Posto je nas Kaligula tvrdoglav ka dalmatinski tovar (a oli i nije Dalmatinac?

) i odlucil je da gre do kraja sa GK71 projektom onda ni bilo druge nego provat mu pomoc da se dojde do izracuna trafa koji bi nekog vraga i vridil. Ovdi doli je jedna moja iteracija za koju smatranda je prilicno uspila a kako znan da i Davorin radi svoju iteraciju, imat ce Kaligula cak i izbor. Na meni i Davorinu je da predocimo do cega smo dosli na papiru a Kaligula neka izabere. Svi podaci za izradu i predvidjeno ponasanje trafa ce bit predoceni pa ce moc odlucit.
Pa ajmo. Posal san od toga da trafo triba dozvolit protok DC struje od 120mA i da amplituda struje signala u tom slucaju moze ic do 100mA ca nam daje ukupno 220mA sa kojima triba racunat trafo. Za primarnu impendanciju san odabral 9K tako da amplituda struje signala od 100mA omogucuje postizavanje snage od 45W.
Sve specifikacije o frekventnom opsegu u dalnjem tekstu ce se odnosit na puno pobudjivanje cijevi odnosno na tih 100mA amplitude koliko GK71 moze dat. I na upotribu cijevi u pentodnom spoju. To znaci da se na granicnim frekvencijama ima po 70mA struje i za aktivni teret (radno opterecenje anode) i za reaktivni teret (paraziti).
Zac u pentodnom spoju kad se on nece koristit? Samo zbog realnog prikazivanja specifikacija trafa koje su u pentodnom spoju sa punim pobudjivanjem najlosije. U realnim uvitima di ce se koristit UL (ili mozda i triodni) spoj i di pod uvitima normalnog glazbenog signala trafo uglavnom nece doc ni blizu svog maksimuma ce mu i karakteristike bit daleko bolje.
One tipicne specifikacije na 1W snage koje gotovo svi proizvodjaci trafa navode da bi im trafi na papiru izgledali cim bolje, ja ne priznajem.
Kako je izlazni trafo uvik skup kompromisa, negdi se mora zrtvovat nesto da bi se nesto drugo dobilo. Ovdi san za jednu malu zrtvu odabral dolnji kraj pa san trafo racunal da se -3dB pad desi na 30Hz. Da san isal na onih "nominalnih" 20Hz, moral bi primarni induktivitet bit za 50% veci ca bi naravno znacilo vise zavoja. I poprilicno losije osobine na visim frekvencijama. Zapravo je iteracija sa potribnim induktivitetom za 20Hz i sa onim ca se u tom slucaju dobiva na visim frekvencijama pokazala da je odabir 30Hz umisto 20Hz najmanja zrtva. Ponovit cu, govorimo o situaciji na maksimalnoj pobudi koja ce na realnim pobudama bit itekako drukcija i tesko da ce iki moc rec da ce basa falit.
I tako je izaslo da primarni induktivitet triba bit 48H da se pri anodnih 9K u pentodnom spoju dobije pri maksimalnoj pobudi pad od -3dB. Proracun broja zavoja je vrsen po metodi iz Mesarosovog prirucnika. Naravno, najprvo su provedene iteracije za dobit potribni presjek jezgre. Cilj je bil drzat se dovoljno daleko od zasicenja. I tako je izaslo da ovdi triba bit 3 "paketA" EI150 jezgre, znaci punih 150mm sirine jezgre. Bogami, ni malo ali ni polazni zahtivi nisu bili mali. Kako mi je Kaligula javil da mu je ta velicina jos uvik prihvatljiva onda san nastavil sa izracunom.
Broj zavoja primara je po tom racunu izasal 2454 zavoja a to je zbog konstrukcionih razloga (debljine zice) mrvicu smanjeno pa je usvojeno ukupno 2424 zavoja primara. Iz tog broja zavoja su racunani i broj zavoja sekundarnog i UL namotaja pa tako sekundar ima 74 zavoja a UL namotaj ima ca daje cca 8 oma na sekundaru i cca 43% na UL-u.
Teret od 4 oma nije predvidjen jer zbog optimalne geometrije namotaja (puna popunjenost slojeva) nije bas lako ugurat segmente namotajakoji bi to omogucili. Mada ipak ostaje jos toliko mista da se moze ako se bas zeli dodat jedan opozicijsni spojeni sloj namota koji bi i to omogucil. Doduse uz neke zrtve nekih karakteristika pri 4-omskom radu. Mislin da ipak nije neka velika zrtva ako se bude bez 4-omskog izlaza, 8 oma je i tako manje vise standard.
Kako je vec i prije prvih iteracija bilo ocito da je rasipni induktivitet ovdi poprilicno nekritican zbog velikih 9K opterecenja, glavni cilj paketiranja je bil da se dobije cim bolji rezultat po pitanju parazitnog kapaciteta primara i mislin da mi je to ovdi prilicno uspilo. Po izracunu, parazitni kapacitet primara iznosi manje od 900pF ca za trafo te velicine i zapravo po pitanju kapaciteta nepogodne debljine jezgre smatran jako dobrim rezultatom.
Naravno, nije ni rasipni induktivitet bas zanemaren tako da on ovdi iznosi sasvim dobrih 7,5mH.
Pa ajmo vidit ca se ovdi dobiva sa ta 2 parazita. Naravno, opet u uvitima najtezeg slucaja (pentoda sa punom pobudom). Reaktancija rasipnog induktiviteta postaje jednaka opteretnom otporu (9K) tek na 191kHz tako da ona u tom aspektu ne znaci nista. Rezonancija izmedju rasipnog induktivireta i parazitnog kapaciteta primara nastupa na 61kHz tako da ni ona ne zadaje brige. Reaktancija parazitnog kapaciteta postaje jednaka radnom otporu nesto nize, vec na 19,5kHz-a ali to je jos uvik sasvim prihvatljivo i moze se rec da ce trafo pri punom pobudjivanju (sa pentode) bit u stanju prenit cili audio opseg od 20Hz do 20kHz.
Da vidimo malo i UL slucaj kad u igru ulazi puno manji unutrasnji otpor cijevi (procjenjeno cca 2,5 do 3K). Kako u realnosti nima sanse da ce na tim visokim frekvencijama ijedan glazbeni signal dovest trafo do maksimalne pobude, mozemo slobodno racunat da ce tu izjednacavanje reaktancije parazitnog kapaciteta i ukupnog otpora (paralela radnih 9K i 3K unutarnjeg otpora cijevi) doc tek na gotovo punih 80kHz-a.
Naravno, ovaj prikaz ponasanja na visokim frekvencijama je jako jako pojednostavljen i u njemu su samo po 2 parametra uzimani zajedno u racun. Tu se zapravo u stvarnosti formira vrlo kompleksan RLC krug i njegova matematicka obrada vodi do upotribe kobasica od formula a bas mi se i ni dalo toliko racunat.Svejedno, ova jako pojednostavljena analiza daje sasvin lipi uvid iz koga se moze zakljucit da ce ponasanje trafa i na visokim frekvencijama bit jako dobro.
Sve u svemu, ja san jako zadovoljan kako je ispal izracun. Dobiveni rezultati pokazuju da bi u realnim uvitima GK71 ampa u UL spoju i sa nekom (ne prevelikom) kolicinom npv tribalo ocekivat jako lipe rezultate i u stvarnosti.
Ajmo konacno na konkretno. Jezgra je kako je receno EI150 debljine 150mm a sam prostor za motanje (kad se odbije debljina tila za motanje) je u najgorem slucaju 71 x 23 mm i taj prostor omogucava da se svi namotaji smiste u njega. Naravno, tribat ce prilikom motanja striktno postovat navedene debljine izolacije i drzat zicu dobro zategnutom jer inace namotaji nece stat. Prostor za motanje je iskoristen skoro do kraja i jako malo slobodnog prostora ostaje. Nima veze, Branko je u stanju tako namotat.
Zracni raspor je
ukupno 0,66mm ca znaci da ce ic izolacija od 0,33mm
Ovdi je shema spajanja namotaja i svi podaci o broju zavoja, debljinama zice i debljinama izolacije.
Bilo bi mi drago da ki god je u stanju izvrsi proviru ovog mog izracuna. Pazli san da u necemu ne pogrisin ali ako se ipak provukla kakva eventualna greska, brze ce ju uocit netko sa strane. Isto ka kad se igra na karte, oni sa strane bolje i brze uoci da li je kriva karta bacena

- GK71 trafo 9K.JPG (50.23 KiB) Pogledano 7066 put/a.