Francusko politiranje

Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 01:57

Evo da započnem temu o ozloglašenom francuskom politiranju. Za razliku od lakiranja i sličnih farbi ovo je puno dugotrajniji proces ali ima svojih čari. Meni se jako svidio jer ima nešto u tom čitavom procesu koji komad neuglednog drveta mora proći da bi se dobila savršeno zaštićena površina koja k tome izgleda veoma lijepo. Za razliku od lakova šelak je prirodni proizvod i ima ga u tri boje- crvena,narandžasta,žuta i bijela(najskuplji i najrijeđi). Kvaliteta šelaka se može prepoznati vrlo jednostavno,kada se šelak rastopi u alkoholu on ne bi smio ostaviti nikakav talog. U rastopljeni šelak se može dodavati i boja(bajc) ali samo ona koja se otapa u alkoholu.
Proces politiranja nikako nije jednostavan i brzinski rad,zahtijeva dosta iskustva i strpljenja ili naravno nama DIYerima dosta pokušaja i pogreški. Za savršenu polituru treba 45 dana rada i tek nakon toga majstor može reći da je posao završen.Naravno nitko ne kaže da se to vrijeme ne može skratiti ako ste došli do određene točke i zadovoljni ste radom. Najveći dio posla je samo nanošenje politure u bezbroj slojeva dok priprema drveta oduzima manji dio tog vremena.

Nakon kratkog uvoda nnapisati ću nešto o materijalu potrebnom za politiranje. Znači treba nam šelak(naravno),kamen plovučac(bimstajn) u raznim granulacijama,laneno platno,vuna, laneno ulje i šmirgl papir. Postupak politiranja se može podijeliti na sljedeće faze:

1. Početna obrada drveta
2. Nauljivanje
3. Grundiranje
4. Politiranje
5. Vađenje ulja

U fazi 3 i 4 koristi se šelak različite koncentracije pa tako pripremite nekoliko bočica u kojima ćete držati tih par koncentracija šelaka,ja koristim plastične bočice u kojima se dobije alkohol u apoteci(mali trik je da se naulji navoj i čep ili da se to održava kristalno čisto jer tijekom stajanja može da se zapeče i onda će biti muka odšarafiti čep).Loptice koje ćemo koristiti za polituru također držite u zatvorenim posudama jer se one ne bacaju i mogu se koristiti jako dugo. Također pripremite i nekoliko gradacija šmirgl papira od 120 pa do 1000+ jer površina prije nauljivanja mora biti što finije obrađena jer to utječe na završni rad jer svaki sloj šelaka je veoma tanak i najmanja neravnina će se kasnije tijekom politiranja osjetiti pod prstima.


1. Početna obrada drveta

Ovo je sam početak dugotrajne obrade drveta. Kada dobijemo komad drveta koji je spreman da se na njemu počnemo „iživljavati“ počinjemo tako da ga namočimo. To služi da bi „izvukli“ moguće neravnine koje bi nastale pri kasnijoj obradi. Znači uzmemo spužvu namočimo ju u vodu i tapkanjem po drvetu natopimo drvo što više možemo. Nakon toga ide sušenje pa šmirgl papir, gradacija naravno ovisi koliko je drvo „čupavo“ nakon sušenja a treba obratiti pozornost da sa previše grubim šmirglom bi mogli stvoriti brazde koje tamo i nisu bile pa bi onda trebali prijeći sa sve finijim šmirglom dok one ne nestanu. Ja upotrijebim šmirgl gradacije 240 pa krenem do kojih 600. Nakon prvog šmirglanja opet namočimo drvo i ponovimo postupak sa finijim šmirglom sve dok pod prstima ne osjetimo da je drvo stvarno glatko(iako nije niti približno koliko će biti kada završimo sa politiranjem).

