MARANTZ rec SR4300 - konverzija

Dogradnja tvorničkih uređaja

MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la Mate » 11 lis 2014, 09:06

Da se poslužim našim izrazom iz brodograđevne industrije "Konverzija" npr. kad se brod jednog tipa i namjene razreže i ponovo sklopi za drugu namjenu.

Dakle prijatelj ima navedeni receiver s kojim je imao probleme, a u biti mu služi kao pojačalo na rezervnoj lokaciji. U servisu su mu rekli da je crkao "procesor" i da je nabavka i zamjena istog neizvjesna i skupa. Osobno sumnjam u tu diagnozu ali to pali kod neupućenih. Po meni su to ionako uređaji za koje skidam kapu inžinjerima na trudu ali s krajnjim rezultatom koji je u najmanju ruku upitan. Dakle uređaji koji nama ovdje (nadam se da dijelim mišljenje većine)su zanimljivi više kao kanta moguće upotrebljivih dijelova. Samo zadnja ploča vrijedi bogatstvo :D

Dakle ideja je da se počupa blok sa 6 pojačala, izradi novo napajanje i stavi pošteni hladnjak sa rezultatom 2x3-stazni izlazni stupanj za pogon nekakvih aktivnih sustava.

U ovom trenutku raspolažem samo sa service manualom i slikama na internetu. Uređaj još nije došao do mene na procjenu.

Vas, cijenjena zajednico, molim za ocjenu ovakve rabote, te posebno za ocjenu izlaznih stupnjeva pojačala. Ima li smisla s takvim pojačalima se upustiti u ovu rabotu? I naravno sve druge dobronamjerne sugestije su dobrodošle.

Service manual sam skinuo ovdje: http://www.go-gddq.com/upload/2013-01/23/2013011662.pdf

Uređaj je deklariran kao 6x80W/8 Ohma. Što naravno nema veze sa ugrađenim transformatorom (jedino ako ne uzima negdje direktno 220 :D
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Re: MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la audio kutak » 12 lis 2014, 18:42

da, to je najčešći kvar, ode dsp procesor a zamjena košta ko svetog petra kajgana... imao sam nekoliko
takvih risivera ali drugih poznatijih marki i svi su završili kao donatori organa i originalnih izlaznih tranzistora

ako misliš da možeš odvojiti ploču sa pojačalom i napraviti 2x3 sistem, DO IT !!
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
Avatar
audio kutak
 
Postovi: 1116
Pridružen/a: 21 tra 2012, 20:18
Lokacija: VG

Re: MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la zbotic » 12 lis 2014, 19:20

Pojačala su klasika i sigurno da mogu lijepo zvučati.
Kao upgrade za ono koje će biti na basu mogao bi se dodati još jedan par izlaznih tranzistora (možda i malo povećati napon (snagu) ovisno o tome kako napraviš koncept napajanja iako je već sada napon dovoljno visok)
zbotic
 
Postovi: 1853
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Re: MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la Mate » 13 lis 2014, 05:58

audio kutak je napisao/la:....
ako misliš da možeš odvojiti ploču sa pojačalom i napraviti 2x3 sistem, DO IT !!

Prema nacrtu u svih 6 je na jednoj ploči. Ne bi trebalo biti problema.
Ali kako vidim prema shemama, 6.1 Ch input set ulaza zaobilazi dekoder i ide ravno na ulaze pojačala. Ne skroz. signali idu kroz zadnji stage od ove "getribe" di je DSP i ostale đinđe za preklapanje, boju , balans.... dakle ide na zadnji stupanj di je volumen. Izgleda da to čak i radi ispravno.
Dakle ako je volumen ispravan stvar sama po sebi radi 6x nešto..... i to bi bila faza projekta "0" di se sve može vidit da radi.
Može ostat u toj opciji ili se ide na rekonstrukciju i izbacivanje cjelokupne digitalije.

