aktiva, dsp, korekcija akustike sobe zapravo jedini pravac kojim audio može ići dalje u smislu postizanja nečeg novog u zvuku, no što je previše previše je

- da me hebete (da prostite) ne kužim ML spiku kako to dva bass drivera, svaki u svojem zatvorenom volumenu, jedan okrenut prema slušatelju a jedna prema zadnjem zidu (međusobno udaljeni bar 60+ cm, pa što igle što konca razlikuju se bar za 2 ms prema slušatelju), zapravo "reduciraju destruktivnu energiju koja dolazi sa zida iza zvučnika" (kako vele iz ML-a). Čime su to uspjeli postići. Zar nije jednostavnije uopće ne staviti zvučnik na zadnju stranu...

he he.. ok šalim se no nije mi jasno kako to rade. Očito DSP-om i pomicanjem faza, no volio bi znati kako pa su objašnjenja dobrodošla, pa makar to bile i pretpostavke.
eto samo malo razmišljam na glas

I da, volio bi imati 15A bez obzira na sve nabrojene mane koje možda to nisu

ali idu mi na živce ti iz ML-a (to sam ja samo malo ljubomoran)

Edit: Vezano za zadnje navedeno, ML veli ovako
"Using two 12-inch laser-engineered low-distortion aluminum cone woofers in independently enclosed compact chambers, exclusive PoweredForce Forward™ bass alignment technology controls the interaction between the rear-firing woofer and the wall behind that woofer. With smart phase-shifting logic, we minimize the effect that wall has on bass information that might bounce back into the listening room. This uniform frequency response results in realistic bass effects you can feel. It’s one more way MartinLogan innovation improves your listening experience in any room."
Pa bi to značilo igru sa fazom zadnjeg drivera u odnosu na prednji. Znači treba užgati DSP pa se igrati sa fazom zadnjeg bass drivera u kombinaciji sa delayom.. he he he, vjerojatno je to skriveno u onom "
smart phase-shifting logic".. a ki će ga znati... a gdje je još sve to uskladiti sa ESL panelom.. čini se kao nemoguća misija..