Što da radim s Haflerom 9500?

Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la LukaTralic » 27 srp 2013, 14:39

Pozdrav svima!

Ima li netko ideju što da napravim sa starim (ok, nije vintage, al ima već godina...) pojačalom.
To je Hafler 9500. Jako dobro pojačalo. Godinama sam ga svirao i stvarno dobro zvuči.

Problem je što mi je kroz sve te godine koliko ga imam (a kupio sam ga iz druge ruke, dakle još je starije) to pojačalo spalilo puno previše tweetera!
Nešto u njemu ne valja.

Priča je ovakva. Kupio sam ga prije cca 7-8 godina. Prethodni vlasnik mi je rekao da je on u to pojačalo dao ugraditi debalansiranje ulaza sa dva Jensenova trafoa. Inaće model ima samo RCA ulaze a njemu (a i meni) je bitno da ulaz bude balansiran. Studijska upotreba, sva oprema nam je balansirana. Ok, to je odrađena modifikacija, ostalo ništa nije dirano.

Ja sam pojačalo svirao godinama. Bar 5 godina me služilo bez ikakvih problema doslovno svaki dan. Na poziciji je glavnog pojačala u studiju, guralo je Dynaudio BM15P i kasnije PMC AB2S zvučnike. Praktički cijele dane je bilo upaljeno! Četiri godine svira okej i onda iz čista mira jednom rikne jedan tweeter na zvučniku. Bilo je komplicirano mijenjati tweetere pa je u nekoj kombinaciji uletio novi par zvučnika koji su kasnije i ostali. Onda opet sve dobro jedno pola godine i sprži se tweeter i na jednom od ovih novih zvučnika. Zamijenim, dva tjedna sve okej, crkne pojačalo. Crkne al na mrtvo. Nikakvog zvuka odjednom nema van. Razletim se okolo da saznam tko bi mogao servisirati ga i po vezi dođem do gospodina Ede Formana (http://www.audio4man.com) koji u par dana riješi problem. Ne znam više, ne sjećam se što je pregorilo ali uglavnom on je problem opisao kao da je problem bio u pregrijavanju pa je neka komponenta od temperature otišla. I da je pojačalo inaće izvrsno, sve radi dobro ali njemu ne ide u glavu kako su glupo nagurali sve unutra da se previše grije. Ja ne znam da li je on ugradio neka dodatna hladila negdje ili je samo promijenio spaljenu komponentu. Pojma nemam. Od tada je pojačalo opet radilo sasvim okej par godina. I onda tamo negdje prije godinu i nešto krene opet paliti tweetere! Točno tri komada ih je spalilo. S obzirom da su zvučnici bili pod garancijom, ali i dobrom voljom Darina iz AudioDream-a, dobio sam zamjenske uvijek u vrlo brzom roku. Ali kada se to zadnji puta dogodilo više nisam htio vračati pojačalo u sustav. Nabavio sam neko polu-smeče kao zamjenu da odrađuje posao, a ovog Haflera sam odnio na servis. Više nisam mogao to nositi Formanu pa sam odnio čovjeku koji mi inaće servisira audio opremu u studiju (g. Ivica Peharec). On ispočetka nije uspio ništa pronači kao grešku ali na moje inzistiranje je ipak ostavio pojačalo da radi satima, pri tom spojeno na osciloskop. I onda je otkrio da iz nekog nepoznatog razloga s vremena na vrijeme negdje gore na 50 kHz krene vrlo snažno oscilirati. Valjda 15-20db oštri peak debelo iznad slušnog opsega. Sigurno dovoljno snažan da preoptereti i spali visokotonac. Ali problem je da čovjek nije mogao otkriti što uzrokuje tu oscilaciju.
I tako je moje pojačalo ostalo negdje iza police pomalo zaboravljeno. Ne usudim se više ukopčati ga na zvučnike jer ne želim riskirati.