2. Nauljivanje

Za nauljivanje se koristi laneno ulje koje razrijedimo u terpentinu(2/3 ulja i 1/3 terpentina,ja razrijedim sa nitro razrijeđivačem). Ja to nauljim sa kistom i što manje da drvo ne upije previše ulja koje onda može izbiti na površinu kroz polituru. Razlog zašto ćemo nauljiti je taj da oživimo drvo koje nakon šmirglanja izgleda beživotno. Znači koristimo tek toliko ulja da oživimo godove jer ako bi nanijeli previše ili ga kompletno umočili u ulje ono bi moglo izbiti na površinu kroz šelak i upropastilo polituru.
Sada dolazi na red grundiranje,ali prije toga ću objasniti kako ćemo izraditi lopticu sa kojom se to radi.


Izrada loptice za grundiranje

Za lopticu se uzime komad vune od šala,veste ili nečeg sličnog i grublje platno poput lana. Veličina loptice ovisi o veličini površine koju imate,tako da loptica ponekad može postati i lopta. Znači uzmete vunu napravite lopticu od nje i stavite je na platno i napravite zavežljaj koji ostavite otvoren. E sada ima i jedan drugi način za izradu loptice a to je da se umjesto vune koristi vata,e sada koja je razlika? Vuna uvijek zadrži svoj oblik,podjednako prima i ispušta šelak,može da se upotrijebi skoro bezbroj puta jer se nakon upotrebe može oprati u špiritu i spremiti na sigurno. Vata ima problem da kada jednom upije šelak drugi puta upije manje što znači da ne prima i ispušta šelak podjednako a i deformira se sa stalnim korištenjem tak da niti pranje ne pomaže. Majstori znaju koristiti oba načina a na vama je da odaberete koji vam je praktičniji.


3. Grundiranje

Svrha ovoga je da zatvorimo sve moguće pore u drvetu jer ih ima na milijune. A svaka otvorena pora znači da drvo može da „diše“ i to će se kasnije odraziti na polituru koja može da ima neravnine,da počne pucati i ljuštiti se. Prije grundiranja ako je drvo bajcano treba prijeći jedanput sa šelakom da se stvori zaštitni sloj da se ne ošteti boja tek nakon toga možemo prijeći na grundiranje.
Za početak uzmemo kamen plovučac stavimo ga u žensku čarapu i pospemo po čitavoj površini,bolje da bude premalo nego previše jer ako je previše zajedno sa šelakom stvoriti će se blato kojega će biti viška i nećemo ga moći utrljati u pore drveta,tako da treba biti onoliko plovučca koliko možemo utrljati u pore. Utrljavanje u pore se vrši sa lopticom za to. Kao što sam rekao loptica nije bez razloga zavezana jer sa gornje strane sipamo šelak nikako lopticu ne umačemo niti sipamo plavučac u šelak ili mokru lopticu umačemo u šelak. Sipajte šelaka u lopticu toliko da se curi van. Nakon toga lopticom brzim pokretima u obliku osmice/kružno prelazite preko površine i utrljavajte plavučac u pore. Nikada ne radite velike površine već bolje podijeliti u kvadrate i svaki posebno prelaziti sa lopticom. Nikako se ne smije stati sa lopticom na površini već na rubu . Što više grundirate loptica će se više prazniti i trebati ćete više da pritišćete. Ovim postupkom ne smije nastati specifičan sjaj koji šelak daje jer to znači da ima previše šelaka a premalo plavučca i pore će ostati otvorene. Nakon par ruka grundiranja na površiti se može vidjeti gdje su pore zatvorene a gdje još otvorene pa pospemo plavučcem samo dio a ne cijelu površinu.
E sada koliko je puta potrebno ovo ponoviti. Broj ruku ovisi o vrsti drveta i koliko velike pore ima,ali općenito ovako se to vrši. Grundiranje ima 3-4 ruke a svaka ruka 3-4 ponavljanja. Znači 3-4 puta na dan utrljamo plavučac i onda to ostavimo preko noći, pošmirglamo i to je jedna ruka i tako 3-4 puta ponovimo postupak. . Ako je moguće bolje je ostaviti da se drvo suši i duže od jedne noći jer što se duže suši veća je vjerojatnost da ćemo opaziti neravnine/ulegnuća koja nastanu isparavanjem alkohola Na kraju grundiranja je preporučeno da se uzme baš plavučac(ako ga nismo prije koristili) i sa veće visine protresti da se ravnomjerno rasporedi preko čitave površine(veoma mala količina samo da malo zabijeli).Plavučac se u završnom dijelu koristi jer on ima ulogu finog šmirgla pa sa utrljavanjem njega i šmirglamo površinu. Ovime osim zatvaranja pora radi zaštite spriječavamo mogućnost da je površina neravna i time da završna politura nema staklasti odsjaj već se vidi nepravilan lom svijetla.
E sada Dean mi je predložio da umjesto plovučca koristim talk i ja to koristim jer nemam pojma di bi plovučac nabavio i mogu reći da sam zadovoljan. Jedan problem sa time je da ima samo jedna gradacija tako da se drvo sa većim porama se mora više puta prolaziti. Recimo da je pora dubine 1cm a čestica talka 0,01mm znači moram nagurati 100 čestica u poru da ju prekrijem a sa grubljim manje. Još jedna stvar je da se za ovo koristi 5% rastvor šelaka. Netko bi rekao zašto ne gušći jer ima više čestica šelaka i kada alkohol ispari prije će se popuniti pora. Odgovor je ne zato jer što je šelak gušći to je kraće vrijeme isparavanja i može nam se desiti da nam loptica počne zapinjati i ostavljati trag a to ne želimo. Ima opet druga varijanta zašto ne bi koristili samo alkohol, zato jer alkohol nije vezivno sredstvo i plavučac se ne bi povezao a osim toga šelak koliko toliko tonira plavučac.


