GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la Kaligula » 07 vel 2012, 11:50

ilimzn je napisao/la:Ne zaboravi odabrati konektore tako da ih ne mozes zamijeniti :)

Ima kćerka, hvala Bogu, raznoraznih lakova za nokte!
Patric Turner sistem! :lol:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 08 vel 2012, 00:30

A zaboravija ja naručiti podnožja.
Tip podnožja za GK-71 je U7G.
Međutim U7G ima varijacija od lampe do lampe. A i varijacija u cijeni.
Tako par podnožja za GK-71 dođe 25$, a par podnožja za 813-icu dođe 13$. Jedino bi na ovome tribalo prosvrdlati rupicu br.1 na 5mm jer je nogica 1 na GK-71 šira. Neznam dali se u tom slućaju mora skinuti kompletan konektor br.1, jer tako se onemogučuje spajanje nogice br.1, odnosno metalnog obruća na masu. Bilo bi dobro kad bi se rupica u keramici mogla proširiti a da konektor ostane čitav. Također je upitno može li uopće nogica široka 5mm ući u konektor napravljen za fi 4mm.
Odlučija bi se za kupnju ovih jeftinijih podnožja za 813-icu, ne zbog cijene, nego upravo zbog nogice br.1.

Jeli netko širija rupice u keramici? Ima li kakva caka da keramika necvrcne?
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 08 vel 2012, 02:56

Evo mene na početku! 8-)
Novi ispravljač, tri punovalna ispravljača u seriji.
Nova radna točka,
Ua = 1kV, Ia = 100mA.
Ra = OT 9K
bias = 50V
Ug3 = 50V
Ug2 = 450V
Ug1 = -40V
Ub+ = 1065V
Ig2 = 9mA
CCS = LM317
Rccs = 11,47ohm
Iccs = 109mA
Rh = 2×47ohm 5W
Rk = 447ohm 15W

Valjda nisam ništa zaboravija. :)
Zadnja izmjena: Kaligula; 08 vel 2012, 15:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kaligula

PostPostao/la harkonen » 08 vel 2012, 09:49

Kaligula je napisao/la:A zaboravija ja naručiti podnožja.
Tip podnožja za GK-71 je U7G.
Međutim U7G ima varijacija od lampe do lampe. A i varijacija u cijeni.
Tako par podnožja za GK-71 dođe 25$, a par podnožja za 813-icu dođe 13$. Jedino bi na ovome tribalo prosvrdlati rupicu br.1 na 5mm jer je nogica 1 na GK-71 šira. Neznam dali se u tom slućaju mora skinuti kompletan konektor br.1, jer tako se onemogučuje spajanje nogice br.1, odnosno metalnog obruća na masu. Bilo bi dobro kad bi se rupica u keramici mogla proširiti a da konektor ostane čitav. Također je upitno može li uopće nogica široka 5mm ući u konektor napravljen za fi 4mm.
Odlučija bi se za kupnju ovih jeftinijih podnožja za 813-icu, ne zbog cijene, nego upravo zbog nogice br.1.

Jeli netko širija rupice u keramici? Ima li kakva caka da keramika necvrcne?

Neće ti crcnuti ako je napadneš malom ručnom brusilicom - graverkom, a i konektor će ostati čitav.
Ako ideš sa bušilicom, može i to, vidija pod vodom i nema frke.
A možeš malo i brusnuti sam konektor na lampi, par desetih.
:ugeek:

p.s.
Hvala ti što si me dosjetio za što sam kupio toliko socketa za 813-ce!
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 08 vel 2012, 09:50

Kaligula je napisao/la:Evo mene na početku! 8-)
Nova radna točka,
Ua = 1kV, Ia = 100mA.

Kaligula, sad si vrlo blizu radnoj tocki koju sam koristio za GM-70, Ua= 1.100V, Ia=90mA.
Napajanje sam rijesio jednim transformatorom i udvostrucivacem napona. 450V za driverski dio uzeo sam sa sredine udvostrucivaca.
Idu dvije prigusnice od 5H. Vrlo jednostavno i ekonomicno napajanje, a bruma ni suma nema. Shemu imas u GM-70 threadu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 08 vel 2012, 10:09

Kaligula je napisao/la:Evo mene na početku! 8-)
Nova radna točka,
Ua = 1kV, Ia = 100mA.
Ra = OT 9K
bias = 50V
Ug3 = 50V
Ug2 = 400V
Ug1 = -40V
Ub+ = 1065V
Ig2 = 9mA
CCS = LM317
Rccs = 11,47ohm
Iccs = 109mA
Rh = 2×47ohm 5W
Rk = 447ohm 15W

Valjda nisam ništa zaboravija. :)

Da li pod Ug1 misliš na Veff napona signala na g1?
Vjerujem da si tako mislio, 35V će biti za pentodni spoj dovoljno, 40V za UL.
Rk iznad CCS-a slobodno stavi serijski 270ohm(7W) + 180ohm (5W).
Sve bypassiraj sa 220uF/100V.

