Tube tester - eksperiment sa konverterima

Stalci, kabeli, podloge...

Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 27 stu 2014, 23:22

Korelacija istrošenosti izlaznih elektronki i zvuka el. gitare, eksperiment
...
Iako mi se ideja o samogradnji tube-testera vrzmala već dosta dugo po glavurdi, nekako je uvijek bila potisnuta u drugi plan, što zbog zahtjeva same izvedbe što zbog činjenice da ove sve svoje lampadinice bez problema izmjerim i premjerim kod frendova. Međutim, kako to već biva, ovo ljeto sam dovukao doma Elvisovo malo cjevno pojačalce za gitaru. Proljetos sam ga isprobao kod Elvisa u labu, zarazio se punokrvnim kvalitetnim rock'n'roll zvukom i naravno, nisam se smirio dok mu ga nisam oteo. Pojačalo je izvedeno modularno i moguće je koristiti cijeli niz elektronki na oktal podnožju, poput 6L6, 6V6, EL34, KT66, KT88, KT90, KT120...itd...te cijeli niz američkih, njemačkih i ruskih substituta i izvedenica iz tih lampadinica. Naravno, svaka promjena tipa elektronke u izlazu rezultira i promjenom boje, izražajnosti, snage, stupnja i načina distorzije i reskosti zvuka, ali ono što je meni bio poticaj i okidač za izradu testera je činjenica da i različita istrošenost elektronki istog tipa, proizvođača, pa čak i iz istog razdoblja proizvodnje, također utječe na slične parametre i to znatno.
Već odranije mi je poznata činjenica da mnogi slavni i čuveni gitaristi, prilično pažljivo biraju elektroniku za pojačala, mnogi i zapošljavaju cijeli niz tehničara koji se brinu da im tonalitet i boja zvuka te ostali parametri uvijek na snimkama i koncertima budu prepoznatljivi samo njima svojstveni, a neki idu čak do tih sitničarenja da uopće ne sviraju na novim izlaznim elektronkama, već ih troše do određenog stupnja i tek kad tako istrošene dosegnu određeni tonalitet, mogu na stage i na snimanje.
E taj dio mi je postao posebno zanimljiv dok uživam sviruckajući ovo Elvisovo pojačalce i igrajući se ispitujem onako na uho, utjecaj i korelaciju upravo te istrošenosti izlaznih elektronki na sam zvuk u konačnici.
To na uho može ići do određene granice, ali je na taj način vrlo teško stvoriti neku šablonu i doći do nekih zaključaka, posebice onih koji bi se mogli iskoristiti, tj. ponoviti sa sigurnošću.
Dakle, nema druge nego mjeriti elektronke i pokušati, iscrtavajući Ia/Ua grafove na osnovu izmjerenih vrijednosti, doći do neke korelacije. A takva aktivnost, naravno, zahtjeva i dobar alat, adekvatan tube tester na kojem će biti moguće izvesti odgovarajuća mjerenja.
Naravno, meni je u prvi mah odmah pao na pamet pokojni kum sstrsat, koji je svojedobno na an-u predstavio projekt "Ua - Ia grafovi cijevi na ekranu osciloskopa (a uz dodatak A/D konvertora i odgovarajuceg softwarea i na kompjuteru).", i u toj temi je Bepone, pri razradi same ideje, predstavio svoj tube tester koji pomoću mikrokontrolera može automatski izbaciti i gm vrijednost na displeju pri testiranju.
Zatim, tu je i Elvisov tube tester, predstavljen tu na forumu, koji izvrsno utvrđuje sve potrebne parametre i zahtjeve koji moraju biti zadovoljeni kod izrade.
Te dvije-tri vrlo zanimljive koncepcije, načini izrade i pristupi samom problemu, postavljaju dobre temelje i nije bilo druge nego baciti se na gnjavažu Elvisa i Beponea, te proučavanje sličnih projekata na netu, pa krenuti sa nabavom potrebnih dijelova. Elvis i Bepone su se spremno odazvali, i nakon prepiske nekoliko tjedana, odlučih se za malo drugačiji pristup, jer sam pretragom na velikim elektronskim shoping centrima pronašao neke vrlo zanimljive konvertere HV napona, i module za grijanje, te konvertere za negativni napon u gotovim modulima. I to vrlo povoljno, pa rekoh, ajde da vidim jel to radi, a ako i ne radi i budem morao stvari izvesti na klasičan način, neće biti neka velika žalost.
Krenuo sam od konvertera za grijanje elektronki, nakon nekoliko konzultacija i malo ispitivanja, odabir je pao na ovo malo govance od konvertera, 65x45x20mm, nema ga što za vidit a navodno izdrži nekoliko A struje pri 6,3V DC, te se pomoću višeokretnog trimera može namjestiti napon i struja vrlo precizno.
Stigao nakon nekoliko tjedana pa sam počeo lagano grijati lampadinice, onako, što bi se reklo iz ruke, što se pokazalo prilično nepraktično, ali konverter je izdržao.

