Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la zbotic » 31 ožu 2019, 19:25

Odlično izgleda. Moćno.
Nema straha od rezonancija jer je masa svega skupa prevelika za takvo što u čujnom području......
zbotic

PostPostao/la zbotic » 31 ožu 2019, 19:47

Nastavak sastavljanja Thorensa TD125 MKII. Možda bi ovo moglo i u posebnu temu ali vidjet ćemo...

Kako sam Thorensa skupljao u dijelovima neke stvari nisam ni kupovao već sam odmah išao na upgrade.
Stroboskopska skalamerija je odmah nabavljena iz posljednje verzije TD126 jer je sa LED-ovima i pretpostavljam da će trajati vječno.
Za Thorensov originalni trafo traže puno novaca, a nije ništa vrijedno pažnje pa sam u ovoga ubacio toroidni i za njega napravio posebni gumeni ovjes.
Kako je problem pogoditi originalni napon rješenje i unaprijeđenje je bilo ići na regulirano napajanje. To je ona plava pločica i funkcionira savršeno. Svi naponi su podešeni, za sve brzine vrtnje podešen je i oscilator. Brzina je stabilna ovako bez opterećenja, a očekujem to i kada stigne subtanjur koji će (umjesto originalnog koji zvoni) biti napravljen od inertnog delrina. Naravno da će i osovina dobiti manju zračnost u ležaju koja je u originalu poprilična. Za sada je ideja da izvana sve bude kao kod originala, a unutra sve po pameti iz 21. stoljeća. Motor sam nabavio od Zmajza i radi odlično. Za onog drugog Thorensa TD125MKII kojeg već imam nije mi odgovarao jer je izgledom različit pa je i to bio još jedan od razloga da idem na ovu drugu izradu. Iako potpuno istih oznaka postojale su neke razlike u tim Thorensima. Zapravo bile su tri podrgupe, ali da ne zamaram time previše....
I naravno, sva potrošna elektronika je refrešana...

tre1.jpg
tre1.jpg (100.8 KiB) Pogledano 12143 put/a.
tre2.jpg
tre2.jpg (79.86 KiB) Pogledano 12143 put/a.
tre3.jpg
tre3.jpg (86.72 KiB) Pogledano 12143 put/a.
zbotic

PostPostao/la tomi77 » 01 tra 2019, 12:36

Miro: polica će bit "svjetska", takve koriste high end proizvodjaci kad se oce pokazat na sajmovima..
Zoran nastavlja povećavat broj gramofona :)
tomi77

PostPostao/la elvis » 01 tra 2019, 21:12

Ja se nisam previše umarao. Uživam rezultate minulog rada. Nakon zbilja dosta vremena pokrenuo sam svoju staru cijevnu priču. Bar jedno 5 godina su čučali na polici. Lagani pregled kondića i paljenje bez greške. Struja kroz babuške 200mA, upravo jednako kao i kada sam ih pospremio na policu. Zakačio sam ih na stare kompresije HECO INTERIOR PLUS 404. Kao da su stvoreni jedno za drugo. Možda se ponavljam, no malo je cijevnih ampova koji mogu ovako razveseliti, a čuo sam ih zbilja dosta. Babuška ima tu prednost jednostavnog izlaznog trafa i teško se što može nositi sa tom činjenicom kada je cijevna amplifikacija u pitanju. Ima i boljih lampi dakako, no u pravilu traže zahtjevne izlazne trafoe gdje se često kiksa ili ih je teško drajvati ili su cijenom u nebesima. Zanimljivo u HR se rijetko izrađuje babuška amp, zbilja šteta. Dokazano babuške traju preko 10 godina i to aktivnog slušanja. Ako je strah od kratkog trajanja istih razlog odustajanja samograditelja od babuški u velikoj su zabludi....
Privitak/ci
45FD3103-1FD0-4E6B-B87E-78F649953619.jpeg
45FD3103-1FD0-4E6B-B87E-78F649953619.jpeg (77.06 KiB) Pogledano 11800 put/a.
elvis

PostPostao/la zmajz » 03 tra 2019, 11:33

Nije se ljenčarilo ni ovdje
11.jpg
11.jpg (188.27 KiB) Pogledano 11422 put/a.

Driveri su Markaudio Alpair A11MS, interesantni i po konstrukciji, a i zvuk je skoro pa za 10 (ja sam subjektivan pa su meni za 15...)
133.jpg
133.jpg (158.58 KiB) Pogledano 11422 put/a.

Sad su u pogonu već drugi dan prvi zaključak je da ovi zvučnici na praštaju! Loše je loše a dobro je dobro. Vrlo su precizni i detaljni
222.jpg
222.jpg (147 KiB) Pogledano 11422 put/a.

To je samo par slikica za ilustraciju, još se mora poraditi na finišu itd. Slijedeći je korak nova kutija sa izmijenjenom prednjom pločom koja će biti odsječak kugle umjesto sadašnje koja je odsječak cilindra..
zmajz

PostPostao/la zbotic » 03 tra 2019, 12:38

Što je ovo ispod? Dual concentric?
zbotic

PostPostao/la zmajz » 03 tra 2019, 12:53

To je Visaton BG20 sa no name visokotoncem, experiment na temu CT273 samo drugi visokotonac i skretnica a i kutija je nešto veća. Htio sam potvrditi da BG20 može sasvim uredno odsvirati donje registre.... može. Prilično sam zadovoljan kombinacijom ali ću još isprobati varijantu sa izodinamičkim visokotoncem (ribon) i drugom skretnicom (kako treba). Ova skretnica je što se našlo pri ruci (6db niski propust i 12db visoki na 3000 Hz).
zmajz

PostPostao/la elvis » 03 tra 2019, 17:56

Kada sam vidio gornje kutije mislio sam da su Kef LS50 :). Isti su visoko na mojoj listi želja, pa mi srce zaigralo. :).
Ja čak ne bi mijenjao prednji stanu, eventualno manja zaobljenja bočno i to je to. Lijepo dimenzionirano i lijepog oblika.

Da li je kutija BR ili kompresija? Da li si stavljao nekakav serijki filter ili je driver direktno spojen na amp?
elvis

PostPostao/la zmajz » 04 tra 2019, 00:41

LS50 me je i ponukao na takav oblik prednje ploče ali nisam mogao za sada izvesti u potpunosti odsječak kugle (LS50) pa sam se zadovoljio odsječkom cilindra što je dovoljno blizu u danim uvjetima (žena zabranila daljnju upotrebu glodalice pa će se zaobljavanje dovršiti idući tjedan u Koprivnici gdje imam dvorište na raspolaganju.
Nema nikakvih filtera, direktno je spojen ali možda se odlučim na nešto u najgornjem dijelu spektra, moram malo premjeriti..
Slušno sam extra zadovoljan pa ću tek nakon još malo slušanja odlučiti o filtrima.
Kutija je BR, 19 litara na 42 Hz. nešto je veća od LS50.
zmajz

PostPostao/la tomi77 » 04 tra 2019, 11:33

zmajz je napisao/la:LS50 me je i ponukao na takav oblik prednje ploče ali nisam mogao za sada izvesti u potpunosti odsječak kugle (LS50) pa sam se zadovoljio odsječkom cilindra što je dovoljno blizu u danim uvjetima (žena zabranila daljnju upotrebu glodalice pa će se zaobljavanje dovršiti idući tjedan u Koprivnici gdje imam dvorište na raspolaganju.
Nema nikakvih filtera, direktno je spojen ali možda se odlučim na nešto u najgornjem dijelu spektra, moram malo premjeriti..
Slušno sam extra zadovoljan pa ću tek nakon još malo slušanja odlučiti o filtrima.
Kutija je BR, 19 litara na 42 Hz. nešto je veća od LS50.

Izgledaju zaista dobro, vjerujem da super zvuče.
Slušao sam Kef LS50 u korektnim uvjetima i (ovo sad malo kontradiktorno zvuči) - zvučali su zaista super, ali nisam bio oduševljen. Možda sam prvi put slušao takav tip zvučnika pa mi je bilo neobično, zvuk je bio vrlo vrlo detaljan, pa moje neoduševljenje pripisujem promjeni karaktera zvuka u odnosu na ono što sam navikao.
Ali kako vrijeme prolazi, razmišljao sam o njima ( i sličnima), trebalo bi ih se nekako dokopat :).
Gdje si nabavio drivere?

Hvala!
tomi77

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.