Za FM - super J-pole antena?

Stalci, kabeli, podloge...

Re: Za FM - super J-pole antena?

PostPostao/la Khadgar2007 » 12 ožu 2013, 00:10

Već sam se raspitivao na forumu o antenama i sl. zapravo o DIY verzijama ali nikada mi nije palo na pamet pitati da li se isplati u mome slučaju provesti jedno 10tak metara stvarno dobrog koaksijalca i na krov staviti jednu kvalitetnu FM antenu. Budući da mi je tata radioamater i ima pozamašan sistem na krovu znam da je položaj(zgrada na vrh brdašca nitko živ i neživ nam ne smeta) odličan jer kada je vrijeme dobro bez problema ide njemačka i sl. udaljenosti na 2m tako da bi FM signal bio "piece of cake" za uhvatiti, samo me zanima koliko je isplativo jer ne znam kolike je jačine signal koji je prima i koliki bi gubici bili na 10m kabela,iako znam da ima kabela koji imaju stvarno male gubitke tako da i to nije neki problem već se više pitam da to nije "overkill".
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 15:44
Lokacija: Sisak

Re: Za FM - super J-pole antena?

PostPostao/la Mate » 12 ožu 2013, 06:50

davorin je napisao/la:
Mate je napisao/la:... Mislim da promjena polarizacije iz H u V nije od značaja jer bi većina UKV postaja trebala emitirati cirkulano polarizirane valove. ...

Naprotiv, polarizacija je kod prostornog vala vrlo važna, a razlika u nivou primljenog signala s antenom "krive" polarizacije je -6dB. Većina(99%) FM-UKV postaja emitira vertikalno polarizirane signale, pa je i polarizacija i postavljanje prijamne antene vrlo značajno.
Kod prijama odbijenog vala ili onog koji je promijenio smjer sa ogibom, moguća su odstupanja od osnovne polarizacije, pa se takav signal ponekad bolje primi sa antenom postavljenom ukoso ili čak horizontalno.
Kružno polarizirani valovi se koriste uglavnom kod relejnih veza i veza za linkove jer je kod njih prijam vertikalno i horizontalno polariziranih valova slabiji za -12bB, a prijam kružno polariziranih signala suprotnog smjera kružne polarizacije (postoje lijevi i desni smjer kružne polarizacije) je slabiji za -20dB. Tako se kod linkovskih veza dobije najbolji prijam samo željenog signala ispravne polarizacije, a ostale vrste polarizacije su maksimalno potisnute da ne smetaju.

E hvala ti Davorine. Malo sam zabrzao ne razmišljajući. Nedavno sam čitao neka američka sranja di je netko rekao da njihovi FM radio odašiljači odašilju mahom cirkularne polarizacije. Valjda me to zavelo.
(Novo ne-znanje potiskuje staro :D )
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Re: Za FM - super J-pole antena?

PostPostao/la micro » 12 ožu 2013, 14:15

pamook , da si se javio prije jedno 2 mjeseca, ja pobacao jedno 6 kom tv antena, raznih, sve su bile ispod krova "ko nove" , proizvodnja prije 30-i vise godina i dosta pojacala, jednu VHF TV od jedno 3m duzine :D .
Bilo je 4 komada DIY pojacala sa BFG65 tranzistorima, projekt iz elektora , to je radilo bolje od onih tvornickih pojacala(iskra valjda).

Ja sam nekada jako davno imao sa tim problema(TV prijem) i najbolji ucinak je staviti pojacalo ili pretpojacalo u samu antenu.
micro
 
Postovi: 178
Pridružen/a: 17 srp 2011, 13:42

Re: Za FM - super J-pole antena?

PostPostao/la pamook » 12 ožu 2013, 22:08

:lol: :lol: fookin nevjerojatno kako ja kasnim taman za pi/2 i to cijelo vrijeme :lol:

bio sam danas malo u ispitivanje trzista, kaze mi frend da ce dobit yagice u petak pa nek navratim... kaze imao je jednu, stajala u cosku vise od godinu dana, nitko nije ni pitao... prodao nedavno :lol:

mir, do petka :D
....nemoj Sirogojno, ja ću....
Avatar
pamook
 
Postovi: 1007
Pridružen/a: 19 kol 2011, 19:39
Lokacija: Vinkovci, predgrađe periferije, Utopija

Prethodna

Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.