slika

slika

Zaista drži napon i struju stabilno, ne posustaje ni kod KT88 i KT90 koje su prilično zahtjevne dok su hladne znaju povući i preko 3A struje.
Nakon pržiprsta sa KT90, počeo sam bacati pogled okolo po svom mancaveu i razmišljati o tom di ću ubost lampadinu, da je mogu mirno grijat i mjerit struju kroz nju. Skeniram lagano pogledom po sobi i jedan prazni spindl za cedeje mi se nekako sam nametne, zadržim malo pogled, ruka krene, i skužim da bi to moglo biti skroz OK za eksperimentalne svrhe. Onaj gornji poklopac mi se učinio malo premekan, ali onaj donji je izgledao skroz dobar, čak ima i onaj središnji plastični stubić koji će poslužiti da se kod stavljanja lampi u podnožje plastika ne ugiba previše. Trebalo je samo izbužati nekoliko bužica i stvar se pokazala vrlo funkcionalnom. Sad mogu u miru grijati lampadinice...

slika

6EM7 vuče 1.08A na 6.4V za grijanje...konverter se nije ni zagrijao...


slika

Ruskinja, zamjena za 6L6, oznake 6P3S treba manje od ampera za grijanje...

slika

...dok recimo Philips EL34, treba 1.55A...


slika

...a KT88, čak 1.66A...vruća curka...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 28 stu 2014, 12:26

Napon grijanja sam na početku bio namjestio na 6.4V u "praznom hodu", pa sam nakon uštekavanja elektronki u podnožje, već prema strujnim potrebama same lampdine, okrećući lagano trimer namještao ufino. Može se namjestiti vrlo precizno, pad napona nakon uštekavanja kod recimo 6EM7 i 6P3S je vrlo mali, možda 0.1-0.3V, dok kod recimo KT88 iznosi od 0.6-0.8V, tako da sam na kraju namjestio oko 6.45V bez tereta, što je rezultiralo rasponima od cca 6.36-6.42V (ovisno koja je elektronka uštekana), dakle vrlo prihvatljivo i napon ostaje stabilan cijelo vrijeme grijanja (a grijao sam ih po sat vremena za test), što opet govori o tome da je konverterić dobar, te ako potraje, mogao bi odradit posao, tako da taj dio priče mogu zaključit.

...............................................


Slijedi regulacija negativnog napona za rešetku. Zahtjevi su za veliku većinu elektronki, od -1 do -30V, i tu mi je Bepone skrenuo pozornost na već gotovi modul, iako sam imao u ladicama negdje nekoliko komada LM337. Kad sam malo pogledao, vidio da može raditi sa AC i DC inputom, i daje od -1.26 do -29V, učinilo mi se vrlo prihvatljivo pa sam ga naručio. Prema speckama, treba mu do -32V DC ili do 23V AC inputa, pa sam se bacio u potragu za malim trafićem koji bi na sekundaru davao 21 ili 22V AC, i tu mi je uskočio Nino koji je uspio pronaći upravo to što mi je trebalo:

slika


Naravno, odmah sam ga i isprobao sa konverterićem i stvar je prošljakala iz prve:


slika

slika

slika

slika

Krajnji domet suradnje konverterića sa ovim trafićem je nekih -26.7V, što je skroz OK:

slika


Minimum negativnog napona ove kombinacije je -1.26V, ja zadovoljan:

slika


Thnx Nino!
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 28 stu 2014, 22:21

...sic transit gloria mundi...


I tako dođoh do visokonaponskog dijela priče, kod kojeg sam imao najveću dilemu ići na klasiku ili ponovo na switcherske pretvarače? Hm...tricky part of the story...
Trajalo je par tjedana i na kraju nabasah na ovo čudo, djelovalo je dosta sumnjivo, ali opet baš i nije neka lova, pa sam nakon određenog nećkanja ipak stisnuo "buy it now" i stavio komada 2, ako se eventualno pokaže da išta vrijedi, trebat će mi za Ua i za G2.

Elvisu se nisam usudio ni spomenuti da sam to naručio, bio bi me ispljucao poštenjački, pa sam se ušutio, ali zato mi je Bepone dao zeleno svjetlo, kaže, ma ki ga šiša, ajmo provat...triba bi izdržat stotinjak miliampera :D

I stvarno, dođoše za par tjedana i odmah razočaranje pri dolasku, majušni aluminijski hladnjačić od U profila, dimenzija 50x85x30mm, unutra mini trafić 30x30mm i osigurač 300mA. Ulaz i izlaz označeni na kineskom, dakle google translator, otipkam input...dobim niš, pa output...opet niš, pokušam odvojit in-put, a-a niš, a da upišem samo in...voila...nacrtalo neki znak sličan jedrilici, upravo onakav kao na konverteru, eto ga bit će da je to input, šibnem out i izađe neki (četverooknasti) prozor, ma bravo, evo ga jedrilica je input, prozor je output...eh...ak to sranjce bude guralo 450V na 200mA...ma nema šanse...

slika

No, nije mi vrag dao mira pa sam morao isprobat odmah radi li...i radi...voltmetar pokazuje DC napon u rasponu od cca 180V DC pa sve do cca 450V DC u outputu koji se mogu namjestiti u rezoluciji od 1V pomoću višeokretnog (28 okretaja) trimera...doobro, no, smije li to na elektronku, izdržava li dovoljno struje?
Dok sam mozgario o tome, pade mi napamet da negdje imam rezervnu halogenku iz stare stomatološke lampe, snage 55W na 230V...bacih brzinski račun...to bi trebalo biti dovoljno za test konvertera, ako izdrži tih 200mA i ne zdimi se, valjda bude moglo i na elektronke.


Zamišljeno, učinjeno:


slika


Zasvijetlila halogenka, ampermetar pokazuje 240mA...konverter se, doduše, grije, ali izdržava, napon 230V stoji stabilno...test konvertera uspio...malo čajniza sranjce izdržalo...pih...kud ode ovaj svijet...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 28 stu 2014, 22:35

eh...zaboravih napisat koji je pogon za sve te konverteriće...evo ga, opet switcher, naravno...navodno 32A može izgurat, DC napon se može namjestiti u rasponu od 9.5-14.6V, ima tri izvoda:


slika
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 29 stu 2014, 13:22

Testiranjem HV konvertera, te regulatora negativnog napona i grijanja postavljeni su preduvjeti za probno testiranje elektronki, no, prije toga potrebno je izvesti određene predradnje i ožičiti pravilno prekidače i podnožja.

Obzirom da sam struju kroz testirane elektronke odlučio mjeriti preko katodnog otpornika od 1R, nabavio sam miliVoltmetar, koji mjeri 0-200mV, ima rezoluciju 0.01 mV (5 znamenki), te sam od male hrpice 1R otpornika izabrao jedan koji mi je mjerio najtočniji 1R na 3 decimalu i sa tolerancijom 1%.
U ovom slučaju, di se koriste konverteri, prave "mase" zapravo i nema nego se svodi na minus (-) pol glavnog switchera, onog preko koga sve ide. Shodno tome, sve sam minus polove sveo u zajedničku točku (zvijezdu), a plus polove sa konvertera polemio na svoja mjesta na prekidačima, odnosno na podnožjima.

Na Elvisov hint, postavio sam na izlazne vodove konvertera za grijač djelitelj napona sa dva otpornika od 100R, čiji sam izvod također odveo na zajedničku točku mase.


slika


Također, na Beponeovu preporuku, zalemio sam u seriju sa izvodom negativnog napona koji ide na rešetku, jedan otpornik od 1k (grid stopper), koji bi trebao spriječiti eventualne oscilacije elektronki pri testiranju.
Na oktal podnožju za mjerenje pentoda i tetroda zalemio sam skupa pin 1 i pin 8 (G3 i katodu kod pentoda), a na drugom oktal podnožju za mjerenje duplih trioda, spojio sam zajedno pinove 6 i 3 (katode sa obje triode) tako da se preko sklopke dvostrukog ON-OFF-ON prekidača (DPDT), prebacuje samo negativni napon rešetke i Ua, za svaki segment pojedinačno. Naknadno sam ustanovio da sam mogao i rešetke (pin 1 i pin 4) spojiti zajedno pa sklopkom prebacivati samo anodni napon, tu bi bio dosta i jednostruki prekidač. Ali dobro je i ovako.

Nakon provjere svih spojeva, potrebno je namjestiti sve napone već prema datasheetovima za elektronke koje želimo mjeriti (a može se vrlo precizno pomoću onih višeokretnih trimera na konverterima), zatim ubosti lampadinicu u podnožje, dobro je zagrijati i zabava može početi...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la elvis » 30 stu 2014, 11:38

Hi Roko. Evo tek sada vidim da si početak izrade tube testera stavio na forum. Čim se dokopam laptopa napisati cu par komentara. U svakom slučaju raduje me da sve radi kako treba, slijedi ti kutijanje svega toga, poprilična zafrkancija, no isplati se za to dobro potruditi. Jako korisna stvarčica.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Roko » 30 stu 2014, 12:38

Za prvo probno testiranje odabrah jednu staru, dibidus istrošenu Philips EL34 lampadinicu, koje mi neće biti žao ako i ne izdrži test.

Pustio sam najprije da se grije nekih petnaestak minuta...

Još jednom sam provjerio sve spojeve i napone prema datasheetu, namjestio za Philips EL34 elektronku, -14,5V Ug1, 250V Ua i 265V Ug2 (tzv. screening), te preko dvostruke sklopke, zažmirivši opucao anodni skupa sa Ug2...sad će biti buuuum... :mrgreen:slikaOčekivah buuum i bijeli dim, ali ne čuh niš pa oprezno otvorih najprije jedno...a odmah potom i drugo oko...približih se i svi naponi stoje onako kako su namješteni, jedino unimer spojen preko katodnog otpornika ide miliVolt gore-dole, te se nakon minut dva zaustavi na 49mV...
Dakle, mjerimo...hehe...bemu miša...morat ću naglo mjenjat mišljenje o switcherima i minijaturnim čajniza konverterićima koje nemaš za što uhvatit, ali stabilno drže napon i struju, i rade...kvragu...rade...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2027
Pridružen/a: 03 svi 2011, 22:10
Lokacija: Zadar

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Mate » 30 stu 2014, 15:14

sviđa mi se ova kreativnost stola. Skora isti kao moj. Ali moraš se još više potruditi da dosegneš moj nivo :lol:

Što te čude kinezi. Imali išta danas što nije kinesko?

sinoć sam gledao na nekoj televiziji dokumentarac o firmi "Foxconn", koja zapošljava preko milijun kineza. Količina nehumanosti u svim tim firmama je takva da to jednom mora puknuti. Jedino je što je Foxconn najavio dogodine uvođenje nekoliko tisuća robota koji će zamjeniti nekoliko stotina tisuća kineza.

Nastranu tu temu, Svaka čast za urađeno. Ti switcheri su prava stvar. Zamisli da si morao motati trafoe.
Jedino kad već toliko switchwera koristiš, da možda razmisliš da cijelo pojačalo zamjeniš sa switcherskim (D-klas), pa ti od tog testera neće ni trebati. A i kažu da zvuče kao lampadine. :lol: :lol:
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la elvis » 30 stu 2014, 18:45

Kada mi Roko spomene switchere, ja dobijem napad bijesa, toliko jak da ne želim uopće sudjelovati
praktično u tom projektu, a tako je i bilo, no svoja iskutva sa izrado tube testera sam sam rado podjelo sa Rokom, te sam sa druge
strane iznimno sretan što se sve to ponaša kako treba i sa switcherima.

Ne znam baš kako će se sve to ponašati kad Roko prvi put umetne lampu sa internim kratkim spojem, no switchera je povazdan,
pa ako ne odradi protekcija na vrijeme, a naručiš novi... ne isplati se niti popravljati.

