GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la sstrsat » 01 ožu 2012, 22:41

Ki god da je ima, upravo sada je zamoljen :D da je skanira i prosiri zainteresiranima. Naravno, ne triba bit bas cila skanirana nego ono ca je bitno iz nje
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 01 ožu 2012, 22:47

Kaligula je napisao/la:@davorine i @sstrsat!
Sad ja moran prškati! :)
Ovo kako ste vi odradili proračune, ovo je tako dobro napravljeno, da mi je teško naći riči kako da vam rečem nešto šta vam neće biti drago. Ja sam već nekoliko puta ode na temi iznija moj stav da sam svjestan troška i da želim napraviti amp što bolje i kvalitetnije mogu. Zato ste mi vi i izašli u susret da to upravo tako odradim.
Ali ima jedan problem:
Danas sam razgovara s Brankom iz Odeona da mi pošalje dimenzije žica i da se raspitam kad dolazu limovi. Usput sam ga upozna do kojih su mira transformatori narasli. Branko mi je reka da on nemože tehnički izvesti trafo veći od EI-150×90 iz razloga šta je nemoguće namotati žicu na tijelu 50×150 ili 120, a da se to tijelo pod žicom ne izvitoperi, pa ćak i slomi, a kamoli da uspije još i navući limove. Par puta je ponovija da je to tehnički nemoguće. Na kraju kaže, možda bi se odlućija namotati na 50×100 ali da bi rađe osta na 50×90. Kaže da se kod takvih izračuna mora ići na veću dimenziju limova.
A kako već postaje fama oko tih EI-150 limova, obeća sam mu da ću ponovo popričati s vama.

Kako sad EI-150×90 ili 100 postaje limit, svjestan sam da ću izgubiti na bandwith-u. No moji IKONI i tako ne idu ispod
37Hz - 30kHz, to neću izgubiti ništa ako mi trafo ne može prenijeti ispod 37Hz. A ni visokima nebi smija osjetiti manjak jer i tako u ovin godinama ne čujem ništa preko 12kHz, možda i manje... :lol:

Molija san Branka da me ne stavlja na čekanje i da mi namota transformatore odmah ćim dođu limovi. Obećao je da hoće. Ali neće ih motati dok sa sigurnošću ne shvati način motanja. Obeća sam mu (bez prethodnog dogovora sa sstrsatom :oops: ), pa je ovo ujedno i zamolba sstrsatu da se oko 15-og ovog miseca nađemo s Brankom u Rijeci da mu nebude kakve zabune za motanje.
Da spojimo ugodno sa korisnim... :D

A volija bi sad čuti i vaš sud o ovome!

Imam u radioni strojnu motalicu za transformatore i ne vidim nikakav nerješiv problem kod namatanja EI-150x150!? Možda bi problem nastao onda kad bi vanjska dimenzija tijela bila 2 puta veća od udaljenosti rotirajuće osovine od postolja. Kod mene je udaljenost osovine 30cm, tako da bi tijelo EI-150x150 trebalo u rotaciji promjer oko 21-22cm ili radijus od 10,5-11cm, što je manje od 15cm(ili 14cm) koliko je maksimum. Umjesto "trn"-ova za hvatanje kalema, treba napraviti unutrašnji drveni klup točne dimenzije sa rupom za narezanu osovinu u sredini, i dva drvena stezača dužih stranica kalema koji spriječavaju njihovo širenje koje izazivaju pritisnute narezane izolacije. Sve zajedno se stegne, te ukoliko su sve dimenzije korektne nema većih problema kod namotavanja.
Tijelo EI-150x90 ima rotacioni promjer oko 16-17cm (radijus od oko8-8,5cm) pa predstavlja i puno manji problem.
davorin

PostPostao/la davorin » 02 ožu 2012, 09:29

Evo i skice sa kratkim uputama za namotavanje OT-a, a otvoren sam i za objašnjenja i korekcije.
Privitak/ci
OT-UL-9k-a.jpg
OT-UL-9k-a.jpg (94.47 KiB) Pogledano 7923 put/a.
davorin

PostPostao/la bepone » 02 ožu 2012, 09:44

a tako se izvodi UL namot? samo presendvicira primar? zasto je onaj pojmitis krklec toliko palamudio da se to ne more jednostavno izvest i da trebaju svakva BIFILARNA namatanja?
bepone

PostPostao/la davorin » 02 ožu 2012, 10:00

bepone je napisao/la:a tako se izvodi UL namot? samo presendvicira primar? zasto je onaj pojmitis krklec toliko palamudio da se to ne more jednostavno izvest i da trebaju svakva BIFILARNA namatanja?

Moguće je to izvesti i sa bifilarnim motanjem, ali zbog nemogućnosti nabavke lak žica sa većom probojnom čvrstoćom laka (>500V), sigurnije je to izvesti na ovakav način. Slažem se da je bolja sprega anodnog i UL namotaja kod bifilarnog motanja, no i ovako je vrlo čvrsta bez rizika od proboja.
Ukoliko bi se negdje dala nabaviti lak žica sa probojnom čvrstoćom od >750V(McIntosh i Nestorovic) ili >1kV (AudioNote, Amplimo, Vavac itd.) neka mi se javi jer sam osobno zainteresiran za kupnju.
Ako firma "ODEON" ima takvih lak žica, napravit ću novi proračun sa bifilarnim motanjem.
Napominjem da sam radi pojednostavljenja motanja kod ovoga transformatora predvidio sve namotaje u istom smjeru.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 02 ožu 2012, 14:40

davorin je napisao/la:Kod 30Hz(-3dB) je potrebno imati 48H anodnog induktiviteta za SeClassA(1xGK71; Ua=1000V, Ia=0,1A; Nazivna snaga 40W) UL40%-spoj, Ra=9000 Ohma i Rzv=8 Ohma.
Jezgra EI-150x90 (45cm2-brutto; 42sm2-netto)
Anodni namotaj: 2700 zavoja 0,32mm CuLak u 6 sekcija po 450 zavoja (svaka sekcija 3 reda po 150 zavoja; ukupno 18 redova; sve sekcije spojene u seriju)
UL namotaj: 1080 zavoja 0,18mm CuLak u 3 sekcije po 360 zavoja (svaka sekcija 1 red; ukupno 3 reda; sve sekcije spojene u seriju)
Sekundar 8 Ohma: 81 zavoj 0,80mm CuLak u 4 sekcije po 81 zavoj (sve sekcije spojene paralelno)
Podatke o slaganju sekcija, redoslijedu, spajanju, izolacijama, početnim udaljenostima početaka namotavanja od ruba itd. ću nastojati postati sutra, najkasnije prekosutra.

Davorine, bez ljutnje ali ovo izneseno je po mome preoptimisticno i dosta daleko od onoga ca ce se dobit u stvarnosti. To da ce se sa samo 2700 zavoja na jezgri 50x90mm dobit 48H induktiviteta pri strujama o kojima ovdi pricamo mislin da nece ic.

Da bi se na toj jezgri dobil toliki induktivitet koliki bi moral bit zracni raspor? Evidentno jako mali. I sa kojim strujama bi tu tribalo radit da se ne uleti u zasicenje? Octo prilicno malima jer velicina zracnog raspora ne bi dozvolila neke znacajnije struje tako da bi tesko moglo bit govora o postizanju 40W snage.
Po Mesarosovoj metodi izlazi npr da bi pri 40W snage za taj induktivitet na toj jezgri tribalo nekih 3170 zavoja (znaci bitno vise od navedenog) i ukupni zracni raspor od punih 0,8mm a ipak bimo i sa toliko velikim zracnim rasporom bili jako blizu granicnih indukcija.

Tako da... zeljeni trafo na toj 50x90 jezgri je ostvariv (barem teoretski) ali bi se zbog visoke indukcije tribalo ozbiljno pozabavit pitanjem analize izoblicenja samog trafa. A osim toga bi taj poprilicno veci broj zavoja jos dodatno ogranicil prostor za manipulaciju sa rasipnim induktivitetom i parazitnim kapacitetoma pa bi se tu mogli ocekivat dosta slabi rezultati

Mislin da u ovoj temi bas ne bi tribalo iznosit neke nerealne brojke koje mogu izazvat optimizam bez pokrica nego da se tribamo drzat realnosti. Naravno, necu tvrdit da je metoda izracuna koju ja koristin jedina ispravna ili najtocnija ali cu uvik tvrdit da je u najmanju ruku daleko tocnija od koristenja one bazicne formule u koju se uvrstava neka pretpostavljena vridnost relativnog permabiliteta.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 02 ožu 2012, 15:54

Zračni raspor je 0,3mm (Dc struja 100mA), a prema ranije navedenoj formuli je induktivitet stvarno 48H (Mesaroš-Vistrička). Maksimalna gustoća magnetskog toka jezgre je 0,6T , dok je Mesaroš za prigušnice i transformatore sa istosmjernom predmagnetizacijom uzimao 0,4T. Više primarnih(anodnih) zavoja može stati u "prozor", ali bi se za UL-namotaj i sekundarni namotaj morala uzeti nešto tanja žica da stanu u red. Za neke nove redove žica (i izolacija) u "prozoru" više nema mjesta.
Jezgre na kojima baziram "optimizam" sam kupovao u Ludbregu (EI-120; kupio od jednog viklera transformatora, koji ih inače ne prodaje, ali je napravio izuzetak), a prošle su provjeru mojih proračuna u praksi (doduše ne sa tako velikim snagama). Te su jezgre iz nove produkcije s nešto boljim svojstvima od onih iz '50-ih godina, a smatram da su i nove jezgre koje ODEON kupuje sličnih karakteristika.
U praksi sam također pobornik konzervativnijih pristupa proračunu, ali ovaj puta imam i djelomičnu potvrdu u praksi:
Na jezgri EI-120x60 (~22cm2-netto; jezgra nabavljena iz Ludbrega) sa zračnim rasporom od 0,3mm i namotanih 2200 zavoja sam izmjerio induktivitet od 20H! Ispitni trafo je pri protoku istosmjerne struje od 100mA, a kod 30Hz ulazio u saturaciju tek kod 12W!
Ne pokušavam nikoga uvjeriti u nešto u što i sam ne vjerujem, pa sam zbog toga i sada uložio trud te pokušao doći do realnih i praktičnih rezultata pri proračunima.
Kako trafo treba poslužiti za UL spoj, siguran sam da će zadovoljiti kriterije koje je g.Kaligula tražio. Ako postoji mogućnost posudbe jezgre i tijela od ODEONA, namotao bih (o svome trošku) probne namotaje i izmjerio svojstva jezgre za buduće proračune i/ili korekciju navedenoga.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 02 ožu 2012, 16:24

davorin je napisao/la:Ako postoji mogućnost posudbe jezgre i tijela od ODEONA, namotao bih (o svome trošku) probne namotaje i izmjerio svojstva jezgre za buduće proračune i/ili korekciju navedenoga.

Da, upravo to. To bi stvarno bilo najidealnije rjesenje koje ne samo da bi prekinulo sve dileme oko toga koja metoda je bolje ili losija nego bi nam omogucilo da za neke tipizirane i uvik dostupne jezgre imamo sve potribne podatke za konstrukciju dobrog transformatora. Time naravno i njegovu laku ponovljivost u bilo kojoj iducoj gradnji.
A u takvom probnom motanju zapravo i ne bi tribalo motat cili trafo nego samo "primar" da se moze izmjerit induktivitet i njegova ovisnost o struji (indukciji u jezgri)
Sve ono (ili barem najveci dio) ca se desava na visim frekvencijama se moze vrlo dobro predvdit na osnovu geometrije namota, nacina sendviciranja i dielektricne konstante izolacije i tu zapravo nimamo nekih velikih dilema jer manje vise svi koristimo bazicno idte formule za izracun tih stvari.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 02 ožu 2012, 17:41

sstrsat je napisao/la:A u takvom probnom motanju zapravo i ne bi tribalo motat cili trafo nego samo "primar" da se moze izmjerit induktivitet i njegova ovisnost o struji (indukciji u jezgri)

Da, namotao bih samo primarni anodni namotaj bez "sendwich"-iranja zbog mjerenja, kao i eventualno 1 sekundarni namotaj sa debljom žicom zbog probe transfera snage na 30Hz(20Hz?-10Hz? itd.) i saturacije jezgre.
Pošto osobno ne poznam g.Branka iz ODEON-a, molio bih netkoga tko ga dobro poznaje da pokuša dogovoriti slanje probnog paketa sa kalemom (debljine 90mm i/ili 100 i/ili većeg). Ukoliko se dogovor ostvari, putem privatnog eMail-a ću poslati moju adresu za slanje, ili to pokušati organizirati preko Roka.
davorin je napisao/la:Jezgre na kojima baziram "optimizam" sam kupovao u Ludbregu...

Pitao sam gospodina iz Ludbrega(posredno) za adresu njegovog dobavljača limova, ali dobio sam za sada samo odgovor da se radi o "orijentiranim limovima M111-35, debljine 0,35mm".
davorin

PostPostao/la Kaligula » 02 ožu 2012, 20:52

Ja ću dogovoriti s gospodinom Brankom posudbu, a isto tako i transport.
Limovi dolazu oko 15.og ovog miseca. Također ću ga pitati točan tip limova i
karakteristike. Možda i to bude od koristi.

Patric spominje GOSS limove. Jesu li to limovi koje g. Branko nabavlja. Patric navodi cijenu od
5$ po kg za EI, odnosno 12$ po kg za GOSS EI limove. G. Branko mi je jednom prilikom rekao
da ovi limovi EI-150 koje nabavlja i jesu tri puta skuplji od običnih.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.