PSE+SE=BiAmp

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la zmajz » 10 vel 2012, 14:45

Samo jedno pitanje:
Radi se o PP trafu. zašto se ide na zračni raspor uopće?
Može se zbog lošeg slaganja limova uzeti neki aproksimativni i predpostavljeni raspor, ali PP trafo ne traži kalkulaciju vezunu uz to.
Molim vas da to pojasnite.
zmajz

PostPostao/la sstrsat » 10 vel 2012, 14:49

davorin je napisao/la:
sstrsat je napisao/la:... jezgrom od lima EI150 i sirinom jezgre od 7,5cm (1,5 paketa).

Mala dopuna:
Standardni kalupi (ima ih za kupiti gotove!) za namotavanje imaju dimenziju od 50x72mm (najbliža dimenzija traženoj od 75mm), čime se olakšava i ubrzava posao vikleru trafa. Ukoliko se za raspor iskoristi paus-papir koji ima debljinu od ~0,07mm, svi brojevi zavoja mogu ostati jednaki.

Hvala Davorine, dobra dopuna. Kako je trafo vise nego dovoljno daleko od ulaska u saturaciju onda to minimalno smanjivanje jezgre za 3mm nece nista bitno prominit u tom pogledu a jako ce olaksat prakticnu stranu jer izrada tila za motanje od kartona ili vitroplasta pita podosta vrimena.
A i da induktivitet padne za 1 ili 2H opet je u krajnjem efektu beznacajno. Zapravo je stvarni broj zavoja izasal 1841 ali san ga zaokruzil na 1800.
Ustvari je svaki primarni induktivitet veci od 20H dovoljan a na 30H san isal zato da jos malo smanjim fazne pomake na najnizim frekvencijama kad vec EI150 jezgra to omogucuje ali me zapravo ni najmanje ne opterecuje da li ce u stvasnosti on izac 27H, 30H ili 35H
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la zmajz » 10 vel 2012, 14:55

Sory, tek sad sam išao pažljivije čitati sstrsatovo objašnjenje po pitanju raspora, zašto je dobro uvrstiti ga u PP trafo!
zmajz

PostPostao/la sstrsat » 10 vel 2012, 15:13

zmajz je napisao/la:Samo jedno pitanje:
Može se zbog lošeg slaganja limova uzeti neki aproksimativni i predpostavljeni raspor, ali PP trafo ne traži kalkulaciju vezunu uz to.

Vedrane, tocno je da teoretski PP trafo ne pita nikakav zracni raspor ali je i njega ka i svaki drugi trafo bolje drzat dalje od saturacuje jezgre tako da se u svim uvjetima jacine signala odrzi zeljeni induktivitet. A kako zracni raspor jako povecava magnetski otpor on time i linearizira ukupnu B-H krivulju.
iako kod PP trafa u idealnom slucaju nimamo nikakvu DC komponentu, u stvarnom zivotu se ona vrlo lako moze pojavit zbog male asimetrije pa je daleko bolje da je trafo cim imuniji na nju.
Isto tako, sa smanjivanjem frekvencije se smanjuje induktivni otpor pa se povecava struja kroz induktivitet. iako je ta struja reaktivna, ona na B-H krivulju ima isti uticaj ka i DC struja. Sa ovdi trazenih 30H induktiviteta cemo pri 20Hz imat induktivni otpor od nekih 3,7K a to znaci da cemo pri maksimalnoj pobudi (amplituda 250V) kroz induktivitet imat amplitudu struje od nekih 65mA

Iz tih razloga sam predvidil zracni raspor. Iako bi trafo mogal i bez njega, smatram da je ovdi vrlo koristan. Naravno, daleko je manji nego raspor na SE trafu jer ovdi on nije neophodan uvjet. Ali da je koristan, je.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la sstrsat » 10 vel 2012, 15:15

zmajz je napisao/la:Sory, tek sad sam išao pažljivije čitati sstrsatovo objašnjenje po pitanju raspora, zašto je dobro uvrstiti ga u PP trafo!

E jebiga, ja vec napisal i poslal malu dopunu. :lol: Ali mi nije zal truda za pisanje, takva pitanja kod mnogih izazivaju brojne nedoumice pa nije lose to prikazat na cim jasniji nacin
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 10 vel 2012, 15:20

zmajz je napisao/la:Samo jedno pitanje:

