Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la tubeman » 18 ožu 2012, 15:48

Khadgar2007 je napisao/la:Tubemane, jedno pitanjce vezano uz krunsku pilu, jel koristiš klasičnu za drvo sa velikim zubima ili možda one koje imaju "komadiće" metala "priljepljene" za pilu,nešto poput kada bi rub čaše umočio u vodu ili nešto drugo i onda u šećer.

Drugo pitanje je koliko sporo bušilica da se okreće, ja imam stolnu koja ne ide ispod 240 okr/min. Naravno da mi je palo na pamet da elektronski to spustim i niže ali sa jakom strujom sam ne na Vi nego još gorje...

I zadnje pitanje koliko buke to čudo proizvodi pri bušenju?

Malo kasnim (ipak je ovo offtopic područje :twisted: ).

Dean ti je uglavnom sve potrebno odgovorio pa samo malo dopunjavam.
Te krunske pile danas više nisu skupe, pogotovo ove za drvo koje mogu poslužiti i za aluminij. Mislim da je ipak puno bolje rješenje nabaviti bimetalne za metal pošto (danas) nisu značajno skuplje. Na tom tržištu se usidrio i BOSCH s dosta kvalitetnim i jeftinim alatom.
Nekoliko dimenzija može pokriti sve potrebe.
Na slici ispod ima i nešto više od toga.

slika

Druga zgodna varijanta, za nešto manje rupe u tanjem materijalu (do 2-3 mm) su specijalna svrdla s kojima se svašta može napraviti (bušiti, upuštati, obrezivati rubove rupa ..).
Jako zgodno, ali može biti dosta skupo, pogotovo ako je kvalitetnije.
Može ih se (uz malo sreće) nabaviti na buvljacima za značajnije manje iznose.

slika

Treća varijanta su pleh boreri - isto ih ima raznih veličina, kojima se mogu bušiti i proširivati rupe u tanjim limovima.
Pri tome je sve "kontinuirano" i treba paziti da se ne pretjera.

slika

I kada smo već kod toga, zanimanje bi mogao izazvati alat kojim se mogu jednostavno i precizno obrezivati rubovi rupa iznutra.
Izumili su ga Izraelci, i prije desetak godina se reklamirao i kod nas, ali zbog dosta visoke cijene nama samograditeljima nije bio "zanimljiv".

slika

Na njegovu upotrebljivost me upozorio naš Precednik, i moram priznati da mi tada taj neugledni alat nije baš bio nešto.

Nedavno sam ga nabavio (naravno, na buvljaku) i odmah promijenio mišljenje (prešao na svijetlu stranu ;) ).

Sama brzina bušilice kod korištenja gornjih alata ne bi smjela biti visoka. Tih 240 o/m će biti sasvim OK.
Proizvođači alata su mislili na to. Nikakvo tweakanje ovdje nije potrebno.

Pri tome treba dobro podmazivati jer će se u suprotnom aluminij dosta grijati i "razvlačiti".

Nije mi jasno pitanje oko buke ??
Budući da brzine nisu velike, to sigurno neće biti konkurencija cirkularima.
Buka je minimalna i svodi se praktički na onu koju proizvodi sama bušilica.

Naravno, uvijek postoji varijanta "Dean" koja će možda uzevši sve u obzir biti najbolja najčišća i najjeftinija.

@Dean
Nemoj sada, prije ja nešto donesem na obradu poslušati baš sve savjete i kritike zbog jeftinoće i trenitari strogoću na meni ;)
A kritike sigurno stoje, mada ja vjerujem da Dean ipak pronalazi nekakvu računicu u svemu tomu.
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 ožu 2012, 16:25

Hvala na informaciji. Imam jedan set kružnih pila pa sam se zato i raspitivao. Ča se buke tiče mislio sam na samu buku koja se proizvodi kada zubi počnu glodati aluminij.
Kažeš varijanta :geek: ,ma hebemu mu miša nadam se da će "uskoro" i varijanta :khadgar: doći u igru, kada zgotovim svoj cnc. :D
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » 18 ožu 2012, 19:39

@Tubeman; Alat s kojim ti je "Precjednik" otvotio oči je mrak. Imam ga već par godina. Nezamjenjiva stvar za skidati srh nakon glodanja. Mislim da ga neki majstori zovu "Šrauber". Imam i jednostrane i dvostane noževe. Sada tražim tanju varijantu, jer ovi noževi ulaze taman u rupu 3 mm, ali ne mogu napraviti dobar posao.
Dean

PostPostao/la s@ki » 18 ožu 2012, 22:29

riječani nam svašta spremaju :D
slika
P3180181 by saki_zg, on Flickr
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la tom_hifi » 18 ožu 2012, 22:33

Bože, bome spremaju puno toga :D
tom_hifi

PostPostao/la s@ki » 18 ožu 2012, 22:35

velim ti ja... to sve ludo... al mi nitko ne vjeruje :D
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la tom_hifi » 18 ožu 2012, 22:40

s@ki je napisao/la:velim ti ja... to sve ludo... al mi nitko ne vjeruje :D

Samo šuti dok je posla :P :D
tom_hifi

PostPostao/la the_bebe » 18 ožu 2012, 22:59

Super...sutra prolazim pokupit to... ;)
A bit će toga još...nemoraš se brinuti... ;)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la Dean » 18 ožu 2012, 23:08

Vidim, tu su i moje pločice....
Dean

PostPostao/la seewolf » 18 ožu 2012, 23:15

imam pitanje kada smo vec kod plocica.
jednom davno mi je netko u razgovoru spomenuo da postoji neki zastitni sprej, koji se nasprica na stampu pa stvorli tanki film, koji ne dopusta da dode do oksidacije ili bilo kakve korozije (zbog prstiju itd) na bakru.. a naravno moze se normalno lemiti preko toga tj prilikom lemljenja taj film se otopi i povuce.
kako se to tocno zove i koliko kosta?
the sun is the same in a relative way, but youre older..
seewolf

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.