Edisone, mnogi su Kaliguli savjetovali doubler, ali on hoće isporavljačice, hoće i šlus. :-)
A dade se doubler napraviti i dvjema ispravljačicama, i sa 5c8s uz malu pomoć dioda.
No, druga stvar zašto možda da ipak ide na tri ispravljača u seriju jest da će biti jedan ispravljač
za oba kanala, pa uz veću struju (>200mA) i zalihu to bude konačno rješenje.....
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Kaligula » 08 vel 2012, 15:09

Evo Output-a!

GK-71_Output.JPG
GK-71_Output.JPG (29.95 KiB) Pogledano 8304 put/a.
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 23 vel 2012, 15:42

Dakle, prošlo podosta dana, a kao nisam ništa radija na GK-71.
Definirani su EI-150 audio izlazni transformatori.
Neka svi znaju da ovaj gvozdenko košta 1.500,00Kn u startu.
Bude li kakvih kerefeka oko načina motanja i broja zavoja, možda cijena bude i veća.
EI-120 audio košta 1.200,00Kn.
300,00Kn po kanalu i nije neka razlika na ukupnu cijenu uređaja.
Znaći, nemam o ćemu razmišljati.
Da moja hanuma vidi ovi post, ima bi o ćemu razmišljati... :lol: :lol:
Po tko zna koji put govorim da me na ovaj projekt natiralo to šta sam nabavija dvi GK-71 za 30$.
Ali, kad zaglibiš, nema povratka. Nemojte me krivo shvatiti, Meni nije ža! I idemo dalje.
Ajmo mi sad razraditi ove EI150-ice do u detalje da Branko ima šta i raditi za tu lovu.

Tijelo 50×72. @davorinov recept paketiranja objašnjen za EI-120.
Treba sve preračunati za EI-150 izlazne snage preko 50W.
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 23 vel 2012, 17:30

Kaligula je napisao/la:Da moja hanuma vidi ovi post, ima bi o ćemu razmišljati... :lol: :lol:
Po tko zna koji put govorim da me na ovaj projekt natiralo to šta sam nabavija dvi GK-71 za 30$.
Ali, kad zaglibiš, nema povratka. Nemojte me krivo shvatiti, Meni nije ža! I idemo dalje.
Ajmo mi sad razraditi ove EI150-ice do u detalje da Branko ima šta i raditi za tu lovu.

Tijelo 50×72. @davorinov recept paketiranja objašnjen za EI-120.
Treba sve preračunati za EI-150 izlazne snage preko 50W.

Cini mi se da ces i bez da hanuma vidi ovi post imat o cemu razmisljat. Ne sa financijske strane, to si siguro vec odavno ocinil ka prihvatljivo pa san siguran da te to uopce ne opterecuje. Ali sa elektricne strane ces imat o cemu razmisljat. A nece Branko bit kriv
Iskreno receno, da san bil prisutan na forumu kad je ova tema zapocela i hvatala zamah, potrudil bin se itekako da te odgovorin od toga da gres u ovu avanturu sa GU71. Ili u najmanju ruku, ako bis vec pod svaku cijenu tel gradit sa GU71 da gres na triodni spoj sa puno manjom anodnom impendancijom.