4. Politiranje

Sve do sada bila je priprema za stavljanje finalnog sloja(ili bolje rečeno slojeva) šelaka koji će dati završnu zaštitu koja treba biti bistra i čista poput ogledala.Ako nismo dobro pripremili površinu prije ovoga(zatvorili pore,izgladili) niti sloj šelaka debljine prsta neće moći da sakrije nepravilnosti i ništa od zaštite i sjaja. Promjena vlage u zraku i temperature će učiniti svoje i budući da drvo sakuplja tu vlagu politura će početi dobivati neravnnine a možda će se i početi ljuštiti. Za to nam treba normalna koncentracija šelaka 10%, znači na jednu litru alkohola ide 10dag šelaka. Pri grundiranju smo se morali žuriti da alkohol ne ishlapi i ne stvore se neravnine od plavučca na drvetu a ovdje nema žurbe jer od rastopljenog šelaka moramo da napravimo fini film preko cijele površine. Kako šelak dolazi u listićima tako mi moramo da nanašanjem slojeva stvorimo jedan veliki list šelak preko cijele površine. Kada su manje površine/komadi drveta u pitanju dobro je ako je moguće da se stave zajedno i onda lopticom prelazi preko njih u velikim krugovima.
Priprema drveta prije politiranja se vrši na sljedeći način.Uzme se neka putena krpa,plovučac,onda se pobrusi još jednom i pobriše ostatak praha. Nakon toga se uzme nova loptica,ulije se šelak normalne gustoće i laganim pritiskom rade se potezi u obliku što većeg luka. Kako se loptica prazni tako se smanjuju lukovi i povećava pritisak. Kada se loptica isprazni dodamo još šelaka ali i kap ulja(polirno ulje) na lopticu. Dodavanje ulja je bitan dio posla jer se ne smije dodati previše niti premalo, loptica ne smije zapinjati niti kliziti već mora da „vuče“ tj. da se osjeti kao da neka vakuum sisaljka privlači lopticu ka površini. Također dodamo i jako malo povučca na lopticu da zaglađuje površinu i lagano polira. O ovoj fazi se počnu prevrtati „oblaci“(možda netko iskusniji na forumu može da kaže riječ dvije o tome jer ne znam kako to izgleda). Ulje u ovoj fazi nije opasno jer se ne zadržava u drvetu i u posljednjoj fazi se ono da izvući iz politure. Moramo paziti da idemo od ruba do ruba površine da se ne desi da je sredina uglancana a rubovi mutni. Tako nastaje taj jedan listić politure koji se stvori od 3-4 lopte politure. Nekon toga komad odlazi na sušenje jer bi daljnjim poliranjem oštetili površinu. Sušenje mora da traje najmanje jedan dan.
Ovaj postupak ponavljati 3-4 puta za dobar posao a 5-6 puta za odličan. Netko može da napravi čitav posao od grundiranja do politiranja i izvlačenja ulja za jedan dan, ali nakon 2-3 dana kada alkohol počne da hlapi sjaj će nestati i možemo ponovo krenuti ispočetka. Također prostorija u kojoj se ovaj postupak obavlja mora da bude suha,topla i bez prašine jer sve to utječe na vrijeme sušenja i sjaj politure.
Najčešće greške se dešavaju od sljedećega: 1) preobilnim nalijevanjem politure, 2) pretjeranim dodavanjem ulja, 3) prejakim naprašivanjem sa plovučcom 4) neznanjem kada treba predmet odložiti radi sušenja. Od previše politure rastopićemo prethodni sloj šelaka i više nećemo imati onaj jedinstveni listić već „rezance“. Dodavanjem previše ulja gubimo vezu sa prethodnim slojem šelaka i novi sloj se neće na ništa uhvatiti. Previše plovučca može da stvori „blato“ jer ga nemamo kuda stjerati jer su pore već zatvorene i onda oštećujemo tanki sloj šelaka.


