PSE+SE=BiAmp

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la sstrsat » 10 vel 2012, 18:49

Kaligula je napisao/la:Ovi zadnji postovi su toliko brzo stizali, da ih nisan stiga ni čitati, a kamoli razumit.
Evo, sad na tanane i s razumijevanjem čitam i upijam sav ovaj trud koji je uložen za proračun trafa.
Idem post po post:

Kad sam s Brankom dogovara trafo za GK-71 ideja je bila da bude EI-150. Međutim Branko nema audio limove EI-150. Zato i je kompromisno dogovoren trafo EI-125 s audio limovima za GK-71. No, pomaka sam radnu točku GK-71 tako da će izlazna snaga biti oko 50-ak Wata, i neminovno je i ovdje ići na veći trafo.
Branko je rekao da on može nabaviti audio limove EI-150 ali ne manje od 100kg, a samo za jednog kupca to mu se ne isplati.
Ako sam mu ja kupac za EI-150 i za PP BiAmp i za GK-71, to su ćetiri trafa, pa ću provati s njim popričati.
Njega nema ode na forumu, pa je šteta šta ovo sve skupa ne prati, ali je otvoren i za kompliciranije načine motanja nego šta je do sad komercijalno odrađiva svoje transformatore.
Ovaj tvoj prijedlog 4P+3S mu neće biti problem.
Ja pristajem na trafo EI-150. Pristao bih i na EI-195. Nije upitna veličina. Bitno je da on bude onakav kakav triba biti.

Branko je prva liga od covika i ako ti ikako moze nabavit te limove u kolicini manjoj od 100 kila on ce to i ucinit. Ali kako je Davorin vec izracunal da bi za tvoja 4 trafa islo punih 34 kile onda si vec na trecini od tih 100 kila. Ako se najde jos netko da je zainteresiran za kupnju (a to ne triba nikad iskljucit), onda se i sanse jako povecavaju.
A to ca nije clan foruma, razlog je u tome ca je jako zauzet poslom pa jednostavno ne moze nac vrimena za to. Mozda ga ipak uspijem dozvat da dojde na TF.

Ca se tice velicine trafa, ovi izracun je pokazal da je jezgra EI150 sasvim dovoljna i da nima potribe ic na EI192. Je da bi sa EI192 bil otpor zice jos manji ali kako je u strukturi izlaznog otpora ampa dominantan izlazni otpor samih babuski onda se neka velika razlika ne bi ni u tom pogledu dobila. Da mi ovaj izracun nije pokazal da je EI150 dovoljna za zaista visoko postavljene zahtive onda bi i dalje inzistiral na EI192. Ali kako je ispalo da nima potribe onda mozes bez straha ic na EI150.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Edison » 10 vel 2012, 22:09

Kaligula je napisao/la:I? Na meni je da ga zoven! :D
Može... ali je problem šta neman br. moba, nego samo od firme. A sutra Subota, snig, bura, pa Nedjelja.
A ako pošaljem mail, sigurno se neće javit do Ponediljka, Utorka...
Traži se broj moba! :phoner:

Kaligula, poslao sam ti broj Brankovog mobitela na PP.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sstrsat » 13 vel 2012, 08:50

Kaligula, na slici doli imas raspored namotaja kakav bi tribal ic za 4P + 3S sendviciranje. Kako postoje 3 sloja sekundara onda nima prepreke da se predvidi i 4-omski izlaz (zapravo 3,6 oma) bez nekih bravura sa izvlacenjem zice iz unutrasnjosti trafa.
Neka te ne zbunjuje peti primar. On je ovdi zapravo mali pomocni namotaj cijim spajanjem u seriju ili u opozicijsku seriju sa 4 glavna primarna namota se omogucuje da se osim 8 / 3,6 oma izlaza dobiju i izlazi od 9 / 7,2 oma i 4 / 3,2 oma.
Naravno, brojevi zavoja se mogu i korigirat da bas budu optimalni za Dali zvucnike

