GM-70 SE Full DHT monoblokovi

Re: GM-70 SE Full DHT monoblokovi

PostPostao/la Kaligula » 10 pro 2012, 20:45

tom_hifi je napisao/la:Pitanje mrežnih trafoa je također riješeno. Motat će ih firma Trafo iz Svete Nedjelje.

Meni je žao, Tome, šta se nisam u startu uključija u ovu temu. Ali nikad nije kasno.
Vidim da si malo drukčijih razmišljanja od mene i da bi želija podosta toga inplementirati u ovaj amp.
Meni je uvik želja da svaki projekt ima malo retro duha, i da sadržava najosnovnije i najpotrebnije.
GM-70 i GK-71, trioda i pentoda, a ista kovačija. Imat ćemo slične ampove, a razlikovat će se po svačemu.
Uvjeren sam da si sa našim lumenom @sstrsatom teoretski projekt doveo do kraja, a ostala je samo tehnički izvedba.
No, vezani smo i ti i ja na famozni izlazni trafo EI-150. Ogledni primjerak za testiranje je kod mene na stolu već tri miseca,
stvarno već tri miseca, a ja se nisam pomaka čekajući generator funkcija sa Ebaya. Ako ne dođe ovaj tjedan, odoh u čipoteku i
kupujem onog za 1000 Kn. Ne želim ni ja više čekati.
Vidim da si napominja toroide, da si već utanačija i dobavljača. Vidim da bižiš od prigušnica. Spominješ 1000 za ovo 1000 za ono.
Kad si krenija u izazov sa GM-70 mora si u startu zaboraviti koliko šta košta, bilo bi lakše! :lol:
Ja ću sve transformatore odraditi sa Brankom iz Odeona. I prigušnice, jer one su još i najjeftinije. A šta fali ispravljačici da 71-ci pravi društvo? :D
Znam da je to brdo željezarije, ali i šta ima veze da monoblokovi budu i koji kil teži? 30 ili 35 kg, svejedno!
U tvom projektu mi se interesantan čini driverski dio. Naručija sam odmah i ja te lampe, a nadam se da će sstrsi zažmiriti glede autorskih prava! :D
Samo bi ja volija i u prvom stupnju imati DHT pentodu i da bude full DHT PENTHODE SE.
Nadalje, moj amp će biti ćisti monoblokovi, bez volume i imput selektora. To ostaje preampu da odradi.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la tom_hifi » 10 pro 2012, 22:44

Baš mi je drago što si se uključio u temu.

Uglavnom, nakon podužeg razgovora sa sstrsatom i harkonenom i izlistavanjem ideja, došao sam do zaključka da će mi najbolje odgovarati klasično pojačalo u monoblok izvedbi, no, potenciometar bude u posebnoj, eksternoj kutijici, tzv. pasivni preamp. Na tome se projekat temeljio i naravno da cijela konstrukcija bude full DHT SE Trioda. :)

Kaj se tiče ispravljačica, za HV nisam ni u startu razmišljao o njoj, a nešto sam se nećkao da ili ne što se tiče driverskog dijela, a pošto je sstrsat već sve simulacije odradio s diodama (graetz), onda smo izbacili i nju. Slažem se, to je još "samo" nešto malo više, ali, ako iskren razmislim, olakšao sam si život što nisam njih implementirao u sve ovo. Em bude više mjesta, em bude manje problema oko trafoa, manje će koštati i tako :D Što se tiče same cijene cijelog projekta, računao sam ja na minimalno 9K kuna, a ispast će i nešto više od toga, ali eto, bolje jednom uložiti u tako nešto, nego cijelo vrijeme prčkati po nećemu i nikad ne biti 100% zadovoljan ;)

Od prigušnica bježim zbog sstrsatove preporuke i u temi je sve lijepo objasnio zašto ne prigušnica, pa eto, slušao sam ga. Također, ako si vidio, za grijanje cijevi tu će biti 6kom SMPS-a, nadam se da će raditi onako kako smo to zamislili :) Da, toroidi će ići zbog već navedenih razloga, a Trafo Sv. Nedjelja su jedini rekli iz prve, OK, mrvicu kompliciranije, ali izvedivo napraviti na toroidu to što tražite. A svi ostali su se nećkali, a neki čak i rekli da neće više surađivati samnom jer imam prevelike zahtjeve. Vjerojatno većina i zna na kojeg gospona mislim :lol:

A sad, kaj se tiče izlaznih trafa, jako me interesiraju mjerenja i samo polako. Ima još vremena, ali probaj ne previše odugovlačiti s tim :D . Bilo bi lijepo, ako uspijemo, da imamo Full DHT SE GM-70 i Full DHT SE GK-71 u Šibeniku. E, to bi bilo preprelijepo.
tom_hifi

PostPostao/la sstrsat » 11 pro 2012, 19:13

Kaligula je napisao/la:U tvom projektu mi se interesantan čini driverski dio. Naručija sam odmah i ja te lampe, a nadam se da će sstrsi zažmiriti glede autorskih prava! :D
Samo bi ja volija i u prvom stupnju imati DHT pentodu i da bude full DHT PENTHODE SE.

