Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la elvis » 10 vel 2019, 22:31

Ja baš nešt nisam previše kemijo oko hifije, uhvatio me period kada sam potpuno zadovoljan zvukom koji sam posložio, to nije dobro za produktivnost :). Od kada sam zakačio kompresijsku kutiju za bass dio, nekako mi je sve sjelo na svoje mjesto. Sada ću vjerojatno upirati po tim kompresijima neko vrijeme i besramno ogovarati bassreflexe, ne daj Bože horne da mi neko uopće spomene. :)

Popodne sam potrošio na nečemu sasvim van hifije, mada ga se više ne može izbaciti iz sustava, jer kako gledati play liste ili koncerte... Na TV-u je krepalo pozadinsko osvjetljenje. Isto može biti uzrokovano kvarom na napajanju ili krepanom LED diodom. Ne mogu shvatiti to neobično inženjersko riješenje da LED diode pozadinske rasvjete spoji u seriju. Kad krepa jedna ledica potpuno nestane pozadinsko svjetlo. Da li se time namjerno išlo na smanjivanje roka trajanja televizija da bi se kupovale nove ili je to samo još jedna ljudska glupost ne znam, no tako je kako je. Interesantno je da od tog problema nisu lišeni ni skuplji TV prijemnici. Jednostavno u toj masovnoj proizvodnji ledica statistički mora se dogoditi govno da prostite. Moliš se samo da takva nije ugrađenja u tvoj TV.

Serviseri koji to uopće žele raditi, promjenu jedne te ledice naplaćuju oko 100 eura (naravno vlasnik nema pojma što servis podrazumijeva). Čak ih i shvaćam jer je zahebancija na kvadrat doći do diodia, moraš TV rastaviti doslovno na sve sastavne komade, a kamoli sve na kraju ponovno vratiti na svoje mjesto uz neoštećen zaslon ili flat kablove koji ga spajaju.

Svjetlost tih pozadinskih ledica iznimno je jaka. Dispenzerske kapice na ledicama, bijela pozadina, bijele filterske folije iznad njih jednostavno osiguravaju i previše ravnomjerno raspoređene svjetlosti. Usudio bi se reći da u slučaju krepavanja i do 20% ledica ako nisu baš jedna do druge uopće se ne bi moglo primijetiti na slici.

Na predmetnom TV-u koji je seciran bilo je ukupno 22 diode (ima TV-a i sa 50 i više) u dvije trake našao sam jednu krepanu naravno, ona je prekinula napon i na svim ostalima. Na diodama je cca 3,2 do maksimalno 3,5 volta. Napon sa power supplya pema njima je 80V (ovo je ovisno o TV-u i broju ledica). Zamjenio sam krepanu ledicu sa dvije obične u seriju, čisto da budem siguran da neće ponovno krepati. Znao sam da se zbog jedne ledice neće ništa promjeniti u intenzitetu svjetla. Sastavih sve nazad i kod popravke powersupply djela zeznuh nešto i ponovno spržim minimalno jednu. Opet rastavljaj sve i traži koja je, na kraju sam našao tri komada da ne rade ????

Od jednog odbačenog LCD TV-a razbijenog ekrana (kontejnerska akvizicija od prije par mjeseci) sam uzeo potpuno ispravne trake sa po 7 ledica, tj. ukupno njih 14. Hebiga, bilo bi super da to mogu napajati sa 80V, no ne mogu, sada mi treba nešto oko 50V. U momentu bezizlazne situacije padne mi na pamet da bar trake spojim paralelno, pa to svedem na 25V, što sam nekako uspio dobiti na power supplyu i eto TV sada lipo radi, sa 8 dioda manje od originalne postave.

Baš je šugavo to izvedeno, mogu zamisliti koliko je dobrih TV-a bačeno zbog kvara jedne jedine ledice, te koliko će ih još tek biti bačeno. Zbilja šteta. Raduju se jedino hrabri serviseri kojima ionako u zadnje vrijeme nije cvalo cveće.

Ja sam doma još na plazmi, no kada ista izdahne nastojati ću ako mi to standard dozvoli svakako preskočiti LED LCD ili QLED. Sramota je to sa tim ledicama u seriji iza zaslona. Mislim da je zato OLED ako zbog ničega drugog onda upravo zbog toga što nema pozadinske jeftine ledice jedini kandidat za akviziciju u budućnosti kada za to dođe vrijeme.

Velim nije hifija, no morao sam podijeliti iskustvo i razmišljanja .. :)

Kako bjedno izgledaju te trake sa ledicama vid se na slici ispod.
IMG_4373.jpg
IMG_4373.jpg (78.83 KiB) Pogledano 726 put/a.


Nove trake na testu
IMG_4374.jpg
IMG_4374.jpg (89.72 KiB) Pogledano 726 put/a.


nove trake ugrađene i spojene paralelno da ih mogu napajati sa 25V
IMG_4376.jpg
IMG_4376.jpg (79.54 KiB) Pogledano 726 put/a.


Tadaaaa !!
IMG_4378.jpg
IMG_4378.jpg (118.86 KiB) Pogledano 726 put/a.


U drugom rastavljanju zbog ponovnog krepavanja ledica i sastavljanju uspio sam dobiti jednu vertikalnu mrtvu crtu. Znači koliko god operazan da budeš, treba biti još oprezniji. Ovo je TV koji ostaje u radionici, pa me nije briga, no popizdio bi da nije tako. Šteta, no ionako je sestra htjela baciti isti, odmah je kupila novog i većeg Philipsa sa duplo više ledica pozadi zaslona. Napravila je upravo ono što su proizvođači htjeli. Ttttttt ... :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1453
Pridružen/a: 04 svi 2011, 13:38

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la zbotic » 17 vel 2019, 16:23

Ponos audio tehnologije. Surovih 2 x 260W / 8 ohma iz nebriđanog ustroja, sa jednim od najljepših vumetara ikad. Yamaha MX 1000.

Da ne bi bilo sumnje u snagu napaja se iz +-95VDC.

yamaha mx1000.jpg
yamaha mx1000.jpg (73.58 KiB) Pogledano 350 put/a.
zbotic
 
Postovi: 1887
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Prethodna

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.