Kad smo kod broja zavoja oni zapravo na ovoj sliki jos uvik predstavljaju teoretske vridnosti koje ce gotovo sigurno dozivit korekcije. Ne zato ca nesto ne stima u proracunu nego iz cisto prakticno / konstruktivnih razloga. Kako vec postoji mogucnost da ce se trafo moc izvest sa tankim "audio" limovima, onda bi stvarno bila steta ne optimizirat geometriju namotaja da se postignu cim manji rasipni induktiviteti. Iako u ovom ampu uopce nije bitan siroki propusni opseg trafa, bila bi steta ne provat ga ostvarit kad ce vec limovi pruzit mogucnost za to. Ako finalna mjerenja pokazu da se u tome uspilo, otvara se put da netko isti takav trafo namota za upotribu u PP ampu punog opsega (ili u kakvom parafeedu). Bitno je ovdi napomenut da ta optimizacija nece nimalo ugrozit polazne zahtive za velikim primarnim induktivitetom. Desit ce se eventualno minimalne promine u vidu toga da ce npr 8-omski izlaz bit zapravo 8,2 ili 7,8 oma ca je potpuno nebitno.

A da bi mogli izvest takvu optimizaciju moramo tocno znat dimenzije tila za motanje i tocne promjere svih zica koje dolaze u obzir. Zato cu te zamolit da kontaktiras Branka i zamolis ga da ti da tocne dimenzije tog standardnog tila (50 x 72) za motanje koje je Davorin navel. Na slici su to A, B i C
Osim toga nam tribaju i svi promjeri zica (i sa i bez izolacije) u opsezima 0,5 do 1mm i 1,5 do 2mm koje Branko ima tako da prema dimenzijama tila i stvarnim promjerima zice optimiziamo namotaje.

Trafo ce naravno morat bit bifilarno motan

Slaganje namotaja.JPG
Slaganje namotaja.JPG (37.58 KiB) Pogledano 4320 put/a.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 13 vel 2012, 11:51

Kao prvo, hvala Edisone za broj moba. :)

A uvodni razgovor s gospodinom Brankom iz Odeona je obavljen.
Krenut će u nabavu audio limova EI-150. Uvoz ide jednom mjesečno, a slijedeća roba mu stiže za tri dana.
Kako nije u mogučnosti u ovu pošiljku utrpati i limove za EI-150, po svemu sudeći trebat ću ćekati slijedeći mjesec.

Ali u definiranje svega oko izrade OT-a možemo krenuti kako bi dobija i gabarite, tako da mogu kreniti izrade kutija i za GK-71 i za BiAmp. Za BiAmp će tribati definirati do kraja PP OT, SE OT i Power transformere. Za Gk-71 je uglavnom sve definirano.
Mrežne transformatore može izrađivati odmah.

O detaljima za PP OT kako je sstrsat zatražija nisam s Brankom razgovara preko moba nego sam mu reka da ću poslati upit emajlom kad sve lipo posložim. To ću odraditi tokom danas.
A drago mu je šta će cijenjeni gospodin sstrsat biti uključen oko izrade transformatora jer je uvjeren da onda neće biti zaheba! :D
Ajme koje lipo mišljenje ima o sstrsiju! :lol:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la Edison » 13 vel 2012, 13:08

Kaligula je napisao/la:A drago mu je šta će cijenjeni gospodin sstrsat biti uključen oko izrade transformatora jer je uvjeren da onda neće biti zaheba! :D

Pa mora imati. Ja sam Branku svojedobno najavio da ce mu doci jedan konstruktor svjetskog kapacitata, tu nas covjek, s Trsata, s kojim nema sale... I nisam nista pretjerao u opisu. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Kaligula » 13 vel 2012, 15:33

Edison je napisao/la:
Kaligula je napisao/la:A drago mu je šta će cijenjeni gospodin sstrsat biti uključen oko izrade transformatora jer je uvjeren da onda neće biti zaheba! :D

Pa mora imati. Ja sam Branku svojedobno najavio da ce mu doci jedan konstruktor svjetskog kapacitata, tu nas covjek, s Trsata, s kojim nema sale... I nisam nista pretjerao u opisu. :)

Naše gore list! :lol:
A sstrsatu milo od silne hvale! Sav se rasteplija! :oops: :oops: :oops:
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 13 vel 2012, 16:23

Ala ala, lipo je cut pohvale i zahvaljujen na njima ali imamo u ovoj temi i puno vaznijeg posla.

