GM-70 SE Full DHT monoblokovi

Re: GM-70 SE Full DHT monoblokovi

PostPostao/la tom_hifi » 13 sij 2013, 16:53

Dean je napisao/la:Da tak nekak. Recimo da je grijanje u prekidu, a dovedemo Bias napon i pustimo anodni ? Ili recimo nema lampe a mi to sve uključimo?

Da nema lampe, samo bi anodni napon bio nešto viši jer nebi bilo tereta i automatski bi nešto veći teret bio na samim elektrolitima poradi tog višeg napona. A ako nema grijanja, a pusti se anodni, onda bi moglo biti svega, koliko je to meni poznato :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » 13 sij 2013, 21:25

tom_hifi je napisao/la:
Dean je napisao/la:Da tak nekak. Recimo da je grijanje u prekidu, a dovedemo Bias napon i pustimo anodni ? Ili recimo nema lampe a mi to sve uključimo?

Da nema lampe, samo bi anodni napon bio nešto viši jer nebi bilo tereta i automatski bi nešto veći teret bio na samim elektrolitima poradi tog višeg napona. A ako nema grijanja, a pusti se anodni, onda bi moglo biti svega, koliko je to meni poznato :)

Ako nema lampe, a pusteni su svi naponi, nikom nista. Kondenzatori u ispravljacu moraju biti tako dimenzionirani da izdrze napon kad nema opterecenja.

Ako nema grijanja, a pusten je visoki napon i bias, isto nikom nista. Elektrode su odvojene, a izmedju je vakuum. Slicno je ako imamo dvije gole zice spojene u mrezu od 220V, a izmedju je poveci razmak, nigdje se ne dodiruju, i nista ih ne dodiruje... nikom nista.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » 13 sij 2013, 21:32

To sam htio samo biti siguran u neka svoja razmišljanja. Zanimalo me da li pratiti i strujno ili samo naponski za Tomijev projekt. Hvala :hail:
Dean

PostPostao/la tom_hifi » 13 sij 2013, 21:40

Dean je napisao/la:To sam htio samo biti siguran u neka svoja razmišljanja. Zanimalo me da li pratiti i strujno ili samo naponski za Tomijev projekt. Hvala :hail:

U principu, naponski je dovoljno. A znaš zašto? Kad ćeš strujno opteretiti ispravljače (ovdje najviše mislim na grijanje), napon će sigurno pasti skroz ili ga uopće neće biti, ako bi ti ispravljači bili neispravni (napuhnuti elektroliti itd). A bias, ako njega nema, a grijanje radi i anodni radi, ako nema osigurača ili ne pregori, anoda bi se mogla rastaliti. Malo sam se informirao u međuvremenu :)
tom_hifi

PostPostao/la sstrsat » 14 sij 2013, 09:37

U konkretnom slucaju (ovo pojacalo) triba gledat ne samo izlaznu GM70 nego i lampe ispred nje. Samoj GM70 se nece nista desit jer joj je dozvoljeni anodni napon veci nego ca se ovdi moze pojavit i u slucaju neopterecenog HV ispravljaca ali ostale dvi cijevi su u (prividno) dosta tezem polozaju ako im nestane grijanja. U tom slucaju bi se na njihovim anodama pojavilo skoro 580V. 4P1L bi to mozda (zapravo virovatno) i kratkotrajno podnila ali 3A5 kojoj je maksimalni napon deklariran na svega 135V gotovo siguro ne bi. OK, praksa je pokazala da cijevi zapravo izdrze daleko vece napone od onih koje je proizvodjac navel ka maksimalne ali tih 580V bi najvirovatnije ipak bilo malo previse za 3A5 tako da bi njezino unistenje bilo virovatno.... kad ne bi bilo one 200V zenerice :D

Tako da takva potencijalna situacija zapravo i nije (pre)opasna. Prvo ca je jako malo virovatno da ce nestat obadva napona grijanja za te dvi cijevi (a cak i da se to kojim slucajem desi doc ce do deaktivaze optocouplera u starteru i vrlo brzog gasenja obadva visoka napona). A ako dojde do prekida neke od zarnih niti onda je cijev ionako upropastena pa vise nije ni vazno oce li u njoj zaiskrit :lol: . A u slucaju (moguceg) scenarija ka ca je los kontakt na podnozju koji bi dovel do prestanka grijanja cijevi, 4P1L ce kako je vec receno sama po sebi "prirodno" prezivit a zastitu 3A5 ce osigurat 200V zenerica.
Za GM70 je vec receno da je dovoljno robusna da to prezivi bez poslidica.

Tome, slobodno naprid, strahu nima nekog mista :D
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tom_hifi » 14 sij 2013, 10:33

Nemam ja straha :)

Bitno mi je samo da osnovna zaštita bude prisutna, a na ostalo, ovako i onako, ne možemo utjecati.

Sad je najveći teret na Kaliguli i mjerenju izlaznih trafa, ali neću ga previše pilat oko toga :lol:
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 14 sij 2013, 15:38

Riješeno je pitanje izlaznih trafa. Dobio sam ponudu koju je teško bilo odbiti. Unutra idu Lundahl transformatori. :)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » 14 sij 2013, 15:44

tom_hifi je napisao/la:Riješeno je pitanje izlaznih trafa. Dobio sam ponudu koju je teško bilo odbiti. Unutra idu Lundahl transformatori. :)

koji trafoi i pošto?
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » 14 sij 2013, 15:46

Pa samo me za cijene ispituješ cijelo vrijeme :)
tom_hifi

PostPostao/la harkonen » 14 sij 2013, 15:48

Ovo si dobro odlučio. Samo to ću ti reći.
I'm too old for this s...
harkonen

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.