S 7.5W disipacije 30-40mA anodne struje (i kapaciteta GU50) nije problem, pojacanje (odokativnom metodom) oko 60 je istina zeru kratko ali... tko zna...
harkonen je napisao/la:Vala jes' Sstrsat , znaš ovo sa jednostupanjskim driverom velikog pojačanja i ukapacitivanja istog , no vidiš kako je danas, više nitko ni ne pomišlja raditi niti DAC, niti preamp nit' neku perverziju, a da nema niskoimpedantni izlaz...
Eh, a u pentodi imamo svašta dobroga, no dok imamo i triodnu famu, moramo biti "straight", a poskrivečki
slušati pentode i heretičke iverice....![]()
Glede pak bootstrapa, već dugo ne vidjesmo na forumu jedan obični, najobičniji, seljački običan - mu follower
E, a tu bi se za ovu ulogu, na početku spominjana Ecc81 dobro snašla, kako se planira nasrnuti na GU50 sa oko 400V, dovoljno je to napona i za napajanje mu-a, a bormeš bude dosta (malo na knap, ali i izvori danas redovno prebace očekivanu osjetljivost) i za pojačanje. Izlazna impedancija do 300 ohm, pa đe ćeš bolje...
Grijanje je 12,6V, a ni 81-cu već dugo nismo čuli.....
Na taj bi način Grunf prilično brzo,povoljno i jednostavno do svog ampa, 8K pp trafoa ima povoljno u Kž,
lampe ima par ulica dalje, šaka drugih dijelova i jedinstveni lampaš je u kući. Taman da se "usvira" do TF-a!
harkonen je napisao/la:Ma ja, nećemo Grunfa stavljat' pred rudo, možda se na kraju i predomisli od ampa uopće,
nego kada on sam postavi svoje konačne želje i parametre, lako se konačno i napravi po tome.
Glede trafoa, spominjano da su rađeni za EL84 - hifi primjene, no kako su oni kod Nik-a,
a on je i tu na forumu, pa kada pročita neka kaže koju o njima, a mislim da su on i/ili Ilimzn
nešto i mjerili, možda se i varam, ali neka on sam kaže. A i da nisu odgovorajući, lako će se napraviti
novi.
Što se pak volume pota tiče, moramo priznati, većina ih je stavljena na ulaz integriranih ampova.
Koliko će se utjecaj jednog 10K ili 47K pota "čuti" na takvom ulazu gdje se jednim stupnjem sa relativno
velikim pojačanjem ganja izlazna lampa (recimo da ne računamo i njen ulazni kapacitet, nego samo
tog jednog stupnja)? Sad si mi dao razmišljati, iskreno nisam primjetio velike padove u frekventnoj sa
gornje strane u takvoj aplikaciji, ali i koristio sam strmašice sa puno struje i malim anodnim teretima,
tako da to možda i nije mjerilo....
Pretpostavljam da bi jedna "komercijalna standardna" lampa poput ECC83 u takvoj ulozi vjerovatno
i iskazala otaj problem. Ne znam zašto, ali kad čovjek čuje kako svira strmija lampa, teško da se vraća
na ostale. Ustvari znam zašto, ali tak' se kaže.![]()
harkonen je napisao/la:Baš trioda? Prava? Ha, dosta ih je tamo da imaju cg-a oko te vrijednosti, jedna od njih je zanimljiva
i ne baš česta npr. 6n10s , sa mu oko 70. Oktalka zanimljivo niskih kapaciteta, ali nisam je vidio za
nabaviti nešto....
Pa subminijaturke - poput 2s49d..
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.