Jedan zgodan uređaj iz prošlosti, ne toliko davne (80-te), ali zanimljivom zbog svoje tadašnje inovativnosti.
Ostao je pomalo nezapažen jer je u to doba bio poprilično skup. Koristio se uglavnom kod razglasa.
Radi se o mikrokontrolerom upravljanom stereo 12 pojasnom grafičkom ekvilajzeru i audio analizatoru spektra.
Danas to i nije neka velika stvar budući da se raznih Behringera koji dosta dobro odrađuju svoj posao može nabaviti već za par sto eura.
Ovo je možda pradjed takvih uređaja, jer, podsjetimo se, mikrokontroleri u to doba i nisu bili previše česta pojava u audio uređajima, bar ne u konzumnim.
Osim prilično naprednog sustava kontrole funkcija koji ne koristi niti jedan "pravi" prekidač ili tipku, uređaj ima još jednu značajnu osobinu: Pomoću dodatnog mikrofona može sam napraviti ekvalizaciju prostora.
To funkcionira, ali je zanimljivija opcija ta što sami možemo napraviti setup i pospremiti ga u neku od 4 memorije.
O kakvom inženjerskom poduhvatu se radi, može se vidjeti na par slika ispod.
Uređaj je standardnog formata, ali je elektronika unutra složena "na katove" jer toliku hrpu komponenti ne bi bilo lako strpati na jednu ploču.
Na desetke čipova, više od stotinu tranzistora itd...
Na slici se baš ne može dobiti pravi dojam jer je na "donjoj etaži" smještena elektronika vezana uz mikrokontroler, a na gornjoj najveći dio audio dijela.
Ispravljač je prilično raskošan.
Uređaj ima mogućnost tri ulaza i izlaza s raznim mogućnostima preusmjeravanja, "pink noise" generator i kalibrator, te hrpu điđa popraćenih efektnim gumbićima sa višebojnom signalizacijom.
Sve skupa svijetli ko' božićno drvce, ali nije kičasto.
Dizajnom ga ne bih smjestio tako duboko u "povijest".
Ima i daljinski upravljač koji ima još neke funkcije koje se ne vide na prednjoj ploči.
Nabavio sam ga prije par godina kao neispravnog, za pedeset kuna (s poštarinom), spremio u hangar 52 i zaboravio na njega. Do danas
Popravak je trajao ravno 10 minuta
Uređaj je u super stanju, bez ikakvih ogrebotina i vidljivih tragova "popravka".
Prije slikanja sam tek grubo obrisao prašinu.
Na internetu nema previše informacija osim nešto na eBayu gdje se može dobiti za prilično malen novac.
Stvar radi prilično dobro, ali ga vjerojatno neću puno koristiti jer ne vjerujem previše u nasilnu ekvalizaciju prostora.
Zato ga neću niti tweakati