OTL pojačalo - možda...

Re: OTL pojačalo - možda...

PostPostao/la elvis » 16 svi 2011, 13:27

Edison je napisao/la:Elvis, imam tri vlastita SE pojacala i cetvrto Sebartov kit STA-8. Mislim mozda napraviti i jedno s 2A3. Nemam nista ni protiv SE pojacala sa 6C33C. Imam jedno vlastito cijevno PP pojacalo i jedno kupovno. Ali kud cu s tolikim pojacalima? A OTL nisam nikad radio, i to je ipak malo "tvrdji orah" od SE pojacala. I izazov je veci i konstrukcijski, i topoloski, nazalost i financijski... Vrlo rado bih napravio jos cudo toga, ali nemam dovoljno ni vremena, ni prostora, ni novca da se sve zelje pokriju... A nije da mi OTL pojacalo bas treba, nego je izazov...

Slažem se i meni je problem smještaj svega toga, pa često znam neopravdano rastaviti nekakve "draft" projekte. Prije ili kasnije mi bude krivo zbog toga, no nema veze, ipak su sve to bili projekti za nekakav test opravdanosti. Ne bi bilo loše napraviti ozbiljan testni power supply x2, pa bi testiranje raznih koncepata bilo puno produktivnije i brže, no ne znam zbog čega takav projekt redovno zaobilazim, a koliko bi mi samo vremena, truda i novaca uštedjeo.... Među iste sapda i DIY dobar, ali stvarno dobar tester lampi (mislim na onaj pravi), a i taj je na vječitom čekanju. :(

OK, koliko vidim totalno si zagrizao za OTL. :) Tu je znači ipak "ne molati" došlo na svoje, moj respect. Što da ti kažem, nadam se da ćeš svoja iskustva podjeliti sa nama, zapravo sam siguran u to, te se veselim nekakvom budućem festivalu na kojem bi nam to mogao i prezentirati, pa makar to bio i samo jedan mono blok.

Pozdrav, Elvis
elvis

PostPostao/la Edison » 16 svi 2011, 13:34

bepone je napisao/la:ediosn pocni prodavat! ;)

Nije mi opcija. Radje cu prestati raditi nove uredjaje...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » 16 svi 2011, 13:39

elvis je napisao/la:OK, koliko vidim totalno si zagrizao za OTL. :) Tu je znači ipak "ne molati" došlo na svoje, moj respect. Što da ti kažem, nadam se da ćeš svoja iskustva podjeliti sa nama, zapravo sam siguran u to, te se veselim nekakvom budućem festivalu na kojem bi nam to mogao i prezentirati, pa makar to bio i samo jedan mono blok.

Pozdrav, Elvis

Ma ne znam bas. Veliko je, skupo je, i oko sheme nisu najpovoljnija misljenja. Jos cu malo razmisliti i staviti planove na cekanje. Mozda bude po tvom savjetu da to i ne radim. Pomalo... Zelja tinja, mozda ce se ispuniti, a nece biti puno stete ako se i ne ispuni. U svakom slucaju, nesto ce se raditi...
Edison

PostPostao/la Edison » 20 svi 2011, 00:14

Edison

PostPostao/la harkonen » 20 svi 2011, 08:18

Ne odustaješ ti, stvarno si "ogreznuo" u OTL namjeru :-)
Radit' će i to na tom linku, pogledaj i A. Ciffuolijeve designe (ako već nisi), on je davno već raskrstio s tim...
http://www.audiodesignguide.com/my/index.html#MY_OTL
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Roko » 22 svi 2011, 18:19

neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Edison » 22 svi 2011, 18:46

Hvala Roko,
malo sam pogledao. Ciuffolijevu shemu znam. A ovu trecu je autor Kevin Kennedy napustio. Nesto je jednom objasnjavao da nije bio prezadovoljan rezultatom. Kinesku shemu prvi put vidim. Malo cu to jos jednom prouciti.

Hvala ti na trudu. A i drugi, ako nalete na sto neka postaju o uvu temu, pa mozda nesto na kraju i ispadne... Trenutno je projekt u razmatranju i na cekanju...
Edison

