Khadgar2007 je napisao/la:Kaligula ili Tom ajde meni pošalji na davor_starcevic"monkey"yahoo.com baš sam se ovih dana igrao kako dobiti kvalitetnu sliku kada eksportam iz Eaglea pa možda nešto uspijem iskemijati sa ovim dwg-om.
Kaligula je napisao/la:Evo sheme PIC pločice i objašnjenja kako sam zamislija logiku:
(nemojte zamirit na kvaliteti, ali stvarno neznam načina kako iz protela exportirati shemu, osim sa PrintScreen, pa Crop iz bitmapa i transform u jpg 800×600. Sve ispadne mutno...=
Ispravljać, klasika, 12VDC za napon relay-a i 5VDC za sve ostalo.
Imam 12-voltne relay-e pa da ih se riješim.
Odabra sam PIC16F630 jer ih imam gomilu. Ima 12 IO portova (dovoljno za ovaj projektić), interni oscilator.
Zamislija sam da se sve odvija preko pin-a RA2 setapiranog kao external interrupt. U biti PIC ništa ne radi dok se nešto ne desi na tom pin-u.
Odnosno u main programu vrti sekvencu stand_by ili sekvencu normal_run. I u jednoj i u drugoj sekvenci samo ćeka external interrupt.
Interrupt direktno na pin-u RA2 uvjetuje ON/OFF taster, a preko dioda bilo koji input na Cport-u, na kojem su očitanja prisutnosti napona grijača i biass-a.
Uključivanje i isključivanje napona izvedeno je preko tri relay-a, upravljanih optocouplerima. Svaki od Relay-a ima pripadajuću ledicu na pcb-u.
Tom_hifi je zahtjeva da ima jedan prekidač ON/OFF, (skriven) za aktiviranje sklopa, i jedno tipkalo na prednjoj ili gornjoj ploći za ON/OFF. Također je zahtjeva da ima dvije ledice za indikaciju rada i alarma.
Tome, onaj ON/OFF prekidač nije na shemi i ide ispred puštanja napona 230V na pločicu. ON/OFF taster i ledice su na shemi koliko je uopće vidljivo.
Zelena (ili plava) ledica ima stanja kad je ugašena, treperi ili svijetli, ovisno o sekvencama time delay-a. Crvena ledica u slučaju alarma daje kod greške žmigajući od 1 do 6 puta.
Eto, ne fali malo komentara oko sheme i zamisli, pa da krenem sa izradom pločice.
tom_hifi je napisao/la:Aha, znači, tipkalo se spaja na RA2? Makar, da budem iskren, ili sam slijep ili ne vidim nigdje tipkalo u ovom krugu.LED-ice vidim najnormalnije.
tom_hifi je napisao/la:Inače, to nisam još nigdje napomenuo, pritiskom na tipkalo pali se grijanje i bias, a nakon 120sec pali se HV. Indikacijska LED-ica može biti samo jedna. Plavo za stanje mirovanja, zeleno za upaljeno i crvena može žmigati 1-6 (bias 1, bias2, bias 3, heater 1, heater 2, heater 3), ovisno o kvaru, jel.
micro je napisao/la:@Kaligula, ja sam pravio nekoliko projekata prijatelju, radio je pic u industijskom okruzenju i palio direktno releje bez optokaplera i nije bilo nikakvih problema, 3F motor od 5,5kw i nekoliko slabijih i jos dosta uredjaja koji salju "smece" .
Ovo sa optokaplerima izmedju releja bi bilo bulletproof.
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.