GU50 amp - Potrebna pomoc

Re: GU50 amp - Potrebna pomoc

PostPostao/la davorin » 08 kol 2012, 12:23

Mene su koštali vrlo malo jer su to kutije od čaja (izlazni transformatori), a poklopac mrežnog trafa sam našao na otpadu. Dvokomponentni polister me koštao oko 50 kuna (~1,5kg), a boje u spreju sam već imao (vrlo mala potrošnja!).
davorin

PostPostao/la Klokan » 10 kol 2012, 00:02

Uhvatio sam se grafa ECC81 i toliko sam vrtio ono ravnalo po papiru da se skoro zapalio :)

Ali nakon svog tog vrcenja ravnala ipak mi se tocka Q5 cini nekako najpogodnija. Razmaci izmedju Q5 i krivulje Ug= -1 i Ug= -3 V su prakticno isti tako da je linearnost dosta dobra, bar se meni cini tako. Kad spustim okomicu iz sjecista radnog pravca i krivulje Ug= -1V i isto tako iz sjecista sa Ug= -3V i oduzmem razliku napona dobijem 76V (152 Vp-p ??? ) znaci pojacanje 38x.
Napajanje:
Kod ECC 81: 402V / 8,4mA = 3.37W
Kod GU 50 450v / 90mA = 40,5W
Grijanje GU 50 12,6V / 0,9A = 11,3W
Grijanje ECC 81 12,6V / 0,15A = 1,89W (To mogu na isti sekundar sa GU 50 grijanjem u paralelu ta dva grijaca samo da osiguram dosta struje?)
Grijanje za jos 2 cijevi koje ce kasnije doc 6.3V / 2A = 12.6W

Ukupna konzumacija snage je onda nesta manje od 70W. To su onda informacije koje sada znamo.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la Klokan » 10 kol 2012, 03:13

Evo ovako nekako sam zamislio izgled kucista odnosno raspored lampi i trafa.

slika

One deblje lampe u sredini su one sto trebaju doc kasnije, ove mrsavije su ECC81 a ove sto su ljepo napravite su GU50 (model je neki od EL34 ali su dimenzije pasale u mm u omjeru 1:1 pa sam ga iskoristio. U sredinu kod ovih lampi sto su u krug ce doci ispravljacica ako budem istu koristio.

Dimenzije nisu 100% jer jos nemam mrezni trafo, a mozda isti bude i toroid.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la Edison » 10 kol 2012, 08:07

Klokan je napisao/la:Evo ovako nekako sam zamislio izgled kucista odnosno raspored lampi i trafa.

One deblje lampe u sredini su one sto trebaju doc kasnije, ove mrsavije su ECC81 a ove sto su ljepo napravite su GU50 (model je neki od EL34 ali su dimenzije pasale u mm u omjeru 1:1 pa sam ga iskoristio. U sredinu kod ovih lampi sto su u krug ce doci ispravljacica ako budem istu koristio.

Dimenzije nisu 100% jer jos nemam mrezni trafo, a mozda isti bude i toroid.

Neke standardne dimenzije kucista su oko 430x300mm, ovo tvoje je nesto vece. Pokusaj smanjiti onu dimenziju od 500mm, kad budes imao sve elemente. One lampe "sto ce doci" su na ulazima, a ti si ih stavio blizu mreznog trafoa. Mozda je bolje te lampe i ECC81 poredati u liniju uz prednju plocu. Ispravljacica moze ici ispred mreznog transformatora. Pokusaj nacrtati kako bi isle zice s ulaza do prve cijevi pa do ECC81, i kako bi isli vodovi grijanja i napajanja?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sstrsat » 10 kol 2012, 10:37

Klokan je napisao/la:Uhvatio sam se grafa ECC81 i toliko sam vrtio ono ravnalo po papiru da se skoro zapalio :)

E pa jos ces ga vrtit. Ako se ne varam, zadal san ti da za prvi korak izvuces najvecu linearnost koju mozes dobit iz ECC81. A to znaci najvecu linearnost pri punom rasponu signala koji moras dovest na GU50 za dobit maksimalnu snagu. A to nije slucaj u tocki Q5 sa radnim pravcem koga si povukal kroz nju.