Ma koja autorska prava, shemu sam dal javno a to znaci da je svakome dostupna za vlastitu pojedinacnu izradu (za komercijalno koristenje naravno nije bez mog izricitog dopustenja)

A zelja da sve bude DHP (ne T)? Moze i to. Ali ako se gre na triodni spoj tih pentoda onda triba barem 3 komada 4P1L za postic punu pobudu GK71. Moglo bi ih naravno ic manje ako bi se koristile u pentodnom spoju ali to ipak nije isti rang.
Ili mozda malo pregledat datasheetove, recimo od Raytheonovih minijatura (ili kakve jos obskurnije ruskinje :lol: ) i vidit da li ima neka koja ce u triodnom spoju imat dovoljni faktor pojacanja tako da se izadje sa jos samo jednom cijevi prije one 4P1L koja ce pogonit GK71
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tom_hifi » 12 pro 2012, 00:29

Dva vrlo zanimljiva projekta, svaki iz svojih razloga, a bome imaju i dosta zajedničkog. Pa gdi ćeš ljepšeg društva, jel :)
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 13 pro 2012, 11:28

Naručeni su i mrežni toroidni transformatori. Bit će gotovi negdje sljedeći tjedan. Motat će ih Josip Kedmenec iz firme Trafo Sv. Nedjelja. Jezgra bude cca 400VA. Zašto kažem cca? Zato jer jezgru treba modificirati poradi puno slojeva koje će taj toroid imati, pa bi na tipičnoj jezgri otvor bio preuzak za motanje takvog trafa.

Da još jednom ponovim specifikacije:
primar: 230V 50Hz
sekundari:
1) 1000V 200mA
2) 415V 100mA
3) 170V 70mA

Izolacija 4.5kV, naponi u praznom hodu su definirani gore (naponi sekundara) te sam rekao da elektrostatski odvoji primar i sekundare (tzv. slijepi namotaj).

So far, so good :)
Zadnja izmjena: tom_hifi; 14 pro 2012, 11:41; ukupno mijenjano 1 put/a.
tom_hifi

PostPostao/la sstrsat » 13 pro 2012, 16:44

Naponi u praznom hodu tribaju bit oni koji su naznaceni na shemama. Zaboravi ta proizvoljna povecanja za ovaj ili onaj postotak
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tom_hifi » 13 pro 2012, 16:49

sstrsat je napisao/la:Naponi u praznom hodu tribaju bit oni koji su naznaceni na shemama. Zaboravi ta proizvoljna povecanja za ovaj ili onaj postotak

Evo, sad javljam Josipu ;) Nije prekasno, bez brige :D

Edit: javljeno :)
tom_hifi

PostPostao/la Mate » 13 pro 2012, 16:53

sstrsat je napisao/la:Naponi u praznom hodu tribaju bit oni koji su naznaceni na shemama. Zaboravi ta proizvoljna povecanja za ovaj ili onaj postotak

tako tako, samo oštro. Neka to bude pravi trafo, a ne chineski :lol: :lol:

Edit:
Nego što ćemo sa transformatorima Elektro-sjever, pogon Oroslavlje?
Ako oni šetaju malo više recimo 10%. Pa če 1000 postat 1100.
Trebat će mu primar s više izvoda i motorni preklopnik da automatski prilagođava primar. :lol:
Mate

PostPostao/la Khadgar2007 » 13 pro 2012, 18:06

Evo nikako ne možemo pobjeći od povratne veze, ma gdje god ona bila. ;)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » 14 pro 2012, 11:44

Mate je napisao/la:

tako tako, samo oštro. Neka to bude pravi trafo, a ne chineski :lol: :lol:

Edit:
Nego što ćemo sa transformatorima Elektro-sjever, pogon Oroslavlje?
Ako oni šetaju malo više recimo 10%. Pa če 1000 postat 1100.
Trebat će mu primar s više izvoda i motorni preklopnik da automatski prilagođava primar. :lol:

Pravi trafo to i bude :)

Kaj se tiče napona iz mreže, već je sstrsat pričao o tome na početku, pa malo poškicni tamo.
tom_hifi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.