Stranica: 1/3.

opamp preamp i još svašta

PostPostano: 22 pro 2014, 10:14
Postao/la zbotic
Nova skalamerija u radu:

U osnovi svega je preamp sa PGA2310 koji na ulazu ima buffere sa OPA134. Napajanje je sa LM317/337. Ukupno je četiri ulaza, biranje relejno. Sve radi preko daljinskog.

U istom uređaju je i DAC (digitalno analogni konvrerter) sa CS8416 i AK4396, gdje je LM4562 u funkciji izlaznog LP (low pass) filtera.
U napajanju DAC-a su LM7812/7912 stabilizatori u kombinaciji sa opampom NE5532 (kombinaciju kolokvijalno zovem AC servo tek toliko da se može naslutiti o čemu se radi).

Pojačalo za slušalice izvedeno je sa LME49600 u funkciji izlaznog buffera i dva komada LM4562 kao VAS (voltage amplifier stage). Dva su zato što je pola od svakog zaduženo za kontrolu DC-a na izlazu iz sklopa (DC servo).

Konverzija nebalansiranog signala na balansirani biti će preko DRV135, a taj dio je još u izradi. Dakle, imati će nebalansirani i balansirani izlaz.

Za one kojima to nešto znači kondenzatori su razni: Mundorf, Panasonic, BC comp, Sanyo itd..... Otpornici obični metal film itd......

DSC02863.jpg
DSC02863.jpg (116.19 KiB) Pogledano 5147 put/a.

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 11:53
Postao/la elvis
Već dugo razmišljam o preampu tj. ampu za slušalice iz objektivih razloga, naime ljepša polovina šizi kada je nešto više od 0,1W na zvučnicima poslije 22h, a ja bi baš tada slušao i slušao... Od lampaške verzije ampa za slušalice sam odustao, motalo se po glavi, no u pravilu samo problemi i prosječni rezultati. Vjerojatno ću sličnim stopama krenuti i ja, no nisam siguran da ću ugurati DAC unutra. Što CD player da da, mada kada vidim što se sve nudi na tržištu i po kojoj cijeni isplatilo bi se staviti i nekakav rasni dac što je je.

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 14:25
Postao/la zbotic
Ovako nešto: http://www.ebay.com/itm/Headphone-Ampli ... 4610f4fa80
i onda mu dodati ovu gore (sa moje fotografije) zamjenu za dvostruki opamp sa servom. Tako bi se izbacio ulazni kondenzator i ulazimo u područje "HI-END" pojačala za slušalice :D
Boleština samo taka.... :lol:

BTW u osnovi ovog projekta s gornjeg linka je dobar opamp kao VAS, nakon kojeg slijedi "Diamond buffer". The End....

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 15:12
Postao/la Roko
Yeap, a za par zelembaća više, može i već sastavljen sa passend trafićem... :D

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 16:22
Postao/la elvis
Pogledao sam shemu na netu, zbilja jednostavno. Unazad xy godina radio sam nešto slično i po sjećanju zvuk je bio fantastičan, bar u sinergiji sa Pioneer SE 205 slušalicama (samo ih je to pojačalo moglo pogurati kako treba). Inače ove slušalice krasi jedan zanimljiv podatak, a to je da je na video spotovima iz osdamdesetih godina kojima je scenografija spota studio na glavama ton majstora pa i samih izvođača baš ta Pioneer slušalica. To je i bio motiv nabavke istih, te su i dan danas u funkciji. Iznimno srednjotonsko područje, nevjerojatan balans tonova, slušljivo za popizditi, bez koloracija i napuhavanja, no malo konzervativno bass područje, pa recimo da je i to jedan od razloga zašto su bile ljubljenje u studijima. Ovaj kit više se nego isplati, u biti treba mi samo pločica, samo za nju bi bez problema dao 20 dolara da se ne zafrkavam sa čitavim postupkom. a kada kinezi daju i sve dijelove za tu lovu gotovo da razmišljanja nema. Onda ponovno upregrem SE205 i eto fešte.

Evo kako izgledaju te već pomalo legendarne slušalice... jednom sam ih rastavljao kao bi sve malo počistio i doveo u red, otkačio se jedan driver pa je šuškao, no ako se ne varam membrane nisu bile polipropilenske već su kartonske, što me je poprilično iznenadilo. Možda je baš to ono što ih razlikuje od druge gomile... a ko će ga znati...

images.jpg
images.jpg (7.05 KiB) Pogledano 4942 put/a.


ružne, ali koga briga za to, na glavi ne umaraju... ali nisu baš lagane, očito su osamdesetih vladali drugi standardi :). Kada ove usporedim sa beats šiminkom, zbilja su gadne :).

Evo jedne slike za zid...

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 19:38
Postao/la zbotic
Ja iz tog doba imam 600 ohmske AKG K240 Monitor i te su pravi melem za uši. Potpuni laid-back užitak. :D Malo je frka s pojačalima, ali vrijedi truda.

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 23 pro 2014, 22:13
Postao/la zbotic
Roko je napisao/la:Yeap, a za par zelembaća više, može i već sastavljen sa passend trafićem... :D


Naizgled je sve isto ali ipak nije :D
Jedan mali detalj po kojem su LM-ovi predaleko od pripadajućih kondezatora i otpornika je za mene dovoljan razlog da odustanem. Iskustvo, sitnice koje razlikuju dobar i loš proizvod..... ;)

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 24 pro 2014, 10:58
Postao/la elvis
Alo Zoki, nisam baš sada 100% siguran da sam shvatio slijed na ampu za slušalice.... mislim na ovaj analogni dio..

Prvo imaš DIY opamp na samom ulazu tj. voltage amplifier stage + opamp kontrola DC-a na izlazu
Drugu stage je DIY diamond buffer (nešto ala Marantz HDAM priča)
Treći stage je Kit Lehmann pojačala za slušalice sa maknutim ulaznim kondovima

Da li sam to dobro shvatio?

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 24 pro 2014, 12:29
Postao/la zbotic
Ne Lehman je posebna priča. Imam od prije jedan sličan headamp. Na Lehmanu se također može dodati DC servo što bi značilo izbacivanje kondenzatora.

Druga priča je LME49600 headamp koji u svojoj strukturi ima nešto slično diamond buferu (i njemu sam dodao DC servo)....

Ali za zahtjevnije slušalice Lehman je ipak opcija broj jedan!

Radim ja i jedan sasvim treći headamp koji je ultimativno kompliciram pa me za sada Lehman ne zanima.

Re: opamp preamp i još svašta

PostPostano: 24 pro 2014, 13:01
Postao/la elvis
zbotic je napisao/la:Ne Lehman je posebna priča. Imam od prije jedan sličan headamp. Na Lehmanu se također može dodati DC servo što bi značilo izbacivanje kondenzatora.

Druga priča je LME49600 headamp koji u svojoj strukturi ima nešto slično diamond buferu (i njemu sam dodao DC servo)....

Ali za zahtjevnije slušalice Lehman je ipak opcija broj jedan!

Radim ja i jedan sasvim treći headamp koji je ultimativno kompliciram pa me za sada Lehman ne zanima.OK, thx, sada mi je jasno, a i uklapa se u ono što vidim na slici :). Ajde recimo da bi ja obzirom na ciljane sluše onda mogao ići na Lehmana sa opcijom DC serva na ulazu umjesto konda. Razmisliti ću malo. I Nino je zainteresiran... dati ću mu oba da polemi he he he he...

Edit: DC servo schematic?