Ako ja to dobro vidin, ovdi gres na punih 9K anodnog tereta. Sve lipo, linearno i tako dalje ali..... jesi li proval razmislit kakve zahtive tih 9K namece izlaznom trafu? Gledajmo to ovako, GU 71 u triodnom spoju na ovim strujama sa kojima mislis delat ce imat unutrasnji otpor nec preko 1 do 1,5K. Za UL spoj naravno niman grafa ali mozes ga slobodno zaokruzit na cca duplo i uzet u racun nekih 2,5K. I ako sad gres na onu cestu (ali ustvari ne bas dobru) metodu da ti na najnizoj frekvenciji induktivni otpor primara bude jednak unutrasnjem otporu cijevi onda dobijes da za 20Hz tribas ostvarit primarni induktivitet od punih 20H. A ta metoda izracuna nosi nazalost jako veliki dio odgovornosti za ono prilicno rasprostranjeno misljenje kako su "cijevi tanke u basu". Ali ako ces se drzat onog zlatnog pravila za stvarno dobre izlazne trafe koje kaze da na najnizoj frekvenciji triba induktivni otpor primara bit jednak impendanciji tereta onda na 20Hz vise ne pricamo o 20H nego o preko 70H.
Ta vridnost je pri strujama koje su u igri neostvarljiva na tom jezgru. Za nju dobit bi ti tribala najmanje 2 i pol "paketa" EI150 jezgre (debljina 12,5cm).
Pa i da se pomiris sa ovih 20H sa kojima ces vec vrlo jasno primitit odredjene falinge u basovima, pitanje je da li ce i taj paket stat. Iako je EI150 zaista velika jezgra, tu triba provest dosta iteracija sendviciranja, razmaka primara i sekundara, uracunat slipe namotaje ....... A sve se to mora storit da bi se koliko god se moze izborlo sa rasipnim induktivitetima i parazitnim kapacitetima. Jer bez toga, amp ne samo da ce bit osakacen na niskim frekvencijama nego ga to isto ceka i na visokima.
A ovdi ti paketiranje i slaganje itekako otezava potriba korektnog paketiranja prema zahtivima UL spoja i to ca zelis na sekundaru dobit i 4 i 8 i 16 oma izlaza. A i visoki naponi sa kojima bi amp tribal delat imaju tu ca za rec.

Znan da ti nece bit drago ovo citat ali san smatral da je bolje da te provan odgovorit od ne malog financijskog ulaganja ciji bi finalni rezultati bili itekako upitni. Sa druge strane, ako si bas odlucil ic sa ovim projektom do kraja, necu te dalje odgovarat nego cu ti i u tom slucaju nastojat maksimalno pomoc ali bin te molil da razmislis o ovomu ca san ovdi iznil. Odluka je naravno tvoja a ja san smatral da te triban upozorit na neke skrivenije i manje lipe stvari
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tubeman » 23 vel 2012, 19:33

@sstrsat
Kuda si ga zabrijao sada s GU71 ;) :shock: :shock:

Ali baš dobro, jer će za koji dan ovim tempom i ona vjerojatno doći na red ;)

Ovo si dobro napisao, jer netko je trebao skrenuti pažnju i na to.
Bolje da si to napravio ti nego ja jer i onako ispada da samo nešto kritiziram ;)
Naime, to su već (GK71, 813, 211, GM70 ,845 itd...) radni uvjeti koji nisu za igranje.
Jedna stvar je "dječji vrtić" s raznim EL34 i KTxx cijevima gdje se anodni naponi kreću do kakvih 500V.
I taj napon je već za jedan red veličina "problematičniji" od 400V i povlači niz konstrukcijskih i sigurnosnih problema o kojima se ne razmišlja na ovim "nižim" naponima.
Da ne govorimo o naponima oko i iznad 1000 V.
Posebna priča u svemu tomu su transformatori, jer TU NEMA MJESTA IMPROVIZACIJAMA.
Bez ikakve loše namjere, nakon ležerno odrađenog prvog DAH-1 ili sličnog projekta, prelazak na 1000V kao sljedeći korak, nije baš dobra ideja.
Sstrsat i ilimzn su se doista potrudili da u brojnim postovima direktno i indirektno ukažu i na te stvari.
Osim toga, gradnja takvog uređaja sigurno nije nimalo jeftina.
Samo potrebni transformatori (ne improvizacije) za to će biti barem 35 kila teški.
Koliko samo to košta, ne želim razmišljati. O eksploataciji da i ne govorim.
Na kraju, kad WAFu objasniš da taj uređaj u jedinici vremena troši struje kao i "njezina" pegla, sigurno neće biti previše sretna :)
A i sam se zapitaš je li zgodno da tvoja "pegla" radi baš cijeli dan ili češ razmišljati o sistemu ""B" koji će raditi stalno, a sistem "A" u posebnim uvjetima.
A sve to za kakvih dvadesetak vata po kanalu.........
Naravno, sav racio pada u vodu pred DIY inatom. Mogu osobno posvjedočiti :)
tubeman

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.