našao razne tube, ima tko prijedloge?

Re: našao razne tube, ima tko prijedloge?

PostPostao/la LesFaul » 25 tra 2012, 12:47

Sve je meni to poznato pa sam zato i postavio pitanje. Naime polovina napona ne znaci i pola reflektirane impedancije jer se prenosni omjer za pojedini izvod na primaru prije množenja s otporom sekundara kvadrira! Tako proizlazi ako su izvodi na prvom trafu:

davorin je napisao/la:
Postojao je mali trafo (ISKRA; Jezgra EI-60x20; cca~4cm2) koji je imao primarne izvode za regulaciju snage preklopnikom: 4W/2W/1W/0,5W/0,25W (sekundar je bio za 8 Ohma). Reflektirane impedancije bi bile 2500/5000/10000/20000/40000 Ohma, za anode bi se koristili izvodi 0-0,5W, a za "+" izvod od 1W.

A1 na izvodu 0 onosno 0 ohma
B+ na izvodu 1W odnosno 10 kohma
A2 na izvodu 0,5W odnosno 20 kohma

Isto tako na drugom trafu prema napisanom:

davorin je napisao/la:
Prihvatljivo: anodu 1 spojiti na početak namota, anodu 2 na izvod 1W, a napajanje (+) na izvod 4W !
Uz impedanciju zvučnika od 8 Ohma, primarna impedancija bi bila Raa~18,1kOhm .

proizlazi:

A1 na izvodu 0 onosno 0 ohma
B+ na izvodu 4W odnosno 9 kohma
A2 na izvodu 1W odnosno 18,1 kohma

Problem je u tome sto na izvodu 4W reflektirana impedancija nije 9 kohma nego 4,76 kohma!

Prvi trafo:

0,25W - (odnos 1:70,71)
0,5W - (odnos 1:50,00)
1W - (odnos 1:35,35)
2W - (odnos 1:25,00)
4W - (odnos 1:17,68)

Drugi trafo:

1W - 2,1V (odnos 1:47,6)
2W - 2,9V (odnos 1:34,5)
3W - 3,6V (odnos 1:27,8)
4W - 4,1V (odnos 1:24,4)

Dakle, moje pitanje je bilo, dali određivati poziciju srednjeg izvoda na polovici prenosnog omjera (odnosno napona primara) ili na polovici reflektiranog otpora sekundara na primaru (ili polovici Raa) buduci to NISU iste pozicije.
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la davorin » 25 tra 2012, 13:12

Polovica napona (gledano na ukupni napon) će u isto vrijeme dati četvrtinu impedancije (gledano na ukupnu impedanciju)!
Tako je i kod svih protufaznih transformatora, odnosno savaka polovica protufaznog namotaja gledana za sebe ima četvrtinu ukupne impedancije.
Na primjer trafo od Raa=4kOhma (za npr. EL34) ima u svakoj polovici namotaja samo 1 kOhm (gledano kao zaseban namotaj; što je značajno kod određivanja radnih točaka elektronki u protufazi, odnosno pojedinačnoj elektronki se iscrta opteretni radni pravac od Ra=1kOhm).
davorin

PostPostao/la sstrsat » 25 tra 2012, 14:41

A da se malo stane na loptu pa da se pocetniku ne budi neke virovatno neosnovane nade da ce sa takvim trafima napravit PP pojacalo

Prije nego ca se uopce gredu razmatrat prijenosni odnosi triba malo promjerit fazne stavove tog trafa sa se visi da li je uopce upotribljiv za PP upotribu a najvirovatnije nije.
Tu su siguro primari motani jedan za drugim u istom smjeru (nima razloga da bude drukcije s obzirom na namjenu tih trafa) a gotovo sigurno nima mogucnosti da se pojedine sekcije odvoje i da ih se fazno korektno veze za upotribu u PP trafu.

