GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la harkonen » 23 vel 2012, 19:55

Ovo zadnje si dobro rekao, svaki racio pada u vodu kad je DIY u pitanju. Ni Kon-Tiki ne može preko oceana?
E, baš može, reče Thor i otplovi....
No dobro, šalu na stranu, zaista stoji i sstrsatova i tubemanova riječ, 1000V nije nešto bezazleno, no Kaligula je
elektro struke koliko sam shvatio pa će znati primjeniti sve mjere opreza, čak i više od toga jer sam čovjeka i
osobno upoznao i odaje takav dojam. 8-)
Također, nije ni 9K trafo tih gabarita i potrebnih karakteristika baš za svaki dan. Ali stoji i da će ionako neophodna povratna veza prilično popraviti stvar odziva, stoji i da će UL odraditi svoje, stoji i da taj amp ne troši više od
cca 350-400VA, stoji pomenut Kaligulin oprez i stoji da ako ga on ne napravi, neko drugi hoće. A to Kaligula onda neće otrpit' :lol:

Mene od svega toga najviše bode u oči cijena tih izlaznih trafoa. Ali ozbiljno. Ne idem sad kontra Branka i
njegovog potvrđenog umjeća i iskustva koji ljudi imaju u radu s njim, vjerujem i da za ovo mora naručiti dosta lima
koji će staviti postrani pa kad se proda, no 1500kn je 1500kn. Jednostavno previše. Pogotovo danas, to jesu kvrge, ali...
Eto. A da možemo napraviti da ovaj amp svira, i to lijepo i to prilično linearno, to možemo.
A Davorin je nekoliko puta nedavno ukazao na neke stvari koje smo otpisali :npr. bi-nebi splitter ili baš kreacija posebnog
UL namota koju bi Kaligula ovdje mogao primjeniti sa shemom motanja, tako da bi ja tu vrata ipak ostavio odškrinuta.
Uglavnom, uz uvažavanje svega pomenutog, ako Kaligula ima želju i volju - mene recimo baš zanima kako zvuči
50W-atni SE pentodni amp.
A vjerujem da nisam jedini..... Kaligula?
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 23 vel 2012, 20:59

tubeman je napisao/la:@sstrsat
Kuda si ga zabrijao sada s GU71 ;) :shock: :shock:

Ali baš dobro, jer će za koji dan ovim tempom i ona vjerojatno doći na red ;)

Ovo si dobro napisao, jer netko je trebao skrenuti pažnju i na to.
Bolje da si to napravio ti nego ja jer i onako ispada da samo nešto kritiziram ;)

Pa ja bas nisan primitil da su tvoje "kritike" bez osnova :D . A sad, ako ih netko shvaca ka kritike to ni tvoja greska ni tvoj problem. Manje vise, tamo di si ti uputil "kritiku", uglavnom bin je i ja uputil. Mozda si samo bil brzi na peru :lol:

A da triba skrenut paznju na neke stvari, to svakako triba. Pa zato forum i sluzi, da se stvari prodiskutiraju prije nego ca dojde do brojenja soldi i da se koliko je god moguce izbignu razocarenja.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sstrsat » 23 vel 2012, 21:19

harkonen je napisao/la:Također, nije ni 9K trafo tih gabarita i potrebnih karakteristika baš za svaki dan. Ali stoji i da će ionako neophodna povratna veza prilično popraviti stvar odziva

Upravo ovo san i cekal da netko kaze pa da razbijemo jednu jako veliku zabludu u vezi toga.

Npv, je, ona ce (prividno) ispeglat i granice frekventnog opsega i ovo i ono ali tu postoji jedna neumitna granica koju ona ni pod razno ne moze pric. A ta granica su strujne mogucnosti lampe. Naoko sitnica, pogotovo kad pricamo o ampu koji moze datvecu snagu ali ta "sitnica" rusi sve ono ca npv eventualno i moze pri manjim snagama.
Da ne otezem puno, stavil si recimo lampu na 100mA struje mirovanja ca znaci da za linearni rad mozes dobit maksimalno do toliku amplitudu struje signala. E sad, dok u anodi imas recimo samo radni teret od 1K (uzmimo hipoteticki da je taj optimalan za odabranu lampu), cilih raspolozivih 100mA tece kroz njega i ti ostvarujes zacrtanu snagu. Ali ajmo doli prema 20Hz i uzmimo da je na tih 20Hz induktivni otpor primara isto navedenih 1k. A ti i dalje imas na raspolozenju 100mA struje i ni miliamper vise. E pa sad ona mora tec kroz dvi stvari, i kroz induktivni i kroz radni teret pa je potpuno jasno da ce ti kroz radni teret tec manje struje nego recimo na 1kHz. Da budemo precizniji, kroz radni teret ces moc maksimalno progurat 70,7mA a to znaci da ce ti korisna izlazna snaga past na polovicu. I nima te povratne veze koja ce iz cijevi iscidit vise struje da bi nadoknadila ono ca ti je induktivitet primara progutal.