5. Vađenje ulja

Ovaj postupak je zapravo čišćenje gotovog sloja šelaka koji mora da je dovoljno postojan da ga ovaj postupak ne skine. Opet ponavljam bolje da politura odstoji koji dan više i da se tanki sloj šelaka što bolje osuši nego da se počne guliti zbog toga jer je još „vlažna“ Ono što se ovdje radi je vađenje ulja iz politure zbog kojega ona nije sjajna već mat. Ima više načina kako izvaditi ulje a za svaki se naravno koristi druga loptica koja mora da je napravljena od finog platna.
Prvi način je sa korištenjem alkohola. Količinu odrediti prema iskustvu(po meni bolje manje nego previše). Opet krenemo u lukovima od ruba do ruba i kako se loptica prazni tako pojačavamo pritisak. Taj postupak ponavljamo 2-3 puta uz slabije vlaženje loptice i prelazeći sa lukova na pravocrtne poteze po duljini drveta. Prelaženje lopticom također mora biti u brzim potezima da ne bi rastopili tanki sloj šelaka. Ako na površini još postoji neka „magla“ napudramo dlanove samljevenom kredom i pređemo površinu a kao kraj možemo uzeti suhu vatu i sa njome prebrisati čitavu površinu. Ako je i dalje površina mutna možemo postupak ponoviti ali sa manje alkohola i tako ćemo polagano steći potrebno iskustvo što se tiče vađenja ulja.
Drugi i treći način koristi kemikalije poput benzoje ili sumporne kiseline tako da ja mislim da nema smisla predstavljati ih ovdje jer ih je danas teško naći dok alkohol ionako imamo jer smo u njemu otopili šelak.Za kraj mali pregled kako cijelokupnog postupka:

1. Zatvaranje pora i temeljito poliranje. Za lošiji posao radi se samo jedno i ostavi jedan dan da se suši. Za najbolje poslove to se obavlja 3-6 puta(ovisno o drvetu) i ostavlja na sušenju još duže. Materijal 5% rastvor šelaka,kamen plovučac ili neki drugi prah. Svakom ponavljanju prethodi „trenje“ krpom,trenjem krpom i plovučcem i kasnije brisanje površine. Ulja ni kapi!
2. Pravljenje sloja od šelaka. Koristi se politura od 10%,malo ulja, malo plovučca na lopticu. Svaka ruka zahtijeva 3-4 punjenja loptica zatim ide na sušenje najmanje jedan dan. Onda opet tako 2-6 puta zavisno od posla i sa svakim slojem vrijeme sušenja se povećava.
3. Finiširanje politure. Vađenje ulja sa čistom lopticom i dodatkom alkohola.