PostPostao/la ilimzn » 24 svi 2011, 02:47

Pogledaj na DIYaudio.com, objavljena je shema od atmasphere M60 u jednoj od ranijih verzija. Radi se o jednom dugom threadu bas o OTL-u. Radi se o circlotron-u, shemu je postao sam autor. Po meni bi se dala donekle pojednostaviti a i mogle bi se dodati neke bitne sitnice tipa delay za visoki napon, zastita zvucnika i sl.
Shema je zapravo vrlo jednostavna, driver i izlaz je posve odvojen. U driveru su sve cijevi 6SN7, u izlazu 6AS7 (odnosno tocnije 6N13S). Isti koncept bi se mogao napraviti u mnogo izvedbi ukljucivo i hibridnu.
Ulaz je diferencijalno pojacalo napravljeno od dvije kaskode s 6SN7, sa strujnim izvorom takodje izvedenim kao kaskoda dve sekcije 6SN7. Zadnja od 4 6SN7 je slijedilo iza kaskoda, koje je AC vezano s kaskodama i na ulaz kojeg se dovodi prednapon, tako da je slijedilo direktno vezano s izlaznim cijevima (sto omogucava blago tjeranje istih u struju resetke za nesto sitno dodatnih vati). U izlazu su 8 komada 6AS7, konkretno 4 u svakoj polovici circlotrona, spojena u paralelu.
Originalna je izvedba monoblok. Atmasphere je an bazi iste topologije radio i integriranu verziju manje snage. Tu su 3x 6SN7 i 5x 6AS7 po kanalu. Ulazni stupanj je isti kao kod M60, ali radi nedostatka jedne 6SN7 pretpostavljam da je strujni izvor za diferencijalnu kaskodu izveden s poluvodicima. U izlazu su po 5 sekcija 6AS7 spojenih u paralelu, u svakoj polovici circlotrona.
Osobno bih porazmislio o pojednostavljenu... konkretno, par trioda-pentoda u ulazu, pentode u diferencijalnom pojacalu s poluvodickim strujnim izvorom, treiode kao slijedila isto kao na originalu. Izlaz bi se mogao izvesti s po 5x 6S19P u paraleli po polovici circlotrona, dakle ukupno 12 cijevi po kanalu. Snaga bi trebala biti iznad minimuma kojeg si zadao.
Alternativa za izlaz bi moglo biti nesto tipa po 3x 6S41S u paraleli po polovici circlotrona... ali je trosak za podnozja i grijanje veci. Siguran sam da bi se dalo izvesti jos ponesto kombinacija...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Edison » 24 svi 2011, 08:00

Hvala ilimzn. Pratio sam taj thread na DIYaudio i spasio sheme. Kazes da bi osobno razmislio o pojednostavljenju. OK ti i mozes, a ja ako razmislim, nemam dovoljno znanja da to prepravim i pojednostavim. Treba mi gotova shema koja sigurno radi. Ono sto mogu prepravljati je napajanje. 4x6SN7 i 8x6AS7 po monobloku cine ogromno pojacalo koje puno trosi samo za grijanje... Dva tako velika mi ne stanu u sobu, a ni financijski sad to ne bih mogao podnijeti...
Edison

PostPostao/la ilimzn » 24 svi 2011, 15:36

Pa, ova manja stereo verzija je po meni puno bolji zibor za pocetak.
Pojednostavljenje se odnosi na zamjenu kaskoda pentodama, sto je unekoliko (osim struje resetke) ekvivalent jedno drugom, naravno uz pravilan odabir pentode. Konkretno ECF/PCF80/802 bi ovdje lijepo 'sjele', sad ovisno o tome koje bi bile izlazne lampe. Po meni, 6S19P su odlican izbor radi cijene, velicine, podnozja i jos uvijek normalnih zahtijeva za grijanje. Po potrebi se onda i broj lampi u izlazu smanji za manju izlaznu snagu, ALI time se ide u prilog pentodama na ulazu radi potrebnog pojacanja. Smanjenje broja lampi povecava unutrasnji otpor, tako da postaje sve veca potreba za povratnom vezom, drugim rijecima, mora biti nekog viska pojacanja.
Kod circlotrona je moguca i pentodna alternativa, za razliku od futterman verzija, staviti pentode u circlotron, pogotovo one kojima treba manji napon G2 je trivijalno, doslovno se svodi na 2 dodatne zice. Takva konstrukcija ujedno i olaksava posao driveru, premda je zapravo circlotron izlaz prilicno lak za tjeranje, s obzirom da je vrlo blizak slijedilu, tako da nema bitnog povecanja ulaznih kapaciteta radi Miller efekta. Za nekih 15-ak W na 8 ohma je potrebna struja u piku od cca 2A, sto bi se vec dalo s 3 komada PL504. Jos trebam provjeriti moze li se nesto slicno izvesti s 6P41S, takodjer jeftinije cijevi koje imaju tu prednost da nemaju kapicu na vrhu (ali j epodnozje magnoval).
Ukupno, mislim da bi se sve skupa dalo svesti u neke normalne granice. A isto tako mislim da ovdje ima dovoljno kompetentnih i iskusnih ljudi da smislimo neku izvedbu koja radi od prve...
ilimzn
Iron Man

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.