GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la Kaligula » 01 ožu 2012, 20:45

@davorine i @sstrsat!
Sad ja moran prškati! :)
Ovo kako ste vi odradili proračune, ovo je tako dobro napravljeno, da mi je teško naći riči kako da vam rečem nešto šta vam neće biti drago. Ja sam već nekoliko puta ode na temi iznija moj stav da sam svjestan troška i da želim napraviti amp što bolje i kvalitetnije mogu. Zato ste mi vi i izašli u susret da to upravo tako odradim.
Ali ima jedan problem:
Danas sam razgovara s Brankom iz Odeona da mi pošalje dimenzije žica i da se raspitam kad dolazu limovi. Usput sam ga upozna do kojih su mira transformatori narasli. Branko mi je reka da on nemože tehnički izvesti trafo veći od EI-150×90 iz razloga šta je nemoguće namotati žicu na tijelu 50×150 ili 120, a da se to tijelo pod žicom ne izvitoperi, pa ćak i slomi, a kamoli da uspije još i navući limove. Par puta je ponovija da je to tehnički nemoguće. Na kraju kaže, možda bi se odlućija namotati na 50×100 ali da bi rađe osta na 50×90. Kaže da se kod takvih izračuna mora ići na veću dimenziju limova.
A kako već postaje fama oko tih EI-150 limova, obeća sam mu da ću ponovo popričati s vama.

Kako sad EI-150×90 ili 100 postaje limit, svjestan sam da ću izgubiti na bandwith-u. No moji IKONI i tako ne idu ispod
37Hz - 30kHz, to neću izgubiti ništa ako mi trafo ne može prenijeti ispod 37Hz. A ni visokima nebi smija osjetiti manjak jer i tako u ovin godinama ne čujem ništa preko 12kHz, možda i manje... :lol:

Molija san Branka da me ne stavlja na čekanje i da mi namota transformatore odmah ćim dođu limovi. Obećao je da hoće. Ali neće ih motati dok sa sigurnošću ne shvati način motanja. Obeća sam mu (bez prethodnog dogovora sa sstrsatom :oops: ), pa je ovo ujedno i zamolba sstrsatu da se oko 15-og ovog miseca nađemo s Brankom u Rijeci da mu nebude kakve zabune za motanje.
Da spojimo ugodno sa korisnim... :D

A volija bi sad čuti i vaš sud o ovome!
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 01 ožu 2012, 21:27

E jebiga :lol:
Ajmo rec da je to visa sila, tribali smo na taj aspekt svi skupa mislit i prije :lol:
Ako je ogranicenje 50x90mm, izgubit ce se tu jako puno, i na dolnjem i na gornjem dilu opsega. Na donjem dilu naravno zato ca je manja jezgra pa se nece postic ni izbliza induktivitet koji bi triba a na gornjem zato ca ce i za taj nedovoljni induktivitet morat poc puno zavoja pa ce ostat daleko manje slobode za maniplaciju sa sendviciranjem a to e direktno vodit i do veceg rasipnog induktiviteta i parazitnih kapacitete.
Sad ovako napamet, na snagama o kojima govorimo tesko da ce se sa tom dimenzijom jezgra postic vise od npr 50 ili 60Hz do oko 13kHz ili mozda nesto malo vise. Pazi, govorin napamet jer se bez barem osnovnih iteracija to ne moze znat ali sama manja jezgra ukazuje na to.
Ovo je naravno jako los rezultat i postaje zapravo besmisleno delat amp koji ce na 1kHz moc dat 40, 45W a padat prerano i na gornjoj i na dolnjoj strani. Nemoj sebe zavaravat da bis zato ca cujes od toliko do toliko bil zadovoljan sa "osakacenin" trafom. Ili zato ca Iconi gredu od toliko do toliko. Znas predobro i sam da ne bis a bila bi steta utuc ne male solde u nesto sa cime ne bis bil zadovoljan
Sad smo tu na raskrscu sa koga se moze odabrat nekoliko puteva. Recimo poc na 2 (ili cak 3) trafa u paralelno serijskim kombinacijama ili jako reducirat zelje za snagom (na odokativno mozda nekih 12 do 15W) ca bi u principu vodilo triodnoj koncepciji a to je zapravo jako dobro jer bi se izbacivanjem UL namota dobilo puno vise prostora za manipulacije za sendviciranje.

Ima doduse nacina da se mota i na tako velikim tilima a da se tilo ne slomi samo triba izradit pripremu. Takva priprema je zapravo vrlo jednostavna i za kucno motanje trafa ju se lako slozi (sa tankim letvicama :lol: ) ali bi tribalo vidit da li Branko moze tako nesto priminit na strojnoj motalici. Doli je slika pa virujen da ces iz nje shvatit kako san zamislil da ne dojde do lomljenja tila (da sad navecxer ne pisen previse :lol: ) i virujen da necu morat pisat objasnjenje

Ca se tice nalazenja sa Brankom oko 15/03, nima problema. Ja bizin sa ove kante sad u utorak :D tako da san u to doba doma.

Sablona za mortanje.jpg
Sablona za mortanje.jpg (26.12 KiB) Pogledano 7422 put/a.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 01 ožu 2012, 21:38

Evo dimenzije špule.
spula.JPG
spula.JPG (18.17 KiB) Pogledano 7415 put/a.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la harkonen » 01 ožu 2012, 21:42

A što vi jaaako psujete gdine Sstrsat? Meni to, znate, brani forumski engine, u kujac. Vidiš!
Valjda se taj fičer otvara samo moderatorima.. :lol:
Što misliš o ovome? http://www.turneraudio.com.au/monobloc845se55.html
Da li je to poslije Rozenblita i Crowhursta došao red i na Turnera da odprdi karijeru? :lol: :lol: :lol:
Svako griješi, no za starog pedatnog čiču mi se čini da ne bi jako fulao proračune za trafo, njemu su trafoi fetiš,
a mislim da i nema nešto bolje limove od Branka. Možda bi trebalo ipak malo provjeriti mogućnost postizanja
induktiviteta i na tim većim jezgrama koje namamo u rukama svaki dan, niti imamo iskustava sa njima. Ipak se tu
radi i ovećim parametrima poput visine stupa. I na kraju, zašto tu pada da je za SE OPT Sef= k * sqrt(P/fd) gdje je k 25-30.Telefunken tu nije stavljao ograničenje po pitanju veličine jezgre.
:ugeek:
Zadnja izmjena: harkonen; 01 ožu 2012, 21:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la davorin » 01 ožu 2012, 21:55

Kod 30Hz(-3dB) je potrebno imati 48H anodnog induktiviteta za SeClassA(1xGK71; Ua=1000V, Ia=0,1A; Nazivna snaga 40W) UL40%-spoj, Ra=9000 Ohma i Rzv=8 Ohma.
Jezgra EI-150x90 (45cm2-brutto; 42sm2-netto)
Anodni namotaj: 2700 zavoja 0,32mm CuLak u 6 sekcija po 450 zavoja (svaka sekcija 3 reda po 150 zavoja; ukupno 18 redova; sve sekcije spojene u seriju)
UL namotaj: 1080 zavoja 0,18mm CuLak u 3 sekcije po 360 zavoja (svaka sekcija 1 red; ukupno 3 reda; sve sekcije spojene u seriju)
Sekundar 8 Ohma: 81 zavoj 0,80mm CuLak u 4 sekcije po 81 zavoj (sve sekcije spojene paralelno)
Podatke o slaganju sekcija, redoslijedu, spajanju, izolacijama, početnim udaljenostima početaka namotavanja od ruba itd. ću nastojati postati sutra, najkasnije prekosutra.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 01 ožu 2012, 21:59

harkonen je napisao/la:Da li je to poslije Rozenblita i Crowhursta došao red i na Turnera da odprdi karijeru? :lol: :lol: :lol:

Nije. A na njega nece ni doc. :lol: I to na nevidjeno jer nisan ni pogledal ca je u linku. Stara pantigana mi je simpaticna i jako veliki znalac. Ako je na necemu u kojen svom projektu u necemu pritegnul onda je to napravil iz razloga koji se mogu opravdat. Pa makar bili i komercijalni, ako je npr negdi moral neku konstrukciju utrpat u odredjeni financijski okvir onda je siguro moral i na necemu zakinut.

On je covik od koga se moze jako jako puno naucit i bez sumnje jedan od najjacih ljudi na svitu u cijevnoj elektroniki.

Ako i uocim u njegovim shemama nesto ca bi mozda po meni tribalo bit drukcije ili eventualno bolje, to nece ni najmanje prominit moje misljenje o njemu. Za razliku od hrpe folera koji se per la finta prodaju za "gurue" i kojima z gustom nalazim nedostatke u njihovim shemama (bas zbog njihovog foliranja) , ovu staru pantiganu jako cijenim.

A te lipe rici ka ca je kujac, e jebiga :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tubeman » 01 ožu 2012, 22:04

Vjerujem da ova priča ipak ide pomalo kraju i da će Kaligula postati ponosni konstruktor GK71 pojačala.

Na kraju mi opet nije jasno (osim dišpeta) zašto tolika opsesija s tim cijevima.

Naime, napisano je 14 stranica postova na kojima su se neki doista trudili pronaći uporabnu vrijednost ove cijevi.
Ne želim biti nasilan i negativan, ali mislim da se ne isplati puno zafrkavati s njom samo radi toga da se dokaže da "TO RADI".

Prije svega, radi se o RF pentodi koja osim toga "što se ima doma" nema nikakvih prednosti (dapače) pred ,npr, gm70 (par je u najgorem slučaju svega desetak dolara skuplji od para GK71), ili čak od 813 koja se isto tako još uvijek može povoljno nabaviti na tržištu, a kod nje je uglavnom sve jasno.
Čak je i predviđena za NF (modulator). No, nisam je niti mislio predlagati.
Moj bi favorit možda u tom slučaju bila ipak GM70 koja je danas već prilično solidno pročitana knjiga (možda je to problem jer nije dovoljno freaky ;) ). Zna se kako radi, a u krajnjoj liniji to je PRAVA trioda kojoj ne treba izmišljati triodni spoj. itd.. itd...
845 se niti ne usuđujem spomenuti.
Nisam nigdje vidio niti jednu operativnu referencu gdje je netko iz gk71 izvukao tih magičnih 40-50W SE ???
Pogotovo ne na normalan način, sa transformatorima koji se mogu normalno napraviti, s naponima koji se mogu bezbolno i sugurno implementirati itd... Kada se to svede u "normalne" okvire, dobiti ćemo istu snagu kao i iz gm70, samo manje profinjenu.
Kada se malo pogledaju datasheetovi, vidimo da spadaju u istu kategoriju snage, samo što je gm70 namijenjena za NF, lakše ju podrajvati, ima manje međuelektrodne kapacitete, i na kraju ... radi se o pravoj TRIODI.
Imao sam priliku neka dva mjeseca koristiti Vukušićeve GALA monoblokove (gm70) , i moram priznati da me se to dojmilo, tako da gotovo razmišljam da ih do neke mjere "repliciram".
Njihovih dvadesetak moćnih, čistih, čvrstih i muzikalnih vata po kanalu imaju učinak puno puno jačih pojačala.
Negdje sam napravio par slika tih monoblokova iz svih kuteva, iznutra, energetskog dijela i sl. i možda je dobro još jednom to pogledati prije bilo kakve konačne odluke.
Puno je tu željeza, bakra i ostalih delicija (oko 30kg po komadu) od kojih baš ništa nije u višku.
Kada se već ulaže u nešto takvo, onda neka to bude kak' spada, umjesto ovakvih pomalo neprovjerenih i hipotetskih stvari koje sve dobro rade u simulatoru.
Shvaćam da će ti pojačalo koje sam napraviš, kakvo god ispalo, zvučati bolje od bilo čega i da ćeš misliti da su Hafler, Nestorović i ina bratija male bebe prema tvojem geniju, ali tu strasti treba malo obuzdati (ovo u drugom licu je općenito i ne odnosi se na nikoga posebno - svi smo to prošli).
Sve ima svoje limite, i uz najbolje proračune stvar uglavnom ne uspijeva tako lako i bezbolno.
Na žalost, moj proračun transformatora je opet nešto drugačiji i od Davorinovog i od Slobodanovog (točnije, svaki je drugačiji i pitanje je "koji je pravi ?").
Nisu to velike razlike, ali možda je samo jedan od njih (ili neki četvrti) onaj pravi koji će iz ostatka sklopa izvući ono što očekujemo.
--- Prije slanja ovog posta vidim da je Davorin stavio zadnji proračun koji je vrlo blizu mojeg.
tubeman

PostPostao/la harkonen » 01 ožu 2012, 22:09

Koju vi gustoću koristite u proračunima? Oko 5000?
A glede GM70, pa da. Mislim da si to dobro procijenio te lampe, robusne, unutar užih specifikacija od ostalih
ruskinja i sonično vrlo zahvalne. I znaju cijeniti sve što im daš.
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 01 ožu 2012, 22:26

harkonen je napisao/la:Koju vi gustoću koristite u proračunima? Oko 5000?

To i je problem zato ca se nima B-H krivulja. Iz tog razloga ja koristin one Mesarosove matrijale di je ocito graf zavrsil tamo di je zavrsil i ima zakrivljenost koju ima iz nekih razloga. A ca mislis kojih? Jedini pravi razlog moze bit taj da su uzimane u obzir B-H krivulje trafo lima i radjeno po njima.

Pristup koji se oslanja na neku pretpostavljenu vridnost permabiliteta nosi u sebi vrlo veliku zamku da po proracunu ispadne da se na manjem jezgru dobije veci (potribni) induktivitet koji se posli nikad ne ralizira. Ili da bas zbog toga da se pokusa ulovit veci induktivitet na manjem jezgru sa istom (upitnom) pretpostavkom o velicini relativnog permabiliteta zacas uleti u saturaciju jezgre. I naravno izgubi induktivitet i dobiju izoblicenja.

Iako su osnovne formule za proracun izlaznog trafa zapravo vrlo jednostavne, usvajanje krive polazne pretpostavke ce dat i krivi rezultat.
Naravno, necu tvrdit da je nacin i pristup na koji ja racunan najispravniji ali u nedostatku tocnih B-H krivulja se moramo lovit neke druge reference i ja se siguro necu lovit na neku (linearnu?) pretpostavku da je relativni permabilitet toliki i toliki kad svi znamo koliko on ovisi o B-H krivuljama. Kako sam jos pred puno godina koristil puno materijala iz Mesarosovog prirucnika, uviril san se da mu se moze virovat.
A jel ti ono imas skaniranu Jelakovicevu knjigu ("Transformatori i prigusnice") o tome? Ako imas poslji mi je
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 01 ožu 2012, 22:32

Na žalost, nemam, ali ako treba zatražit' ću mu sina da posudi za boljitak zajednice..,..
Možda ima tubeman, ustvari ima sigurno, jel' tako?
harkonen

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.