Mjerenja u elektroakustici

Hrvatski DIY Audio forum

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la danibosn » 06 lip 2014, 15:03

Evo kako je prošlo

bez odgovora, što me u biti ne čudi. Da g-din Mateljan pruža/prodaje takve usluge vjerojatno bi isto i oglasio, a da slučajnom namjerniku napravi uslugu vjerojatno nema vremena. Uglavnom morat će mic u Njemačku

pozdrav
danibosn
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 13 svi 2012, 22:14

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la Roko » 06 lip 2014, 20:50

Pokušaj kontaktirat Milana na: http://www.moxtone.com/Audio_Measurement_Toolbox.htm , kod njega se svašta zanimljivog nađe ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2044
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la danibosn » 11 lip 2014, 10:26

Kontaktira i nema odgovora bar za sad.
danibosn
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 13 svi 2012, 22:14

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la Roko » 12 lip 2014, 11:03

Čudi me da Milan ne odgovara na mail, obično se javi čim uhvati malo vremena, on je jedan vrlo susretljiv čovjek i veliki je znalac koji vrlo rado pomaže svima kad god može. Pokušaj opet kroz nekoliko dana, moguće da nije skužio da mu je došao mail, ili trenutno nije u mogućnosti odgovoriti.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2044
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la Mate » 12 lip 2014, 12:56

danibosn,
da li ti odgovara ovo:
Evo radi tebe sam potražio, našao i kupio ovo i preporučam svakome tko je zainteresiran:
http://www.ebay.com/itm/Panasonic-WM-61A-Electret-Condenser-MIC-Capsule-2PCS-/110573001571?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19beaa1b63

Panasonic kapsule 2 kom , kalibracijski file je na stranici (nije mi baš jasno da ide isti file za sve kapsule ali za 60 Kuna ....) Tzen Albert je pouzdan prodavač Vjerojatno mnogima poznat.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la danibosn » 13 lip 2014, 11:16

Fala Mate

za trud, ali mislim da to ne ide baš tako. Ja sam napravija mic baš od takvih kapsula, baš tako, po linkwitzu modificiran. I radi on dobro, i možda taj korekcijski fajl i nije toliko bitan, al onda je tu mjerni uređaj koji nije baždaren i ne znaš točno što si izmiria. Koliko ja znam svaki Mic treba biti posebno kalibriran i to cijel mic sa svim dijelovima u lancu a ne samo kapsula. Čita sam po netu da je bilo problema sa kalibracionim fajlovima nekih jeftinijih mikrofona (ne znam točno da li behringer, dayton ili neko treći) . Fajlovi su se navodno skidali sa neta i "kao" bili odrađeni za svaki mic posebno, al kad je ekipa to išla provjerit ispalo je i da nije baš tako, odnosno da kruži par fajlova pa što te doppadne.
Ka što sam spomenija u njemačkoj imaju dvi firme (koliko ja znam) koja radi kalibracije ( HiFI - Selbstbau i iSEMcon), nisu ni skupi, 25 eura i 33 eura. Skuplja je dostava do njih i od njih nazad, oko 40 eura.

U svakom slučaju hvala lipa
pozdrav Danijel
danibosn
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 13 svi 2012, 22:14

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la Mate » 13 lip 2014, 14:25

Ma skužio sam da se radi o "generičkim" kal fileovima, koji postoje za sve mikrofone koji su namjenjeni mjerenju. I da, naravno da bi trebalo kalibraciju vršiti posebno za svaki mjerni sklop zajedno s mikrofonom.
Ne znam što si mislio pod mjerni uređaj. Ako je to zvučna kartica, to je najmanji problem. Za ARTU ne znam, ali za TrueRTA znam da ima proceduru kojom se kalibrira cijeli zvučni zvučni sustav računala, tj kartice.
To je jednostavno jer se u tom postupku spoji izlaz kartice sa ulazom. Mislim da bi se na taj način u krug moglo uključiti još neko pretpojačalo ako postoji i pojačalo. Tako se dobije kalibriran taj dio dovoljno dobar za naše amaterske potrebe.
Dakle, mikrofon ostaje problem.

Gledano načelno, razmišljam kako uopće brojni laboratoriji umjeravaju svoje mikrofone. Kad imaš etalonski mikrofon to onda nije problem. Ali čak i taj etalonski mikrofon (koa i svaki etalon) podliježe umjeravanju nakon N godina. Dakle, mora postojati neka druga metoda , neki drugi mjerni uređaj/sonda u ovom slučaju neki "barometar" . Vrag bi ga znal
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Mjerenja u elektroakustici

PostPostao/la Rade » 26 kol 2014, 21:46

Što se tiče kapsule WM 61 A , zaista dobar mikrofon ......ako ubodete dobru kapsulu čak i onaj generički kalibracioni fajl legne ko dupe na nošu . Recimo 0.5 db je razlika između generičkog i nekog stvarnog stanja .
Mnogo veći je problem kalibracija sistema , pojačalo , predpojačalo , kartica .....kod mene na 20 hz imam + 6db i onda sam na nuli .
LOOP sa ARTA ne pomaže jer ona pokazuje razliku u kanalima koja je gotovo uvek 0 pa onda se dobije ravan odziv . Mnogo interesantnije je RMAA http://audio.rightmark.org/index_new.shtml koji u LOOP-u pokaže stvarno stanje ......kada se u liniju LOOP-a stavi i elektronika , onda se dobija stvarni odziv sistema .
Tu razliku koja se dobija po krajevima opsega , prema dole i prema gore TREBA DODATI na generički kalibracioni fajl .........sa takvim fajlom se ima kalibrisan sistem i mikrofon u vrlo podnošljivim granicama .....recimo + - 0.5 db , ako ne i manje , sve do 14 -15 khz ....ŠTO UOPŠTE NIJE LOŠE . MOŽE DA IZGLEDA BEZVEZE jer od 15 do 20 khz ima 5 khz što je 1/4 ukupnog opsega .....ali na skali koja je logaritamska taj deo se i nevidi ......skoro .. :)
Problem je što se sve te korekcije moraju raditi peške ......bar ja ne znam za neki program koji može da snimi stvarni odziv sistema pa da se nekom post procesom sabere sa mikrofonskom kalibracijom .
Ono šta ja mogu preporučiti je to da se MAKAR proveri kako ide zaista odziv sistema da bi se imalo makar malo uvida u to ......ako to ne bega nešto posebno nema neke posebne svrhe mučiti se sa kalibracijom , jer mikrofon ide skoro kao po lenjiru u onom opsegu gde se dešavaju svi rezovi .
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Prethodna

Natrag na Hrvatski DIY Audio

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.