Iako ti mozda izgleda besmisleno da gres izvlacit maksimalnu linearnost iz ECC81 kad ce tako i tako i radna tocka a virovatno i radni pravac kasnije bit prominjeni prema zahtivima distortion cancelinga, izuzetno je vazno za tebe samoga da potpuno savladas taj prvi korak. A osim toga ces na realiziranom ampu iz prve ruke mvidit (cut) kakve zvucne razlike dobivas prebacivanjem ECC81 iz jednog u drugi rezim
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Klokan » 10 kol 2012, 14:26

Mozda se nismo dobro razumili. Tocka Q5 je na pravcu od 20k a ako povecavam otpor pravac se spusta blize ishodistu, ako drzim napon na 400V odnosno ako ne idem preko.
A vi ste rekli da trazim u rasponu od 20 do 40k.

Vi ciljate na to da idem jako blizu krivulji dispacije i tako izvucem najvecu snagu??
A linearnost u tocki Q5 je dosta dobra jer su odsječci koje rade krivulje na radnom pravcu prakticki identicni sto znaci da su obe polu periode iste, ako sam dobro shvatio stiva koja sam citao.

Nemojte sad krivo shvatiti da ja vas pokusavam razuvjeriti nego kazem stvari kako ih vidim.
Klokan

PostPostao/la ilimzn » 10 kol 2012, 16:21

Klokan je napisao/la:Mozda se nismo dobro razumili. Tocka Q5 je na pravcu od 20k a ako povecavam otpor pravac se spusta blize ishodistu, ako drzim napon na 400V odnosno ako ne idem preko.
A vi ste rekli da trazim u rasponu od 20 do 40k.
Vi ciljate na to da idem jako blizu krivulji dispacije i tako izvucem najvecu snagu??
A linearnost u tocki Q5 je dosta dobra jer su odsječci koje rade krivulje na radnom pravcu prakticki identicni sto znaci da su obe polu periode iste, ako sam dobro shvatio stiva koja sam citao.
Nemojte sad krivo shvatiti da ja vas pokusavam razuvjeriti nego kazem stvari kako ih vidim.

Na zalost krivo vidis jer ne razumijes bit stvari. Ajde razmisli malo, kaka je korist od 'maksimalne snage' iz ECC81, s obzirom da je njen zadatak da tjera GU50, gdje bi se ta snaga razvijala i kakve ona uopce ima veze s GU50?

Procitaj ponovno sto ti je napisano, s razumijevanjem: trazi se maksimalna linearnost ECC81 pri naponima potrebnim za maksimalnu snagu iz GU50, ne ECC81.

Napon na G1 GU50 potreban za maksimalnu snagu odredjujes iz radnog pravca za GU50, i iznosi +- prednapon G1, primjerice ako je prednappn 20V, tada je iz drivera potrebno osigurati najmanje 20V u plus i 20V u minus od prednapona, dakle ukupno 2x 20V ili, drugacije receno, 40V peak-to-peak.
Taj napon dolazi s anode ECC81, dakle treba traziti radni pravac za ECC81 koji daje toliko volti peak-to-peak s maksimalnom linearnoscu.

Pogled na radni pravac GU50 ce pokazati da se on proteze asimetricno od radne tocke, slicna je situacija i sa ECC81 i to se moze iskoristiti tako da se asimetricnosti djelom ponistavaju i tako se se smanji izoblicenje, a ta se tehnika zove 'distortion canceling'. To u ovom koraku NE RADIS. Dakle, ne koristis nelinearnost ECC81 vec trazis takvu radnu tocku za ECC81 da je za potreban hod (i po mogucnosti uz rezervu) napona na G1 od GU50 = hod napona na anodi ECC81, pomak iz radne tocke simetrican na lijevo i na desno, tj. sjecista s krivuljama za razne napone G1 od ECC81 su ravnomjerno rasporedjena po radnom pravcu.

Radnu tocku i pravac trazis u dva koraka, radi toga sto zapravo imas dva radna pravca, staticki i dinamicki. Staticki odreduje iskljucivo anodni otpor i napon napajanja. Dinamicki radni pravac prolazi kroz staticku radnu tocku odredjenu u prvom koraku, tako da otprilike odredis pomocu nagiva statickog radnog pravca radnu tocku u linearnom dijelu karakteristika (ono sto sam gore napisao, sjecista radnog pravca i krivulja Ug1 od interesa su jednoliko rasporedjena na radnom pravcu). Dinamicki radni pravac uzima u obzir i opterecenje koje predstavlja 'grid leak' otpor za GU50. Za dinamicke uvjete je on u paraleli s anodnim otporom ECC81, tako da dinamicki radni pravac ima nesto veci nagib (efektivno se sve ponasa kao manji anodni otpor). U drugom koraku se dakle ucrta kroz staticku radnu tocku drugi pravac s vecim nagibom, i provjeri se sve sto je potrebno - pojacanje i linearnost. Ako nesto ne stima, ponavlja se konstrukcija s drugacijim anodnim otporom, itd dok se ne dodje do zadovoljavajuceg rezultata.

