GK-71

Re: GK-71

PostPostao/la Dean » 25 vel 2012, 17:27

sstrsat je napisao/la:... mislin da smo dosli do tocke na kojoj se Kaligura mora izjasnit prvo da li zeli da uopce gre dalje sa GK71 projektom...

..ili da je pošalje Danku za kolekciju....
Dean

PostPostao/la Kaligula » 25 vel 2012, 21:59

Nije me danas cili dan bilo, a većeras vidin da triba pobići iz ove slipe ulice.
Status quo? Nije!Na temelju ovih dosadašnjih sstrsatovih poučnih izlaganja (i svaka ćast mu na ovome!) ispada da bi triba odustati od ovog projekta. Ali, odmah da kažem "neču" i evo obrazloženje:
Kad sam krenija s ovom temom, sve je išlo glatko i mislija sam da ću ovaj amp odraditi glatko i da ću ga doniti na TF.
TF je jako blizu, a u stvari nije ni bitno hoču li stići odraditi GK-71. Bit će TF i dogodine! (U Šibeniku... :D)
Sstrsat zastupa negativistički stav za ovi projekt. I znalački ga brani. Možda je čovik u pravu. Ali ne triba ga nitko suprotno uvjeravati. Niti mi je cilj, ni želja, da to itko radi.
Prije saznanja da puno članova ovog foruma zna kvalitetno proračunati izlazni transformator, idol mi je bija Patric Turner.
Evo za usporedbu sa mojim GK-71, Turner je odradija jedan PP amp sa 12×KT88, 300W snage i OT-om EI-150×110 i deklarira
13Hz - 270kHz na 200W. Jest da je ovo PP verzija u A1 klasi. Edison je završija projekt sa GM-70 SE sa radnom točkom s još većim anodnim naponom. Harkonen mi stalno podmeće jpg njegovih monoblokova.
I davorin pripomaže svojim izračunima.
Idem do kraja na način ako fulam da ništa ne izgubim.
Ispravljač za GK-71 radim sa tri trafa cca 400V, ako bude promašaj iskoristivi su za bilo koji drugi projekt.
Naručit ću od Branka samo jedan EI-150 i pokreniti GK-71 te izvršiti mjerenja.
Ako bude sve OK idem do kraja, a ako ne, mogu pokušati PP (trošak premotavanje trafa)
Ako ni ovo nije u redu, EI-150 opet ide na premotavanje s izradom još jednog za BiAmp.

Ovo će možda biti jedna avantura koja će svima nama biti korisna.
Volija bi da se još jednom posvetimo proračunu EI-150 pa da ga naručim. :hail:
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 25 vel 2012, 23:04

Kaligula je napisao/la:Nije me danas cili dan bilo, a većeras vidin da triba pobići iz ove slipe ulice.
Status quo? Nije!
ispada da bi triba odustati od ovog projekta. Ali, odmah da kažem "neču"

Vrag te odnija tvrdoglavoga :lol: Ne das znaci da se odustane ni pod razno? :lol:

Izgleda da nima druge nego ostat uz tebe na tom putu i provat izvuc maksimum. Naravno, bez ikakvog ulipsavanja stvarne slike i bez proglasavanja da ce amp ic od toliko do toliko ako to ne bude mogal. Ne, necemo tako nego cemo se drzat najkonzervativnije i za predvidjene partametre trafa objavljivat samo ono za ca se moze garantirat da ce doista tako i bit. A to znaci izracun i procjena mogucnosti trafa na full power bandwidth (srednje frekvencije na punoj snagi a pad na gornjoj i dolnjoj frekventnoj granici na pol pune snage).
Ja priznajem specifikaciju trafa jedino na full power bandwidth i to pod najnepogodnijim uvitima (npr kad ba pogoni pentoda). To ca ce tako specificiran trafo bit daleko bolji na manjim nivoima snage je samo plus.