Kaligula, ako jos nisi poslal upit Branku, prosiri mrvicu upit o raspolozivim promjerima zice tako da obuhvati sve od 0,3mm do 2mm. Pocel sam i sa prvim iteracijama za visokotonski trafo za SE amp a njemu pogotovo ocu optimizirat geometriju tako da izajde do cim vise frekvencije. Po tim prvim iteracijama bit ce sasvim dovoljna jezgra EI-60 mada naravno moram sve to provjerit. Kako ce ovi trafo delat od 3kHz-a navise stavit cemo ga da pocima na 1kHz ili i nesto nize pa nam je za primarni induktivitet dovoljno svega 100mH.
Ako dalnje iteracije potvrde da je EI-60 dovoljno onda ce ovi trafo stvarno ispast minijaturica pa ga se jadnoga pored babuske skoro nece ni vidit :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sstrsat » 09 lip 2012, 16:01

Pa da se i ova tema malo podigne iz spavanja a kako su nastupile neke nove okolnosti bit ce i velikih promina u odnosu na puno toga ca se dosad razmatralo.
Kako su mjerenja na tim famoznim EI150 jezgrama pokazala neke izvrsne stvari, prva zrtva koja je pala zbog njih je PP koncepcija LF pojacala. Pokazalo se kroz par iteracija da je moguce ostvarit isti bottom-end i sa SE topologijom a u isto vrime bez nekih teskoca doc do toga da trafo obuhvati i puno vise od punog audio opsega sa gornje strane. PP topologija je zapravo bila odabrana iz nuzde, u to vrime nismo bili sigurni da li cemo sa jezgrama do kojih mozemo doc uspit u SE topologiji postic toliki bottom-end koliki je potriban da nitko ni u kojim uvjetima ne moze rec da pojacalu "fali basa". Ali kako su ove Brankove jezgre ugodno iznenadile, nista vise ne stoji na putu da i LF amp bude u SE topologiji. Broj cijevi, potrosnja i izlazna snaga ostaju iste ka i kod PP koncepcije a dobiva se sve ono ca SE topologija daje. Naravno, dvi polovice babuske vise nece delat protutakrno nego ce bit paralelno vezane pa tako otpada i okretac faze. A kako ovdi ipak necemo ganjat MHZ-kriterij (to cemo kod maalog SE stupnja za HF :lol: ), onda ce i driver bit jednostavan i bez nekakvih velikih zahtiva.

Kad san Kaliguli iznil prijedlog da se sa PP topologije pridje na SE, on se odma slozil pa ovo objavljujem u dogovoru sa njime ka malu najavu ca ce se slidecih dana desavat u ovoj temi.

A i crossover je dozivil izmine. U zadnjoj verziji su u njemu male ruskinje 6H16 a umisto RC filtera su usli pravilno terminirani LC butterworth filteri. iako i visestruki RC filteri postizu dovoljnu strminu, pravilno terminirani LC filteri nizeg reda ce unosit daleko manje nezeljenih faznih promina.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sstrsat » 10 lip 2012, 16:04

Kaligula, je li ti prihvatljivo napajanje drivera u LF SE ampu sa 360V i zadrzavanje vec nabavljenih 6F12P? Ako je, shema za tu varijantu je spremna
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 10 lip 2012, 19:42

sstrsat je napisao/la:Kaligula, je li ti prihvatljivo napajanje drivera u LF SE ampu sa 360V i zadrzavanje vec nabavljenih 6F12P? Ako je, shema za tu varijantu je spremna

Može, samo ču morati ugraditi silent detector da mi gasi anodni napon između pisama. :lol:
Inaće jednom mjesečno ide retubing! :lol: :lol:
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot] i 4 gostiju.