Ima li netko ideju što da radim sad?
Žao mi je imati komad krame koji ne služi ničemu.
Ne mogu ga prodati jer ne radi ispravno, a ne pada mi na pamet prešutiti ovaj kvar nekom potencijalnom kupcu.
Ovaj serviser ga nije uspio popraviti, ne poznajem nikoga tko bi mogao. Možda ovdje ima neka dobra duša da to uzme i pogleda?
Jesam li lud ako mi pada na pamet potpuno ga raskopati i u tom kučištu složiti si neko drugo pojačalo? Do sada sam si slagao neke studijske sprave po principu da kupim pcb i onda po uputi to napunim. Pedantan sam dok slažem pa mi je se uvijek bez problema radilo iz prve, čak i neki kompliciraniji kompresori. Možda me loži da naručim Hypex module i složim ih u ovo kučište (znam da Hypex nije popularan među hi-fi ekipom al u studijskim područjima je jako popularan jer je brutalno ravan i nema svoj sound). Ali za te Hypexe je overkill ovo kučište od Haflera jer za Hypex praktički ne treba hlađenje (vrlo malo se grije, D klasa).

Nemam pojma...
Najpametnije je da ga popravim valjda... logično jel...
Imate koga za preporučiti?
Da ga u smeče bacim? A žao mi ga...

:helper:

Luka
zagreb
LukaTralic
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04 ruj 2012, 01:17

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la zbotic » 27 srp 2013, 16:16

Sve se može riješiti pa tako i to. Pritom nemoj misliti da sam ja kandidat za rješavanje. Ja to ne mogu iz više razloga, ali tu ima i onih koji se time bave.

Ali idemo malo prostudirati o čemu se radi:

http://www.amplimos.it/images/hafler_915c.jpg
zbotic
 
Postovi: 1890
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la zbotic » 27 srp 2013, 16:35

Najprije čudno je da ti nitko do sada nije sugerirao ugradnju zaštite za zvučnike u pojačalo, a za što možeš koristiti Wellemanov kit iz chipoteke koji košta cca 150 kuna.

Zašto oscilira?

Praktički je moguća greška na bilo kojem od tranzistora uključujući i malene kondezatore koji su u kontaktu sa bazom tih tranzistora.

Svi kondezatori u pikofaradima i na njih spojeni otpornici su također su potencijalni krivci.

Problem se rješava lokalizacijom oscilacije u određenom stupnju pojačala i onda izmjenom elemenata u tom stupnju.

Također, pojačalo nema Zobel filter na izlazu što bi svakako bilo poželjno ugraditi.

Znači, redom, jedna znalačka prospekcija, izmjena sumnjivih komponenti i onda testiranje sa svim kombinacijama opterećenja koja su inače teška za pojačalo. Ugradnja nabrojenih zaštitnih sklopova i to bi ukratko bio način......

Trebalo bi također malo i Googlati da se ustanovi jesu li se takvi kvarovi već događali kod ovog pojačala. To bi moglo uštedjeti sate i dane proučavanja i analize....

U svakom slučaju, to pojačalo se isplati servisirati sve dok su živi izlazni tranzistori.
zbotic
 
Postovi: 1890
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la LukaTralic » 27 srp 2013, 18:47

Znači misliš da je najbolje da nađem nekoga tko bi bio spreman to napraviti?
Ja sam to nisam u stanju. Bojim se da negdje nešto ne zeznem.

Pitanjce... ne bi li razne izlazne zaštite za zvučnike i filteri promijenili zvuk pojačala?
Onako glupa logika u meni kaže da je najlakše jednostavno staviti low pass filter iznad 30 kHz i doviđenja, al to bi se odrazilo i na čujni spektar.
LukaTralic
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04 ruj 2012, 01:17

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la zbotic » 28 srp 2013, 06:13

Možda bi mogao i sam ali ti trebaju osciloskop, nekoliko testnih opterećenja (otpornici velike snage npr. 100W od 4 i 8 ohma i pripadni kondenzatori za test), i eventualno generator signala (kvadratni trokutni, sinusni). Generator bi se mogao i improvizirati zvučnom karticom, ali samo djelomično.
Spomenuti Zobel je ustvari vrsta LP filtera, ali to nije dovoljno jer bi u oscilirajućem stanju i on mogao biti spaljen, a osim toga posljedice osciliranja su obično proboj i pojava DC napona.