Stupanj magnetiziranosti željezne jezgre transformatora nije u potpunosti proporcionalan sa jakosti struje u namotaju, odnosno promjena magnetiziranja ne slijedi u potpunosti promjenu struje kroz žicu. Ukupan postotak nelinearnosti dobivene na takav način nije jednak u svakoj poziciji magnetiziranosti, ali je najveći kod promjene smjera magnetizacije (i struje) i graničnim područjima mogućnosti magnetizacije jezgre. Kroz zrak je ta promjena potpuno linearna, pa bi idealan trafo (s aspekta linearnosti promjene magnetnog polja) bio onaj namotan "u zraku". Problem je što bi se za dobivanje potrebnog induktiviteta za prijenos niskih tonskih frekvencija trebalo namotati enormno velika zavojnica, koja bi zadovoljila potrebu za linearnosti, ali bi zbog veličine i broja zavoja imala ogromne omske i kapacitivne gubitke i bila idealne antena za skupljanje svih ostalih smetnji prisutnih u blizini, kao i što bi sa svojim otvorenim (elektro)magnetnim poljem inducirala tonski signal i tamo gdje ne treba. Kad se prilikom slaganja limova ostavi zračni raspor, onemogući se magnetizacija graničnog područja proporcionalno širini raspora i time linearizira promjena magnetizacije. Naravno, povećavanjem raspora bi se došlo u situaciju koja bi sve više sličila onoj sa zavojnicom bez jezgre, sa svim svojim dobrim i lošim karakteristikama.
Ako se dobro analizira i transformator za SE sa stalno prisutnom istosmjernom strujom, vidi se da bi ga ta DC struja dovela do područja nelinearnosti, ili čak do kraja maksimalne mogućnosti magnetizacije(saturacija), pa bi izmjenična komponenta (tonski signal) bila vrlo izobličena.
Problem se može riješiti i ogromnim povećanjem željezne jezgre za koju bi tražene promjene magnetizacije bile daleko od graničnih područja gdje dolazi do izobličenja, ali uz neracionalnost bi se tu javili i puno veći omski i kapacitivni gubitci.
Obrazloženje vrijedi i za protufazni transformator, ako se uzme u obzir da je gotovo nemoguće imati trajnu simetriju istosmjerne struje kroz namote (odnosno "nultu" početnu magnetizaciju").
davorin

PostPostao/la Kaligula » 10 vel 2012, 17:16

Ovi zadnji postovi su toliko brzo stizali, da ih nisan stiga ni čitati, a kamoli razumit.
Evo, sad na tanane i s razumijevanjem čitam i upijam sav ovaj trud koji je uložen za proračun trafa.
Idem post po post:

sstrsat je napisao/la:Kaligula, ako ti je velicina jezgre EI150 vizualno prihvatljiva onda smo tu vrlo blizu definitivnim podacima za PP trafo. Jos pokoju iteraciju ce tribat provest zbog mozda ponesto drukcijih debljina zice koje Branko ima na raspolaganju ali to nije problem uradit.
Mislin da su tanki audio limovi normalno dobavljivi za EI150 jezgru (ako ih bas zelis koristit). Ona je po meni vise nego dobar kompromis izmedju potribnih zahtiva i vizualne prihvatljivosti. Sa jezgrom EI135 bi ipak rezultati bili poprilicno ispod. Morali bi sa njom ili smanjivat induktivitet ili uz odrazanje istog induktiviteta prihvatit povecanje omskog otpora zice.
kako je ova iteracija sa EI150 jezgrom pokazala da se sa njom dobivaju odlicni rezultati onda te vise necu ni nagovarat da gres na EI192 jezgru. Virujen da ce ti ova EI150 bit dovoljno vizualno prihvatljiva i da ti niki nece rec da u sobi nimas amp nego aparat za varenje :lol:

Kad sam s Brankom dogovara trafo za GK-71 ideja je bila da bude EI-150. Međutim Branko nema audio limove EI-150. Zato i je kompromisno dogovoren trafo EI-125 s audio limovima za GK-71. No, pomaka sam radnu točku GK-71 tako da će izlazna snaga biti oko 50-ak Wata, i neminovno je i ovdje ići na veći trafo.
Branko je rekao da on može nabaviti audio limove EI-150 ali ne manje od 100kg, a samo za jednog kupca to mu se ne isplati.
Ako sam mu ja kupac za EI-150 i za PP BiAmp i za GK-71, to su ćetiri trafa, pa ću provati s njim popričati.
Njega nema ode na forumu, pa je šteta šta ovo sve skupa ne prati, ali je otvoren i za kompliciranije načine motanja nego šta je do sad komercijalno odrađiva svoje transformatore.
Ovaj tvoj prijedlog 4P+3S mu neće biti problem.
Ja pristajem na trafo EI-150. Pristao bih i na EI-195. Nije upitna veličina. Bitno je da on bude onakav kakav triba biti.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la davorin » 10 vel 2012, 17:48

Kaligula je napisao/la:Branko je rekao da on može nabaviti audio limove EI-150 ali ne manje od 100kg, a samo za jednog kupca to mu se ne isplati.

Ukupna težina samih trafo limova za 4 transformatora EI150x72 će biti oko 34 kilograma!
Iz 100kg se NE mogu složiti 12 takvih transformatora, a kladio bih se da bi se na forumu našao još po koji graditelj koji bi trebao takav ili sličan trafo od EI150 limova (ili možda kakav mrežni?), pa bi se vikleru brzo isplatila kupnja 100kg!
Zadnja izmjena: davorin; 10 vel 2012, 18:46; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la harkonen » 10 vel 2012, 18:03

Da, u ovo sam uvjeren, pogotovo što i meni treba nekoliko izlaznih.....
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Kaligula » 10 vel 2012, 18:08

I? Na meni je da ga zoven! :D
Može... ali je problem šta neman br. moba, nego samo od firme. A sutra Subota, snig, bura, pa Nedjelja.
A ako pošaljem mail, sigurno se neće javit do Ponediljka, Utorka...
Traži se broj moba! :phoner:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot] i 1 gost.