Nevolja i kvaka 22 :lol: u svemu tome je ca se bas na najnizim frekvencijama pojavljuju najjaci signali a tu nikakva povratna veza ne moze pomoc da se izbigne pad snage(i znatno povecanje distorzije zbog preopterecenja lampe). Iako ona na manjim signalima sasvim pristojno obavlja svoju funkciju, fiziku i njezine osnovne zakone (Ohm, Khirchof...) ni ona ne moze prijec.

Jebiga, to je ono ca hrpu puta ponavljam da su uglavnom neadekvatno dimenzionirani trafi doveli do toga da mnogi drze cijevi za "tanke u basu"
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 23 vel 2012, 21:22

Ovo sad izgleda uigrani scenario:
Netko se javi (sstrsat), pa me pokoleba. I dok pišem post za odgovor, stigne još jedan (tubeman).
I onda san zna da će se javiti netko (harkonen) da sve to lipo popegla. :D
Nisan tija odma ishitreno odgovoriti, nego san reka sebi, stani na balun, zapali koju i razmisli o ovom šta ti ljudi pišu.
Jedina rečenica koja bi me stvarno mogla pokolebati je:
tubeman je napisao/la:Bez ikakve loše namjere, nakon ležerno odrađenog prvog DAH-1 ili sličnog projekta, prelazak na 1000V kao sljedeći korak, nije baš dobra ideja.

Netko bi reka "Znam ja šta je 1000V!", ali ja, iskreno neznam šta je 1000V. Nisam im nikad bija ni blizu.
A ne želim odustati od projekta jer meni GK-71 već svira u glavi. I zato me, dapaće, svako malo kljucajte po glavi sa ovih 1000V.
Možda bi bilo pametno otvoriti i temu Anodni naponi oko 1000V i više.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la harkonen » 23 vel 2012, 21:32

Nije loše ni to što će se u ovoj temi svrnut pažnja na metode rada na višim naponima, tako
da je odlično to što i sam kažeš, sad ne znaš, ali želiš naučiti i siguran sam da ćeš se toga i pridržavati.
I sve da se amp iz teme i ne ostvari (a kad ti već svira u glavi, vjerujem da i hoće, osim ako nije vrijeme
za doktora) ova je tema ispunila svrhu....
Za početak, možeš li ipak korigirati cijenu trafoa?
Zadnja izmjena: harkonen; 23 vel 2012, 21:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
harkonen

PostPostao/la grunf » 23 vel 2012, 21:32

možemo mi pobjediti tih 1000V ,evo Kaligula i ja ako skupa budemo lemili to čudo nek svak u najgorem scenariju primi po 500V opet ćemo bolje proći nego da jedan sam primi 1000V :lol: :lol:

iskreno i mene privlače ti visoki naponi,nedavno sam završio seansu igranja s teslinim transformatorom :lol: ,pa zašto ne otvorimo baš temu o tim visokim anodnim naponima kako kaže Kaligula
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la harkonen » 23 vel 2012, 21:37

Koliko znam, Kaligula puši, dakle prvi je preduvijet sigurnosti na 1000V ispunjen.
Jednom rukom uvijek drži cigaretu dok radiš sa visokim naponima i strujni se krug neće zatvoriti.
Uostalom, može i Edison reći koju o tome. A on čak i ne puši pa je još živ poslije 1kV. Paradoks! :lol:
harkonen

PostPostao/la Kaligula » 23 vel 2012, 21:39

harkonen je napisao/la:Koliko znam, Kaligula puši, dakle prvi je preduvijet sigurnosti na 1000V ispunjen.
Jednom rukom uvijek drži cigaretu dok radiš sa visokim naponima i strujni se krug neće zatvoriti.
Uostalom, može i Edison reći koju o tome. A on čak i ne puši pa je još živ poslije 1kV. Paradoks! :lol:

Ja ću pušiti, a grunf nek lemi! :lol: :lol: :lol:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la LesFaul » 23 vel 2012, 21:42

harkonen je napisao/la:Uostalom, može i Edison reći koju o tome. A on čak i ne puši pa je još živ poslije 1kV. Paradoks! :lol:

Edison je ipak isao korak po korak i od Alepha sa "mizernih" 20-30V DC-a polako preko poprilicnog broja projekata dosao na 1kV. Samo on zna koliko ga je puta "osinulo" po prstima. Mozes do sutra slusat kako je 1kV opasan, ali dok te ne osine, ne naucis. Naravno, pod uvjetom da prezivis lekciju... Ljudi mozemo se zezat, ali 1kV DC-a nije zahebancija.
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la grunf » 23 vel 2012, 21:43

Kaligula je napisao/la:
harkonen je napisao/la:Koliko znam, Kaligula puši, dakle prvi je preduvijet sigurnosti na 1000V ispunjen.

Ja ću pušiti, a grunf nek lemi! :lol: :lol: :lol:

lipo tako,a ja ću se zapušiti ako nešto pođe po zlu :lol: :lol:
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.