Tek kad bi se mogla postic fazna korektnost onda bi se moglo razmisljat di spojit anode a di napajanje. Mada se zapravo nima ca previse razmisljat, anode bi u tom slucaju isle na com i na 0,5W a napajanje na 2W ili bi (za vise zavoja) anode isle na com i na 0,25W a napajanje na 1W.

Al cak i kad bi se uspilo doc do spojeva namotaja i vezat ih korektno po fazi, takav trafo bi na iole visim frekvencijama (vec od par kHz-a) imal vrlo lose osobine i vec bi tu negdi pocel gubit ispravno odrzavanje 0 i 180 stupnjeva fazne razlike. Taj trafo siguro nije motan po pravilima o motanju PP trafa a isto tako sigurno nije vodjeno racuna o frekventnom opsegu jer mu je namjera da sluzi u PA razglasnim zvucnicima di je zapravo dosta prenit "telefonski" propusni opsef od nekih 300Hz do 3,5kHz-a

Bolje bi bilo takve savjete ne davat pocetnicima jer svi znamo koliko su razocaranje ili uspjeh na prvoj konstrukciji presudni za dalnji ulazak u sve to
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la LesFaul » 25 tra 2012, 15:24

davorin je napisao/la:Polovica napona (gledano na ukupni napon) će u isto vrijeme dati četvrtinu impedancije (gledano na ukupnu impedanciju)!

Ok, onda je sve jasno, ova izjava tj. najvjerojatnije lapsus, ne stoji:

davorin je napisao/la:
Postojao je mali trafo (ISKRA; Jezgra EI-60x20; cca~4cm2) koji je imao primarne izvode za regulaciju snage preklopnikom: 4W/2W/1W/0,5W/0,25W (sekundar je bio za 8 Ohma). Reflektirane impedancije bi bile 2500/5000/10000/20000/40000 Ohma, za anode bi se koristili izvodi 0-0,5W, a za "+" izvod od 1W.

Tocno bi bilo da B+ (napajanje) treba spojit na izvod 2W, a ne na izvod 1W, od cega i zbog cega je i pocela ova prepiska.

@sstrsat: Meni je kristalno jasno da je prilagodni trafo za 100V liniju daleko od audio trafa i idealnih karakteristika istog, ali moje pitanje je bilo usmjereno ka audio PP trafima i njihovom spajanju opcenito, a ovi 100V trafi su uzeti samo za primjer. A pocetnik ki HOCE procitat i SHVATIT ono sto je napisano ovo ce dozivit kao skolu za kasnije. Nakon "prvih audio macica" za koje kazu da se ionako bacaju u more, imat ce vremena za Lundahle i Tamure.
LesFaul

PostPostao/la davorin » 25 tra 2012, 15:36

sstrsat je napisao/la:A da se malo stane na loptu pa da se pocetniku ne budi neke virovatno neosnovane nade da ce sa takvim trafima napravit PP pojacalo

Prije nego ca se uopce gredu razmatrat prijenosni odnosi triba malo promjerit fazne stavove tog trafa sa se visi da li je uopce upotribljiv za PP upotribu a najvirovatnije nije.
Tu su siguro primari motani jedan za drugim u istom smjeru (nima razloga da bude drukcije s obzirom na namjenu tih trafa) a gotovo sigurno nima mogucnosti da se pojedine sekcije odvoje i da ih se fazno korektno veze za upotribu u PP trafu.

Tek kad bi se mogla postic fazna korektnost onda bi se moglo razmisljat di spojit anode a di napajanje. Mada se zapravo nima ca previse razmisljat, anode bi u tom slucaju isle na com i na 0,5W a napajanje na 2W ili bi (za vise zavoja) anode isle na com i na 0,25W a napajanje na 1W.