Izvori koje sam koristio su sljedeći:

http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... j&strana=1
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... d=1252&p=1
http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1462
http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1379

Posebno zahvaljujem Danku koji me je uputio na autora Slavka Henča i njegove dvije knjige u kojima je opisan postupak politiranja.

Materijal za politiranje se može nabaviti ovdje

http://www.facebook.com/juricekobrt?fref=ts
http://www.juricek.hr
http://www.tapiker.hr/project/katalog.a ... ikaID=1354

Maloprodajna trgovina Juričeka se nalazi u zgradi muzeja za umjetnost i obrt. Ja sam tamo kupovao šelak,alkohol i bajc. Za plavučac nisam siguran da ga imaju jer nisam niti pitao. Alkohol,bajc i limun šelak je recimo prihvatljive cijene;vrećica bajca 10kn,alkohol 50kn/L i limun šelak oko 150kn/kg dok je rubin šelak ako me sjećanje ne varam oko 350kn/kg. To sam kupovao prije skoro dvije godine pa možda cijene više nisu te ali barem okvirno. Sa vrećicom bajca i litrom alkohola i pripadajućim šelakom imate da napravite više drvenih kutija nego ča će vam trebati u životu. :lol:
Zadnja izmjena: Khadgar2007; 01 vel 2013, 13:58; ukupno mijenjano 3 put/a.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 13:32

Evo dovršio sam male upute o francuskom politiranju i nadam se da će pomoći nekome tko će se baciti u ovaj postupak. Naravno da sam ja daleko i od šegrta ča se ovoga tiče ali nadam se da sam uz pomoć navedene literature dovoljno dobro opisao postupak. Naravno ovdje je praksa veoma bitna tako da džaba čitanje ako se ništa ne nauči na praktičnom primjeru.

Kasnije ću staviti par slika politiranih predmeta. Nemam nešto previše slika istog predmeta u raznim stupnjevima izrade ali neki kolaž će se složiti. Također moram da napomenem da nisam detaljno slijedio upute koje su ovdje navedene, jer u to doba nisam znao za njih i nisam imao potrebnog materijala. Ono ča nisam koristio je vuna za lopticu umjesto nje sam upotrijebio vatu. Platno je također obično za plahte. Ulje nisam uopće koristio jer ne znam gdje i koje bi uzeo. Kada okačim slike uz svaku ću staviti i malo objašnjenje što sam i kako napravio jer se kao ča sam rekao postupak kojim sam ja to radio malo razlikuje od gore opisanog.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la davorin » 31 sij 2013, 14:09

Jako lijepo i s puno truda si nam objasnio osnove!
Vrlo malo ih ima strpljenja i volje, da ovako iscrpno podijele iskustva, kao što si u prošlim postovima napravio!
Iako tema nije usko vezana za forum, smatram ju vrlo značajnim doprinosom, pa sam ti vrlo zahvalan!
davorin
 
Postovi: 1011
Pridružen/a: 14 stu 2011, 16:48
Lokacija: Zadar

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 14:15

Nije neki veliki trud jer je ovo samo copy+paste znanja od drugih. Ja sam samo ono ča sam pročitao u navedenim linkovima skupio na hrpu. Teško da imam praksu koja potkrepljuje navedeno i teško da ću moći detaljnije pomoći ako netko negdje zapne ali svejedno.

