Atenuator

Stalci, kabeli, podloge...

Re: Atenuator

PostPostao/la Rade » 22 vel 2016, 13:59

zbotic je napisao/la:Nije mi jasno što hoćeš, ali evo ti još jedan prijedlog sa binarnom diodnom matricom (ili mikrokontrolerom) pa onda možeš kombinirati atenuacije od 1,2,4,8,16,32....decibela ovisno koliko upotrijebiš releja. U primjeru je balansirani atenuator, ali nema razloga da ne bude nebalansirani. Konkretno ovaj ima najviše šest otpornika u seriji. Takav sustav upotrijebio je i Pass u svom pretpojačalo Aleph 1.7. Sve ovo može se iskombinirati i sa ladder tipom attenuatora itd. itd...........
Ja čak imam i već napravljenu diodnu matricu sa 36 položaja (ili tako nekako).


http://www.moxtone.com/Uskok_SSpre.html


šta ti nije jasno ....[b]pa hoću samo jedan u seriji i nijedan više [/b]...........u paraleli može da bude šta hoćeš :) .

to što si predložio ima 6-7 serijskih otpornika a ja hoću samo jedan .....i još sam u uvodnoj poruci napisao da je nedavno patentirano sa samo 3 serijska otpornika , što je dvostruko bolje od moxtona ......e sad zamisli sa jednim serijskim otpornikom kako radi kada patentiraju sa 3 a svi znaju da obično ide 6-7 .......prosto ko pasulj ......svaki atenuator ili preciznije L- pad se sastoji od dva otpornika , jedan u seriji i jedan u paraleli ....ono što ja hoću je da serijski otpor bude fiksan a u paraleli promenjivi
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Re: Atenuator

PostPostao/la zbotic » 22 vel 2016, 14:29

Ima jedan mali problem, a to je da takvo nešto nije moguće. Čak to i nema puno veze sa elektronikom već sa matematikom.

Znači ostaje ti ladder tip sa manje ili više preklopa releja ovisno o tome što ti je draže, otpornici u seriji ili releji u seriji.
zbotic
 
Postovi: 1903
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Re: Atenuator

PostPostao/la Rade » 22 vel 2016, 15:20

zbotic je napisao/la:Ima jedan mali problem, a to je da takvo nešto nije moguće. Čak to i nema puno veze sa elektronikom već sa matematikom.

Znači ostaje ti ladder tip sa manje ili više preklopa releja ovisno o tome što ti je draže, otpornici u seriji ili releji u seriji.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa konačno jedno logično zaključivanje oko toga zašto je patentiran atenuator sa tri serijska a zašto nema ni jednog sa jednim ...bar za sada .
Nikada nisam bio dobar matematičar , ali taj problem ću da rešim

ML je uradio letvu sa 48 releja sa jedne i 48 releja sa druge strane ...meni je to mnogo pa tražim neko rešenje , makar da prepolovim broj releja .
Nije bitna logaritamska linearnost takvog atenuatora nego samo da funkcioniše .....sa mogućnošću povećanja broja koraka se briše logaritamska preciznost ......tu recimo ja matematiku 'oma izbacim napolje . :)
Rade
 
Postovi: 215
Pridružen/a: 05 srp 2013, 09:15

Prethodna

Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.