Meni osobno lampe izlaze iz nekog fokusa zanimanja, previše zahebancije za upitne benefite. Kako Mate kaže,
D klasa svira kao lampe (e sada da li je mislio u pozitivnom ili negativnom kontekstu to
vam je odlično pitanje za razmisliti). Lampa doduše ima jedno počasno mjesto koje će još dugo opravdavati
njezino postojanje a to je dakako glazbenički svejt, teško je zamisliti gitaru bez lampaškog ampa,
mada budimo realni ima izvrsnih gitarskih tranzistoraca (npr. neki Rolandi iz 80-tih) pa čak i onih sa vulgaris čipovima.
Onaj tko zna svirati gitaru natjerati će i Rudi Čajevac GA 50 da svira kako terba, a neće se opterećivati sa tim kako zvuči
50% istrošena lampa a kako ona od 55,38% istošenosti, prilagoditi će se. To je moje mišljenje, znam da će sada Roko reći
da to nije tako, a ja ću reći "OK nije tako" da rasprava ne bi otišla u nedogled :).

Što je zapravo važno, važno je to da je Roko skupio volje i snage, te je napravio Tube tester za razliku od hrpe "cijevnih" DIY-era
diljem zemlje, pa rekao bi čak i u regiji. Istina je da tu ima još ohoho posla da se skutija i dovede u elegantnije uvjete za mjerenje,
ali moj nedvojbeni respect je tu.
Nedavno sam na jednom forumu vidio kako će se krenuti u grupnu nabavu djelova
za jedan zanimljivi paralel single ended amp (zanimljiv uglavnom zbog priče koja se krije iza tog pojačala). Kada se rade takvi ampovi,
uparivanje izlaznih lampi je nužna stvar. Koliko od tih DIY-era može upartiti cjevi... samo jedan, a taj jedan ih je sve javno otpilo sa
nekakvim malo nespretnim opravdanjima zašto to ne može napraviti, ali shvaćam ga u potpunsoti.
Pa zar nije sramota da je situacija među samograditeljima tj. preciznije sastavljačima cijevnih uređaja takva, tj. da baš nitko ne kuži
koliko je tube tester zapravo važan uređaj čak i ako misliš samo grebati po površini te cijevne priče. Čak i da si samo konzument, a ne sastavljač
cijevnih uređaja, tube tester bi bilo dobro imati. Za naći 4 jednake 807 lampe trebaš imati 16 komada, a i tada će situacija biti malo nategnuta,
tj. morati ćeš olabaviti svoje interne mentalne kriterije koji će dospustiti i malo veća odstupanja od željenih.

Neshvatljivo mi je da se od izrade tube testere zazire kao od nekakvog "nečastivog". Osobno sam i ja dugo bio bez testera, krpao sam se kod
frenda jer mi je na dva minuta autom od radionice, no tek kada sam sam složio svoj tester shvatio sam koliko lampi zapravo nemam, bez obzira
što su fizički bile u mojim ladicama. Neka ovo rokovo iskustvo bude nekakav poticaj svima koji će u vakumskoj cjevi
tražiti sveti gral zvuka da se i sa relativno lako nabavljivom i ne skupom elektronikom može napraviti takav uređaj. Nadam se da će Roko
dati nekakvu blok shemu u smislu onoga što je potrebno nabaviti i okvirno kako spojiti.

Toliko za sada na ovu temu, nadam se konstruktivnom nastavku priče.... pozz
Avatar
elvis
 
Postovi: 1459
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Tube tester - eksperiment sa konverterima

PostPostao/la Mate » 01 pro 2014, 00:17

elvis je napisao/la:....
Onaj tko zna svirati gitaru natjerati će i Rudi Čajevac GA 50 da svira kako terba, ....

Vidio i čuo na svoje oči i uši. :hail:

Međutim, mislim da pomalo razumijem ono o čemu je pokojni Strsat govorio. Iako pomalo izazov, dobar pa već i prosječan poznavatelj lampi će lampu ugoditi kao da ugađa gitaru.
Ono što će lampi u HiFi pojačalu oduzeti dio čari jest izlazni trafo. Igra tu nije više jednostavna ni jeftina.
ZA D-klasu nisam mislio u lošem smislu. Ono preobličavanje signala na izlazu zavojnicama vjerojatno generira harmonice slične onima koje izlaze iz lampadine, pa vjerojatno odatle ta usporedba. Nisam je ja izmislio, nego pokupio.
Imam malog T-ampa i zvuk je prije svega jako dobar. Moje lampice inače sviraju odlično, jedino u odnosu na T-amp, su malo lošije u najdubljem basu, a ja tu krivim trafo.

Ali vidiš, sad mi je Roko bacio bubu da nabavim te switchere pa s njima u pojačalo umjesto napajačkog železa. Lampe ionako mogu mjeriti kod njega :lol:
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Sljedeća

Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron