Ručka

Re: Ručka

PostPostao/la Dacho » 17 svi 2011, 11:04

Kako na toj spravi ima regulacija gazne sile, jel ta rucka neki plastikaner ili neka legura? Zanimljive su bile te konstrukcije u kasnim 80-tim, ali rijetko su se takva rijesenja pojavljivala na skupljim gremovima, ocigledno je bilo utjecaja na zvuk kod svakog pomicanja.
Tesko mogu dokuciti kakvu sinhronizaciju su radili za pomicanje rucke, ako postoji senzor koji registrira bocni pritisak brazde onda je jako osjetljiv I sigurno bi se nesto trebalo desavati sa zvuk jer bocni pritisak se povremeno javlja a tako bi se javljale I anomalije u zvuku, tj periodicna plivanja kada pritiska ima ili nema.
Mozda bi digitalija mogla optimalno upravljati pomakom na osnovu uzorka razmaka izmedju brazde na pocetku reprodukcije, ostatak ploce bi trebao imati jednak uzorak razmaka pa se tako I rucka pomice,...ne znam, lupam bezveze. :idea:
Dacho

PostPostao/la zuzi » 17 svi 2011, 11:22

@Dacho
Po mom mišljenju koncept paralelne ručke je dokaz kako neka teoretska rješenja u praksi ne funkcioniraju na način da bi bila ekonomski opravdana ili ti ga da je puno jednostavnije u praksi napraviti šestarsku ručku sa dobrim performansama. To konačno dokazuje i stanje na tržištu. Odns šestar prema paraleli otprilike 95:5
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la elvis » 17 svi 2011, 11:32

Ručka je metalna. Za gaznu silu ne znam, vjerojatno je postavljena nekakva zadana optimalna tvornička vrijednost, obzirom da se može kosistiti samo jedan tip zvučnice... Moguće je da na samom "korjenu" ručke ima nekakva fora za podešavanje gazne slie. Trebalo bi nabaviti korisničku uputu.
Što se tiče pretpostavke da bi pomicanje ručke po osnovu bočnog pritiska brazde imalo utjecaja na zvuk, to je naravno otvoreno pitanje. No ponavljam, toliko je sve osjetljivo i fluidno da sam sklon vjerovati da taj moment nije toliko kritičan. Pogledati ću malo ovih dana kako su izveli dio koji daje info motoru za pokertnje ručke. Ručka ima lagani "luft" od cca +/- 2 mm lijevo/desno, pa pretpostavljam da je u "korjenu" ručke izveden nekakav mehanički spoj koji u momentu ostvarivanja kontakta da impuls elektronici za paljenje motaora koji onda putem redukcije, a preko remena, pomakne ručku za nekakvu minimalnu potrebnu vrijednost u lijevo. Kod Revoxa je to izvedeno optikom, no ovdje je koliko sam mogao vidjeti čista mehnika.
elvis

PostPostao/la zuzi » 17 svi 2011, 11:52

Može se koristiti i druga 4TP zvučnica ali mora biti iste težine kao ona koja je bila prije u ručki.
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la Mate » 17 svi 2011, 12:41

Za senzor posmaka razmišljam da je jedino pametno rješenje mjerenje kuta ručice u odnosu na okomicu. Dakle ili neki inkrementalni resolver i jednostavno dva optokuplera na krajnjim kutovima kad se očekuje izvršiti korekciju posmakom. Dok sama ručka ima određeni mali šestarski hod.

Jesam li blizu?
Mate

PostPostao/la elvis » 17 svi 2011, 23:03

Pogledao sam malo kako je izvedeno upravljanje motorom. Mislio sam da je mehanika, no ipak je optika.. Evo na slici ispod sam označio i mjesto gdje je to ugrađeno. Slikano je sa mobitelom, pa je loša kvaliteta fotografije, no vidi se. Susjed (DJ) donio iglu, ima ih hrpu, pa smo prikačili gram na amp, radi za pet, bez greške ili bilo kakvog primjetnog problema, a zvuk je sasvim korektan, dapače iznenađujuće dobar. Pogledao sam malo koliko često motor zadužen za pokretanje ručke zavrti zupčanik.. .. i to bi po gruboj procjeni bilo recimo svaku sekundu, ali zbilja vrlo vrlo kratko.
Privitak/ci
Fotografija0023-1.jpg
elvis

PostPostao/la zmajz » 18 svi 2011, 19:10

Pitanje:
dali je šipka za pogon ručice navojna ili je glatka?
inače je stvar ko stvorena za tvikanje!!!
zmajz

PostPostao/la elvis » 18 svi 2011, 22:27

Glatka je.
elvis

PostPostao/la Dacho » 19 svi 2011, 09:23

Mene najvise zanima zasto ovakvi projekti nisu prezivjeli, mozda jer su nastali u trenutku kada je gramofon poceo nestajati s trzista I samim tim je I obustavljeno istrazivanje I razvitak ovakvih ideja. Povratak grema na scenu je samo reinkarnacija postojecih stvari, vrlo malo je toga novog osim u nekim jako skupim projektima.

Osim sto s tangencijalnom ruckom dobijemo idealno nalijeganje igle u brazdu koje su uopce I da li postoje prednosti u odnosu na sestarsku rucku, ima li vise mana nego prednosti?
Na kakav je nacin vodjen rezac ploce kod izrade matrice za otisak ploca,...tangencijalno ili!?
Dacho

PostPostao/la Edison » 19 svi 2011, 11:24

Dacho je napisao/la:Mene najvise zanima zasto ovakvi projekti nisu prezivjeli, mozda jer su nastali u trenutku kada je gramofon poceo nestajati s trzista I samim tim je I obustavljeno istrazivanje I razvitak ovakvih ideja. Povratak grema na scenu je samo reinkarnacija postojecih stvari, vrlo malo je toga novog osim u nekim jako skupim projektima.

Osim sto s tangencijalnom ruckom dobijemo idealno nalijeganje igle u brazdu koje su uopce I da li postoje prednosti u odnosu na sestarsku rucku, ima li vise mana nego prednosti?
Na kakav je nacin vodjen rezac ploce kod izrade matrice za otisak ploca,...tangencijalno ili!?

Tehnicki zahtjevi kod takvog tipa rucki su puno veci... Sestarska rucka, iako ima sljednu gresku, po meni je bolje tehnicko rjesenje. Izbor zvucnica za sestarke je puno, puno veci...
Ploce se rezu tangencijalno.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodnaSljedeća

Natrag na Analogni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.