Zobel i zaštita su za mene obavezna oprema i u kvalitetnoj izvedbi (snažni releji sa kvalitetnim kontaktima) nisam još primjetio degradaciju zvuka.
Gluh nisam, a na nekim snimkama nama dragih producenata uspio sam na svom sustavu čuti krckanje radijatora u dvorani u kojoj se snimalo. :lol:
Da budem konkretan, ako ti Ilimzn to prihvati napraviti to ti je premija na Hrvatskoj lutriji. :D
zbotic
 
Postovi: 1890
Pridružen/a: 04 svi 2011, 06:14

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la sstrsat » 28 srp 2013, 11:52

Iako je egzaktna dijagnostika (koji element) zapravo jako slozena (ovo pojacalo je sistem sa npv pa odvajanje pojedinih stupnjeva nije bas najjednostavnije), moze ju se u praksi skoro cilu zaobic.

Gotovo siguro te povremene oscilacije uzrokuje neki (polu)prijekid u nekom od onih malih kompenzacionih kondenzatora ili rijedje u nekom od otpornika. U igri mogu bit jos i hladni lemovi ili napuknuca PCB folije. Nakon visegodisnjeg pregrijavanja to su najvirovatniji uzroci.
Tako da je zapravo dosta povecalom verificirat PCB folije, prelemit sve potencijalne tocke hladnog lema, ommetrom provirit otpornike i diode i vidit da li se kojem od njih na dodir drmaju spojne zice a sve one male kompenzacione kondenzatore (recimo sve ca je manje od 1 nF da se ne razbija glava previse) prominit. Kako ih ima svega nekoliko, to i nije neki veliki posal a tokom odlemljivanja ce se vrlo cesto taj (jedan ili vise njih) sa poluprekidom raspast pa ce se i egzaktno pokazat koji je.

Iako je ovo malo "seljacka" metoda, u praksi je puno brza (i samo neznatno skuplja :lol: ) od egzaktne dijagnostike koja podrazumiva razdvajanje stupnjeva i pripremanje simuliranih uvita za takav rad.
Krepat ma ne molat
Avatar
sstrsat
 
Postovi: 1745
Pridružen/a: 04 svi 2011, 17:21
Lokacija: Rijeka

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la aparatusonitus » 29 srp 2013, 09:11

Osim gore navedenih provjera, mislim da bi bilo pametno pogedati kako je vezan ulazni transformator na pojačalo, odnosno kako je izvedeno optrećenje i kompenzacija sekundara transformatora, odnosno što "vidi" ulaz pojačala.
Avatar
aparatusonitus
 
Postovi: 234
Pridružen/a: 05 svi 2011, 20:08
Lokacija: Split

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la LukaTralic » 01 ruj 2013, 13:34

Ima li netko ovdje da je voljan uzeti na popravak ovo pojačalo?
Pitao sam Ilimzn-a ali je kod njega prevelika gužva pa ne stigne.
Ima li netko od vas da ima volje i živaca pozabaviti se s tim?
Platim pošteno!
Ja se ne usudim sam po tome kopati!
:)
LukaTralic
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04 ruj 2012, 01:17

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la sstrsat » 01 ruj 2013, 21:15

Ja ti na zalost zbog nekih zdravstvenih razloga ne mogu direktno pomoci uzimanjem tog ampa na popravak. Ali po opisu kvara i po onome ca smo ti dosad savitovali, virovatno bi to mogal sam risit ako skupis malo hrabrosti. Ima nas ovdi dosta koji te kroz ove forumske stranice mozemo vodit korak po korak a i budi siguran da ce ti bit jako drago ako to sam uspijes risit.
Krepat ma ne molat
Avatar
sstrsat
 
Postovi: 1745
Pridružen/a: 04 svi 2011, 17:21
Lokacija: Rijeka

Re: Što da radim s Haflerom 9500?

PostPostao/la LukaTralic » 03 ruj 2013, 11:53

Hvala sstrsat na javljanju! :)
Ma mene muči što znam da manualno bi i mogao sve to raskopati i pomijenjati što god. Ali nekako ipak imam zadršku oko toga jer nije samo stvar da sad čupam i trpam nove komponente unutra bez mozga. Ne bi se volio upuštati u nešto gdje ne znam što radim. Kad ja nemam elektroničarski background. Ne znam kako stvar interno funkcionira. Ako krenem samo rovat s lemilicom neću znat što sam napravio.

Dobio sam preporuku i da probam kontaktirat Gašu, pa sam mu bacio privatnu poruku. Možda on bude voljan pogledati to.

Puno hvala svima vama što mi pomažete! Javim što se dalje bude događalo!

:)

Luka
LukaTralic
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04 ruj 2012, 01:17

Sljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.