E da,zaboravio sam navesti di se može kupiti šelak,alkohol i bajc,pa editiram glavni post sa tim podacima.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la tom_hifi » 31 sij 2013, 14:41

Ovo je odlično, no, dal imaš koju sliku before/after tretmana? Zaista me interesira ovako nešto i sigurno će mi dobro doći u budućnosti.
Avatar
tom_hifi
 
Postovi: 2087
Pridružen/a: 16 kol 2011, 17:33
Lokacija: Oroslavje

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 15:18

Slike dolaze tijekom dana. Neće biti istog od predmeta ali kao ča sam rekao nešto će se iskombinirati.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 16:04

Prelazimo na spammanje sa velikim slikama. Sve su te slike bile na ovom forumu u raznim temamam ali budući da nemam drugih poslužiti će za primjer.

Počinjemo sa prvim pokušajem politiranja moj plinth za Duala. Greška je bila u startu ča sam samo namočio šperu i pošmirglao je i preskočio grundiranje(nisam znao za to). Tako da nakon godinu i po osjete se pod prstima neravnine,ali ako to zanemarimo sasvim je pristojno ispalo.

Isprobavanje bajca,toniranje,i presvlačanje sa šelakom za vježbu.
slika

Par slika gotovog gramofona. Ovdje je postupak bio takav da sam nakon svakog sloja šelaka ostavio jedno par sati sušenja,pa tako par puta na dan. Nakon noći sam lagano prešmirglao i nastavio. Koliko dugo ne pitajte jer se ne sjećam. Šperu sam bajcao a i u šelak sam ubacio bajca tako da je sve bilo u istoj nijansi i nisam ništa gubio sa svakim slojem šelaka.Možda najveća greška ča mi je ta ča nisam pazio na "godove" špere kada sam ju dao rezati tako da na jednim stranicama su okomiti a na drugim vodoravni...
slika

Malo mutna slika ali se lijepo vidi odraz fotoaparata na površini.
slika

slika

Materijal za politiranje,u startu nisam koristio loptice za sve živo već samo dvije. Također onaj tko misli raditi više nijansi politure neka bude spreman na hrpu raznoraznih bočica. Možda sam rekao a možda i nisam ali ako se bočice neće duže vrijeme koristiti neka se malo naulji navoj i čep da se kasnije lakše odvrne jer kada se jednom šelak zapeče biti će mukica odšarafiti bocu.
slika

Samo ove slike sam našao na HDDu, ostale nisu nešto reprezetativne jer su slikane iz daleka i ne prikazuju polituru kako spada. Poslikaću ih danas i okačiti na forum. Imam golu dasku koja je pošmirglana i nauljena, onda jednu dasku koja je grundirana i ima par slojeva šelaka i kao šećer na kraju skoro pa do kraja politiranu kutiju sa phono ampom koji je bio u Sheratonu ove godine.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 sij 2013, 18:36

Evo još malo slikica. Na prvoj je komad bukve koji je samo namočen,ošmirglan sa šmirglom jako finim šmirglom i nauljen. Na slici naravno da izgleda "glatko" ali na opip je veoma daleko od toga.
slika

Ovdje pak imamo dvije slike koje predstavljaju isti komad kao na prethodnoj ali grundiran. Znači pore su popunjene.Tada sam imao jako finu prašinu od šmirglanja pa sam to upotrijebio jer nisam imao talka. Ne znam zašto nigdje nisam našao u uputama da se koristi fina prašina od iste vrste drveta kao materijal za grundiranje jer bi po meni bilo to baš dobro jer je iste boje...iako opet i kada se talk pofarba sa šelakom sve je to tu negdje.
slika

