harkonen je napisao/la:Da se referiram na pretposlijednji post -istina, vražja je to stvar i vražji zadatak za izlazni trafo.
Kaligula je spreman i uz sva predviđanja o mogućim nedostacima, ja vjerujem da si ti Sstrsat spreman
ovo proračunati da ispadne najbolje što može...
Jesi li?
Ma jesi!

E sad me prcas u mozak

a znas i predobro da ja niman obicaj ostavit ljude na cidilu. Ali ces se naplacat pica

dok ti oprostin ca si zakuhal ovu kasu sa guranjem Kaligule da gre na pentodni spoj GK71 i na snage od 50-akW u SE rezimu. Jebenteuglavu, sad ja moran vadit vruce kestene iz vatre i spasavat ca se spasit moze da bi ostalo tih jebenih 9K u anodi. A ca cemo ako ispadne pusing pa budemo mortali zakidat ili na dolnjoj ili na gornjoj strani?
Ajmo postavit stvari ovako, ja cu provest neke osnovne iteracije i vidit otprilike ca bi se uopce moglo dobit od frekventnog opsega i tek ako to projde barem neke minimalne zahtive po pitanju frekventnog opsega moc ce se razmisljat o detaljnijem proracunu.
Otezavajuca stvar je i potribno ispravno slaganje po UL zahtivima tako da bez jako velikog broja iteracija tu nima optimizacije. A ta optimizacija podrazumiva i izolacije razne debljine ( da te cujen, zasto?

) i corave namotaje. A sve to triba slozit u raspolozivi prostor, najprije na papiru a onda i uzivo. Takav trafo ne moze nikako bit u izvedbi jeftin ali ni sama cijena nije garancija da ce se dobit trazena kvaliteta. Fizika tu stavlja odredjene okvire koji se bas i ne mogu preskocit.
A kad je ric o UL-u, moran stavit malu ogradu. Iako su mi naravno poznati principi slaganja UL namota, u njemu lezi puno mogucih zamki. Tako da ako se i uvatim detaljnog izracuna takvog trafa, ne dolazi u obzir da se gre u izradu dok ne projde verifikaciju kod jos nekoga. Npr Davorina koji je imal direktnih iskustava sa motanjem UL trafa. Tek ako se obojica (a po mogucnosti i jos netko) slozimo da su izracuni na zdravim temeljima moc ce se ic u realizaciju.
Kako vidis, put do toga nije ni najmanje kratak.
E da si mi ovdi u Egiptu na dohvat ruke sad bin ti zabil jednu GK71 i posil te tako zabijenoga na trkacu devu da ju jases. Izbilo bi ti to pentode i 50-watne SE izlaze sa njima iz glave jer...... ako ne znas lokalne obicaje ovdi, moren ti rec da je deva dresirana i da nece stat trcat dok je gazda ne zaustavi (za odredjeni broj $, naravno

)
A da pojednostavnimo stvar i da se trafo kupi od onoga koji ih izvozi u Englesku?