Advance Acoustics MCD203Mk2

Dogradnja tvorničkih uređaja

Advance Acoustics MCD203Mk2

PostPostao/la Salvatore » 14 svi 2011, 05:46

Nije tweak, ali bih volio da bude.
Unutar imenovanog uređaja (CD player) na izlazu, tj u analognoj sekciji, ima dvije lampice, poimence ECC83, i to neke kineske. Još nisam otvarao kućište (još dan-dva dok istekne garancija - jedva čekam!) ali, nakon što istekne garancija, volio bih, po mnogim mišljenjima, pogotovo stručnijih od mene, da zamijenim ECC83 nekim drugim lampama. Recimo, sa ECC88/6922, ECC82, ECC81... Nisam nigde uspio naći service manual niti šemu sklopa pa ako kojim slučajem ko ima saznanja o tome kakav je ustroj tog dijela, da si uštedim reverse engineering . Koliko mi malecna moždana masa sugerira, trebalo bi prvo imati šemu kako je sada, napone, sagledati jasno funkciju, te postojeći sklop modificirati (vrijednosti otpora?) da se na mjesto ECC83 može staviti nešto adekvatnije za line sekciju. Uređaj je relativno nov, a kupio sam ga za malo para u odnosu na preporučenu prodajnu cijenu. Tričavih 250€, a u mnoge druge sam uložio bar toliko pa nisam uspio dobiti ono što sam očekivao. CD svira više no pristojno, a smatram da može i mnogo bolje. U kombinaciji sa Behringerovim SRC2496 svira bolje, što me navodi na zaključak da je tu sporna upravo line sekcija i ECC83 kojoj u line sekciji nije mjesto.

Dakle, ako neko ima kakvu informaciju (šemu), bio bih zahvalan na pomoći. :mrgreen:
Avatar
Salvatore
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 07 svi 2011, 07:03
Lokacija: Maria Theresiopolis

Re: Advance Acoustics MCD203Mk2

PostPostao/la harkonen » 14 svi 2011, 12:20

Koliko se dade isčitati sa slika pločice s ove stranice http://www.cinetson.org/phpBB3/electron ... 27880.html
radi se diferencijalnom spoju, katode se preko katodnih otpora spajaju na tranzistorski CCS . Anode su vezane na izlazne tranzistore koji su vjerovatno u spoju sljedila i idu van.
Tu se baš i nema šta za napraviti za korištenje drugih lampi, morao bi mijenjati podešenje struje CCS-a, moraš prilagoditi napone i inivoa novog izlaznog signala na sljedilima. Po meni bolje napraviti posebnu pločicu sa nekom drugom lampom i nju napraviti u klasici (RC pa sljedilo) ili Srpp i probati bypasirati postojeće rješenje pa da odlučiš što ti je bolje.
Treba pripaziti i na napon i struju grijanja ako se ide na druge lampe koje redom i više mA troše...

Evo još jednog tweaka: http://www.homecinema-fr.com/forum/view ... 3&start=75
I'm too old for this s...
Avatar
harkonen
 
Postovi: 2195
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:27
Lokacija: Bjelovar

Re: Advance Acoustics MCD203Mk2

PostPostao/la Salvatore » 14 svi 2011, 16:42

Prvo, hvala na odgovoru. Proučit ću linkove :)

U međuvremenu sam u Njemačkom Stereoplay-a našao neki review gdje se ECCupravo spominju kao izlazni stupanj za balansirane izlaze a iza/između njih je sklop sa NE5532 koji prevodi balansirani u nebalansirani signal i vodi na RCA priključke. Pošto sam u fazi gradnje balansiranog pojačala sa ECC88 i 2SK1058 (lateralni MosFeti u SuperSimetričnoj - Cirklotron konfiguraciji, dakle power buffer gonjen triodama) moglo bi se sagraditi još ponešto, ali mislim da zbog ostatka sistema koji je skoro pa gotov, pametnije je da ništa ne diram... Možda jedino, da probam kak' bi zvučalo sa XLR-a na drugi ulaz buffer-preampa u usporedbi sa orginal RCA izlazom. Naravno, mislim na sumiran XLR (1-3 spojeno) ka RCA...
Avatar
Salvatore
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 07 svi 2011, 07:03
Lokacija: Maria Theresiopolis


Natrag na Tweak

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron