Kaligula je napisao/la:Pripreman napajanje za 6P3S-ice, pa imam jedno pitanje:
Ovaj put sam lipo odradija PSUD. No, ako upalim ispravljč bez opterećenja ode teoretski izlazni napon sa 330V na 470V.
Kako su elektroliti 400V, hoće li biti dima ili praska?
Vrlo virovatno....da. Ako je PSUD rekal da ce bit toliki naponi u praznom hodu ondace oni i bit vrlo priblizni tome. A tih 470V je prakticno 20% vise od deklarirano dozvoljenih 400V za elke. Po mom iskustvu, velika vecina elka prezivljava 10% vise nego ca su deklarirani, pogotovo ako to stanje kratko traje, ali 20% je ipak malo previse.
Ako ce morat ic takvi elki onda bi bilo jako pozeljno stavit HV delay sklop koji bi spojil trafo na ispravljac tek kad su se cijevi ugrijale. A naravno dodat i kakav blider sa par mA struje koji bi vec sam po sebi donekle smanjil tih 470V a po iskljucenju bi ubrzal praznjenje elektrolita.
Ali mozda i ne moras ic na toliki napon u praznom hodu. Ako si isal na veliki broj RC celija da dobijes jako potiskivanje ripplea, kod pojacala za zvucnik je ipak dozvoljen veci ripple nego kod headampa. Ovdi trafo jako umanjuje ripple jer mu prijenosni odnos nije bas mali. Ako se na samom izlazu za zvucnike dobije npr 0,5mV rilpplea to bi tribalo bit sasvim u redu da se brum ne cuje. A to finalno znaci da bi recimo nekih 10 do 15mV ripplea na napajanju izlaznih cijevi bilo dozvoljeno.
Ili prearanzirat gfilter ispravljavljaca tako da budu manji R a veci C pa vec time smanjit potribe za previsokim naponima.
Ajde molin te stavi ovdi sliku iz PSUD2 pa cemo je prokomentirat. I javi koliko ukupno elka imas na raspolaganju i koliki su im kapaciteti ako bude tribalo prearanzirat filter.