grunf je napisao/la:zadnje vrijeme često naletim na 'američkom' diyaudio forumu da pojedinci koriste kondezatore velikog kapaciteta u HV napajanjima,npr 1000uF ,ima li to smisla?
ovdje se javlja i problem kod paljenja tj, punjenja istog što zahtjeva i nakakv soft start da ne bi bilo bijelog dima
Nije to nekakva novost.
I o tome je bilo dosta priče na ovom forumu, pa treba malo potražiti.
Ja nešto takvo koristim već jako dugo vremena.
Napravio sam gomilu PP ova gdje sam koristio i još uvijek koristim 1500-2000 uF u ispravljaču (po kanalu

).
Ako koristiš odgodu visokog napona i soft start, ništa se neće dogoditi, barem ja to nisam iskusio.
Nekima se to sviđa, nekima ne, sve ovisi o uvjerenjima.
Teorija će reči jedno, praksa možda nešto drugo.
Zato je najbolje probati i sam otkriti što mu se više sviđa.
U slučaju korištenja visokokapacitivnih kondenzatora treba, naravno voditi računa o tome da se ne bi smjelo približiti njihovoj naponskoj granici jer je bolje ne zamišljati što će bi se dogodilo ako eksplodira

Druga stvar je da u slučaju korištenja samo jednog kondenzatora ne dolazi u obzir korištenje ispravljačica, već debelo dimenzioniranih poluvodičkih ispravljača.
U PP konfiguraciji nije toliko kritičan način filtriranja, ali kod SE su stvari malo drugačije.
Ovdje je poželjno (a u "ozbiljnim" projektima i ultimativno) korištenje cijevne ispravljačice koja opet ima svoje zahtjeve.
Iza nje se nikako ne smije direktno priključiti više od 47 uF (često i manje od toga).
Nije da se i tu ne mogu koristiti veliki kapaciteti. Mogu, ali tek kao drugi ili treći u nekoj CLC ili sličnoj kombinaciji.
Mnogi više vole puno željeza umjesto elektrolita, ali ako je faktor prostora i težine ograničavajući, onda varijanta s velikim kondenzatorima sigurno ima smisla.
Pravog recepta nema.
Kada bi ga bilo, onda bi postojala samo jedna topologija, samo jedan izbor cijevi, upravo "te i te" komponente, samo jedan tip zvučnika i sl. a znamo da je to (falabogu) jaako daleko od istine i stvarnosti.