harkonen je napisao/la:Jezuš Sstrsat, 192-ojka?
Pa ubila ga bu žena kad vidi dve takve nakaze u kući! Prestrašno.
To je puno gore od tvojih prigušnica u katodama, one bar izgledaju zanimljivo, ali ovo su dvije željezne gljunte.
A i kod tog profila sigurno nema tankog lima, barem kod nas, odnosno mislim da je ovo oko 0,8mm
Vjerujem da bi Kaligula pošteno prošao i sa EI150x75mm. Ipak je to PP amp.
Znam da bi ti što pravilniju fazu s donje strane, no prilično je širok spektar koji taj bass amp mora odsvirati
da ga je teško uopće i tako zvati ...

E jebiga, nisan ja kriv ca matematika i fizika kazu to ca kazu i ca ne znaju lagat.

I ca njih dvi dosta jasno pokazuju zac je puno cijevnih pojacala "tanko u basu". Ili da buden jos odredjeniji, njih dvi jako dobro ocrtavaju zac proizvodjaci trafa uglavnom daju grafove frekventnog opsega snimane pri snagama od 1W. Za koji od komercijalno dobavljivih trafa si vidil graf frekventnog opsega
sniman na punoj deklariranoj snagi? Ja da ti buden iskren, ne sican se da san za ijedan od komercijalnih trafa vidil takav graf.
Slazen se da se za EI192 nece nac "audio" limovi sa debljinom manjom od 0,35mm nego da su tu nabavljivi jedino oni deblji ali s obzirom na frekvencije koje mora prenit takav trafo onda to i nije od nekog znacaja. Do par kHz bi dosal i da mu umisto trafo limova ubacis i zeljezni tondin

ovdi nam ne znaci nista ako se 3dB pada desi npr vec na nekih 6kHz-a
A ovdi moran opet ponovit da je cilj postic cim bolji rad trafa na najnizim frekvencijama. Bez inzistiranja na tome ne bi cili ovaj projekt biampa uopce imal nekog veceg smisla. I nemoj me tirat da moran opet ponavljat razloge zac triba ic cim deblja zica, pogotovo na sekundaru. A cim je deblja to pita vise prostora tako da je i to jedan od razloga zac san predlozil EI192.
Da li bi se moglo proc sa EI150 limom? Virovatno da ca se tice zeljenog induktiviteta ali tu ima svoju itekako znacajnu ric i B-H krivulja magnetiziranja. Ako ona kaze da moze, onda moze. Ali ako kaze da ne moze, onda nima nacina da ju se zaobidje.
Zato, ako imas tocnu krivulju magnetiziranja trafo lima, stavi je molin te ovdi (ako nimas plati Kolareku par gemista

pa ces je virovatno dobit od njega) tako da ne nagadjamo nego da mozemo garantirat da ce se rezultat izradjenog trafa poklapat sa proracunom. Mislim, mogu uzet nesto po sicanju i storit izracun po tome ali bin ipak volil da to bude cim tocnije. Mogu zet i neke pretpostavljene vridnosti relativnog permabiliteta i isto dobit priblizne rezultate ali bin ipak volil imat tocnu krivulju.
Necemo valjda na ovon forumu fusarit, jebes npr trafo koji na 1W gre doli do npr fascinantnih 5Hz a na punoj snagi se ne uspije spustit ni do 30Hz

Tu se nikako ne smi zaboravit da pad induktiviteta ka rezultat B-H krivulje znaci i pad induktivnog otpora primara. I bez obzira ca je induktivni otpor reaktivan pa se na njemu razvija samo jalova snaga, on tjera cijev da daje struju preko dozvoljenih granica a mislin da ti ne triban objasnjavat ca to dela ne samo sa trajnosti cijevi nego i sa spektrom harmonika. Da kazemo to "audiofilski"

da amp tako i tako zvuci.
Kod puno trafa imamo bas taj malo skriveni paradoks. Mozda proizvodjac i navede da trafo ide do te i te dolnje frekvencije na punoj
deklariranoj snagi i da pri tome cak niti ne laze. Ali naravno presuti sa koliko visokoomskim ili koliko niskoomskim generatorom su vrsena mjerenja. I koliko su strujne mogucnosti takvog mjernog generatora bile vece nego ca ce ih imat cijev koja ce se u realnosti nac ispred takvog trafa
Zato iskopaj negdi tu krivulju i nalipi je ovdi, das ist ordnung

. Niman bas vrimena ic ju trazit po netu. A nakon toga cemo moc sigurno rec da li bi eventualno jezgra EI150 udovoljila. Ako bi, tim bolje. Ali ako ne bi, triba i na to bit spreman.
U ukupnoj cijeni ampa to povecanje jezgre na EI192 ne bi predstavljalo neku znacajnu razliku a to ca bi pitala nec vise prostora.... paaa, ni ratovi se ne mogu vodit bez kolateralnih zrtava
A ako mislis da su prigusnice u mom OTL-u velike, bolje da ti ne kazen kolike

ce najvirovatnije bit neke prigusnice koje su u najozbiljnijem razmatranju. Pal bis odma sa stolice

ali o tome kad dojde vrime.