Ali moras dozvolit odredjenu kreativnu slobodu. OK, EI150 je gornja granica ali to ne znaci da ce trafo bit elegantno tanak. Zapravo ce vise licit na debelog prasca. :lol: nego na pojam vitkoce.
A i koristenje dva manja serijski / paralelno vezana trafa umisto jednog veceg triba uzet u obzir.

Kaligula je napisao/la:Prije saznanja da puno članova ovog foruma zna kvalitetno proračunati izlazni transformator, idol mi je bija Patric Turner.

Stari klokan :lol: (kako ga bepone zove) i je izuzetno kvalitetan uzor. Materijali objavljeni na njegovim stranicama imaju ogromnu vridnost i stvarno mu triba skinit kapu. Radi se o vrhunskom znalcu i njegove stranice bi tribal dobro prozvakat svaki onaj ki misli bit u ovome. Ne samo zbog trafa nego i zbog puno drugih stvari

Kaligula je napisao/la:TF je jako blizu, a u stvari nije ni bitno hoču li stići odraditi GK-71. Bit će TF i dogodine! (U Šibeniku... :D)

Paaa, nije nemoguce da si dobar pogadjac. :D Nekako i je intencija da TF2013 bude negdi u Dalmaciji ali o tome ce se vodit diskusije kad dojde vrime
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 26 vel 2012, 07:19

sstrsat je napisao/la:Zbilja? Nisam primitil da je Kaligula trazil da tema prijedje na PP topologiju. Tesko da se nacelno pitanje "da li bi se trafo pojednostavnil ako se pojde na PP" moze smatrat zahtivom da se gre na PP.

A jos manje se iz tvog posta u kojem si dal podatke o trafu koga si sracunal moglo zakljucit da mislis na PP trafo. I da jos pritom mislis na PP pojacalo u klasi A. Ovako kako sad tvrdis da si mislil.
Iz cega se to u tom postu moglo zakljucit? Da li se iz navodjenja DC struje i maksimalne trenutne struje koja ce tec kroz primar dalo naslutit da ces sad rec da si to navel samo zbog izracuna debljine zice i da si zapravo mislil na PP trafo?
Bez ljutnje, ali sve te brojke koje si navel u tom postu neodoljivo asociraju na SE trafo. Ajde da vidin ki ce iz podataka koje si iznil procitat tvoje misli koje si sad iznil ka naknadna objasnjenja.
Da li sad opet triba pogadjat da li si sa 7,5K mislil na Ra ili na Ra-a? Oli se tudje misli mogu citat? Nije naravno nikakav poroblem to racunski provjerit ali cemu...

Mislin, igre brojkama i poluinformacijama mogu i previse toga prikazat u skroz drukcijem svitlu. A u ovoj temi se na 10-ak stranica govori o SE stupnju sa GK71 i sad najedanput iz vedra neba ispada da je tema presla na PP pojacalo sa dvi GK71. Kada? Je li to pokretac teme zatrazil? jesi li u tom postu jednom jedinom rici spomenul da mislis na PP trafo i PP spoj?

Da li ova tema triba postat igra gluhog telefona u kojoj ce se neke stvari tet na silu dokazivat? I pri tome proizvoljno minjat polazne pretpostavke (npr da vise ni ric o SE nego o PP)?
Je, naravno da se (isprva presucenom) prominom polaznih pretpostavki puno toga minja.

Da, svakako sam pogriješio što nisam odmah eksplicitno naveo da se radi o PUSH-PULL trafu, a ne o SINGLE-END trafu.
Ispričavam se svima koje sam doveo u zabludu, a svakako nije bila namjera dovesti u zabludu g.Kaligulu da naruči krive transformatore i uzaludno potroši novce.
Imam nekakav gotov kalkulator za protufazne transformatore, pa sam brzopleto požurio sa objavljivanjem podataka kad sam provjerom ustanovio da je moguće postići dovoljan induktivitet za 25W kod 20HZ.

Limitirajući faktor u svim do sadašnjim razmatranjima je niska maksimalno dopuštena gustoća magnetskog polja, odnosno niska kvaliteta materijala za jezgre(barem za primjenu u audio tehnici). Imam u radioni trenutno 1 par Bartholuchi-jevih izlaznih transformatora(Ra=2,6kOhma) za SINGLE-END izlazni stupanj koji mogu dati 40W kod 20Hz.Teški su oko 13kg svaki, iako su namotani na 4xC FeNi-jezgri sa 0,1mm debelim limom (na metalni oklop i epoksid "otpada" oko 2 kg). To govori da nema kvalitetnog rješenja sa "laganim" transformatorima, pa makar bili i od najkvalitetnijeg materijala.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 26 vel 2012, 08:05

davorin je napisao/la:Limitirajući faktor u svim do sadašnjim razmatranjima je niska maksimalno dopuštena gustoća magnetskog polja, odnosno niska kvaliteta materijala za jezgre(barem za primjenu u audio tehnici). Imam u radioni trenutno 1 par Bartholuchi-jevih izlaznih transformatora(Ra=2,6kOhma) za SINGLE-END izlazni stupanj koji mogu dati 40W kod 20Hz.Teški su oko 13kg svaki, iako su namotani na 4xC FeNi-jezgri sa 0,1mm debelim limom (na metalni oklop i epoksid "otpada" oko 2 kg). To govori da nema kvalitetnog rješenja sa "laganim" transformatorima, pa makar bili i od najkvalitetnijeg materijala.

Upravo to. Ovo i je poanta svega i svaki ki razmislja o kvalitetnom izlaznom trafu se mora oslobodit zablude da ce sa malim, laganim i jeftinim trafom dobit kvalitetu. Tu zabludu dobrim dilom kreira i psiholoski faktor jer kad se netko uvati razmisljanja o izlaznom trafu i njegovoj velicini, pred ocima mu se i nesvisno ukaze slika npr tipicnog mreznog trafa za 100W snage i jasno je da je cesto vrlo tesko intuitivno prihvatit da ce npr 10-vatni SE trafo bit debelo veci i tezi od mreznog 100-vatnog.
Nezgoda je u tome ca jedini put prema kvalitetnom trafu vodi preko oslobadjanja od te zablude.

To ovi Davorinov primjer sa Bartholuchijevim trafom vise nego jasno pokazuje. A nazalost pokazuje da mi takvu kvalitetu trafa necemo postic pa taman da se svi skupa koliko nas ima ubijemo od racunanja, da kroz puno iteracija dojdemo do najoptimalnijeg pakiranja namotja, da oni koji ce motat trafo rade najsavjesnije i postuju svaki detalj iz proracuna.......ogranicenja ce nam postavit sama jezgra. Ove jezgre koje Bartholucci koristi su za nas nazalost nenabavljive i moramo se u startu pomirit da ce i najkvalitetniji trafo koga ovdi uspijemo proracunat i realizirat bit ipak losiji od njegovog.
Ja osobno niman ni najmanju predodzbu ni di bi se takve jezgre mogle nabavit ni kolika im je cijena. Ako netko ima bilo kakvu informaciju o nabavljivosti neceg takvog bilo bi lipo da je objavi.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 26 vel 2012, 10:38

http://www.dietrichundblum.ch/pdf/DUB_Katalog_Eilor.pdf

Ima uglavnom sve što se traži od transformatora!

Dovoljno je vidjeti da se trafo SM102B koji ima debljinu limova od 0,27-0,30mm može opteretiti na sekundaru sa 171VA, a trafo SM102B sa limovima od 0,1mm podnosi sekundarni teret od 778VA!

Evo odgovora jednog od prodavača u BRD:

Guten Tag Davorin Blazic,

vielen Dank für Ihre Anfrage. Wenn Sie einen Nickel-Eisen Schnittbandkern
benötigen, nennen Sie uns bitte die Abmessung bzw. den Typ ( SU, SG, SM, S3U
etc.) sowie die Banddicke und Qualität (Ni50% oder Ni80%).:

Wir haben die NiFe-Schnittbandkerne nicht lagernd, aber prinzipiell ist auch
eine kleine Abnahmemenge möglich.

