I tu je sve krenulo nizbrdo

Minijaturizacija je dovela do toga da neki sklopovi, relativno komplicirani za podešavanje (dekoderi) budu pojednostavljeni i dostupni svima, ali to je rezultiralo i s negativnim effektima. Neke stvari jednostavno ne mogu biti minijaturne, ali jednostavnost i cijena su ipak kvalitetu potisnuli u drugi plan.
Dobro je Maltus spomenuo varicap tunere. Makar je tu zadnjih petnaestak godina postignut dobar napredak, ipak su uređaji tipa Marantzovog FM10 (cijevi) , Sequerre (poluvodiči) ostali uglavnom nedostignuti. Nuvistori, šotkijevi mikseri, induktiviteti u filterima i sl, nikada nisu bila jeftina roba - imaju svoju cijenu. Puta-puta, i za čas si na kojoj tisućici Eura. Zato su tuneri danas podcijenjeni kao izvori zvuka.
Nešto se bavim time u zadnje vrijeme, i trenutno eksperimentiram sa stereo dekoderima. Pri tome je "inkriminirani" mc1310p prošao jaako loše iako sam se u vrijeme kada nam je postajao dostupan, poprilično kleo u njega. I to upravo zato, kao što je Sstrsat napisao, što nije bilo instrumentarija pa se brzo i "na uho" mogao napraviti "pravi" stereo dekoder

Tako je i ovaj uređaj (HSR 40), iako nije ništa posebno, bezrazložno potisnut od raznog japanskog smeća koje se često niti topologijom niti kvalitetom nije moglo s njim mjeriti. Međutim, na ovome je pisalo EI Niš, a na plastičnim sjajnim ljepotanima su se šepurile velike tech skale i neka od razvikanih japanskih znački. Moram odmah napomenuti da je slična sudbina zadesila i najveći dio europske produkcije.
Vjerujem da se mnogi "stariji" još sjećaju kako smo bogobojazno hodočastili u Poljoopskrbu, Astru i ina kultna mjesta i zbrajali dinare za neki uređaj sredne klase s nekom od poželjnih japanskih znački. I sam sam više puta švercao kakvog plastičnog sjajećeg Technicsa iz Minhena ili Trsta.