Al cak i kad bi se uspilo doc do spojeva namotaja i vezat ih korektno po fazi, takav trafo bi na iole visim frekvencijama (vec od par kHz-a) imal vrlo lose osobine i vec bi tu negdi pocel gubit ispravno odrzavanje 0 i 180 stupnjeva fazne razlike. Taj trafo siguro nije motan po pravilima o motanju PP trafa a isto tako sigurno nije vodjeno racuna o frekventnom opsegu jer mu je namjera da sluzi u PA razglasnim zvucnicima di je zapravo dosta prenit "telefonski" propusni opsef od nekih 300Hz do 3,5kHz-a

Bolje bi bilo takve savjete ne davat pocetnicima jer svi znamo koliko su razocaranje ili uspjeh na prvoj konstrukciji presudni za dalnji ulazak u sve to

Da, u većini slučajeva nemaju baš neku zavidnu karakteristiku, ali neki su sasvim upotrebljivi.
Namotani su uglavnom na 3 načina:
Trafo A= 1.Kompletan primar sa svim izvodim 2.kompletan sekundar
Trafo B= 1.Kompletan sekundar-a 2.Kompletan primar sa svim izvodima 3.Kompletan sekundar-b, spojen paralelno prvom sekundaru-a
Trafo C= 1.Kompletan sekundar-a 2.Polovica sekundara 3.Kompletan sekundar-b 4.Polovica primara sa izvodima spojena u seriju sa prvom polovicom primara 5.Kompletan sekundar-c (sekundari su bili vezani paralelno)
U sva 3 slučaja je moguće spojiti protufazno pojačalo, ali se ohmski otpori pojedinih dijelova (izabrane polovice preko izvoda) prilično razlikuju.
Trafo tipa A je uglavnom bio namjenjen za ozvučavanje glasa (obavjesti na kolodvorima, firmama, vojarnama itd), i nije baš pogodan za reprodukciju glazbe.
Trafo tipa B je imao manje ohmske razlike (u izabranim polovicama), a bio je namjenjen za škole, restorane, hotele, brodske salone i slične prostore.
Namjena mu je bila prvenstveno za reprodukciju glazbe, i u većini slučajeva je imao frekventni raspon između 50Hz i 10kHz. Koristio sam ih povremeno za mala gitarska pojačala.
Trafo tipa C je bio prilično dobar, a namjena mu je bila daljinsko monitoriranje u studijima, kontrolu emitiranja po objektima odašiljača itd. Zvuk im je bio sasvim korektan (iako vjerojatno nije ima bitno širi frekventni opseg od trafa tipa B, a imamo ih u studiju i dežurani u zgradi SV-1200 odašiljača u Grbama kod Zadra), a svojevremeno sam napravio s takvim parom vrlo pristojno pojačalo sa parom EL84 u triodnom spoju (naravno stereo, sa 2 para :D ).
Zapravo bi moj savjet bio da se početnik za prvu gradnju upusti u bitno jednostavnije SE-pojačalo, ali uz dobru pomoć i podršku sa strane mogao napraviti i ovako jednostavno PP pojačalo.
davorin

PostPostao/la LesFaul » 25 tra 2012, 15:58

davorin je napisao/la:Zapravo bi moj savjet bio da se početnik za prvu gradnju upusti u bitno jednostavnije SE-pojačalo, ali uz dobru pomoć i podršku sa strane mogao napraviti i ovako jednostavno PP pojačalo.

Ovo i jest bit cijele price, savjet za pocetnika s "pocetnickim" i prije svega jeftinim komponentama! Kako bude dolazilo znanje, tako ce valjda i lova, a onda ni kvaliteta uradaka nece izostati.

