Šta se radi.. kako tema veli... ma danas mi je na pamet palo da malo pregledan svoje stare mono blokove, al one cijevne. Prije jedno 11 godina ovo je bio prvi par od ukupno tri para mono blokova koja sam polemio. Zanimljivo je da je to zadnji vacum tube amp koji sam radio, sve cijevno poslije toga bilo je uglavnom namijenjeno gitarističkoj priči. Tokom desetljeća imao sam priliku čuti dosta cijevnih pojačala, od onih koje od milja zovem "drkalice" od dva tri watta

, preko raznih B, RS i GM priča, ljudi bi to odradili perfektno, no hebiga izuzev što lijepo izgledaju, babuška vulgaris ih nekako sa lakoćom nadiđe svojim doslovno neobično atraktivnim zvukom. Da li je to zbog jednostavnosti (nezahtjevnosti u konstrukciji) izlaznog trafa, mudrice 6EM7 na mjestu driverice ili nekog drugog nemjerljivog parametra, ne znam, no tako je to dragi moji cjevaši, šta da vam kažem.
Zanimljivo je da su druga dva mono bloka i dan danas u vrlo aktivnoj uporabi, a ono što je još zanimljivije je to da su na njima još uvijek iste babuške umetnute prije deset godina (nešto malo ispod 200V anodnog, uglavnom oko 200mA kroz izlaznu lampu). Sada sa sigurnošću možemo reći da je priča o kratkom roku trajanja babuški razbijen mit, tj. samo prazna i neosnovana priča, uglavnom dosadnih teoretičara. Iskreno i sam sam bio uvjeren da su te lampe životnog vijeka max 2 godine, no sad znamo da nije tako. Moje mono blokove nisam koristio zadnjih 5 godina. Danas ih zakačio i iz prve rade kao da su jučer radili

. Zakačio sam ih na stare Cantone Ergo 70. Nisam očekivao tu lakoću kojom je babuška pogurala kilave membrane starog Cantona. Sve u svemu mislim da ću ih aktivirati ponovno, ako ništa zabave radi, često me ljudi pitaju da im te lampe zakačim na zvučnike da čuju kako to radi, ja sam to stalno izbjegava, nije mi se dalo. Probati ću to ugurati negdje među ostatak uređaja. Moguće je da bi sa njima mogao donekle pogurati i Martin Logan membrane obzirom da su dosta osjetljive, probati ću svakako.
Evo tog starca...

- IMG_4302.jpg (99.58 KiB) Pogledano 11342 put/a.
Ispod haube... malo sam prelemljavao/kontrolirao

- IMG_4282.jpg (116.77 KiB) Pogledano 11342 put/a.
6c33c tj. 6s33s

- IMG_4303.jpg (135.26 KiB) Pogledano 11342 put/a.
6EM7

- IMG_4304.jpg (132.67 KiB) Pogledano 11342 put/a.
Razmišljam da stavim prigušnicu, malo će biti prst u oko na ionako ne baš lijepoj platformi, no neće škoditi, to će zasigurno biti jedan korak u zvuku još naprijed.

- IMG_4306.jpg (115.52 KiB) Pogledano 11342 put/a.
I na kraju kada sam skovao plan za povrat babuški u nekakav uvjetno rečeno B sustav, počeo sam slagati jedan hybrid ESL koji će biti kompletno pasivan, rez negdje na 700 Hz. Treba mi za neke AB testove kada želim izbjeći onu skalameriju na A sustavu, nema puno posla, no trebati će malo izgubiti vremena na sketnici. Onaj tko nešto zna o diyanju zvučnika zna koliko je teško ugoditi pasivnu skretnicu za dobili bar malo ozbiljniji rezultati, a zamislite tek kako je to sa hybridima... sex samo takav, no neka iskustva od prije imam, probati ću, a neke situacije idu mi u korist pa ću probati to iskoristiti.

- IMG_4309.jpg (93.02 KiB) Pogledano 11342 put/a.