Gerne können Sie uns zusätzlich auch eine Skizze zusenden.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards

i.V. Boris Thienert
MARCHANDISE
Wolfgang Thienert
Schimmelbuschstrasse 27
40699 Erkrath, Germany

Phone: +49 (0) 2104 93 20-77
Fax: +49 (0) 2104 93 20-78
Mail: info@marchandise.de
Web: www.marchandise.de
davorin

PostPostao/la sstrsat » 26 vel 2012, 14:14

Odlican link Davorine. Skinul san katalog i moran ga detaljno proucit. A ako si nisan umislil, vec i brzinskim prelistavanjem vidin da ima i nekih B-H krivulja.

Imas li mozda kakva saznanja o cijenama?
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Zen Mod » 26 vel 2012, 14:48

Zen Mod

PostPostao/la davorin » 26 vel 2012, 15:00

Imam, upravo "osvježavajući":

Sehr geehrter Herr Blazic,

wir danken für Ihre Anfrage und können Ihnen wie folgt freibleibend
anbieten:

Pos. 1
Standard Typen SE-66, C, (Ni49%), Bandmaterial 0.10mm
Menge: 4 Stück (4 Paar)
Preis: 125,00 EUR / Stück (Paar), frei Haus München

Pos. 2
Standard Typen SE-130b, C, (Ni49%), Bandmaterial 0.10mm
Preis: 396,00 EUR / Stück (Paar), frei Haus München

Alternativ:

Standard Typen SE-150b, C, (Ni49%), Bandmaterial 0.10mm
Preis: 405,00 EUR / Stück (Paar), frei Haus München

Hinweis: Leider können wir Ihnen momentan keinerlei Befestigungsmaterial
anbieten. Sollte sich das ändern, melden wir uns wieder bei Ihnen

Obige Preise gelten in EUR, basieren auf Gesamtabnahme von entweder Pos. 1 +
Pos. 2 oder Pos. 1+ Pos. 3.
Lieferzeit: ca. 8 Wochen nach Auftragseingang
Lieferung: frei Haus München
Zahlung: 1. Auftrag im Voraus per Banküberweisung, danach 30 Tage netto.

Wir hoffen dass Ihnen unser Angebot zusagt und würden uns freuen Ihre
Bestellung zu erhalten.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards

i.V. Boris Thienert
MARCHANDISE
Wolfgang Thienert
Schimmelbuschstrasse 27
40699 Erkrath, Germany

Phone: +49 (0) 2104 93 20-77
Fax: +49 (0) 2104 93 20-78
Mail: info@marchandise.de
Web: http://www.marchandise.de

POS1: Pobudni trafo za neku veću DHT (ili više njih); za 2 mono bloka treba 4 kompleta, dakle 500€!
POS2: Izlazni trafo za 60W(16Hz); za 2 mono bloka treba 4 kompleta, dakle 1584€!
POS3: Izlazni trafo za 150W(16Hz); za 2 mono bloka treba 1620€!

Ipak jeftinije od Bartholucci-a, ali nazdravlje!

U prilogu jedan OT-Bartholucci (152x162x165mm) na eksperimentalnoj šasiji:
Privitak/ci
Slika013a.jpg
Slika013a.jpg (41.21 KiB) Pogledano 7856 put/a.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 26 vel 2012, 15:18

davorin je napisao/la:Imam, upravo "osvježavajući":

Bogami, lipe cijene, nisu nimalo jeftini.
Ma kvragu, jutros san bacil letimican pogled na Bartoluccijeve stranice i cini mi se da njegovi trafi uopce nisu skupi kad se usporede sa cijenama jezgri kod ovih.

Triba izgleda malo po Rusiji pocet njusit, tamo je koristenje C-jezgri gotovo u neku ruku standard. Drazene, upregni malo onog svog ukrajinskog mafijasa da ide to trazit :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.