Inace Davorine, ovo iznad je jos jedan u nizu jako dobrih postova koje nemozes sresti po netu jer su stvar zivotnog iskustva i malo tko je zeljan i voljan podijeliti ih s drugima! Bravo!
LesFaul

PostPostao/la audio kutak » 29 tra 2012, 03:25

joe dalton je napisao/la:
audio kutak je napisao/la:čistilo se ovih dana pa se našlo dosta raznih tuba

to sam davno dobio od jednog starijeg gospodina i stajalo mi do nedavno, čak sam zaboravio da ih imam :)

ako mi tko može predložiti audio pretpojačalo sa ovim tubama koje sam naveo bilo bi lijepo, molio bih
savjete i prijedloge iskusnijih ljudi sa foruma

Nhf. ali ovo mi zvuci kao "imam 4 gume pa bi pravio auto".
U cijeni cijevnog pretpojacala su lampe manja stavka. Ima ruskih 6N6 i 6N1 za 2-3$, ima shema preampa tu na forumu, jednostavna provjerena konstrukcija, ko stvoreno za pocetnika. Ako te zanimaju cijevi moj bi ti savjet bio da krenes s tim. Slagati amp s nekim cijevima samo zato jer ih imas na tavanu nije za neiskusne.

ja bih samo preamp radio... nikakav amp u dogledno vrijeme.... :(

može i nekakav izlaz pa da ga uguram u cd-player da ima topliji zvuk... ima neka šema sa malim naponima?
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la harkonen » 29 tra 2012, 08:03

A...... sa koliko parnih harmonika? :lol: :lol:
Glede napona, ne treba tražiti rad na niskim naponima (ima lampi koje to mogu, ali to nisu ove tvoje)
jer imaš određenu nesigurnost u uspjeh, uvijek se nađe neki stari radio, izvadi se mrežni trafo i ako je
ispravan - riješio si glavninu problema. Ostatak je šakica djelova, a manje su šande sa ćeš se razočarati ,
kako bi mogao sa prvobitnog polazišta s niskim anodnim naponom.
Meni se recimo 6cg7 čini kao dobra osnova, imaš ih dvije, valjda je jedna ok. Prouči teme o čitanju i značenju
grafova lampi, te konstrukciji radne linije, pa će svi skočit' pomoć'.....
:ugeek:

p.s.
Bez ljutnje ovo sa parnim harmonicima, ako si pratio forum, onda znaš čemu je riječ.....
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la audio kutak » 29 tra 2012, 12:40

harkonen je napisao/la:A...... sa koliko parnih harmonika? :lol: :lol:
Glede napona, ne treba tražiti rad na niskim naponima (ima lampi koje to mogu, ali to nisu ove tvoje)
jer imaš određenu nesigurnost u uspjeh, uvijek se nađe neki stari radio, izvadi se mrežni trafo i ako je
ispravan - riješio si glavninu problema. Ostatak je šakica djelova, a manje su šande sa ćeš se razočarati ,
kako bi mogao sa prvobitnog polazišta s niskim anodnim naponom.
Meni se recimo 6cg7 čini kao dobra osnova, imaš ih dvije, valjda je jedna ok. Prouči teme o čitanju i značenju
grafova lampi, te konstrukciji radne linije, pa će svi skočit' pomoć'.....

p.s.
Bez ljutnje ovo sa parnim harmonicima, ako si pratio forum, onda znaš čemu je riječ.....

-ma to sam na ebayu našao par kineskih preampova kojima je dovoljan trafo od 12v za napajanje cijelog sklopa, ono.. jedna lampa, malo djelova i to je to..

-probati ću nači nešto sa 6cg7 ... idem kopati po netu....

p.s.sve je dobrodošlo, i pokuda i šala i pohvala....
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la harkonen » 29 tra 2012, 13:57

Ma jok, zaboravi te kineske stvari na 12V. Osim ako nemaš recimo 6n27p, ali i njoj bi
12v bilo premalo, kinezi multipliciraju taj napon pa nije da lampe rade baš na 12, ali
svejedno ispod onog što bi čovjek odabrao kao idealno, odnosno optimum....
Uzmi graf na http://www.classiccmp.org/rtellason/tubedata/6CG7.PDF na 4-toj stranici
i crtaj do mile volje tako da se stvari slažu sa naputcima na početku teme Tube line stage
ovog foruma. Brzo ćeš to poloviti i onda te više neće napuštati jedno vrijeme. Zaraza.
I'm too old for this s...
harkonen

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.