Tu su i zaštite izlaza od kojih su sklopovi za prekostrujnu detekciju na ploči pojačala, ali su releji za isklapanje na ploči napajanja. Čini se da ako se overload pojavi na samo jednom kanalu isključuju se svi zvučnici.
Svaki relej prekida po dva kanala.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Re: MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la Mate » 13 lis 2014, 05:59

zbotic je napisao/la:Pojačala su klasika i sigurno da mogu lijepo zvučati.
Kao upgrade za ono koje će biti na basu mogao bi se dodati još jedan par izlaznih tranzistora (možda i malo povećati napon (snagu) ovisno o tome kako napraviš koncept napajanja iako je već sada napon dovoljno visok)

To sam htio čuti.
I meni se činilo da su pojačala OK.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica

Re: MARANTZ rec SR4300 - konverzija

PostPostao/la Mate » 19 lis 2014, 23:04

konačno sam dobija ovaj exemplar u ruke.
Kao prvo testirao sam ga as is. U svom originalnom izdanju ne radi kako je zamišljeno. Pri radu stereo, Front left i front right , jedan front se utiša nakon nekog vremena sam od sebe. Sve u svemu ne impresionira.
Pokušao sam dovesti signale na 6.1 in... to je u stvari zamišljeno da se surround dekodira negdje izvana pa se koristi samo volumen na ovome stroju i izlazi. To je u stvari samo 6.0 a onaj .1 je sub čiji signal se samo provede kroz zajednički volumen i onda vodi van na neki aktiv sub.

Signal doveden na ove ulaze reproducira se jače nego isti signal doveden na recimo CD input. Pri testu, ustanovio sam da zadnji kanla Suround Back ne radi.
Trebam napomenuti da se na ploči digitalije vide jasni tragovi popravljanja. Izgleda je već mijenjano nekoliko čipova te mali smd tranzistori na analognim izlazima prema izlaznim pojačalima. Nije baš tvornički izvedeno ali ako je u vrijem nakon popravka radilo, onda je ok.
Onaj analogni čip koji upravlja svim analognim signalima, do volumena, grije se ko blesav. On i jest odgovoran za ova sranja radi, ne radi.... radi tiho... i druga čudesa.

Na ploči napajanja, dva glavna elektrolita blago ispupčeni, jedan čak pokazuje znakove curenja tj, izbijanja neke mase na dnu.

Nakon tih provjera napravio sam planirani korak (još uvijek nije nepovratno destruktivan), Izradio sam drugi spojni kabel sa konektorima koji povezuje 6.1 in ulaze direktno na ploču s izlaznim pojačalima. (Ovo je prije išlo na ploču digitalije radi već spomenutog volumena). Sad je dakle 6.1 diektno povezan sa ulazima na izlazna pojačala. Tj 6.0 da budem točan.

Kako sam potpuno izbacio ploču sa videom i ploču digitalije, sprava je prešla na mračnu stranu. Tj na prednjoj ploči je sve u mraku, nijedna kontrola više ne reagira osim ON/OFF tipkala, Još je trebalo riješiti StandBy mode što je prateći shemu riješio jedan kratkospojnik na +5V i Stanby vod.
Sad se naprava mogla iskušati u svojoj esenciji.

Prema očekivanjima, sve radi kako je zamišljeno. Svi su kanali ispravni i sad je to 6 x70W na 8Ohma... malo morgen.

Probavam samo sa parom pojačala istovremeno. Svu su isti pa probam sva tri para, jedan po jedan.

Sve je to OK ali sa malo pojačanim signalom hladnjak se postupno zagrijava i to po meni poprilično. Već je vruć do "peče mi prst". Zamislite sada da trafo kojim slučajem ima dovoljno snage i da pustim svih 6 kanala odjednom, ispekao bih jaje na hladnjaku... ali samo jedno jer mislim da bi ubrzo uslijedio bijeli dim.

E sad je pitanje što dalje.
Za neku aktivu i pristojno slušanje ovo bi moglo ovako ostati uz zamjenu spomenutih elektrolita. Hladnjak bi trebalo također pojačati.
Još ću malo testirati i mjeriti da utvrdim točnije strujno naponske parametre, ali predosjećaj stvoren unaprijed izvjesno je već sada da je bio točan.
Naime nije bio problem zamisliti preinaku, ali je problem koliko je ovo stabilno i koliko dugo može trajati. I da ne napravi kakvu štetu, dakako.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 05:55
Lokacija: Prigradica


Natrag na Tweak

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.