Valjalo je napraviti novi nosač klizača tako da kontakt bude pomaknut za 0,8 mm prema vanjskom rubu. Komadić pločice od vitroplasta, bušenje, rezanje,jetkanje i tako to. Klizač ponovo zalemljen i sve to dva puta , jednom za glasnoću, drugi put za boju tona.
pot4.jpg (75.17 KiB) Pogledano 15084 put/a.
pot5.jpg (77.1 KiB) Pogledano 15084 put/a.
Nakon par rastavljanja i uštimavanja sve je došlo na svoje. Novi potenciometar za slijedećih 50 godina
pot6.jpg (92.33 KiB) Pogledano 15084 put/a.
Mislio sam da nisam toliko lud, ali ipak sam se odlučio na ovu avanturu
Zadnja izmjena: zbotic; 30 kol 2015, 23:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
Lajsna i botuni očišćeni, ispolirani Purol pastom, isprani u deterđentu i u ultrazvučnoj kadi, a nakon toga lakirani tankim slojem akrilnog laka kako bi bili zaštićeni od korozije. Lajsne su mjedene (mesing).
botuni.jpg (51.64 KiB) Pogledano 14798 put/a.
lajsna.jpg (79.44 KiB) Pogledano 14798 put/a.
Zadnja izmjena: zbotic; 31 kol 2015, 23:36; ukupno mijenjano 1 put/a.
Trenutno mala pauza dok ne stignu dijelovi, a naručio sam i komplet novih cijevi, a čak sam našao i nekakav novi potenciometar koji će ostati u rezervi. Do tada se sluša. Interesantno je da ovaj radio svira izrazito eufonično sa baš onim starinskim štihom. Divota. Nije to HI-FI, ali je zvučno ludilo.
Usput ću razmišljati ima li smisla sanirati ova mala oštećenja laka ili ga ostaviti baš ovako po starinski.
Danas otvorio Telefunkena da vidim što me čeka. Ajme! Shema ne odgovara tom modelu. Čak imam dvije varijante sheme i ćorak. Model je Concertino 2093. Osim toga unutra je i selenijski ispravljač. Dobro sam živ.
Ono što je dobro je da su cijevi na izgled kao nove (sve one skupeTelefunkenuše ), ovo je vrlo malo radilo, a postoji mogućnost i skoro nikako s obzirom da sam ga dobio sa bizarnim kvarom jednog kondenzatora (vjerojatno tvornička greška).
Da završim ovu priču sa Sočom. Promijenjeni svi kritični kondenzatori, stavljene sve nove cijevi, promijenjeno jedno postolje za cijev (AZ1). U međuvremenu sam nabavio i jedan Grundig zvučnik koji će odgovarati impedancijom. Kasnije ga možda i ubacim. Zvučnik je top model te produkcije.
Inače radio svira sjajno, vrlo eufonično i relaksirajuće, jednom riječju, "šezdesete" ...... Sada je spreman za slijedećih tridesetak godina rada...