MARANTZ 2250B receiver

MARANTZ 2250B receiver

PostPostao/la tubeman » 30 lis 2011, 13:27

Izgleda da ONKYO nije dovoljno jaka marka.

Dakle,

MARANTZ 2250B prijemnik iz 1975. godine.
Tehnološki i zvukovno otprilike kao nedavno pokazani TX2500 MK2, ali ljubiteljima "jakih" firmi će možda biti zanimljiviji.

2 X 70W na 8 Ohma.
FM i BC.
PLL servo, Dolby eliminator šuma, MM phono.

Ovaj je dodatno zanimljiv zbog drvenih gaća u kojima izgleda jako mudro.
Nije mi jasno zbog čega su takve jadne drvene kutije (uglavnom od iverice i iznutra loše obrađene) toliko dizale cijenu.
Ali, to će gurui znati bolje, i neću im se plesti u posao ;)

Dakle, slijede slike...

bez gaća:
slika
slika

s gaćama:
slika
slika

I jedna iznutra...
slika
Zanimljivo kako ovi poklopci s natpisima "dižu" vizualni dojam. Bez njih sve izgleda posve obično.
Japanci su vrlo rano otkrili i primjenjivali filozofiju vizualnog identiteta na svim nivoima.

Budući je uređaj star 36 godina, u njega su još bili ugrađivani metalni poklopci pa su imali i ulogu oklapanja, ali kasnije se to često radilo samo od plastike i imalo samo vizualnu ulogu.
Doduše, mora se priznati da to dobro i pregledno izgleda.
tubeman

Re: MARANTZ 2250B receiver

PostPostao/la sonny » 30 lis 2011, 13:33

Zašto misliš da Onkyo nije dovoljno jaka marka ?
Po tome što nije bilo puno replyja ?
Meni se osobno dotični Onkyo daleko više sviđa nego ovdje predstavljani Marantz...
Daleko od toga da Marantz ne izgleda prekokrašno, nego mi je jednostavno Onkyo uglađeniji...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Backo » 02 stu 2011, 14:05

Evo jednog kod nas rijetkog "uređajčića" po nelošoj cijeni a virujen da to može još doli i ćip je zajamčen! :music1: :jive: Sorry za OT,jerbo neznan di bi postao ovo pošto nema posta "Dobre SH-tranzistor prilike"
http://www.njuskalo.hr/hi-fi-komponente ... as-1001171
Backo

PostPostao/la Archie » 03 stu 2011, 00:51

Možda jedna mala ispravka, radi se o 2x50 W na 8 Oma, bilo bi lijepo da je 2x70 W, ali i sam naziv modela to pokazuje.
Archie

PostPostao/la tubeman » 10 stu 2011, 23:32

Tako je, imaš pravo.
Ja ga možda ne bih procijenio niti na toliko, ali nije niti važno ;)

U međuvremenu sam porihtao sve što je trebalo, i malo sredio drvenariju koja je bila izguljena na par mjesta. No, to nije bio neki problem.
Malo više posla je bilo sa zamjenom gornjeg reda zvučničkih priključaka i dovođenja u red nečijeg prethodnog majstoriranja.
Naime, radi se o onim dječjim stezaljkama iz sedamdesetih godina u koje se ne može nagurati žica deblja od jednog kvadrata.

Mjesta za takvu intervenciju i nije bilo baš puno pa sam morao iskoristiti najjadnije (čitaj najmanje) buksne koje su bile na raspolaganju.
Postojeće stezaljke su spremljene na sigurno, a umjesto njih su došle nove.
Naravno da je trebalo napraviti novi nosač (5 mm debeli crni pleksiglas). Na sreću je sve, iako na tijesno, sjelo na svoje mjesto i prilično "mudro" izgleda.

slika

Na kraju još slika po dovršetku posla.
Slika baš i ne može dočarati razliku "prije" i "poslije", ali je jako vidljiva.

slika

I konačno... Marantz "u akciji" ;)
Spojen na stare Dynaudio kutije zvuči izvrsno i uvijek se pitam što se to toliko "novoga" i "boljega" dogodilo u zadnjih 30 godina ??? :?: :?:

slika
tubeman

PostPostao/la Archie » 11 stu 2011, 18:08

Stvarno lijep komad klasike. I sam sam imao skoro priliku udomiti jedan 2238B, ispravan, uglavnom, samo ga treba refrešati, naime moj prijatelj ga ima godinama i pristao je na zamjenu za jedan Pioneer surround receiver, ali mu žena digla galamu da Pioneer viri iz regala te da ona ne zna rukovati s njim i ... stvar propala. :cry:
Archie

Natrag na Zanimljivi uređaji iz prošlosti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.