Smanjenje anodnog otpora (i s tim u vezi priblizavanje krivulji maksimalne disipacije) povecava struju i strujni hod kroz cijev ali smanjuje pojacanje - sto se lako moze vidjeti tako da se uzme pomak +- jedna krivulja Ug1 od staticke radne tocke, sto je na tvom grafu promjena ug1 za 2Vpp. Za tu promjenu se ocita promjena anodnog napona na x osi. Pojacanje je naravno ovo drugo podijeljeno s prvim. Uz smanjenje pojacanja se smanjuje i izlazni otpor tog stupnja.
Povecanje anodnog otpora (smanjenje nagiba radnog pravca) smanjuje struju kroz cijev i strujni hod, povecava pojacanje, ali i izlazni otpor.
Tu donekle treba postovati neke standarde da se osigura dovoljno pojacanje za puni izlazni signal iz nekog standardnog izvora. O tome smo prije pisali, iz CDP-a je to tipicno 2Veff = 5.66Vpp, jedan od cescih standarda je 1Veff = 2.83Vpp, kao i 500mVeff = 1.414Vpp.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Klokan » 10 kol 2012, 19:17

Evo jos malo radio oko modela kucista:

https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/ ... 282%29.png
https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/ ... 20gore.png
https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/ ... prijed.png
https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/ ... %20iza.png

Bilo mi je glupo stavljati metalnu plocu uzduz zadnje drvene jer mi ne treba. S obzirom na vrlo vjerovatno jako veliku sirinu kutije mogao bi imati problema sa povezivanjem nekim kablovima pa sam stavio sve na jednu stranu.
@Edison nije mi se dalo crtati ali mislio sam opleteni kabal dovesti do pota i onda poslje pot-a ponovo opleteni kabal prema grid stopperu ECC81 odnosno kasnije one lampe sto ce kasnije doci, a izmedju njih opet opletenim kabelom, i sve to sto dalje od mreznog trafa.
Samo nisam siguran kako bi kabelom dosao do pota, najkracim mogucim putem ili pak da idem uz drveni dio kutije odnosno "okolo" kako bi utekao od trafa. I dali da pot montiram na drvo (malo udubim drvo s nutarnje strane tako da dohvati na drugu stranu osovina) ili da koristim onu sipku kao produzetak osovine pa pot stavim tamo negdje pod lampe?

A malo sam i ravnalo koristio:

https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/IMAG0355.jpg
https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/IMAG0356.jpg
https://dl.dropbox.com/u/46861567/GU50/IMAG0357.jpg

Nisam mogao do skenera, stari je kartao belu na face-u a to je vrijeme kad ga se ne dira :roll: pa sam oznacio sve potrebne vrijednosti flomasterom.

A sad da kazem i sta sam radio. Pokusao sam dobiti sto vece pojacanje uz nekakvu normalnu distorziju i nije bome bilo bas lako. Kod Q1 sam dobio pojacanje od 45x uz zanemariv THD odnosno sa ravnalom se ne vidi razlika izmedju duljine odsjecaka dok kod Q2 ima neke razlike pa je THD oko 6% a sa pojacanjem sam profitirao malo odnosno dobio 47x pojacanje. I malo sam prekrsio sstrsatove uvjete odnosno ne prelazenje 400V i 40k jer u tim omjerima nisam uspio dobiti nista sto je koliko-toliko blizu zadatku odnosno 100 Vpp.
Klokan

PostPostao/la davorin » 10 kol 2012, 19:28

Širina od 500mm je svakako ogromna (primjerenija pojačalima od 2x100W ili više), a sve to vrlo "komforno" stane na šasiju od 430x320mm šasiju koja se puno lakše uklopi u namještaj. Manja šasija je puno jeftinija za završnu obrado (bojanja, drvo, lakiranja, kutnici, ukrasne "lajsne", itd.).
Probaj okrenuti smjerove transformatora tako da dio sa namotajima izlaznih transformatora bude okrenut prema GU50, a mrežni trafo okrenut "bočno" prema prednjos/stražnjoj strani.
davorin

PostPostao/la Klokan » 10 kol 2012, 19:31

Ma, sve ce to odrediti mrezni trafo kada ga nabavim. Onda cu uzet na stol i poslagati kako mislim da to treba biti pa ce se znat finalna dimenzija.

Bitnije od samih dimenzija mi je da vise iskemijam tu shemu i ECC81 :)
Klokan

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.