Tako da ovo malo šege zadnjih postova ustvari smatram dobrim znakom,
svi su upozorenje shvatili jako ozbiljno. I ozbiljno ćemo i dalje ..... sve dok ne zasvira.

Kaligula je napisao/la:Netko bi reka "Znam ja šta je 1000V!", ali ja, iskreno neznam šta je 1000V. Nisam im nikad bija ni blizu.
A ne želim odustati od projekta jer meni GK-71 već svira u glavi. I zato me, dapaće, svako malo kljucajte po glavi sa ovih 1000V.
Možda bi bilo pametno otvoriti i temu Anodni naponi oko 1000V i više.
Kaligula je napisao/la:Možda je moja zamisao monoblokova sa zajedničkim napajanjem u kontradiktornosti sa 1000V. Ipak se tu javljaju konektori, kabeli među kutijama...
Možda bi bilo pametnije raditi klasične monoblokove, svaki sa svojim napajanjem.
davorin je napisao/la:Kaligula je napisao/la:Netko bi reka "Znam ja šta je 1000V!", ali ja, iskreno neznam šta je 1000V. Nisam im nikad bija ni blizu.
A ne želim odustati od projekta jer meni GK-71 već svira u glavi. I zato me, dapaće, svako malo kljucajte po glavi sa ovih 1000V.
Možda bi bilo pametno otvoriti i temu Anodni naponi oko 1000V i više.
Svakako treba krajnji oprez sa naponima od 1000V, oni uglavnom ne opraštaju udare!
Ipak, dosta se često sreću naponi preko 500V prilikom servisiranja raznih uređaja: pojačala (MUSIC MAN~720-780V, DYNACORD~760-840V, ISKRA/TESLA-stari razglasi~800-880V i mnoga druga), radio amaterski primopredajnici sa elektronkama(od 600V do 950V), linearna pojačala za radio amatere sa elektronkama(1100V do 5000V), pa čak i mikrovalna pećnica (od 1800V do 2800V).
Pri gradnji uređaja sa napajanjem od 1kV treba poslušati svaki dobronamjerni savjet iskusnijih, kao i dobro proučiti literaturu!
Unatoč realnoj opasnosti, koja je velika prilikom gradnje, proba i mjerenja puno veća od one kod korištenja, svaki samograditelj dođe, prije ili kasnije do faze kada dođe vrijeme da "odraste".
Forumi ovakvog karaktera bi prvenstveno trebali služiti za podršku, stručnu, tehničku, materijalnu, savjetodavnu, pa i moralnu.
Osobno sam se jako davno sreo sa uređajima pod vrlo visokim naponima (i danas radim na odašiljaču kojeg održavam i popravljam, koji se napaja sa ispravljačem od 12kV/120A, a vršni naponi su ~23kV!) pa sam svjestan opasnosti od strujnog udara, ali je nemoguće naučiti bilo što o tome bez praktičnih iskustava i samo teoretski.
Ne ulazim u polemiku o budućoj kvaliteti pojačala, ali je možda bolje školu započeti sa jednom lako nabavljivom i vrlo jeftinom GK71, nego sa 211(VT4C), 845 ili nekom trećom vrlo skupom elektronkom.
LesFaul je napisao/la:harkonen je napisao/la:Uostalom, može i Edison reći koju o tome. A on čak i ne puši pa je još živ poslije 1kV. Paradoks!![]()
Edison je ipak isao korak po korak i od Alepha sa "mizernih" 20-30V DC-a polako preko poprilicnog broja projekata dosao na 1kV. Samo on zna koliko ga je puta "osinulo" po prstima. Mozes do sutra slusat kako je 1kV opasan, ali dok te ne osine, ne naucis. Naravno, pod uvjetom da prezivis lekciju... Ljudi mozemo se zezat, ali 1kV DC-a nije zahebancija.
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.