s@ki je napisao/la:šta smo rekli, 200x300 ... slažemo ih na kat ?
Nemam pojma koje još budu dimenzije

s@ki je napisao/la:šta smo rekli, 200x300 ... slažemo ih na kat ?
sstrsat je napisao/la:Kaligula je napisao/la:Evo prijedloga kako mjeriti struju kroz GM-70.
Na shemi fali niskopropusni filter izmedju cijevi i opampa jer bi bez njega komparator reagiral i na audio signal a to ne bi bilo ispravno. Komparator mora reagirat samo na prekoracenje DC nivoa.
I invertirana konfiguracija komparatora mi se bas previse ne svidja. Iako je sa aspekta PIC-a svejedno oce li on aktivirat zastitu kad je komparator na L ili na H, nekako je logicnije i prirodnije da povecanje struje preko odabrane granice dize izlaz komparatora na H.
Ja bi tu stavil dupli opamp. Znaci najprije low pass filter (drugog ili treceg reda) onda opamp u spoju buffera radi velikog ulaznog otpora prema filteru i tek onda opamp u spoju komparatora. Mada bi se moglo izac i bez komparatora ako se korist AI pin PIC-a uz softverski odredjen nivo na kome ce zastita reagirat.
bepone je napisao/la:ako je lampa biasirana na 80mA, maks audio signal je 160mA, neka neko okrene sve potove do kraja i naleti distorzioni peak koji ce nabacit jos vise struje - dolazimo do cca 200-250mA,
veliki su to rasponi signala za jednu zastitu a pogotovo komplicirat s PIC-om, moje je misljenje da zastita nije ni potrebna? zastita sluzi da bi eventualnmo zastitila izlazni trafo prilikom proboja anode na katodu... ali pitanje je ako bi u toj milisekundi prije probio ili rastalio trafo nego zastita uspjela iskljucit pojacalo i ispraznit kondenzatore ?
davorin je napisao/la:Nikakva zaštita neće spasiti izlazni trafo ako se pri punoj snazi iskopča zvučnk! A ništa neće spasiti elektroniku vezanu za katodnu zaštitu ukoliko elektronka(ili podnožje) probije (anoda-katoda)!
micro je napisao/la:davorin je napisao/la:Nikakva zaštita neće spasiti izlazni trafo ako se pri punoj snazi iskopča zvučnk! A ništa neće spasiti elektroniku vezanu za katodnu zaštitu ukoliko elektronka(ili podnožje) probije (anoda-katoda)!
Da li si to isprobao sa nekom zastitom?
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.