slika

Na slici baš i nema razlike jer je boja skoro ista i nije se počelo sa politurom pa da se uhvati taj sjaj,ali razlika na dodir bome postoji,ovaj komad je gladak kao staklo i to nakon skoro godinu dana(izgleda da sam nešto dobro napravio :mrgreen: ,sa daljnjim politiranjem ovog komada se ide kada se zgotovi cijevni phono amp...)
E sada na slici se vidi da je bukva malo promijenila boju tijekom grundiranja i sigurno će nakon politiranja. Ono ča me muči je da li kod drveta koje ima svoju prirodnu boju koristiti bajc tijekom čitavog procesa ili samo ako je drvo totalno druge boje od šelaka. Bajca ima mali milijun nijansi tako da će ga se naći za svaku vrstu drveta ali naravno to znači i imati par desetaka bočica sa raznim nijansama. Druga stvar je da li zamiješati toliko šelaka sa bajcom koliko je potrebno da se obavi neki posao, ali tu treba bome iskustva da se ne napravi previše ili premalo. Uglavnom to su već pitanja za majstore koji se time bave i imaju praktičnog iskustva.
Još me zanima kako presvući šelakom recimo drvenu kutiju(tipa DAH),da li prvo svaki dio zasebno presvući a onda spojiti ili spojti,pokitati i onda presvući. Ja sam kutiju za gramofon prvo "obukao" u šperu i onda politirao ali to je malo nezgodno jer za koji ću vrag držati kada napravim 3 stranice a ostane četvrta. Nije da je gušt politirati okomitu površinu jer bi se možda moglo podliti dok je šelak još tekuć i imaš bananu koju nećeš ispraviti nikako osim skidanja svega i ponavljanja postupka. Naravno da se može dio po di ali onda je to bome dugotrajan posao...

Slike SS phonoa će biti malo kasnije i tamo će se vidjeti kako to izgleda nakon jedno 5-6 slojeva šelaka.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la Mate » 31 sij 2013, 18:59

Ka prvo ,
mislim da si fulao crkvu u koju ovo plasiraše.
Polovina ovih hahara ovdje bi potamanila osnovnu baznu komponentu i zasiguro im ne bi zapeko čep na bočici. Opravdano sumnjam da bi isti ostatak preparata također pojeli, :lol:

Odličan rad Kh :hail: :hail:

Ja sam to radio davno davno, bez pisanih uputa. Bile su samo usmene moga pk. dide i naravno, neposredni nadzor istog.
Nisam tada slijedio ove tvoje upute, bilo je malo jednostavnije ali sad kad čitam ispravan postupak, razumijem o čemu upute govore i zašto.
Ja sam politirao moju tada napravljenu el. gitaru, Di je gornja i donja ploča bila od običnog špera , vrat lijepljena greda od jasenovih dasaka i onda tesana na oblik, te ploča sa pragovima od tikovine. Sve je to ispalo dosta dobro, pogotovo vrat. Najgore su vidljivi čeoni djelovi drva kao rub špera u mom sjučaju. Te čeone djelove bi trebalo prije furnirati. Tako se i radilo na namještaju.
Onda kad me krenulo sam politirao još neke kutije za moju tadašnju letroniku.

Jednom riječju. Krvav poso

ali rezultat je nanadjebiv.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Francusko politiranje

PostPostao/la audio kutak » 31 sij 2013, 21:53

Khadgar2007 je napisao/la:slika
Samo ove slike sam našao na HDDu, ostale nisu nešto reprezetativne jer su slikane iz daleka i ne prikazuju polituru kako spada. Poslikaću ih danas i okačiti na forum. Imam golu dasku koja je pošmirglana i nauljena, onda jednu dasku koja je grundirana i ima par slojeva šelaka i kao šećer na kraju skoro pa do kraja politiranu kutiju sa phono ampom koji je bio u Sheratonu ove godine.


khadgar = šelak aga !! :lol: :lol: :lol: :hail: :lol:

sad ozbiljno: stvarno si ispekao zanat. svaka ti dala... komad daske! ;)
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
Avatar
audio kutak
 
Postovi: 1118
Pridružen/a: 21 tra 2012, 21:18
Lokacija: VG

Sljedeća

Natrag na Za početnike

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron