Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la my_name » 06 stu 2016, 17:29

Nekako mi je puna kapa vise tih izmisljanja ali u doglesno vrijeme cu sigurno odradit jedne velike, najprije da se izguštiram sa ovima.
Logani su Aerius mislim. A dal su na prodaju moram pitat frenda.. kod mene su vec skoro godinu dana a kolko vidim njemu ne fale .
Sasvim su ispravni i rade besprijekorno, jedino se malo bune kad je vani južina ali to se manifestira na svima koliko sam čitao po netu.
Prije pranja je bio puno veci problem i davali su možda 40% za raliku od suhog vremena.. Sad nije tolika razlika.
Kad je vlažno navikneš se na više basa :D :D
my_name

PostPostao/la Roko » 23 pro 2016, 21:50

ML Renaissance ESL 15A

slika

Finally, I used MLSSA's processing power to calculate a cumulative spectral-decay plot from the Fuzzmeasure impulse-response data (fig.6). This doesn't look anywhere near as good as I'd anticipated from listening to the ESL 15As.

...al ga nahvali ovaj Iverson... :)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 27 pro 2016, 10:55

Uh đe me nađe... ovaj zvučnik gledam svaki dan od kada je predstavljen javnosti... malo su mu nabili cijenu što je je, no sve je to za odlikaše, a taj nisam he he he :)

Inače ta mjerenja mene ne brinu... ESL-i su interesantne spravice koje su u mnogo čemu posebne, a kada se jednom navučeš na mylar, poslije toga teško "šmrčeš" nešto drugo... :)
elvis

PostPostao/la elvis » 28 pro 2016, 12:51

Evo baš malo čitam o tom novom ML ljepotanu... pa naletih na jedan zgodan podatak. Naime ML za membranu koristi nešto ala Mylar, no zanimljivo je da je debljina membrane 0,0005 incha, što bi prevedeno na naški značilo 0,012mm ili 12u. Mi smo se pripetavali da li membrana mora biti 2, 4 6 mikrona, kad eto dobrog odgovora od ML, ne treba... može i 12u, što se inače u DIY svijetu koristi za bass esl membrane. U biti kada se povuče paralela sa klasičnim zvučnicima, i tih 12u je nedostižno tanko i lagano.

Post je tu čisto da se ovaj bitan podatak zabilježi u temi jelte :) .. pa da u budućnosti ne bi razbijali glave oko toga što je bolje 2, 4 ili 6 mikorna, znači može i 12u...

source:
http://www.dagogo.com/martinlogan-expression-esl-13a-hybrid-electrostatic-speaker-review

Inače to da ML ne koristi mylar sam sumnjao i prije zbog nekih video zapisa koje je sam ML stavio na Youtube. Membrana koju koriste i pokazuju je pred kamerom "glasa" se više kao nešto iz familije celofana no mylara, ali eto to ne možemo saznati, šteta.
elvis

PostPostao/la elvis » 28 pro 2016, 15:50

Bez obzira na to što MartinLogan svoje nove uratke naziva Masterpiece Renaissance ESL 15A, ja imam nekakve generalne primjedbe. Daleko od toga da ne bi volio biti sretan vlasnik tih 15A zvučnika, jes da ih nemam gdje staviti, al nek susedi pate :)... no što me zapravo nervira... ili ne razumijem...

- šteta je što je 15A zapravo hibrid... tj. preciznije, šteta je što ML ne ulaže više u razvoj FR elektrostata. Očito je to nerješiv problem, no tehnologija napreduje i vjerujem da je to u perspektivi riješivo. Ako Audiostatsic može, i to sa relativno malom membranom i starom tehnologijom, onda to ne bi trebao biti problem za jedan veliki ML, da ne kažem da magnetostati bass sviraju bez problema. Rez na 300Hz i dalje je za moj ukus jako visoko, puno se tu čuje dinamički driver koji u sustav donosi sve suprotno od onoga što se naglašava kao dobro na ESL panelima.

- Zakrivljivanje membrane i dalje smatram nepotrebnim, em što slušatelj u sredini (sweet spot) čuje samo dio ogromne membrane, em što je odbijanaca od stražnjeg zida u tom slučaju hrpetina, znači ponovno uvodiš problem sobe u priču, dok to na ravnim membranama nije slučaj. Još mi je gore što to ML marketinški ističe kao prednost, a u biti je noprostiva pogreška, a sve to ne bi li svi na jednom kauču gotovo jednako uživali u filmu (drugi razlog ne vidim).. i kakve to ima veze sa ozbiljnim slušanjem glazbe? Ma budimo realni uvijek uživa samo jedan slušatelj u sredini, bez obzira o topologiji zvučnika, zato ne shvaćam tu zabrinutost sa uskom disperzijom na ravnim ESL.

- ne mogu se oteti dojmu da je elektronika 15A zvučnika koja je odvojena u 7 zasebnih modula prava mala mina na duge staze. To je plodno tlo problema. Jadan onaj kojemu to krepa a nije na području SAD-a. Svjestan sam da je aktiva, dsp, korekcija akustike sobe zapravo jedini pravac kojim audio može ići dalje u smislu postizanja nečeg novog u zvuku, no što je previše previše je :)

- da me hebete (da prostite) ne kužim ML spiku kako to dva bass drivera, svaki u svojem zatvorenom volumenu, jedan okrenut prema slušatelju a jedna prema zadnjem zidu (međusobno udaljeni bar 60+ cm, pa što igle što konca razlikuju se bar za 2 ms prema slušatelju), zapravo "reduciraju destruktivnu energiju koja dolazi sa zida iza zvučnika" (kako vele iz ML-a). Čime su to uspjeli postići. Zar nije jednostavnije uopće ne staviti zvučnik na zadnju stranu... :) he he.. ok šalim se no nije mi jasno kako to rade. Očito DSP-om i pomicanjem faza, no volio bi znati kako pa su objašnjenja dobrodošla, pa makar to bile i pretpostavke.

eto samo malo razmišljam na glas :)

I da, volio bi imati 15A bez obzira na sve nabrojene mane koje možda to nisu :) ali idu mi na živce ti iz ML-a (to sam ja samo malo ljubomoran) :)

Edit: Vezano za zadnje navedeno, ML veli ovako

"Using two 12-inch laser-engineered low-distortion aluminum cone woofers in independently enclosed compact chambers, exclusive PoweredForce Forward™ bass alignment technology controls the interaction between the rear-firing woofer and the wall behind that woofer. With smart phase-shifting logic, we minimize the effect that wall has on bass information that might bounce back into the listening room. This uniform frequency response results in realistic bass effects you can feel. It’s one more way MartinLogan innovation improves your listening experience in any room."

Pa bi to značilo igru sa fazom zadnjeg drivera u odnosu na prednji. Znači treba užgati DSP pa se igrati sa fazom zadnjeg bass drivera u kombinaciji sa delayom.. he he he, vjerojatno je to skriveno u onom "smart phase-shifting logic".. a ki će ga znati... a gdje je još sve to uskladiti sa ESL panelom.. čini se kao nemoguća misija..
elvis

PostPostao/la elvis » 01 vel 2017, 16:56

Tema o ESL je malo zaspala, no aktivnosti u zbilji nisu. Manje više duma se oko toga što i kako dalje. Puno je mogućih pravaca od kupnje, diyanja, preko podesne amplifikacije, rješavanja hibridnog ustroja, ma prava milina od problema, a cilj uvjek jednak.

Dole na slici je Martin Logan Summit, a isto izgleda i Summit X. To je top of the line počevši od 2009, a iza njega su jednako zanimljiv Ethos, Motion, Theos. Summit tj. Summit X je znači prvi do famoznih FR CLX. Nedavno je ova serija zamjenjena Masteriece serijom, aa nabrojani modeli više nisu u proizvodnji.

ML Summit izgleda ovako:

Bez naslova.png
Bez naslova.png (174.39 KiB) Pogledano 9798 put/a.

Velike razlike između Summit i Summit X nema, jedina razlika je na skretnici. Summit je rezan na 400Hz, a Summit na 270 Hz i vjerujem da je ovaj drugi zato puno bolji. Što se tiče ugrađenih ESL panela potpuno su isti (Izvor ML web stranice). Zanimljivo je da se za svaki ML zvučnik mogu naručiti potpuno novi takozvani servisni paneli, no cjenovna politika je malo "gorka". ML Summit X u USA koštao je 15.000 USD-a, što je poprilična cijena, no kupaca ima.

Zašto to zapravo spominjem, pa eto zbilja čudnim spletom okolnosti do mene su stigli servisni paneli za Summit. Ogromna kutija u koju su poprilično sigurno zapakirana dva panela dimenzija 30 x 112 cm. Cijena istih je bila oko 5000 USD. Kada ih čovjek izvuče iz najlona zbilja se prvih 5 minuta čudiš zašto toliko puno novaca, pa onda nakon 5 minuta i dalje se čudiš... Ovako na oko tu je ukupno 10 dolara materijala, no dugogodišnje iskustvo u proizvodnji očito ubire svoje plodove.

Na kutiji lijepo piše:

IMG_2999.JPG
IMG_2999.JPG (120.21 KiB) Pogledano 9798 put/a.

A paneli izgledaju točno onako kako trebaju izgledati.. :)

IMG_3001.JPG
IMG_3001.JPG (128.95 KiB) Pogledano 9798 put/a.

IMG_3002.JPG
IMG_3002.JPG (123.71 KiB) Pogledano 9798 put/a.

Paneli su stajali zapakirani oko 6 godina, i moj zadatak je vidjeti u kojem je to stanju i da li isti imaju nekakvu perspektivu. Naravno pravo prvokupa sam stekao, uz cijenu koja je značajno manja od gore navedene. Ako bi i otkupio postavlja se pitanje što napraviti sa njima, no recimo da su to slatki problemi. Mogu nastojati vizulano odraditi što sličnije Summitu, a mogu i nešto po svome.. no svjestan sam da to nikada neće biti Summit, ali nije ni bitno. Prijedlozi su dobrodošli...

Fokusirati ću se sada na to da napravim test panela koliko to mogu i znam, nekog iskustva imam, ne bi trebao biti problem. Ako netko ima nešto kao service manual za ML summit neka mi pošalje :). Koliko sam imao vidjeti na netu ML uobičajeno charga panele i membranu sa 2800V, membrana se charga sa pozitivnim polom a statori negativnim, a trafoi su često 1:75.. to je nekakav generalan zaključak i to mi je za sada dovoljno.

Rezultati prvih testova i prvi dojmovi uskoro.....
elvis

PostPostao/la NINO.S » 01 vel 2017, 18:12

E što ćemo sutra piti kavu.... :thumbup: :D :thumbup:
Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la elvis » 03 vel 2017, 16:15

Jedna molba ako tko zna... nešto dumam oko toga kako napraviti okvir koji bi nosio ML ESL panele. U biti to će najvjerojatnije biti nekakav metalni U profil. No da bi u metalni U profil "nježno ali kvalitetno i čvrsto ugurao" panel :), znači da nema krutih spojeva sa metalom, trebao bi mi spužvasto gumeni U profil. Takvo nešto je na panelima stavljeno sa donje i gornje strane, strelicom označeno, no bočno toga nema, a ja bi to svakako stavio i bočno. U DIY ESL verziji sam to loše izveo, pa bi ovaj put ipak to napravio kako treba.

Da ne duljim, da li se negdje u našim dućanima i naravno kojim mogu pronaći nekakvi gumenasti rubnici U profila. Ne mogu se oteti dojmu da sam to negdje vidio, no nema teorije da se sjetim gdje ... :(

esl ml.JPG
esl ml.JPG (79.41 KiB) Pogledano 9466 put/a.

Ovo crveno skicirano na slici gore je od prilike kako bi ta guma trebala izgledati... mada nije baš sretno nacrtano :)
elvis

PostPostao/la zbotic » 03 vel 2017, 20:44

Ja sqam u Google stavio "ekstrudirani gumeni profili" i dobio čudo toga pa evo npr:

http://www.gumeniproizvodi.com/gumeni_profili.html

Eh,sada vidim da je taj u Srbiji, ali sigurno ima nešto i kod nas........
Izvuci dimenzije, pogledati ćemo kada se vratim sa puta ima li što po Splitu...
zbotic

PostPostao/la Pao Pepeo » 03 vel 2017, 21:14

ako imas srece mozda ovi sto prodaju aliminisku bravariju mogli bi imati neku brtvu koja bi ti odgovarala... mogao bis tamo i naci gume u obliku slova D pa se poigras sa skalpelom...
al vec vidim kako ces na kraju samo uzet traku gume i oblozit krajeve :)
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.